Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Cipészek a gyorsszerviz árnyékában

Tossenberger Tamás, 2009. április 28. - kedd 16:02
Címkék: szerelő, ruházat, szolgáltató
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Nincsenek már igazi cipészmesterek, kihalóban a szakma. Szakemberek helyett többnyire a mesterséghez általában kevéssé konyító gyorsszervizek dolgozói szolgálnak ki bennünket, gyorsan, ám kissé felületesen.


Cipészmesterek vs. Mister Minit

A cipészetek helyzete nehéz a plázák, áruházak gyorsszervizeivel szemben. Kevésbé vannak szem előtt, sokszor a neten sem érhetőek el, kuncsaftjaik jellemzően csak szájhagyomány útján jutnak el hozzájuk. Kérdés, mi a különbség a tradicionális cipészek, és az „instant” plaza-cipészetek munkája között?

Legfőképp az, hogy a hagyományos iskolákban pallérozott suszterekhez bátran fordulhatunk legkülönfélébb javítási igényeinkkel is. Ezzel szemben a Mister Minitek tudása ritkán haladja meg a legegyszerűbb műveleteket. Nietsch Pál, tapasztalt cipészmesterként mutat rá a modern javítóműhelyek gyengéire: „Bár van köztük szakmunkás, három hónapos tanfolyammal, vagy OKJ-s papírral is oda lehet kerülni. Gyorsan javítanak, az elkészült munka minőségéhez képest drágán. Állva dolgoznak és válogatnak is. Ha egy kicsit kombináltabb a munka, például tűzés, vagy stoppolás szükséges, már nem mindig vállallják el.” Nem is tudnák mivel, hiszen kaptafájuk sincs, helyette géppel dolgoznak.

Forrás: MTI

Kígyóbőr cipő felújítása cipészmesternél


A leggyakoribb munka a sarkalás és a ragasztás. A műanyag lábbelikkel több a gond, mint a bőrrel, szerinte a kínai cipő még mindig „nem érett be”, közülük sokkal akad probléma. A jobb cipészetekben még ma is bőséges a pótló-javító anyagok kínálata, a Miniteknél viszont csak két kategória létezik, a „normál” és a drágább „prémium” anyagminőség. A megbízható szakembernek mindig akad kuncsaftja, nyáron kevesebb, télen és tavasszal több. Egy másik cipész szerint a cipészetbe járók nyolcvan százaléka nő, döntően középkorúak.


Panaszra semmi ok

Különösebb panasz sem a gyorsszervizekre sem a hagyományos suszterekre nincs. Ha mégis, úgy főként előbbiek javításaival kapcsolatban érkeznek panaszok, hagyományos suszterek miatt szinte egyáltalán nem.

„Elsősorban a javítás minősége, vagy a javítás időbeli elhúzódása miatt fordulnak hozzánk a panaszosok. Továbbá - ami sajnos nemcsak cipészeteknél gyakori probléma - semmiféle írásbeli nyoma nincs annak, hogy a szolgáltatót javítási munkával bízták meg, emiatt később nehéz (szinte lehetetlen) jogaik érvényesítése.”- tájékoztatott Eitmann Norbert, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) jogi tanácsadója. A javítási határidőről szólva elmondta: „A teljesítés határideje a felek megállapodásától függ, azaz cipőnk leadásakor az ár mellett a határidőben is meg kell állapodni - lehetőleg írásban!” A gyakorlat azt mutatja, hogy ezt a hagyományos, és a Minites cipőjavítók is betartják, a kivételek száma elenyésző. Eitmann a garanciavállalásra is kitért: „Csak akkor kötelező, ha a javítás értéke meghaladja a húszezer forintot. Ilyenkor kormányrendelet alapján hat hónap a jótállás.” A hathónapos szabály mellett a garanciavállalás bizalmi, lelkiismereti alapon is működik, persze cipésze válogatja.

Forrás: MTI

Bizalom alapján dolgoznak


A kisebb javítások viszont, például a sarkalás, általában nem garanciális. Ha panasszal élnénk, először a cipészt keressük fel. „Ha kárunk származott a javításból, kérhetünk független szakértői véleményt, ez azonban nem kötelező a cipészre. Ilyenkor békéltető testület vagy bíróság előtt érvényesíthetjük jogainkat.”


Cipészeti gyorstalpaló, avagy mi is az a gojzervarrott?

Cipészetekben gyakran hallani olyan kifejezéseket, amiket nem feltétlenül értünk, leginkább csak bólogatva veszünk tudomásul. Ezeket próbáljuk most tisztába tenni, Nietsch Pál szakértő hozzájárulásával. A feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, lényeges különbség a Mister Minit üzletek és a hagyományos cipészetek között nincs, ám utóbbiak esetében valószínűleg találunk olcsóbbat is.


Gyakori eljárások:

Sarkalás: az elhasznált sarok helyett újat tesznek fel, vagy ha egy cipőnek eredetileg nincs sarka, de szeretnénk rá, akkor is megsarkalják (igen gyors eljárás, akár megvárni is érdemes lehet) ára kb. 850-2200 forint
Sarokemelés: az eredeti sarok helyett új, magasított sarkat tesznek föl (szintén gyorsan megvan) kb. 1300-3000 forint
Bélés: varrott, vagy öntapadós bélés, talp-, vagy sarokrészhez. Ára kb. 1000-2500 forint
Talpalás: az elhasználódott cipőtalp kiegészítése új talprésszel, kb. 2200-4500 forint

Ritkább eljárások, varrások:

Talpépítés: a régi talp eltávolítása után teljesen új talp felvarrása
Faszeges cipő: a cipő talpába apró faszegeket ütnek, összehúzva vele az anyagot
Gojzervarrott: háromsoros varrás kézzel, körbe
Rámán varrott: alsó - és fölső talp mentén, két-három réteg varrás
(Mindkét varrási eljárás megduplázza a cipő árát)


Pang a cipőkészítő piac, marad a gyógyítás és a luxus

A Mister Minitek cipőrészlegénél csak javítással foglalkoznak, de megrendelésre, cipőkészítőknél vagy cipészmestereknél különféle cipők is rendelhetőek. Az ilyen üzletek közül azonban egyre többen húzzák le a redőnyt. Egy állva maradt cipőkészítő bolt munkatársa szerint a cipőkészítők eltűnése többek között a válságnak is köszönhető. Ahol még vállalják, ott már tizenháromezer forintért is lehet cipőt rendelni, amit két hét múlva már viselhetünk is (Kényelem Cipõkészítõ Bt.). Speciális lábbeli a gyógy- és tánccipő. Előbbit húsz, utóbbit tizennyolc-húszezer forint alatt nemigen találunk, de több tízezer forintba is kerülhetnek méretük, anyaguk szerint. Az egyedi tervezésű luxuscipők árát nem az átlag magyar fogyasztók pénztárcájához szabják. Áraik hatvan-hetvenezer forinttól kezdődnek. Viszont a gyártók szerint ez befektetés hosszú távon megtérül, hiszen egy elit darabot akár tizenöt évig is használhatunk.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Nagy László, 2013. január 12. - szombat 15:09

Mindenképpen érdemes olyan szakembert megkeresni bárminemű javításunkkal aki kézzel készített cipőket is gyárt mert nála minőségi anyagokat találunk és ő oda figyel a javítás minőségére is, hiszen ha egyszer jó a javított lábbeli az elégedett kuncsaft megrendelő is lehet egy új lábbelkinél is akár. fontos hogy SZAKEMBER legyen!

kepviselo15, 2009. április 30. - csütörtök 09:24

Nem csak a cipészek, hanem a többi szakma is ide fajul. A széria termelés oda vezetett,hogy nem érdemes javítan,vagy nem is lehet ezeket a termékeket.Én pl.ortopéd cipőt készítettem orvosi rendelvéyre.Az ára kb25000.ft.Igaz recepre nem annyi,de a minőség!?Kiábrándító! Nem beteg lábra,de még az egészségesre sem való!Ezt láttam néhány viselőnél.A többi szak mánál is ez áll fenn.A pályázati műanyag ablakok,soha nem lesznek olyan hosszú éle- tüek mint a fa ablakok!Az én műa.ablakom egyik kb.12.éves,de már elért odáig,hogy cserére várna! Ha jöbb minőségü cipőt veszek,igaz az ár magasabb,de megéri,mert egészségesebb,tovább hordható!

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza