Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Szájszagűzés

Gönye László, 2009. április 24. - péntek 11:54
Címkék: egészség, adalékanyag, vásárlás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A szájvizek, szájspray-k és egyéb vegyszerek túlnyomó többsége csak tüneti kezelésre alkalmas, az igazi megoldás legtöbbször máshol keresendő. Szakorvosok segítségével jártunk utána a kellemetlen lehelet kiváltó okainak, egyben megismertük a legeredményesebb szájszagűző módszereket.


Bosszantó kellemetlenség vagy vészjelzés?

A kellemetlen szájszag megöli az önbizalmat, mérgezi a társas érintkezést, munkahelyen és a magánéletünkben is sok problémát okozhat. Kezeléséhez először a probléma kiváltó okait kell megismernünk. A szájszag lehet átmeneti, például egy sör vagy hagymás étel okozta tünet, ami csak néhány órára jelent gondot, és viszonylag könnyen felszámolható. A tartós szájszag azonban mindig valamilyen rendellenességre utal, ami egyszerűbb esetben otthon, a fürdőszobában kezelhető, komolyabb probléma esetén viszont szakorvosi hatáskörbe tartozik.

Forrás: photos.com
A kellemetlen szájszag kísérő tünete lehet például a torok, a garat vagy a mandulák gyulladásának is, súlyosabb esetben pedig akár garat környéki rákos megbetegedést is jelezhet. Gyakoribb ok a gyomorszáj nem megfelelő „zárása”. Ebben az esetben ugyanis a gyomor szaga érezhető a leheleten, ami megfelelő szájhigiéniás megoldásokkal sem űzhető el. Ez a probléma nem csupán szájszagunkban érződik, további súlyos egészségkárosító hatása is lehet. A gyomorsav ugyanis visszajuthat nyelőcsövünkbe, kárt téve nyálkahártyánkban.

A makacs szájszag kapcsán emésztőrendszerünk valamely részének gyulladása, esetleg fekély is szóba jöhet, sőt egy szakorvos egyéb, nem emésztőrendszerrel összefüggő okokat is diagnosztizálhat.

A cukorbetegség jellegzetes kísérő jelensége az erős acetonszag, a vesebetegek pedig átható ammóniaszagot árasztanak. Ugyanilyen jellegzetes ismertetőjel a friss húsra vagy állati belsőségre emlékeztető szájszag - a májelégtelenség gyakori velejárója.

Kellemetlen szájszag kapcsán azért nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni. Dr. Kiss Bertalan fogorvos szerint az ilyen lehelet leggyakrabban valamely szájhigiéniai, fogászati okra vezethető vissza, ezért ha makacs szájszaggal küzdünk, először is fogorvosunkat kell felkeresni. Amennyiben a fogorvosi rendelőben nem derül ki, mi a kellemetlenség oka, fül-orr-gégészhez kell fordulni, ha pedig itt sem kapunk választ kérdésünkre, a belgyógyász jelenti a megoldást.


Harc a baktériumok ellen

A szájszag leggyakoribb és legtöbb esetben fürdőszobánkban is orvosolható oka szánkban keresendő. Mindenekelőtt tudni kell, hogy szájhigiéniás és fogászati problémáinkért, így a szájszagért is a baktériumok a felelősek. Dr. Kiss Bertalan szerint a lényeg egyszerűen megfogalmazható: a baktériumok elfogyasztott ételeink lebontása során olyan savakat termelnek, melyek kikezdik a fogunkat, így szuvasodáshoz vezetnek, valamint ínygyulladást is okozhatnak. Ezek a baktériumok ugyan szükségesek az emésztéshez, ám „kordában kell tartani” őket, pontosabban fogmosással, szájápolással csökkenteni a csíraszámot. A rendszeres fogmosás mellett - mondja Kiss doktor úr - fontos nyelvünk rendszeres tisztítása is, hiszen annak felszíne valójában egy állandóan elhaló és újratermelődő hámréteg, ami kiváló élőhelyet jelent a baktériumok számára. A nyelvápolást akár fogkefével, akár külön erre a célra kapható nyelvkaparóval is elvégezhetjük.

A szájüregben élő baktériumok elleni legtermészetesebb védekezést éppen a nyálunk biztosítja, főképp baktériumölő hatású összetevői révén. Éppen ezért a csekély nyáltermelés, illetve a szájszárazság is elősegíti a baktériumok elszaporodását, így közvetetten a kellemetlen szájszag megjelenését. A szájszárazságnak többféle oka lehet, leggyakrabban az alkohol- és kávéfogyasztás, a cigaretta, egyes gyógyszerek, illetve - például orrsövényferdülés esetén – a szájon át légzés. Amennyiben szájvízzel, illetve szájspray-vel próbáljuk kellemesebbé tenni leheletünket, fontos, hogy ne alkoholtartalmú szereket használjunk. Ezek ugyanis átmenetileg elfedik ugyan a szájszagot, valójában azonban kiszárítják a szánkat, így csak rontanak a helyzeten.

A baktériumok egy része az ételek lebontása során kéntartalmú anyagot termel. A kellemetlen szagot közvetlenül ezek a vegyületek okozzák. A szájszag mérésére szolgáló, úgynevezett haliméter is a kéntartalmú anyagok mennyiségét méri - ha belefújunk a „szondába”, számszerűsíti szájszagunkat.

Egyes ételek, főleg a magas fehérjetartalmú táplálékok lebontása különösen nagy mennyiségű kénhidrogén-termeléssel jár, így a húsimádók fokozottan érintettek a kérdésben. Főleg számukra ajánlottak azok a fogkrémek, melyek cinklaktátot tartalmaznak - ezek kimondottan a kénhidrogén-termelő baktériumokat semlegesítik.

Hogyan használjuk a szájápoló szereket? Ezt vizsgáljuk a következő oldalon!
1.  Szájszagűzés
2.  Természetes megoldások szag ellen

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Hobelman, 2018. március 21.

Vannak pénzügyi nehézségei? HA IGEN! Vegye fel a kapcsolatot a Hobelman Finance and Mortgages Li...

Gyógyulni alternatívan

Hobelman, 2018. március 21.

Vannak pénzügyi nehézségei? HA IGEN! Vegye fel a kapcsolatot a Hobelman Finance and Mortgages Li...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Bereczk János, 2018. március 20.

Sajnos a válaszban van egy probléma, a
("miután az érzékelő már nem jelez"!
A C...

CO-érzékelők - életünk őrei

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés