Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

A leszokás ára: tiszta szívás

Szabó Emese, 2009. május 04. - hétfő 16:11
Címkék: gyógyszer, árkörkép, adalékanyag, egészség, mérgezés, vásárlás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Tekintve, hogy egy nem túl erős dohányos havonta nagyjából tizenötezer forintot pöfékel el, egy kemény bagós pedig alaphangon havi negyvenötezer forintot alakít légneművé, nem is sok az a pár tízezer forint, amibe a leszokás kerül. Megnéztük, mennyit kellene áldoznunk szenvedélyünk föladásáért.


A dohányfüst több ezer kémiai vegyületet tartalmaz, amelyek közül hatvan bizonyítottan rákkeltő - azok számára is, akik a cigaretta másik végén állnak, azaz csak passzívan dohányoznak. Az is köztudott, hogy a dohányzásra fordított, havi szinten több tízezer forint ablakon kidobott pénz. A leszokást egészségügyi és anyagi érvek ellenére is csak a cigarettázók harminc százaléka kísérli meg, pusztán akaraterővel a dohányosok mindössze három százaléka képes megszabadulni szenvedélyétől. Ennek oka, hogy a cigarettában lévő nikotin a heroinhoz vagy a kokainhoz hasonló függőséget alakít ki.


Rugódzó rágók

A leszokást rágók, tabletták, bőrre helyezhető tapaszok, nikotint tartalmazó és nikotinmentes, vény nélkül kapható és vényköteles gyógyszerek egyaránt segíthetik. Ezek megduplázzák, esetenként megtízszerezik a leszokáshoz nélkülözhetetlen akaraterőt, csökkentik az elvonási tüneteket, a nikotint tartalmazó készítmények pedig pótolják a nikotint. Utóbbiak közül legelterjedtebb a rágó és a tapasz. A rágók darabonként kettő-négy milligrammnyi nikotint tartalmaznak, többféle ízben kaphatók. A nikotin a száj nyálkahártyáján keresztül jut a vérbe belőlük, ahol megfelelő nikotinszintet biztosítva enyhíti az elvonásos tüneteket. A dohányosoknak általában napi hat-tizenkét szem rágó elegendő.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Rágó - elvonási tünetek ellen


A Nicotinell mentolos és gyümölcsös ízű, kétmilligrammos, tizenkét darabos rágója ötszáz-hétszáz forintba kerül, míg a huszonnégy darabos kiszerelés ára ezeregyszáz-ezerháromszáz forint. A negyvennyolc darabos csomag ára ezernyolcszáz forint körül van, a negyvennyolc darabos pedig nagyjából ezernyolcszáz forintba kerül. A Nicorette kétmilligrammos rágóját tizenöt darabos kiszerelésben hétszáz-kilencszáz forintért mérik, a harminc darabos csomag ezerháromszáz-ezerötszáz forintot kóstál. A százöt darabos csomag ára négyezerkétszáz forint körül szóródik. Érdekesség, hogy a négymilligrammnyi nikotint tartalmazó termékek ára megegyezik a kétmilligrammosokéval.

Akik nem kedvelik a rágózást, választhatnak nikotint tartalmazó szopogatós tablettát is: a Nikotinell egymilligrammos tablettája harminchat darabos kiszerelésben ezernégyszáz forintos ár körül kapható, míg a kétmilligrammos, huszonnégyes kiszerelés ára ezeregyszáz-ezerkétszáz forint. A Niquitin kétmilligrammos szopogatós tablettája harminchatos kiszerelés ezernyolcszáz-kétezer forintba kerül, ugyanannyiba, mint a kétmilligrammos.


Ragaszkodó tapaszok

A leszokást tapasz is segítheti. Ezek használata kényelmes, hiszen naponta csak egy tapaszt kell felragasztani ahhoz, hogy biztosítva legyen a napi nikotinszükséglet. Ezekből egyenletesen jut a véráramba a nikotin, de alacsonyabb mennyiségben, mint dohányzáskor. Mivel az elvonási tünetek a leszokás első három hónapjában a legintenzívebbek, a tapaszokat is ebben az időszakban célszerű használni. Ilyen készítményből is több van a piacon: három különböző erősségű Nicotinell tapasz kapható, kezdetben attól függően kell közülük választani, mennyire erős dohányosról van szó. A tapaszok erősségét lépésekben kell csökkenteni. A hétdarabos kiszerelés ára hatóanyag-tartalomtól függetlenül háromezerháromszáz - háromezerötszáz forint körül van, a huszonegyes kiszerelésé hétezer forint körül mozog.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Nikotin - bőrön át


A NiQuitin CQ is orvosi rendelvény nélkül kapható nikotinpótló tapasz, és szintén három különböző erősségben kapható: az előzőhöz hasonlóan van belőle hét milligrammos, tizennégy milligrammos és huszonegy milligrammos. Ez a készítmény hét- és tizennégy darabos kiszerelésben kapható, a hétdarabos kiszerelés ára a hatóanyag-tartalomtól függetlenül háromezerháromszáz-háromezernyolcszáz forint. A Nicorette-nek ugyancsak háromféle tapasza van: öt-, tíz- és tizenöt milligrammos, hétdarabos kiszerelése pedig háromezerháromszáz-háromezerötszáz forintba kerül.


Nikotin nélkül

Létezik recept nélkül kapható nikotinmentes, gyógyszernek nem minősülő készítmény is. Ilyen a Nicobrevin kapszula, amely a dohányzás iránti vágyat csökkentő kinint, nyugtató hatású valeriána származékot és a légzőszervi panaszokat csillapító kámfort tartalmaz. A negyvennyolc darabos kiszerelés ára nyolcezernyolcszáz-kilencezernyolcszáz forint. A készítménnyel folytatott kúra javasolt időtartalma huszonnyolc nap. Leszokást segítő készítményt receptre is felírathatunk. Ilyen a vényköteles bupropion SR, amely a dopaminerg és a noradrenerg rendszerre is hatással van, ezáltal csökkenti a sóvárgást és enyhíti az elvonási tüneteket. A készítményt három hónapig kell szedni, a harminc darabos kiszerelésért pedig közel háromezer forintot kell fizetnünk a patikában.


A dohányzás és a tüdőrák

A tüdőrák az egyik legrosszindulatúbb daganat. Panaszok alapján fölismerni nehéz, szűrni gyakorlatilag lehetetlen – a tüdőszűrés a közhiedelemmel ellentétben nem erre, hanem a TBC-szűrésére lett kitalálva, és ha már kimutatja a tüdődaganatot, régen rossz. A betegség ötéves túlélési aránya nagyon alacsony, tizenöt százalék körül mozog. Tudjuk ugyanakkor, hogy kialakulását kilencven százalékban a dohányzás okozza, és azt is, hogy ez a daganattípus a magyar férfiak leggyakoribb megbetegedése: évente 6100 új esetet fedeznek fel. Ez a daganattípus a nők körében is húsz évvel azután lett vezető halálok, hogy a nyilvános pöfékelés körükben is elfogadottá vált.


Következő írásunkban az akupunktúrás, elektromeridián és biorezonanciás leszoktató módszereket nézzük át.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

miertkötelező, 2011. január 19. - szerda 23:46

biorezonancia, mi? ezt az áltudományos baromságot!

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. február 19.

Szüksége van sürgős kölcsönre pénzügyi problémájának megoldásához, valamint vállalkoz...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. február 18.

Hitelre van szüksége? Adunk mindenféle kölcsönt, például adóssághitel, üzleti kölcsön, o...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. február 16.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza