Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Tiszta kép - kényes felületek tisztítása

Gönye László, 2009. április 22. - szerda 17:22
Címkék: vásárlás, műszaki cikk, adalékanyag
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Tuti tippek, elképesztő hatást ígérő reklámok, forradalmi tisztítószerek. Nehéz eldönteni, mit használjunk, annál is inkább, mert egy rossz módszer vagy eszköz tönkreteheti drága fényképezőgépünket, monitorunkat vagy szemüvegünket. A kényes felületek kényes kérdéseket vetnek fel, megválaszolásukhoz szakembereket kérdeztünk.


Fényképező-tisztítás: objektív

Alapvetően kétféle szennyeződésről lehet szó: egyik csoportba a por és az úgynevezett mechanikus szennyeződések sorolhatóak, a másikba pedig az olajos, zsíros szennyeződések, főképpen az ujjlenyomatok. A tisztítási módszer függ a szennyeződés típusától, az eszköz kiválasztását emellett a tisztítandó felület kényessége is befolyásolja. Ennek megfelelően mást kell alkalmaznunk egy fényképezőgép lencséjéhez, illetve tüköraknájához, illetve annak szenzorához.

Pálvölgyi Zoltán kimondottan a fényképezőgépek és kamerák tisztítására alkalmas eszközöket forgalmaz. Szerinte - különösen fényképezőgépek esetén - lényeges a szennyeződéstípusnak megfelelő, kétlépcsős tisztítás alkalmazása. Semmiképp nem szabad rögtön, alkoholos törlőkendővel az objektívnek esni, hiszen az el nem távolított porszemek megkarcolhatják azt. Először kis kefével vagy porecsettel kell elvégezni a portalanítást, de akár pumpás ecsetet (körtepumpát) is használhatunk. Arra szintén érdemes ügyelni, hogy az objektív tisztítására használt eszközünket ne használjuk másra, például a gépváz portalanítására, sőt tartsuk azt elzárt helyen. Ha ugyanis az ecsetünk vagy kefénk elzsírosodik, többet árt, mint használ a lencsének.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Lenspen - dolgozik az aktív szén


A tisztítás második lépése a zsíros, olajos szennyeződések eltávolítása. Erre többféle lehetőség kínálkozik: használhatunk úgynevezett alkoholos objektívtörlő kendőt, a márkázott típusokat ezerkétszáz forint feletti áron kapjuk meg. Pálvölgyi Zoltán szerint a ma már széles körben elfogadott, legjobb megoldás a LensPen tisztítók használata. Ezeknek az eszközöknek egyrészt megvan azon előnyük, hogy nem érünk kézzel a tisztítófelülethez, míg a kendőt esetleg érheti a kezünkről származó szennyeződés. Legnagyobb előnye mégsem ez, hanem az aktív szén alkalmazása a tisztításban. Pálvölgyi Zoltán szerint ezzel a módszerrel - bár tudatlanul - már nagyanyáink is éltek, midőn újságpapírral törölték az ablakokat. A nyomdafesték ugyanis részben aktív szenet is tartalmaz, ami megköti az olajos, zsíros szennyeződést. A LensPen-tisztítók is ezen az egyszerű felismerésen alapulnak: az aktív szenet tartalmazó tisztítófej egy ceruzaszerű berendezés végében van. Ezek az eszközök négyszáz-ötszáz alkalommal használhatók - és háromezer forint feletti áron kaphatók.

Fényképező-tisztítás: szenzor

Az objektív tisztításánál kényesebb kérdés a - digitális gépek esetében - szenzortiszítás. Ezzel a problémával fordulhatunk szakemberhez is, egy-egy szaküzletben kettő-négyezer forintért tisztítják ki gépünket. Dönthetünk úgy is, hogy magunk végezzük el a feladatot. Ilyenkor az első kérdés: mikor van szükség tisztításra? Egyik módszer szerint a lehető legszűkebb rekesszel és életlenre állított objektívvel kell képet készíteni egy fehér felületről. Ezután Photoshoppal vizsgáljuk meg a képet, a hisztogram széthúzásával. Jól fogjuk látni a pöttyöket és a foltokat, melyek a szenzor előtti üvegfelületre tapadt szennyeződések árnyékai. Ha sok és zavaró szennyeződést látunk, ideje a tisztításnak.

Egyes gépeknek saját tisztítófunkciójuk van. Ez a legtöbb típusnál nem túl hatékony, így előbb-utóbb manuálisan kell elvégeznünk a feladatot. Az esetek túlnyomó többségében száraz tisztításról van szó, ilyenkor még eszközzel sem nyúlunk a felülethez. Mindenekelőtt a tüköraknát kell kitisztítani - kézi gumipumpával. Ezt követi maga a szenzortisztítás, amihez többféle eszköz is használható. Az egyszerű gumipumpa erre is alkalmas. Komolyabb tisztításhoz ajánlható a vákuumos módszer (Green Clean Sensor Cleaning System tisztítószett, húszezer forint körüli áron) és hasznos segédeszköz lehet a LensPen SensorKlear rendszer is, amely a gépre rögzítve, kis ledekkel világítja meg a tisztítani kívánt felületet. Az okulárján keresztül, nagyítva látható, hová is kell nyúlnunk.

A szenzor esetében nedves tisztításra ritkán van szükség, csak, ha különösen agresszív, és más módon nem eltávolítható szennyeződésről van szó. A tisztításhoz speciális törlőpálcikát, törlőszivacsot használhatunk. A lényeg: a szenzor méretének megfelelő eszközt alkalmazzunk, ellenkező esetben a törlőeszköz széle „csíkot húz”. Mindehhez nagyon kevés, külön erre a célra alkalmas tisztítófolyadék szükséges, ugyanis, ha a folyadék szétfolyik a gépben, az végzetes lehet. Éppen ezért talán célszerűbb gyárilag nedvesített törlőpálcikát használni, majd száraz törlővel, egyetlen határozott mozdulattal tisztára törölni a felületet.

Monitorok, szemüvegek, kontaktlencsék tisztításáról a következő oldalon olvashat!
1.  Tiszta kép - kényes felületek tisztítása
2.  Monitorok, szemüvegek

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza