Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Tavaszi papucsmizéria

Szabó Emese, 2009. április 23. - csütörtök 17:33
Címkék: vásárlás, egészség
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Nyakunkon a nyár, egyre égetőbb kérdés a papucs- és szandálvásárlás. Milyen papucsot és cipőt válasszunk, hogy szépek maradjunk, mégis megelőzzük a bőrkeményedések kialakulását, a hátfájást, talpfájást, lábizzadást?


Amikor a cipőboltba betérve leemelünk a polcról egy szimpatikus szandált vagy papucsot, több kérdést is föl kell tennünk magunknak. Első mérlegelendő szempontunk a „kinek lesz?” kérdése. „Gyermekeknél különösen fontos, hogy a lábbeli természetes anyagokból készüljön, jól szellőző, bőr, vagy fordított bőr felső része legyen. A talp parafa, vagy bármely más rugalmas anyag lehet, a bélés pedig lehetőleg vászonból készüljön“ – magyarázza dr. Lajos Éva, a Budai Egészségközpont ortopéd szakorvosa.

Forrás: photos.com

Legjobb, ha természetes anyagból készül


Felnőtteknél fontos a nem túl magas cipősarok, valamint az előlábat, lábhátat megtartó felsőrész. Ezek egyben a jó papucs vagy szandál ismérvei is. A műanyag- vagy gumitalp, valamint a tartás nélküli - nagyon divatos - vászon cipőfelsőrész nem segíti lábunk egészséges fejlődését, ráadásul nem jó a láb bőrének és a keringésnek sem. Ezeket inkább kerüljük.


Kényes átmenet

Egyre több cég forgalmaz olyan lábbelit, amit a gyógypapucs névvel illetünk. Mint azt a doktornőtől megtudtuk, ez utóbbiak speciálisan kiképzett lábbelik, mégsem számítanak ortopéd cipőnek. "Úgy szoktam mondani, hogy ezek „kímélő lábbelik”, hiszen természetes anyagokból készülnek, ami gyermekeknél és időskorúaknál a bőr fokozott érzékenysége miatt is fontos szempont" - mondja a doktornő. Ezen lábbelik esetében a talprész kiképzése megfelelő a láb hosszanti és harántboltozati ívének alátámasztásához. Ez a talprész a deformitás kezelésében is szerepet játszik, biztosítva ezzel a láb anatómiai viszonyainak fenntartását - ezért az ilyen papucsok, szandálok használata, akár megelőzésként is előnyös. Ezeknél a lábbeliknél előfordul, hogy a betét a megfelelő nyomáspontokon aktív masszázst nyújt a talpnak, amit a bordák ráadásként folyamatosan szellőztetnek - ez ugyancsak fontos, hiszen nélküle beizzadhat a talp.

Vásárláskor fontos szempont, hogy a papucs vagy szandál talpa csúszásmentes legyen, kialakítása pedig a biztosabb járást segítse. Deformált láb esetén lényeges a megfelelő alátámasztás, ez ugyanis csökkentheti a láb izomzatának kifáradását, javíthatja a vénás keringést, könnyebbé, kényelmesebbé teheti a járást, nem utolsó sorban pedig közérzetünket is javíthatja. Egészséges láb esetén a talpkiképzést nem kell olyan árgus szemekkel figyelni, mint az imént felsoroltakat, hiszen a magasított belső talpkiképzés egészséges láb esetén nem kiemelt szempont. (Bár tény, hogy a kissé emelt sarok segít a járásban és a tartásban.) Egyes papucsokhoz és szandálokhoz speciális talpbetét tartozik, ami tehermentesíti a bokát és a gerincoszlopot, természetes járást biztosítva. Ennek köszönhetően nem alakul ki bőrkeményedés, sőt a talpbetétek akár artériás keringésünkre is jótékony hatással lehetnek.


Prémium a prémium?

Cipőboltokban körülnézve azt láthatjuk, hogy a márkásabb papucsok ára nem ritkán tízezer forintnál, sőt, még annál is följebb kezdődik. Kínálatuk pedig egyre nő: a talán legismertebb Scholl mellett az utóbbi években megjelent Berkemann, Batz, Punto, Rider, Calim, Csa-la, MBT, Birkenstock is széles választékban kínál lábkímélő papucsokat.

De vajon tényleg érdemes-e ezeket választani az olcsóbb, sokszor műbőr változatok helyett? Többet tudnak ezek a párezer forintos daraboknál? Valószínűleg igen, főleg ha azt nézzük, hogy a nem megfelelő lábbeli vízhólyagot, hosszan tartó viselése pedig bokasüllyedést, harántsüllyedést, lúdtalpat okozhat, sőt, még a bütyök is kialakulhat miattuk. Nem véletlen tehát, hogy bizonyos esetekben valóban szükség lehet egyedi, vagy speciális kialakítású lábbelire, ami tehermentesít, kíméli a bokát és a gerincet, vagy éppen tartáskorrekciót biztosít – és akár meg is előzi a bajt.

Forrás: photos.com
Arra persze alapesetben is figyeljünk, hogy papucsunk lehetőleg természetes anyagból készüljön. "Ezt gyerekek esetében is érdemes szem előtt tartani, még akkor is, ha az ilyen papucsok és szandálok drágábbak, a picik pedig hamar kinövik őket. A jó minőségű lábbeli ára ugyanis megtérül. A kicsiknél ráadásul az sem szükséges, hogy egy méretből sok legyen otthon: legyen egy idényben egy, vagy két pár, a mindennapi viseletre egészséges lábbeli, hiszen a gyerekek három-négy hónap alatt úgyis kinövik" - hangsúlyozza a doktornő. A gyerekek mellett azoknak is különösen oda kell figyelniük lábbelijük kiválasztására, akik valamilyen lábdeformitással élnek együtt: ilyenkor célszerű mielőbb elvégeztetni a láb vizsgálatát.

A fizikális vizsgálat lábvizsgáló készülékes vizsgálattal is kiegészíthető: az ilyenkor kapott eredmény alapján ortopédus szakorvostól kérhető terápiás ajánlás – egyes esetekben ugyanis nem csak jó papucsra és szandálra, hanem receptre rendelhető gyógyászati segédeszközre, talpbetétre, ortopéd cipőre is szükség lehet.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza