Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Tiszta kép - kényes felületek tisztítása

Gönye László, 2009. április 22. - szerda 17:22
Címkék: vásárlás, műszaki cikk, adalékanyag
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Tuti tippek, elképesztő hatást ígérő reklámok, forradalmi tisztítószerek. Nehéz eldönteni, mit használjunk, annál is inkább, mert egy rossz módszer vagy eszköz tönkreteheti drága fényképezőgépünket, monitorunkat vagy szemüvegünket. A kényes felületek kényes kérdéseket vetnek fel, megválaszolásukhoz szakembereket kérdeztünk.


Fényképező-tisztítás: objektív

Alapvetően kétféle szennyeződésről lehet szó: egyik csoportba a por és az úgynevezett mechanikus szennyeződések sorolhatóak, a másikba pedig az olajos, zsíros szennyeződések, főképpen az ujjlenyomatok. A tisztítási módszer függ a szennyeződés típusától, az eszköz kiválasztását emellett a tisztítandó felület kényessége is befolyásolja. Ennek megfelelően mást kell alkalmaznunk egy fényképezőgép lencséjéhez, illetve tüköraknájához, illetve annak szenzorához.

Pálvölgyi Zoltán kimondottan a fényképezőgépek és kamerák tisztítására alkalmas eszközöket forgalmaz. Szerinte - különösen fényképezőgépek esetén - lényeges a szennyeződéstípusnak megfelelő, kétlépcsős tisztítás alkalmazása. Semmiképp nem szabad rögtön, alkoholos törlőkendővel az objektívnek esni, hiszen az el nem távolított porszemek megkarcolhatják azt. Először kis kefével vagy porecsettel kell elvégezni a portalanítást, de akár pumpás ecsetet (körtepumpát) is használhatunk. Arra szintén érdemes ügyelni, hogy az objektív tisztítására használt eszközünket ne használjuk másra, például a gépváz portalanítására, sőt tartsuk azt elzárt helyen. Ha ugyanis az ecsetünk vagy kefénk elzsírosodik, többet árt, mint használ a lencsének.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Lenspen - dolgozik az aktív szén


A tisztítás második lépése a zsíros, olajos szennyeződések eltávolítása. Erre többféle lehetőség kínálkozik: használhatunk úgynevezett alkoholos objektívtörlő kendőt, a márkázott típusokat ezerkétszáz forint feletti áron kapjuk meg. Pálvölgyi Zoltán szerint a ma már széles körben elfogadott, legjobb megoldás a LensPen tisztítók használata. Ezeknek az eszközöknek egyrészt megvan azon előnyük, hogy nem érünk kézzel a tisztítófelülethez, míg a kendőt esetleg érheti a kezünkről származó szennyeződés. Legnagyobb előnye mégsem ez, hanem az aktív szén alkalmazása a tisztításban. Pálvölgyi Zoltán szerint ezzel a módszerrel - bár tudatlanul - már nagyanyáink is éltek, midőn újságpapírral törölték az ablakokat. A nyomdafesték ugyanis részben aktív szenet is tartalmaz, ami megköti az olajos, zsíros szennyeződést. A LensPen-tisztítók is ezen az egyszerű felismerésen alapulnak: az aktív szenet tartalmazó tisztítófej egy ceruzaszerű berendezés végében van. Ezek az eszközök négyszáz-ötszáz alkalommal használhatók - és háromezer forint feletti áron kaphatók.

Fényképező-tisztítás: szenzor

Az objektív tisztításánál kényesebb kérdés a - digitális gépek esetében - szenzortiszítás. Ezzel a problémával fordulhatunk szakemberhez is, egy-egy szaküzletben kettő-négyezer forintért tisztítják ki gépünket. Dönthetünk úgy is, hogy magunk végezzük el a feladatot. Ilyenkor az első kérdés: mikor van szükség tisztításra? Egyik módszer szerint a lehető legszűkebb rekesszel és életlenre állított objektívvel kell képet készíteni egy fehér felületről. Ezután Photoshoppal vizsgáljuk meg a képet, a hisztogram széthúzásával. Jól fogjuk látni a pöttyöket és a foltokat, melyek a szenzor előtti üvegfelületre tapadt szennyeződések árnyékai. Ha sok és zavaró szennyeződést látunk, ideje a tisztításnak.

Egyes gépeknek saját tisztítófunkciójuk van. Ez a legtöbb típusnál nem túl hatékony, így előbb-utóbb manuálisan kell elvégeznünk a feladatot. Az esetek túlnyomó többségében száraz tisztításról van szó, ilyenkor még eszközzel sem nyúlunk a felülethez. Mindenekelőtt a tüköraknát kell kitisztítani - kézi gumipumpával. Ezt követi maga a szenzortisztítás, amihez többféle eszköz is használható. Az egyszerű gumipumpa erre is alkalmas. Komolyabb tisztításhoz ajánlható a vákuumos módszer (Green Clean Sensor Cleaning System tisztítószett, húszezer forint körüli áron) és hasznos segédeszköz lehet a LensPen SensorKlear rendszer is, amely a gépre rögzítve, kis ledekkel világítja meg a tisztítani kívánt felületet. Az okulárján keresztül, nagyítva látható, hová is kell nyúlnunk.

A szenzor esetében nedves tisztításra ritkán van szükség, csak, ha különösen agresszív, és más módon nem eltávolítható szennyeződésről van szó. A tisztításhoz speciális törlőpálcikát, törlőszivacsot használhatunk. A lényeg: a szenzor méretének megfelelő eszközt alkalmazzunk, ellenkező esetben a törlőeszköz széle „csíkot húz”. Mindehhez nagyon kevés, külön erre a célra alkalmas tisztítófolyadék szükséges, ugyanis, ha a folyadék szétfolyik a gépben, az végzetes lehet. Éppen ezért talán célszerűbb gyárilag nedvesített törlőpálcikát használni, majd száraz törlővel, egyetlen határozott mozdulattal tisztára törölni a felületet.

Monitorok, szemüvegek, kontaktlencsék tisztításáról a következő oldalon olvashat!
1.  Tiszta kép - kényes felületek tisztítása
2.  Monitorok, szemüvegek

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Dobbs, 2018. május 23.

Vannak pénzügyi nehézségei? HA IGEN! Vegye fel a kapcsolatot a Dobbs Finance and Mortgages Limit...

Telefonok a szervizben

Mehmet Hakan, 2018. május 22.

Kadri Zoltan vagyok, kölcsönöket kínálunk magánszemélyeknek és cégeknek, akik sürgős köl...

Emeltdíjas telefonszám álláshirdetésekben

Trust Fund, 2018. május 22.

Voltál már keresni, hogy hová kölcsönt kapj 3% -os diszkontrátával? nem tudott hitelt szerezn...

Évi egy fogkefe

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés