Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kikelet akció: a harmadik hét mérlege

Munkatársunktól, 2009. április 24. - péntek 16:33
Címkék: ogyasztóvédelem, ellenőrzés, bírság, piac, kereskedő
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Közel tizenkétezer ellenőrzést hajtott végre a Kikelet II. fogyasztóvédelmi ellenőrzés harmadik hetében az erre kijelöl tizenegy hatóság - közölte pénteken az Új rend és szabadság program titkársága.


A közlemény szerint április 15. és 21. között az adóhatóság szakemberei közel 2600 ellenőrzést tartottak és minden nyolcadik esetben állapítottak meg szabálytalanságot, túlnyomó részben a nyugta és számlaadási kötelezettség elmulasztását, illetve be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatását rótták fel az érintetteknek. Közel kilencszáz feketemunkást derített fel az elmúlt időszakban a munkaügyi főfelügyelőség; az ellenőrzések főként az építőipar, a vendéglátóipar és a kereskedelem területén történtek. A feketemunka mellett munkaidő-nyilvántartással, rendkívüli munkavégzéssel és munkabérrel összefüggő jogsértéseket állapítottak meg az ellenőrök. A feketemunka mellett munkaidő-nyilvántartással, rendkívüli munkavégzéssel és munkabérrel összefüggő jogsértéseket állapítottak meg az ellenőrök. A munkavédelmi vizsgálatok során közel ötszáz munkáltatót kerestek fel, és közöttük igen magas arányban találtak szabálytalanságokat, amelyeknek minden harmadik munkavállaló érintettje volt.

Forrás: MTI

Razzia a piacon


Az élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzések során a szakhatóság 850 kilogramm fogyasztásra alkalmatlan élelmiszert és édesipari terméket vont ki a forgalomból, ezen kívül további másfél tonna hústermék, tojás és zöldség, gyümölcs is erre a sorsra jutott, mivel nem felelt meg a minőségi előírásoknak, hibás jelöléssel hozták forgalomba vagy engedély nélkül árusították.

Az ellenőrzések kiterjedtek a vásárok, piacok és alkalmi árusok ellenőrzésére is, amelyet a tisztiorvosi hivatal végzett. Az ellenőrzések során rendkívüli szabálytalanságokat az ellenőrök nem tapasztaltak, de a hulladéktárolás vagy a vízvétel hiányosságai miatt több intézkedést is hoztak. A hivatal emberei az ellenőrzéssorozat harmadik hetében a lakosság körében forgalmazott ragasztók és szóró festékek 3,5 százalékáról állapították meg, hogy nem felelnek meg az előírásoknak, veszélyeztetik a vásárlók egészségét. A több mint kétszáz ellenőrzött drogériában, edzőteremben, gyógyszertárban az étrend-kiegészítő termékek öt százalékát kifogásolták, és tették meg a szükséges intézkedést. Egy fővárosi nagykereskedelmi egységben zárolták az egyik hajfesték forgalmazását, mert tiltott hatóanyagot tüntettek fel a tubusán.

A közlemény összegzése szerint az ellenőrzések közül majdnem minden ötödik esetben a hatóságok pénzbírsággal szankcionálták a jogsértéseket. A fogyasztóvédelmi hatóságnál minden harmadik esetben, az élelmiszerlánc-biztonsági ellenőröknél minden tizedik, az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnál pedig csak minden százötvenedik esetben zárult a vizsgálat pénzbírsággal. Átlagosan a vám-és pénzügyőrség 310 ezer forint, a munkaügyi felügyelőség kétszázhúszezer, az adóhatóság százhatvanezer forint, a fogyasztóvédelmi hatóság százkétezer, a mezőgazdasági szakhatóság 96 ezer, a tisztifőorvosi hivatal harmincnégyezer forint pénzbírságot szabott ki a feltárt hiányosságok, szabálytalanságok miatt.

Az ellenőrzéseket 121 esetben 368 rendőr biztosította, akik emellett tíz főt előállítottak, négy körözött személyt pedig elfogtak. Kisebb szabálysértések miatt több mint száz fővel szemben átlagosan 4,5 ezer forint pénzbüntetést szabtak ki. A hatóságok április végéig folytatják a közös, összehangolt akcióellenőrzéseket.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kinai narancs , occsóé :D , 2011. június 27. - hétfő 17:01

Csak ne nagyon raziázzatok, mert a kinai elnök visszavonja a kölcsönt , úgy hogy Csitu van .Tibeti zászlókat meg elrakni jó mélyre "eftársak". Évekig kinai narancsot fogtok enni fiaim :D

Kommentek

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

bishop berry smith, 2020. január 21.

Helló Szüksége van pénzügyi kölcsönre, ingatlanbefektetésre, autókölcsönre, adósságkons...

Menekülés a UPC-től

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza