Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Szájszagűzés

Gönye László, 2009. április 24. - péntek 11:54
Címkék: egészség, adalékanyag, vásárlás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A szájvizek, szájspray-k és egyéb vegyszerek túlnyomó többsége csak tüneti kezelésre alkalmas, az igazi megoldás legtöbbször máshol keresendő. Szakorvosok segítségével jártunk utána a kellemetlen lehelet kiváltó okainak, egyben megismertük a legeredményesebb szájszagűző módszereket.


Kezelés a fürdőszobában

A szájvizeket, szájspray-ket, egyéb szájápolást kiegészítő szereket rendszeresen vagy alkalmanként, esetleg kúraszerűen használhatjuk. Ezek közül legelterjedtebbek és az üzletekben legnagyobb választékban a szájvizek kaphatók. Kétféle módon fejtik ki hatásukat. Egyrészt vékony filmréteget képeznek fogunkon, így akadályozva meg a lepedék lerakódását, másrészt - és a szájszag semlegesítésének szempontjából ez a fontosabb - antibakteriális hatásuknál fogva elpusztítják a baktériumokat, esetleg lebontják azokat az anyagokat, melyek a kellemetlen szájszagért felelősek.

Dr. Dombi Csaba fogszakorvos-főorvos, A mosoly, és ami mögötte van című könyv szerzője kérdésünkre elmondta, hogy a szájszagot semlegesítő, illetve megelőző szerek - elsősorban szájvizek - három csoportba sorolhatók. A szájápolási termékek kategóriáját, illetve, hogy áruházban vagy gyógyszertárban juthatunk hozzá, a csomagoláson feltüntetett összetevők jelzik.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Legjobb, ha szakemberhez fordulunk


Ezek a kozmetikumnak is nevezett szerek mentolos, illetve alkoholtartalmú termékek, melyek csupán tüneti kezelést nyújtanak. Elnyomják a nem megfelelő tisztítás következményeit, a szájszagot, - ide tartozik a szájspray-k túlnyomó többsége is. Ezek jól jönnek ugyan egy-egy váratlan helyzetben, vagy ha nincs alkalmunk a rendes szájápolásra, de végleges megoldást nem jelentenek. A mentolos termékeknél előfordulhat, hogy maró, égető érzést okoznak fogínyünkön - bár egészségkárosító hatással nem jár, a túl erős szert ilyenkor le kell cserélni.

A szájvizek második csoportjába a klór-hexidin-tartalmú szerek és a növényi illóolajokat tartalmazó szájfertőtlenítők tartoznak. Ezeket a termékeket szájápolás mellé, kiegészítésként használhatjuk, kúraszerűen, általában egy hétig, naponta egyszer-kétszer. Elsősorban fogínygyulladás esetén van rájuk szükség, ilyen esetekben fertőtlenítő hatásuk révén segítenek.

A fogínygyulladás és az ezzel járó vérzés is a kellemetlen lehelet egyik forrása lehet, hiszen a vér bomlásával ugyancsak kellemetlen szagú anyagok képződnek. Ezek a szájvizek kimondottan gyógyszertárakban kaphatók, de nem vénykötelesek, bárki számára megvásárolható készítmények. Hangsúlyozni kell, hogy ezek a termékek nem rendszeres, huzamos használatra készültek, annál is inkább, mivel alkalmazásuk enyhébb mellékhatásokkal is járhat. Okozhatnak fogelszíneződést, az ízérzet csökkenését vagy kellemetlen szájízt - ha tehetjük, mielőtt beszerezzük valamelyik ilyen készítményt, szakember tanácsát is kérjük ki.

A szájvizek harmadik csoportjába kimondottan a szájszag ellen készült termékek sorolhatók, melyek az előbb említett, kéntartalmú anyagokat bontják le, illetve az azokat termelő baktériumok elleni hatóanyagot tartalmaznak. A kategória legismertebb és legtöbb terméken látható márkája a TetroBreath - szájvizet, szájspray-t, foggélt is forgalmaznak ilyen névvel.

Néhány - több üzletben is kapható - szájvíz ára forintban:

 
DM
Rossmann
Tesco
Aquafresh antibacterial (300 ml)
599
599
449
Colgate Plax sensitive (250 ml)
599
689
649
Colgate Plax whitening (250 ml)
499
479
599
Cserszömörcés szájvíz (250 ml)
519
429
-
Elmex (400 ml)
1599
1599
1629
Sensodyne Mouthwash (300 ml)
899
899
744


Természetes megoldások szag ellen

Nem csupán az üzletekben találhatunk megoldást a kellemetlen szájszagra, egyéb, természetes szájtisztító és leheletfrissítő módszerek is léteznek. Az ínygyulladás orvoslására kapható szájápolási termékekhez hasonlóan az illóolajok antibakteriális hatását alkalmazzuk, ha a fogkefénkre - a fogkrém mellé - kevés borsmenta- vagy teafaolajat teszünk.

Régóta ismert a klorofil szájtisztító hatása, ez nagyobb mennyiségben megtalálható a zöld levelű zöldségekben, például a petrezselyemben is. A petrezselyem klorofiltartalmának és a szegfűszeg eugenoltartalmának tisztító hatása együtt érvényesül egy házilag elkészíthető szájvízben: a petrezselyemzöldet összevágjuk, forró vízzel leöntjük, majd hozzáadjuk az őrölt szegfűszeget. Ha lehűlt, naponta többször, a szájvízhez hasonlóan gargalizálva használhatjuk, és hűtve tároljuk.

Bármilyen szájvizet vagy egyéb szájszagűző szert használjunk is, a megfelelő fog- és szájápolást egyik sem helyettesíti. A tartós szájszag az üzletekben kapható készítményekkel csupán ideiglenesen semlegesíthető, hiszen ez is szervezetünk egyik reakciója valamilyen testi rendellenességre.
1.  Szájszagűzés
2.  Természetes megoldások szag ellen

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

macus lil, 2018. június 17.

Tisztelt Hölgyem / Uram
Örömmel tudom tájékoztatni Önt arról, hogyan lehet kölcsönö...

Nincs tartozásom, de feketelistán vagyok...

Mr. Dékány Endre, 2018. június 16.


Hitel ajánlat!! keres egy becsületes kölcsönt? ha igen, 2% -os alacsony kamatlábat kín...

Menekülés a UPC-től

Hobelman, 2018. június 12.

Vannak pénzügyi nehézségei? HA IGEN! Vegye fel a kapcsolatot a Hobelman Finance and Mortgages Li...

Patika trükk

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés