Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Cipészek a gyorsszerviz árnyékában

Tossenberger Tamás, 2009. április 28. - kedd 16:02
Címkék: szerelő, ruházat, szolgáltató
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Nincsenek már igazi cipészmesterek, kihalóban a szakma. Szakemberek helyett többnyire a mesterséghez általában kevéssé konyító gyorsszervizek dolgozói szolgálnak ki bennünket, gyorsan, ám kissé felületesen.


Cipészmesterek vs. Mister Minit

A cipészetek helyzete nehéz a plázák, áruházak gyorsszervizeivel szemben. Kevésbé vannak szem előtt, sokszor a neten sem érhetőek el, kuncsaftjaik jellemzően csak szájhagyomány útján jutnak el hozzájuk. Kérdés, mi a különbség a tradicionális cipészek, és az „instant” plaza-cipészetek munkája között?

Legfőképp az, hogy a hagyományos iskolákban pallérozott suszterekhez bátran fordulhatunk legkülönfélébb javítási igényeinkkel is. Ezzel szemben a Mister Minitek tudása ritkán haladja meg a legegyszerűbb műveleteket. Nietsch Pál, tapasztalt cipészmesterként mutat rá a modern javítóműhelyek gyengéire: „Bár van köztük szakmunkás, három hónapos tanfolyammal, vagy OKJ-s papírral is oda lehet kerülni. Gyorsan javítanak, az elkészült munka minőségéhez képest drágán. Állva dolgoznak és válogatnak is. Ha egy kicsit kombináltabb a munka, például tűzés, vagy stoppolás szükséges, már nem mindig vállallják el.” Nem is tudnák mivel, hiszen kaptafájuk sincs, helyette géppel dolgoznak.

Forrás: MTI

Kígyóbőr cipő felújítása cipészmesternél


A leggyakoribb munka a sarkalás és a ragasztás. A műanyag lábbelikkel több a gond, mint a bőrrel, szerinte a kínai cipő még mindig „nem érett be”, közülük sokkal akad probléma. A jobb cipészetekben még ma is bőséges a pótló-javító anyagok kínálata, a Miniteknél viszont csak két kategória létezik, a „normál” és a drágább „prémium” anyagminőség. A megbízható szakembernek mindig akad kuncsaftja, nyáron kevesebb, télen és tavasszal több. Egy másik cipész szerint a cipészetbe járók nyolcvan százaléka nő, döntően középkorúak.


Panaszra semmi ok

Különösebb panasz sem a gyorsszervizekre sem a hagyományos suszterekre nincs. Ha mégis, úgy főként előbbiek javításaival kapcsolatban érkeznek panaszok, hagyományos suszterek miatt szinte egyáltalán nem.

„Elsősorban a javítás minősége, vagy a javítás időbeli elhúzódása miatt fordulnak hozzánk a panaszosok. Továbbá - ami sajnos nemcsak cipészeteknél gyakori probléma - semmiféle írásbeli nyoma nincs annak, hogy a szolgáltatót javítási munkával bízták meg, emiatt később nehéz (szinte lehetetlen) jogaik érvényesítése.”- tájékoztatott Eitmann Norbert, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) jogi tanácsadója. A javítási határidőről szólva elmondta: „A teljesítés határideje a felek megállapodásától függ, azaz cipőnk leadásakor az ár mellett a határidőben is meg kell állapodni - lehetőleg írásban!” A gyakorlat azt mutatja, hogy ezt a hagyományos, és a Minites cipőjavítók is betartják, a kivételek száma elenyésző. Eitmann a garanciavállalásra is kitért: „Csak akkor kötelező, ha a javítás értéke meghaladja a húszezer forintot. Ilyenkor kormányrendelet alapján hat hónap a jótállás.” A hathónapos szabály mellett a garanciavállalás bizalmi, lelkiismereti alapon is működik, persze cipésze válogatja.

Forrás: MTI

Bizalom alapján dolgoznak


A kisebb javítások viszont, például a sarkalás, általában nem garanciális. Ha panasszal élnénk, először a cipészt keressük fel. „Ha kárunk származott a javításból, kérhetünk független szakértői véleményt, ez azonban nem kötelező a cipészre. Ilyenkor békéltető testület vagy bíróság előtt érvényesíthetjük jogainkat.”


Cipészeti gyorstalpaló, avagy mi is az a gojzervarrott?

Cipészetekben gyakran hallani olyan kifejezéseket, amiket nem feltétlenül értünk, leginkább csak bólogatva veszünk tudomásul. Ezeket próbáljuk most tisztába tenni, Nietsch Pál szakértő hozzájárulásával. A feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, lényeges különbség a Mister Minit üzletek és a hagyományos cipészetek között nincs, ám utóbbiak esetében valószínűleg találunk olcsóbbat is.


Gyakori eljárások:

Sarkalás: az elhasznált sarok helyett újat tesznek fel, vagy ha egy cipőnek eredetileg nincs sarka, de szeretnénk rá, akkor is megsarkalják (igen gyors eljárás, akár megvárni is érdemes lehet) ára kb. 850-2200 forint
Sarokemelés: az eredeti sarok helyett új, magasított sarkat tesznek föl (szintén gyorsan megvan) kb. 1300-3000 forint
Bélés: varrott, vagy öntapadós bélés, talp-, vagy sarokrészhez. Ára kb. 1000-2500 forint
Talpalás: az elhasználódott cipőtalp kiegészítése új talprésszel, kb. 2200-4500 forint

Ritkább eljárások, varrások:

Talpépítés: a régi talp eltávolítása után teljesen új talp felvarrása
Faszeges cipő: a cipő talpába apró faszegeket ütnek, összehúzva vele az anyagot
Gojzervarrott: háromsoros varrás kézzel, körbe
Rámán varrott: alsó - és fölső talp mentén, két-három réteg varrás
(Mindkét varrási eljárás megduplázza a cipő árát)


Pang a cipőkészítő piac, marad a gyógyítás és a luxus

A Mister Minitek cipőrészlegénél csak javítással foglalkoznak, de megrendelésre, cipőkészítőknél vagy cipészmestereknél különféle cipők is rendelhetőek. Az ilyen üzletek közül azonban egyre többen húzzák le a redőnyt. Egy állva maradt cipőkészítő bolt munkatársa szerint a cipőkészítők eltűnése többek között a válságnak is köszönhető. Ahol még vállalják, ott már tizenháromezer forintért is lehet cipőt rendelni, amit két hét múlva már viselhetünk is (Kényelem Cipõkészítõ Bt.). Speciális lábbeli a gyógy- és tánccipő. Előbbit húsz, utóbbit tizennyolc-húszezer forint alatt nemigen találunk, de több tízezer forintba is kerülhetnek méretük, anyaguk szerint. Az egyedi tervezésű luxuscipők árát nem az átlag magyar fogyasztók pénztárcájához szabják. Áraik hatvan-hetvenezer forinttól kezdődnek. Viszont a gyártók szerint ez befektetés hosszú távon megtérül, hiszen egy elit darabot akár tizenöt évig is használhatunk.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Nagy László, 2013. január 12. - szombat 15:09

Mindenképpen érdemes olyan szakembert megkeresni bárminemű javításunkkal aki kézzel készített cipőket is gyárt mert nála minőségi anyagokat találunk és ő oda figyel a javítás minőségére is, hiszen ha egyszer jó a javított lábbeli az elégedett kuncsaft megrendelő is lehet egy új lábbelkinél is akár. fontos hogy SZAKEMBER legyen!

kepviselo15, 2009. április 30. - csütörtök 09:24

Nem csak a cipészek, hanem a többi szakma is ide fajul. A széria termelés oda vezetett,hogy nem érdemes javítan,vagy nem is lehet ezeket a termékeket.Én pl.ortopéd cipőt készítettem orvosi rendelvéyre.Az ára kb25000.ft.Igaz recepre nem annyi,de a minőség!?Kiábrándító! Nem beteg lábra,de még az egészségesre sem való!Ezt láttam néhány viselőnél.A többi szak mánál is ez áll fenn.A pályázati műanyag ablakok,soha nem lesznek olyan hosszú éle- tüek mint a fa ablakok!Az én műa.ablakom egyik kb.12.éves,de már elért odáig,hogy cserére várna! Ha jöbb minőségü cipőt veszek,igaz az ár magasabb,de megéri,mert egészségesebb,tovább hordható!

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 19.


Van rossz hitelképességi mutatója? Pénzügyi szempontból nem megfelelő? Hitelt adunk a...

Menekülés a UPC-től

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza