Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

A vállalkozó nem fogyasztó

Gyarmati Stefánia, 2009. május 05. - kedd 13:33
Címkék: jog, törvény, panasz, reklamáció
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Nem minősül fogyasztónak az a vásárló vagy szolgáltatás igénybe vevője, aki vállalkozása számára, azaz annak fő tevékenységével kapcsolatosan vásárol. A fogyasztóvédelmi törvény ugyanis csak a magánszemélyeket védi, így az egyéni vállalkozók legfeljebb - akár évekig is eltartó - polgári peres úton tudják érvényesíteni a vásárlókat megillető jogokat.


Szerkesztőségünk számos panaszlevelet kap olyan vállalkozóktól, akik képtelenek garanciális igényük érvényesítésére vagy tisztességtelen szerződés áldozatai lettek, ám nem tudtak kiszállni az ügyletből, mert vállalkozóként és nem magánszemélyként vásároltak ingóságot. Cs.L-né egy autókereskedéssel keveredett vitába, amiatt, mert az általa megvásárolt autót drágábban adták el neki, mint amennyiért a vásárlás feltételeiről és az akciókról szóló teljes körű tájékoztatás után kaphatta volna meg.

Mivel vitáját nem sikerült a kereskedővel rendeznie, a helyi Békéltető Testülethez fordult segítségért, arra hivatkozva, hogy tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat áldozatának tartja magát. A Testület kivizsgálta az ügyet, olvasónk pedig állásfoglalásuk kézhezvételekor szembesült azzal, hogy, mivel az autót egyéni vállalkozóként vásárolta, nem számít fogyasztónak, így nem esik a fogyasztóvédelmi törvény hatálya alá. Ezért rá nem vonatkoznak a fogyasztóvédelmi törvényben a magánszemélyek számára biztosított jogok és jogorvoslati lehetőségek, igazát csak polgári peres úton tudja érvényesíteni a bíróság előtt.


Céges vásárló - könnyebb préda

Olvasónk keserűsége és csalódottsága érthető, hiszen nehezen elfogadható, hogy - amint levelében is írja - „ha ügyfelet vernek át, az más elbírálás alá esik, mintha fogyasztót vernének át”. Ám a helyzet az, hogy a hatályban lévő törvények alapján sem a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH), sem a helyi Békéltető Testület nem tehetett másképp, minthogy nem vette fel, illetve elutasította Cs. L-né panaszát.

Megkerestük az ügyet kivizsgáló Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Békéltető Testület elnökét és megkértük arra, hogy röviden foglalja össze, milyen passzusok vonatkoznak a vállalkozókra, illetve hogyan szerezhet érvényt az igazának az, aki nem esik a fogyasztóvédelmi törvény hatálya alá.

Dr. Tulipán Péter arra hívta fel figyelmünket, hogy konkrét ügyről - a törvény titoktartásra kötelező rendelkezése folytán - nem nyilatkozhat. Általános tájékoztatásként azonban a következőket mondta: A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény rögzíti, ki minősül fogyasztónak. Eszerint „fogyasztó az önálló foglalkozásán és gazdasági tevékenységi körén kívül eső célok érdekében eljáró természetes személy, aki árut vesz, rendel, kap, használ, igénybe vesz, vagy az áruval kapcsolatos kereskedelmi kommunikáció, ajánlat címzettje, (2. § a) pont). Ez a meghatározás egyértelműen szétválasztja egymástól a magán- illetve üzleti célú beszerzéseket".

Meg kell jegyeznünk, hogy éppen ez a szétválasztás az oka annak, hogy ha egy egyéni vállalkozó személygépkocsit vásárol nevére és ez az autó valamilyen módon kötődik a vállalkozói tevékenységéhez (ÁFÁ-t igényel vissza, a beszerzés és használat során különböző adóalap csökkentő költségeket számol el), akkor nem számít „végfelhasználónak”, azaz a szó szerinti értelemben vett fogyasztónak. Az egyéni vállalkozókra egyelőre a Ptk -ban (1959. évi IV. törvény) és az egyéni vállalkozókról szóló 1990. évi V. törvényben rögzített passzusok vonatkoznak, így a vásárlásaikkal kapcsolatos vitás ügyeiket csak polgári peres úton tudják rendezni.


Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter
Kilátásban a szebb jövő?

Örvendetes módon hazánkban is egyre növekszik és erősödik a jogaikat ismerő, öntudatos vásárlók tábora, amit az állam számukra kedvező törvénymódosításokkal, illetve növekvő végrehajtó apparátussal is megtámogat. Ám a kedvezmények és fejlemények jelenleg csak a magánszemélyek jogait védik, a gazdasági társaságok és egyéni vállalkozók e körön kívül rekednek. Igaz ugyan, hogy egy internetes portálon nemrégiben megjelent cikk szerint a törvényhozók jövő januártól kibővítik a „fogyasztó” fogalmát, és mindazok, akik most még nem tartozhatnak e körhöz, a jövőben szintén fogyasztóként léphetnek fel jogaik védelmében, ha náluk nagyobb kaliberű céggel vagy vállalkozással gyűlik meg a bajuk.

A hírt egyelőre azonban nem erősítette meg sem Tulipán úr, sem pedig Dér Zsuzsanna, a Parlament Fogyasztóvédelmi Eseti Bizottságának általunk megkérdezett tagja, úgyhogy a szebb jövőre még mindenképpen várnunk kell.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Légrádyné, 2009. május 07. - csütörtök 09:52

Az élet több területén ( pld. hitelfelvétel, vásárlás, nyugdíjazás, Tb,..... stb.) negatív diszkriminációval találkozik az egyéni vállalkozó. Sajnos a kormány csak mondja, hogy vállalkozóbarát politika kell, de semmi sem változik.

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza