Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Sok a veszélyes termék

Munkatársunktól, 2009. április 24. - péntek 13:26
Címkék: fogyasztóvédelem, ellenőrzés, kiadvány
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Növekedést mutat a felderített veszélyes termékek száma a 2008-ra vonatkozó RAPEX-jelentés szerint. tizenhat százalékkal nőtt 2008-ban az uniós piacról kivont veszélyes termékek száma 2007-hez viszonyítva – derül ki az Európai Bizottságnak a nem élelmiszer-ipari fogyasztói termékekre vonatkozó sürgősségi riasztórendszerről (RAPEX) közzétett éves jelentéséből.


A bejelentések számának 1605-ről (2007-es adat) 1866-ra való emelkedése arról tanúskodik, hogy a RAPEX-rendszer kapacitása - az Európai Bizottság és a tagállamok jelentős ráfordításait és képzésekre fordított beruházásait követően - 2008-ban is nagymértékben nőtt. Az európai vállalatok komolyabban veszik a fogyasztói termékek biztonságát érintő feladataikat, és a nem biztonságos termékeket gyorsabban visszahívják a piacról. A 2008-ban tett bejelentések is többnyire játékokra és gyermekeknek szánt termékekre (például kerékpárok, bébikompok, járókák és cumik), valamint elektromos berendezésekre és gépjárművekre vonatkoztak.

Forrás: MTI

Életveszélyes asztali lámpa


A kínai eredetű termékekre vonatkozó, a RAPEX-en keresztül tett bejelentések száma nőtt (a 2007-es ötvenkét százalékos arány 2008-ban ötvenkilenc százalékra emelkedett). Mindez annak tulajdonítható, hogy a piacfelügyeleti hatóságok az ismerten nagyobb kockázatot jelentő termékkategóriákra összpontosítanak. A jelentésben bemutatott eredmények meghatározzák a termékbiztonsággal kapcsolatban európai szinten folytatott munka irányát, és az EU és Kína közötti, fokozottabb termékbiztonsági együttműködés keretében Kínában folytatott nyomonkövetési vizsgálatokhoz fognak vezetni.

Meglena Kuneva fogyasztóvédelmi biztos nyilatkozata szerint: „A ma megjelent jelentés egyértelmű üzenete az, hogy nem ülhetünk nyugodtan a babérjainkon, amikor a fogyasztók biztonságáról van szó. A legnagyobb kihívás 2009-ben annak garantálása, hogy a termékbiztonság kérdése a pénzügyi válság idején se szoruljon háttérbe, a vállalatok továbbra is betartsák a vásárlókkal szembeni kötelezettségeiket, és a tagállamok elegendő forrást biztosítsanak a szabályok betartatására. A biztonság nem luxus. Ez a jelentés világos képet ad az előttünk álló fő kihívásokról, és félreérthetetlen üzenete az, hogy nem engedhetjük meg magunknak, hogy a biztonsági kérdések terén költségmegszorítási intézkedéseket rendeljünk el, vagy takarékoskodni próbáljunk. Épp ellenkezőleg, a gazdasági válság idején, amikor a fogyasztók vásárlás során leginkább az árakat tartják szem előtt, fokozottabb erőfeszítésekre és a szokásosnál is szigorúbb felügyeletre van szükség.”


A bejelentett veszélyes termékek száma egyre nő

A RAPEX-rendszeren keresztül terjesztett bejelentések száma fokozatosan nő 2004 óta, amikor is a RAPEX jogalapját jelentő, általános termékbiztonságról szóló irányelvet a tagállamok átültették nemzeti jogukba. Öt év alatt a bejelentések száma megnégyszereződött: míg 2004-ben 468 bejelentés érkezett, 2008-ban ez a szám 1866-ra nőtt. 2007-hez képest 2008-ban tizenhat százalékkal több bejelentést tettek.

A RAPEX-bejelentések növekedése arra vezethető vissza, hogy a nemzeti hatóságok hatékonyabban hajtatják végre a termékbiztonsági előírásokat, a vállalkozások jobban ismerik kötelezettségeiket, fokozódott a harmadik országokkal való együttműködés, és tagállamok számos, a Bizottság által koordinált hálózatépítő tevékenységben részt vesznek.


Minden ország részt vesz a RAPEX-ben

Valamennyi EU-tagállam részt vett a RAPEX-rendszerben azáltal, hogy a veszélyesként újonnan beazonosított termékeket bejelentette, és a kapott információknak megfelelő nyomonkövetési intézkedéseket hozott. Tizenkét tagállam még fokozta is tevékenységét, és több veszélyes terméket jelentett be, mint 2007-ben. A legtöbb bejelentés a következő országokból érkezett: Németország (205 bejelentés), Spanyolország (163 bejelentés), Szlovákia (140 bejelentés), Görögország (132 bejelentés) és Magyarország (129 bejelentés). Az ezekből az országokból származó bejelentések a rendszeren keresztül küldött, komoly kockázatot jelentő termékekre vonatkozó bejelentések ötven százalékát teszik ki.


A játékok, az elektromos berendezések és a gépjárművek vezetik a listát

2008-ban csak a játékok (498 bejelentés), az elektromos berendezések (169 bejelentés) és a gépjárművek (160 bejelentés) a komoly kockázatot jelentő termékekre vonatkozó bejelentések ötvenhárom százalékát tették ki. Ezek az eredmények összhangban vannak a 2007-re vonatkozó RAPEX-jelentés eredményeivel. 2008-ban száznegyven bejelentéssel a textiltermékek (köztük a ruházati cikkek) szerepeltek a negyedik helyen a RAPEX-en keresztül leggyakrabban bejelentett termékkategóriák listáján.


Nőtt a kínai eredetű termékekre vonatkozó bejelentések száma

A komoly kockázatot jelentő termékekkel kapcsolatban 2008-ban a RAPEX-rendszeren keresztül tett összesen 909 bejelentés tárgyát Kínában előállított termékek képezték. A RAPEX-en keresztül bejelentett, kínai eredetű termékek száma a 2007-es ötvenkét százalékról 2008-ban ötvenkilenc százalékra emelkedett. A növekvő tendenciát több tényező összefüggésében kell szemlélni: az EU egyre többet importál Kínából, a nemzeti szintű végrehajtási intézkedések fokozottabb mértékben összpontosítanak kínai termékekre, hatékonyabbá vált az EU és Kína közötti együttműködés.

A jelentés rámutat, hogy a (2006 szeptemberében létrehozott) „RAPEX-CHINA” alkalmazáson keresztül rendelkezésre bocsátott RAPEX-információk alapján a kínai hatóságok is egyre több, a kínai piacra vonatkozó korlátozó intézkedést hoznak. A kínai hatóságok korrekciós intézkedéseikről egy 2007-ben bevezetett rendszer alapján negyedévente beszámolnak a Bizottságnak. Amióta létezik ez az alkalmazás, az AQSIQ 669 RAPEX-bejelentést vizsgált ki. A vizsgálatok 352 esetben (ötvenhárom százalék) megelőző vagy korlátozó intézkedésekhez vezettek (pl. exporttilalom/az export leállítása, a kínai gyártó/exportőr szigorúbb felügyelete), amelyeket vagy az AQSIQ, vagy önkéntes alapon a kínai gyártó vagy exportőr fogadott el.

Forrás: Jogi Fórum / Európai Bizottság
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 19.


Van rossz hitelképességi mutatója? Pénzügyi szempontból nem megfelelő? Hitelt adunk a...

Menekülés a UPC-től

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza