Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Szájszagűzés

Gönye László, 2009. április 24. - péntek 11:54
Címkék: egészség, adalékanyag, vásárlás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A szájvizek, szájspray-k és egyéb vegyszerek túlnyomó többsége csak tüneti kezelésre alkalmas, az igazi megoldás legtöbbször máshol keresendő. Szakorvosok segítségével jártunk utána a kellemetlen lehelet kiváltó okainak, egyben megismertük a legeredményesebb szájszagűző módszereket.


Bosszantó kellemetlenség vagy vészjelzés?

A kellemetlen szájszag megöli az önbizalmat, mérgezi a társas érintkezést, munkahelyen és a magánéletünkben is sok problémát okozhat. Kezeléséhez először a probléma kiváltó okait kell megismernünk. A szájszag lehet átmeneti, például egy sör vagy hagymás étel okozta tünet, ami csak néhány órára jelent gondot, és viszonylag könnyen felszámolható. A tartós szájszag azonban mindig valamilyen rendellenességre utal, ami egyszerűbb esetben otthon, a fürdőszobában kezelhető, komolyabb probléma esetén viszont szakorvosi hatáskörbe tartozik.

Forrás: photos.com
A kellemetlen szájszag kísérő tünete lehet például a torok, a garat vagy a mandulák gyulladásának is, súlyosabb esetben pedig akár garat környéki rákos megbetegedést is jelezhet. Gyakoribb ok a gyomorszáj nem megfelelő „zárása”. Ebben az esetben ugyanis a gyomor szaga érezhető a leheleten, ami megfelelő szájhigiéniás megoldásokkal sem űzhető el. Ez a probléma nem csupán szájszagunkban érződik, további súlyos egészségkárosító hatása is lehet. A gyomorsav ugyanis visszajuthat nyelőcsövünkbe, kárt téve nyálkahártyánkban.

A makacs szájszag kapcsán emésztőrendszerünk valamely részének gyulladása, esetleg fekély is szóba jöhet, sőt egy szakorvos egyéb, nem emésztőrendszerrel összefüggő okokat is diagnosztizálhat.

A cukorbetegség jellegzetes kísérő jelensége az erős acetonszag, a vesebetegek pedig átható ammóniaszagot árasztanak. Ugyanilyen jellegzetes ismertetőjel a friss húsra vagy állati belsőségre emlékeztető szájszag - a májelégtelenség gyakori velejárója.

Kellemetlen szájszag kapcsán azért nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni. Dr. Kiss Bertalan fogorvos szerint az ilyen lehelet leggyakrabban valamely szájhigiéniai, fogászati okra vezethető vissza, ezért ha makacs szájszaggal küzdünk, először is fogorvosunkat kell felkeresni. Amennyiben a fogorvosi rendelőben nem derül ki, mi a kellemetlenség oka, fül-orr-gégészhez kell fordulni, ha pedig itt sem kapunk választ kérdésünkre, a belgyógyász jelenti a megoldást.


Harc a baktériumok ellen

A szájszag leggyakoribb és legtöbb esetben fürdőszobánkban is orvosolható oka szánkban keresendő. Mindenekelőtt tudni kell, hogy szájhigiéniás és fogászati problémáinkért, így a szájszagért is a baktériumok a felelősek. Dr. Kiss Bertalan szerint a lényeg egyszerűen megfogalmazható: a baktériumok elfogyasztott ételeink lebontása során olyan savakat termelnek, melyek kikezdik a fogunkat, így szuvasodáshoz vezetnek, valamint ínygyulladást is okozhatnak. Ezek a baktériumok ugyan szükségesek az emésztéshez, ám „kordában kell tartani” őket, pontosabban fogmosással, szájápolással csökkenteni a csíraszámot. A rendszeres fogmosás mellett - mondja Kiss doktor úr - fontos nyelvünk rendszeres tisztítása is, hiszen annak felszíne valójában egy állandóan elhaló és újratermelődő hámréteg, ami kiváló élőhelyet jelent a baktériumok számára. A nyelvápolást akár fogkefével, akár külön erre a célra kapható nyelvkaparóval is elvégezhetjük.

A szájüregben élő baktériumok elleni legtermészetesebb védekezést éppen a nyálunk biztosítja, főképp baktériumölő hatású összetevői révén. Éppen ezért a csekély nyáltermelés, illetve a szájszárazság is elősegíti a baktériumok elszaporodását, így közvetetten a kellemetlen szájszag megjelenését. A szájszárazságnak többféle oka lehet, leggyakrabban az alkohol- és kávéfogyasztás, a cigaretta, egyes gyógyszerek, illetve - például orrsövényferdülés esetén – a szájon át légzés. Amennyiben szájvízzel, illetve szájspray-vel próbáljuk kellemesebbé tenni leheletünket, fontos, hogy ne alkoholtartalmú szereket használjunk. Ezek ugyanis átmenetileg elfedik ugyan a szájszagot, valójában azonban kiszárítják a szánkat, így csak rontanak a helyzeten.

A baktériumok egy része az ételek lebontása során kéntartalmú anyagot termel. A kellemetlen szagot közvetlenül ezek a vegyületek okozzák. A szájszag mérésére szolgáló, úgynevezett haliméter is a kéntartalmú anyagok mennyiségét méri - ha belefújunk a „szondába”, számszerűsíti szájszagunkat.

Egyes ételek, főleg a magas fehérjetartalmú táplálékok lebontása különösen nagy mennyiségű kénhidrogén-termeléssel jár, így a húsimádók fokozottan érintettek a kérdésben. Főleg számukra ajánlottak azok a fogkrémek, melyek cinklaktátot tartalmaznak - ezek kimondottan a kénhidrogén-termelő baktériumokat semlegesítik.

Hogyan használjuk a szájápoló szereket? Ezt vizsgáljuk a következő oldalon!
1.  Szájszagűzés
2.  Természetes megoldások szag ellen

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Dobbs, 2018. május 23.

Vannak pénzügyi nehézségei? HA IGEN! Vegye fel a kapcsolatot a Dobbs Finance and Mortgages Limit...

Telefonok a szervizben

Mehmet Hakan, 2018. május 22.

Kadri Zoltan vagyok, kölcsönöket kínálunk magánszemélyeknek és cégeknek, akik sürgős köl...

Emeltdíjas telefonszám álláshirdetésekben

Trust Fund, 2018. május 22.

Voltál már keresni, hogy hová kölcsönt kapj 3% -os diszkontrátával? nem tudott hitelt szerezn...

Évi egy fogkefe

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés