Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Roham a szocpolért

Pusztai Beáta, 2009. április 29. - szerda 11:44
Címkék: ingatlan, jog, törvény, kiadvány
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az új kormányfő válságkezelő csomagja a lakáspiacra is érzékenyen hat. A lakáscélú állami támogatások - a szocpol és a kamattámogatott hitelek - felfüggesztése a leendő lakásvásárlók széles körét várakozásra kényszerítheti. Azok azonban, akiknek a szocpol jelentené az önerőt, valósággal megrohamozzák a bankokat, hogy a felfüggesztésig még hátralévő két hónapban élhessenek a támogatással. Ingatlanpiaci szereplőket kérdeztük jelenről, jövőről, finanszírozási lehetőségekről.


2000-ben vezették be a közvetett, illetve közvetlen állami lakástámogatásokat. Felhasználásukat, a folyósítás feltételeit, illetve a támogatásra való jogosultságot a lakáscélú állami támogatásokról szóló /2001.(I.31.) Kormányrendelet már most is igen szigorúan szabályozza. Igénybevételükhöz nemcsak a személyi kritériumoknak kell megfelelni, de közvetlen támogatás (ahogy mindenki ismeri: "szocpol") igénylésének esetén a megvásárolandó ingatlannak is a méltányolható lakásigény kategóriájába kell tartoznia (bővebb információ itt).

Közvetlen állami támogatások
Közvetett állami támogatások
Lakásépítési kedvezmény- szocpol-félszocpol - Megelőlegező kölcsön Kiegészítő kamattámogatás
Fiatalok otthonteremtési támogatása (FOT)- ’Fészekrakó program’ Forrásoldali kamattámogatás- Jelzáloglevél kamattámogatott hitel
Adó-visszatérítési támogatás - megszűnt, csak meghatározott esetekben igényelhető -
Akadálymentesítési támogatás -


Mit veszítünk július elsejével?

A közvetlen támogatásokat az állam nevében a folyósító hitelintézet havi elszámolása alapján a Magyar Államkincstár nyújtja. A közvetlen támogatások közül a szocpol néven ismertté vált lakásépítési kedvezmény, valamint a fiatalok otthonteremtési támogatása a legnépszerűbb. A kedvezmények gyerekek után járó, vissza nem térítendő támogatások. „Sok család, ahol a szocpol lenne az önerő, vagy legalábbis annak nagy része, a lakáscélú állami támogatások átmeneti felfüggesztésével hátrányt szenved. Családi segítséggel összehozható az önerő, de ahol a szülők csak magukra számíthatnak, ott ez megoldhatatlan gondot okoz. Az ügyfelek egyetlen lehetősége ezután a piaci kamatozású hitel marad”- tájékoztat Szklenár Beáta a Portfolio Money Zrt. hitelezési vezetője.

Újépítésű lakás vásárlása, vagy építése esetén a jelenlegi szabályozás szerint egy gyerek után kilencszázezer forint, két gyerek után 2,4 millió forint, három után pedig 3,8 millió forint lakásépítési kedvezmény jár. Használt lakás vásárlásakor, vagy bővítésekor az igényelhető támogatás ennek a fele. Fiatalok otthonteremtési támogatása - a szocpollal szemben - csak használt lakás vásárlása esetén igényelhető, harmincöt év alatti, legalább egy gyermeket nevelő házastársak vagy élettársak esetében. A lakás vételára itt is maximalizált, azonban a plafon nem köthető a méltányolható lakásigényhez. Budapesten, illetve megyei jogú városban az ingatlan vételára nem haladhatja meg a tizenkét, egyéb településen pedig a nyolcmillió forintot.

Fiatalok otthonteremtési támogatásának összege
Első gyermek után: 450.000 forint
Második gyermek után: 750.000 forint
Harmadik gyermek után: 700.000 forint
Negyedik gyermek után: 400.000 forint
További gyermekek után: 100.000 forint


Az állami kamattámogatású forinthitelek a válság miatt kerültek előtérbe, az addig legkedvezőbb, svájci frank alapú hitelekkel szemben. Az állam magánszemélyek részére nyújtott, lakáscélú jelzáloghitelek kamatainak csökkentése érdekében belföldi jelzálog-hitelintézet által kibocsátott jelzáloglevél kamattámogatásával nyújt támogatást.

A támogatott hiteleknél külön kell választani a használt és az új lakás vásárlása esetén felvehető hiteltípust. Használt lakás vásárlása esetén a felvehető hitelösszeg maximum öt, míg új lakás esetében tizenötmillió forint. A kamattámogatást a jelzáloglevél teljes futamidejére, de legfeljebb a támogatás alapjául szolgáló hitelügylet futamidejének első húsz évére lehet igénybe venni. A piaci kamatozású és államilag támogatott forinthitelek kamatai és így a havi törlesztőrészletek összege között akár harminc-negyven százalékos különbség is előfordulhat. Például ha új lakás vásárlása esetén a hitelünk húsz éves futamidőre ötmillió forint, támogatott hitel esetén a törlesztés akár húszezer forinttal alacsonyabb terhet is jelenthet.


Dilemma: „most vagy soha”?

Szakértőink szerint július elsejéig a támogatott hitelek iránti érdeklődés élénkülésére lehet számítani. „Lesz egy átmeneti időszak, amíg megnyugszanak a kedélyek, az emberek átértékelik anyagi helyzetüket, lehetőségeiket. Akik jogosultak lennének a támogatásokra, mégsem lépnek, azok nagy valószínűséggel bizonytalan időre kizárják magukat a lakásvásárlásból, különösen, ha az önerő a szocpol lenne. Nem mindig az a legolcsóbb megoldás, ha az ember elindul és sorra keresi fel a különböző bankfiókokat, mindenhol begyűjti az információt és egy halom papírral tér haza. Sokkal célravezetőbb olyan független tanácsadóhoz fordulni, aki teljes piaci körképet tud adni”- tájékoztat Szklenár.

Forrás: MTISzocpol helyett személyi kölcsön, pótfedezet vagy devizahitel?


Számos elemzés említi júliustól a személyi kölcsön és a pótfedezet lehetőségét. Szklenár Beáta szerint júliustól teljesen működőképes megoldás lehet a pótfedezet bevonása, ezt minden bank szívesen fogadja. Arról azonban, hogy személyi kölcsönből oldjuk meg az önerőt - a többit pedig jelzálog fedezetes hitellel - megoszlanak a vélemények.

„Az új devizahitelekkel kapcsolatban egyelőre csak találgatások vannak, de az biztos, hogy a jelenlegi euró kamatszint körülbelül két-három százalékponttal magasabb, mint az egy évvel ezelőtti, svájci frank alapú hiteleké. Számítani lehet a fix törlesztésű, de változó futamidejű hitelek szélesebb körben történő elterjedésére is. A konstrukció előnye, hogy a hitelfelvevő törlesztőrészlete változatlan, csak a futamidő módosul.”


Megindulhat a roham, pofon az építőiparnak

Hatalmas rohamra lehet számítani július elsejéig, a válság ugyanakkor valószínűleg tompítja ezt a hatást, de bizonyára így is élénkülni fog a piac. A lakáspiac egyébként is az éledezés jeleit mutatta márciusban - állítják az Otthon Centrum ingatlanközvetítő hálózat szakértői. A harmadik kerületi önkormányzatnál ugyanakkor az [origo] kérdésére elmondták, hogy közel ötven százalékkal nőtt meg a bejelentés után a szocpolt igénylők száma.

"Jelentős az a réteg, amely a csökkenő lakásárakról szóló híreket hallva, jobb üzlet reményében, kivárt a vásárlással" - mondta Kühne Kata, az Otthon Centrum Franchising Kft. ügyvezető igazgatója. E csoportból sokan megjelenhetnek a piacon a következő időben, hiszen a kedvezmények megvonásával többet lehet bukni, mint amennyi egy esetleges árcsökkenéssel nyerhető.

"Ez a támogatási forma az elmúlt években jelentősen ösztönözte a lakásvásárlás előtt álló fiatal családokat. A szocpol mint önerő megszűnése pont ezt a leginkább rászoruló vásárlói réteget fogja kiszorítani a lakáspiacról, ugyanakkor minden bizonnyal csökkenti a kockázatos hitelek számát" - vélekedett Kühne Kata.

Az állami kamattámogatásos forinthiteleket tavaly október óta a válság tette versenyképessé az addig kedvezőbb svájcifrank-alapú hitelekkel szemben. A támogatás megszűnésével újra a devizahitelek felvétele lehet az egyetlen ésszerű megoldás a lakásvásárlók többségének. Kérdés, hogy a válság mennyire tette bizalmatlanná a hitelfelvevőket az árfolyamváltozásoknak kitett svájci frank és euró irányában.

Az OC Hitel Center tapasztalatai szerint eddig a hitelfelvevők tizennyolc-húsz százaléka vette igénybe a megszüntetendő állami támogatások valamelyikét. Júliustól tehát nagy visszaesésre lehet számítani a lakáspiacon, ezért biztosra vehető, hogy az építőipari vállalkozások is megsínylik majd a megszorítást.

Forrás: MTI

A válság miatt számos tervezett építkezést, beruházást már el sem kezdenek, több társasház építkezését, illetve annak befejezését szüneteltetik


A szocpol megszüntetésén sem lehet sokat nyerni
, ellenben az amúgy is mély gödörben lévő építőanyag- és építőipar ezzel újabb pofont kap - jelentette ki Varga Dénes, a DEM Információs és Gazdaságkutató Iroda ügyvezetője. "Meg kellene fontolni, hogy számos külföldi országhoz hasonlóan inkább kicsit magasabb legyen a költségvetési hiány, mint hogy tönkremenjen egy komplett ágazat. A szocpol megszüntetésénél még egy adóemelés is jobb" - jelentette ki a közgazdász. Kérdésünkre úgy becsülte, ezek az intézkedések közvetlenül 15-20 ezer embert érinthetnek.


A bankok is az érdeklődés növekedésére számítanak

Az OTP Bank április 20-án új díjelengedési akciót indított a lakás- és szabad felhasználású jelzáloghitelekhez kapcsolódóan. Részben ennek, részben az erősebb szezonális hatásoknak köszönhetően, továbbá a lakáshitel-támogatások eltörlésének hírére a hitelkérelmek számának növekedését tapasztalja a bank. A július 1-jei dátumhoz kapcsolódóan lehet számítani további előrehozott lakáshitel-igénylésekre, elsősorban azok részéről, akik jogosultak a különböző kedvezményekre, és tervezték, de még nem vették igénybe azokat. A kedvezőtlen gazdasági körülmények miatt azonban a bank nem számít olyan mértékű keresletnövekedésre, amilyen 2003 végén a lakástámogatásokat szabályozó 12/2001. számú Kormányrendelet  jelentős mértékű szigorításánál volt tapasztalható. Mivel jelenleg nincs pontos információ a változásról, a hatást egyelőre nem lehet számszerűsíteni.  

Az FHB Bank várakozásaink szerint a lakásépítés a harmadára esik vissza a bejelentett intézkedések hatására, ugyanakkor a lakossági jelzáloghitelezés ennél nagyobb mértékben is csökkenhet, csak erőteljes forintkamat csökkenés esetén várható, hogy középtávon ismét növekedni fog. Már az intézkedés előtt, márciusban is tapasztalható volt az érdeklődés erősödése az államilag támogatott lakáshitelek iránt, hiszen a lakásvásárlási és építési szezon tipikus időszaka amúgy is a tavasz. A támogatások felfüggesztésének elhíresztelése óta tovább erősödött az érdeklődés. A bankfiókokban tapasztalhatónál nagyobb az élénkülés az FHB Ingatlanközvetítőnél. 
 

Nagy átalakulás

Némi túlzással hasonló változások zajlanak az ingatlanpiacon, mint az autókereskedelemben. Mindkét szektorban fokozatosan szűnnek meg az önerő nélküli vásárlás lehetőségei - áll a Duna House elemzésében. Murányi Ákos, a Duna House elemzési vezetője szerint „teljesen átalakult a piac. Tavaly nyáron még akár „nulla forinttal” is be lehetett szállni új építésű lakások vásárlásába, ma ez húsz-harminc százalékos önerő alatt nem lehetséges. Mivel szűkültek a hitelfelvételi lehetőségek, korlátozottan váltak elérhetővé a devizahitelek, sok gyenge tőkeerejű, vagy elbizonytalanodott vásárló szállt ki a piacról. Helyettük készpénzes vásárlók érkeztek - ha nem is ugyanannyi, mint amennyien kiestek. Most tízből hat-hét vásárló készpénzzel fizet. A kínálat tovább nőtt, a nem túl előnyös tulajdonságú lakások eladása azonban egyre nehezebb. Januárban és februárban a válság erősen éreztette hatását a piacon. Ez az ingatlanközvetítői piacra is tisztító erővel hatott - sok kis iroda bezárt, sőt egyes nagyobb hálózatok is irodabezárásokra kényszerültek. A Duna House márciusban jelentős forgalomnövekedést regisztrált, ami talán a visszatérő vevői bátorság eredménye is lehet.” Murányi tájékoztatása szerint eddig vevőik tizenöt-húsz százaléka élt a szocpol kedvezmény lehetőségével.

Egy budapesti székhelyű ingatlanberuházó cég vezetője is elsősorban a készpénzes vevők megjelenését említi. Elmondása szerint jó részük befektetési céllal vásárol, új építésű lakást. „Vevőink most sokkal inkább megnézik a beruházó cég referenciáit, nagyon fontos lett a beruházás pénzügyi biztonsága, valamint a megvalósulás garanciája. Ennek biztosítéka lehet a zárolt rendszerű projektfinanszírozás, ahol a vevők a finanszírozó banknak közvetlenül, egy zárolt számlára fizetik a vételár részleteit. Ahol megbízható banki finanszírozás áll az ingatlanprojekt mögött, ott a bank vevőinek akár a válság előtti időszakhoz hasonlóan kedvező hitelkonstrukciókat is tud ajánlani. Komolyabb változás az igazolt jövedelem megfelelő mértéke, a havi törlesztő részlethez képest.

Míg a válság előtt jól előkészített projekteknél a lakások nagy részét már a tervekről értékesíteni lehetett, addig most a lakásvásárlók nagy része inkább szerkezetkész, vagy már elkészült lakóingatlanok iránt érdeklődik.” Kínálati áraikban azonban a megváltozott helyzet hatására sem terveznek csökkentést. A projekteket a lakások műszaki tartalmának magasabb színvonalú összeállításával, a lakáshoz tartozó extrák - jellemzően konyhabútorok, konyhagépek, klímaberendezés - ajándékozásával, illetve a szolgáltatási minőség növelésével próbálják vonzóbbá tenni vevőik szemében.

Tervezett jövőbeli beruházásait a megkérdezett cég előkészítési fázisban tartja, míg a gazdasági körülmények (banki finanszírozás, forintárfolyam stabilizálódása) kedvezőbb fordulatot nem vesznek. Legkésőbb 2010 első felétől fellendülésre számítanak.”

Ha a lakásépítési kedvezményt megelőlegező kölcsönként igénylő házaspár a gyermekvállalását nem teljesíti, de a 30/1998. (VI. 24.) NM rendelet szerinti egészségügyi szolgáltató igazolja, hogy az igénylő házaspár a külön jogszabályban meghatározott maximális alkalommal részt vett IVF kezelésen (mesterséges megtermékenyítésen), vagy a gyermekvállalását azért nem tudta teljesíteni, mert vele szemben az IVF kezelés megkezdése előtt, vagy az IVF kezelések közben a 30/1998. (VI. 24.) NM rendelet 1. § (2) bekezdése szerinti kizáró egészségügyi ok merült fel, akkor csak a megelőlegező kölcsön tőkeösszegét kell visszafizetnie - tájékoztatott Géczy Bálint, az önkormányzati tárca sajtóreferense.

Csak olyan igazolás fogadható el, amely alapján megállapítható, hogy a megelőlegező kölcsönszerződés megkötésének időpontja megelőzi a kizáró ok megállapításának első időpontját. Ellenkező esetben, tehát ha az igazolás tanúsága szerint az IVF kezelést kizáró ok a megelőlegező kölcsönszerződés megkötése előtt is fennállt, az igénylő házaspárnak az állam által a megelőlegezés időtartama alatt a hitelintézet részére megfizetett ellenszolgáltatásokat (kamat, költség, egyéb ellenszolgáltatások) is vissza kell fizetnie.

Ha egyéb egészségügyi ok miatt nem teljesül a gyermekvállalás, úgy a lakásépítési kedvezményt és az állam által a megelőlegezés időtartama alatt a hitelintézet részére megfizetett ellenszolgáltatásokat (kamat, költség, egyéb ellenszolgáltatások) is vissza kell fizetni. A lakásépítési kedvezményt és a kamatot állami támogatású kedvezményes kamatozású kölcsönként kell visszafizetni.

A gyermekvállalás teljesítéseként kell elfogadni az igénylő örökbefogadott gyermekét is, amennyiben az örökbefogadás a gyermekvállalás teljesítésére meghatározott időn belül történik.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Szabina, 2009. május 13. - szerda 13:27

Én, személy szerint egy percig sem bánom, hogy elveszik a szocpolt! A legtöbb ember lakást. házat akar, de már TEGNAP! Ok, rendben.Húzd meg a nadrágszíjjat, mert ez áldozatokkal jár.. Áhhhh Dehogy! Ott a szocpol. az az önerő... Szép kilátások.. Így legalább mindenki tudja, hogy egy saját ingatlanért tenni is kell, nem csak beleszülni a nagyvilágba a "szocpol- gyerekeket"!!

Kovács Erika, 2009. április 30. - csütörtök 14:28

Arról furcsa módon sehol sem esik szó, hogy a szocpol bizonyos feltételek együttes meglétét írja elő. Én vidékről költöztem a fővárosba cserével, 3 kiskorú gyerekkel, 3 szobás 113 nm-es családi házból egy 68 nm-es 2+2 félszobás lakásba. Fél szocpolt igényelhettem volna -1.900.000 Ft-ot -, ha nemcsak a szobaszám, de az alapterület is nagyobb. Így elutasított az OTP, semmit sem kaptam. 2.000.000 ft-ot kellett ráfizetnem a lakásra, amire kölcsönt kellett felvennem. Jól ki van ez találva az állam részéről!

Matus László, 2009. április 30. - csütörtök 09:11

Szerintem ez nem támogatás, hanem ezzel kompenzálják -igen kis mértékben-, hogy a magyar átlagember fizetésében /70.000Ft minimálbér/ nincs beszámolva a lakhatás /80-100.000 Ft lakáskölcsön/ 35 év, vagy 60.000Ft lakbér életfogytig/. Tehát ez nem kegy! Ráadásul mikor már elég sok embert belekényszerítettek a kölcsönbe akkor mindig megszüntetik a támogatást és a nép meg csináljon amit akar. Lásd kb.: 20 éve a fix 3%-os kölcsönt 36%-ra emelték és nem érdekelte őket, hogy hogy élik túl az emberek, mi is 10 évig zsíros kenyeret ettünk, a lakás még most sincs teljesen kész és a mostani átverést figyelve nem is lesz, mert én biztos nem veszek fel többet kölcsönt. Kiváncsi leszek mit csinálnak a bankok , ha már senki nem bízik majd bennük és nem kér senki kölcsönt!?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza