Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Olcsóbb lesz a külföldi mobilozás

Munkatársunktól, 2009. április 24. - péntek 14:54
Címkék: jog, internet, telefon, eljárás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az Európai Parlament 2009. április 22-i plenáris ülésén megszavazta az új roaming szabályokat, melyeknek köszönhetően már július elsejétől az eddiginél lényegesen olcsóbb lesz a mobilhívás, az sms-küldés és a mobilinternetezés más uniós országokba történő utazáskor.Az Európai Parlament strasbourgi ülésén nagy többséggel megszavazta az Európai Bizottság által 2008 szeptemberében előterjesztett, a tagállamokat képviselő Tanáccsal korábban informálisan elfogadott egyezséget a szöveges üzenetküldés és a mobil adatszolgáltatások külföldi használatáról. Az új jogszabály következtében a következő években jelentősen csökken a külföldi mobiltelefon-használat (barangolás, illetve roaming) díja az Európai Unióban.


Olcsóbb telefonálás az unió országaiból

A Parlament megszavazta a más EU-országokban fogadott vagy kezdeményezett mobiltelefon-hívások árának további csökkentését. A külföldről kezdeményezett mobiltelefonos hívások jelenlegi felső díjhatára 2011 júliusáig percenként 0,46 euróról fokozatosan 0,35 euróra, a külföldön fogadott hívásokra vonatkozó díjhatár pedig a mai 0,22 euróról 0,11 euróra csökken.

A meghatározott percdíj-maximumok - áfa nélkül - a következők:

* 2009. július elsejétől 43 cent a kimenő, 19 cent a fogadott hívásokért,
* 2010. július elsejétől 39 cent a kimenő, 15 cent a fogadott hívásokért,
* 2011. július elsejétől 35 cent a kimenő, 11 cent a fogadott hívásokért.

A mobilszolgáltatóknak továbbá legkésőbb a beszélgetés 31. másodpercétől kezdve másodperc alapon kell számlázniuk a barangolásos hívásokat, amely véget vet a fogyasztókra akár huszonnégy százalékos többletköltséget terhelő jelenlegi gyakorlatnak. Mivel az EU távközlési minisztereinek tanácsa már beleegyezését fejezte ki az új barangolási szabályokra vonatkozóan, a mai szavazás lehetővé tette, hogy az új szabályok még az idei nyári szezon előtt hatályba léphessenek. Az európai fogyasztók akár hatvan százalékot is megtakaríthatnak az EU-n belüli telefonhasználatra vonatkozó mobiltelefon-számlájukból.

Az Európai Unión belül a külföldről küldött szöveges üzenetek ára július elsejétől legfeljebb 0,11 euróba fog kerülni, a jelenlegi 0,28 euró helyett.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell


Olcsóbb sms- és adatroaming

Az uniós intézmények közötti megállapodás értelmében az (uniós) külföldi üzenetküldés áfa nélkül legfeljebb tizenegy centbe kerülhet 2009. július elsejétől.

Az egyéb roaming-szolgáltatásoknál - például e-mailezésnél, mobilinternetezésnél - a képviselők azt határozták meg, legfeljebb mennyit számlázhat a külföldi szolgáltató a hazai szolgáltatónak.

Az évente csökkenő maximumok - áfa nélkül, megabájtonként - a következők:

* 2009. július elsejétől 1 euró,
* 2010. július elsejétől 80 cen,
* 2011. július elsejétől 50 cent.

A túl magas számla látványából fakadó felesleges izgalmak elkerülése érdekében a képviselők megszavazták, hogy a fogyasztók 2010. március elsejétől ingyenes szolgáltatásként meghatározhassák, legfeljebb mennyit akarnak adatroamingolásra költeni. A választható maximumok egyikének ötven eurónak kell lennie (áfa nélkül). Ez a limit vonatkozik majd mindenkire, aki nem választ más értékhatárt.

A szolgáltatóknak a választott limit nyolcvan százalékának elérésekor figyelmeztető üzenetet kell küldeniük, a maximum elérésekor pedig tájékoztatniuk kell a fogyasztót arról, hogyan folytathatja az adatroamingolást.


Felülvizsgálat 2011-ben

A parlamenti szavazást követően a barangolásról szóló uniós rendelet rendelet - amelyet formailag még az EU Tanácsának is jóvá kell hagynia - 2009. július elsejétől válik közvetlenül alkalmazandó jogszabállyá az EU mind a huszonhét tagállamában.

A 2007-ben elfogadott első mobiltelefonos barangolásról szóló európai uniós rendeletet kiegészítő új barangolási szabályok 2012 nyaráig lesznek hatályban. Az Európai Parlament felkérte a Bizottságot, hogy 2010 nyaráig ismét készítsen jelentést az új szabályok működéséről. A Bizottság 2011. június végéig szükség szerint új szabályokra tehet javaslatot.

Forrás: EP Sajtószolgálat/Európai Bizottság/OFE
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

bishop berry smith, 2020. január 21.

Helló Szüksége van pénzügyi kölcsönre, ingatlanbefektetésre, autókölcsönre, adósságkons...

Menekülés a UPC-től

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza