Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

A leszokás ára: tiszta szívás

Szabó Emese, 2009. május 04. - hétfő 16:11
Címkék: gyógyszer, árkörkép, adalékanyag, egészség, mérgezés, vásárlás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Tekintve, hogy egy nem túl erős dohányos havonta nagyjából tizenötezer forintot pöfékel el, egy kemény bagós pedig alaphangon havi negyvenötezer forintot alakít légneművé, nem is sok az a pár tízezer forint, amibe a leszokás kerül. Megnéztük, mennyit kellene áldoznunk szenvedélyünk föladásáért.


A dohányfüst több ezer kémiai vegyületet tartalmaz, amelyek közül hatvan bizonyítottan rákkeltő - azok számára is, akik a cigaretta másik végén állnak, azaz csak passzívan dohányoznak. Az is köztudott, hogy a dohányzásra fordított, havi szinten több tízezer forint ablakon kidobott pénz. A leszokást egészségügyi és anyagi érvek ellenére is csak a cigarettázók harminc százaléka kísérli meg, pusztán akaraterővel a dohányosok mindössze három százaléka képes megszabadulni szenvedélyétől. Ennek oka, hogy a cigarettában lévő nikotin a heroinhoz vagy a kokainhoz hasonló függőséget alakít ki.


Rugódzó rágók

A leszokást rágók, tabletták, bőrre helyezhető tapaszok, nikotint tartalmazó és nikotinmentes, vény nélkül kapható és vényköteles gyógyszerek egyaránt segíthetik. Ezek megduplázzák, esetenként megtízszerezik a leszokáshoz nélkülözhetetlen akaraterőt, csökkentik az elvonási tüneteket, a nikotint tartalmazó készítmények pedig pótolják a nikotint. Utóbbiak közül legelterjedtebb a rágó és a tapasz. A rágók darabonként kettő-négy milligrammnyi nikotint tartalmaznak, többféle ízben kaphatók. A nikotin a száj nyálkahártyáján keresztül jut a vérbe belőlük, ahol megfelelő nikotinszintet biztosítva enyhíti az elvonásos tüneteket. A dohányosoknak általában napi hat-tizenkét szem rágó elegendő.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Rágó - elvonási tünetek ellen


A Nicotinell mentolos és gyümölcsös ízű, kétmilligrammos, tizenkét darabos rágója ötszáz-hétszáz forintba kerül, míg a huszonnégy darabos kiszerelés ára ezeregyszáz-ezerháromszáz forint. A negyvennyolc darabos csomag ára ezernyolcszáz forint körül van, a negyvennyolc darabos pedig nagyjából ezernyolcszáz forintba kerül. A Nicorette kétmilligrammos rágóját tizenöt darabos kiszerelésben hétszáz-kilencszáz forintért mérik, a harminc darabos csomag ezerháromszáz-ezerötszáz forintot kóstál. A százöt darabos csomag ára négyezerkétszáz forint körül szóródik. Érdekesség, hogy a négymilligrammnyi nikotint tartalmazó termékek ára megegyezik a kétmilligrammosokéval.

Akik nem kedvelik a rágózást, választhatnak nikotint tartalmazó szopogatós tablettát is: a Nikotinell egymilligrammos tablettája harminchat darabos kiszerelésben ezernégyszáz forintos ár körül kapható, míg a kétmilligrammos, huszonnégyes kiszerelés ára ezeregyszáz-ezerkétszáz forint. A Niquitin kétmilligrammos szopogatós tablettája harminchatos kiszerelés ezernyolcszáz-kétezer forintba kerül, ugyanannyiba, mint a kétmilligrammos.


Ragaszkodó tapaszok

A leszokást tapasz is segítheti. Ezek használata kényelmes, hiszen naponta csak egy tapaszt kell felragasztani ahhoz, hogy biztosítva legyen a napi nikotinszükséglet. Ezekből egyenletesen jut a véráramba a nikotin, de alacsonyabb mennyiségben, mint dohányzáskor. Mivel az elvonási tünetek a leszokás első három hónapjában a legintenzívebbek, a tapaszokat is ebben az időszakban célszerű használni. Ilyen készítményből is több van a piacon: három különböző erősségű Nicotinell tapasz kapható, kezdetben attól függően kell közülük választani, mennyire erős dohányosról van szó. A tapaszok erősségét lépésekben kell csökkenteni. A hétdarabos kiszerelés ára hatóanyag-tartalomtól függetlenül háromezerháromszáz - háromezerötszáz forint körül van, a huszonegyes kiszerelésé hétezer forint körül mozog.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Nikotin - bőrön át


A NiQuitin CQ is orvosi rendelvény nélkül kapható nikotinpótló tapasz, és szintén három különböző erősségben kapható: az előzőhöz hasonlóan van belőle hét milligrammos, tizennégy milligrammos és huszonegy milligrammos. Ez a készítmény hét- és tizennégy darabos kiszerelésben kapható, a hétdarabos kiszerelés ára a hatóanyag-tartalomtól függetlenül háromezerháromszáz-háromezernyolcszáz forint. A Nicorette-nek ugyancsak háromféle tapasza van: öt-, tíz- és tizenöt milligrammos, hétdarabos kiszerelése pedig háromezerháromszáz-háromezerötszáz forintba kerül.


Nikotin nélkül

Létezik recept nélkül kapható nikotinmentes, gyógyszernek nem minősülő készítmény is. Ilyen a Nicobrevin kapszula, amely a dohányzás iránti vágyat csökkentő kinint, nyugtató hatású valeriána származékot és a légzőszervi panaszokat csillapító kámfort tartalmaz. A negyvennyolc darabos kiszerelés ára nyolcezernyolcszáz-kilencezernyolcszáz forint. A készítménnyel folytatott kúra javasolt időtartalma huszonnyolc nap. Leszokást segítő készítményt receptre is felírathatunk. Ilyen a vényköteles bupropion SR, amely a dopaminerg és a noradrenerg rendszerre is hatással van, ezáltal csökkenti a sóvárgást és enyhíti az elvonási tüneteket. A készítményt három hónapig kell szedni, a harminc darabos kiszerelésért pedig közel háromezer forintot kell fizetnünk a patikában.


A dohányzás és a tüdőrák

A tüdőrák az egyik legrosszindulatúbb daganat. Panaszok alapján fölismerni nehéz, szűrni gyakorlatilag lehetetlen – a tüdőszűrés a közhiedelemmel ellentétben nem erre, hanem a TBC-szűrésére lett kitalálva, és ha már kimutatja a tüdődaganatot, régen rossz. A betegség ötéves túlélési aránya nagyon alacsony, tizenöt százalék körül mozog. Tudjuk ugyanakkor, hogy kialakulását kilencven százalékban a dohányzás okozza, és azt is, hogy ez a daganattípus a magyar férfiak leggyakoribb megbetegedése: évente 6100 új esetet fedeznek fel. Ez a daganattípus a nők körében is húsz évvel azután lett vezető halálok, hogy a nyilvános pöfékelés körükben is elfogadottá vált.


Következő írásunkban az akupunktúrás, elektromeridián és biorezonanciás leszoktató módszereket nézzük át.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

miertkötelező, 2011. január 19. - szerda 23:46

biorezonancia, mi? ezt az áltudományos baromságot!

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza