Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Eső ellen köpönyeg

Gräf Szilvia, 2009. április 21. - kedd 11:52
Címkék: vásárlás, víz
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Van akinek a márka, van akinek a szín, és van akinek az számít, hogy beférjen alá az egész család. Esernyőtől az esőkabátokig - feltérképeztük, mi véd meg minket, ha leszakad az ég.


Esernyővel a bőrig ázás ellen

Néhány száz forintos a nemtörődömöknek, több ezer a divatozóknak és félszázezer forint nagy lábon élőknek. Aki olyan szerencsés éghajlatú országban lakik, hogy csak divatozásból kell cserélnie ernyőit, az kristálykirakásos, hímzéses vagy Brigitte Bardot-os kínálatból szemezgethet. Legtöbbünk számára azonban az esernyő „csupán” fogyóeszköz. Az eldobható és aluljárókban párszáz forintért beszerezhető darabok előnye, hogy szorult helyzetünkben olcsón juthatunk hozzá. Azt viszont ne várjuk tőlük, hogy alumíniumvázuk egy teljes szezont átvészeljen.

Forrás: photos.com

Minél több a sín, annál stabilabb az ernyő


Ha több időnk van az ernyők közötti válogatásra és több pénzt is szánunk rá, akkor viharbiztos darabokat keressünk. Ezek váza alumínium helyett acélból van, ezért sokkal strapabíróbbak. Ha biztosra akarunk menni, akkor olyan esernyőt vásároljunk, ami tartós anyagból készült, és amit sok sín tart - tanácsolja esernyőszervizünk. Ugyanis minél több a sín, annál stabilabb az ernyő. A legtöbb javítanivaló mindig a tartó ágacskákon van, az ernyő itt törik el a leggyakrabban.
Forrás: photos.com
Persze hiába a jó ernyő, ha mostohán bánunk vele. Akármennyire szívós darab, kerüljük a szembeszelet és mindig szárazon tegyük el - így elkerülhetjük a rozsdásodást.


Esőköpeny, viharkabát, orkándzseki

Ki ne emlékezne azokra a bicikli- vagy kenutúrákra, ahol mindenki rózsaszín vagy világoskék PVC esőkabátban próbálta túlélni a zuhét? Ezeket a szerzeményeket mintha szigorúan egyetlen útra tervezték volna - feslettek, szakadtak mindenütt. A teljes egészében műanyag esőkabátot csak hegesztéssel lehetett volna megmenteni. A PVC kabát mai napig köztünk él, darabja ezerötszáz forint körül van. De műanyag-esőkabát javító nemcsak anno volt kevés - ma sem találunk könnyedén.

Forrás: photos.com
Minden esőkabát szélkabát
, ám nem minden szélkabát esőkabát is egyben. Ha a dolgok könnyebb végét fogjuk meg és laza bringásdzsekit vásárolunk, lehet, hogy elfér a farzsebünkben, de a nagy esőket nem ússzuk meg szárazon. Az is egyszerű megoldás, ha impregnáló spray-vel küzdünk dzsekink vízállóságáért. Bár ideig-óráig működhet, de hosszútávon az s.k. vízhatlanítás nem megoldás. Egy doboz impregnáló spray kétezer forint körül szerezhető be. A széldzsekik árai ötezertől húszezer forintig terjednek. Ha biztosan vízálló kabátot szeretnénk, jobb ha a címkék helyett először a kabátot vizslatjuk meg. Fontos, hogy a varrat mindig le legyen hegesztve. - tudtuk meg az RP Outdoor termékek képviselőjétől. A hegesztéssel ráerősített szalag megakadályozza a beázást. Ha a címkén a „vízálló” felirat olvasható, de a varrat nincs lehegesztve, biztosak lehetünk abban, hogy a kabát csak félmegoldás a megázás ellen.

A vízállóságot a szövet (anyag) belső oldalára rögzített membrán vagy poliuretán kenés biztosítja. Mindkettő funkciója azonos, a poliuretános kenés azonban olcsóbban kivitelezhető. Az eljárás lényege, hogy a felvitt réteg lukacskái kisebbek a vízmolekuláknál, a párarészecskéknél viszont nagyobbak. Így a kívülről érkező vizet nem engedi be, az izzadságot viszont vízgőz formájában kiengedi az anyagból. A legismertebb és legdrágább membrán-márka a Gore-Tex. A termék átlagárai a minimálbér körül alakulnak. Ha a gyártó vízlepergetőként definiálja kabátját, számítsunk arra, hogy a könnyű esőt még elbírja, de egy idő után bizonyosan beázik.

Megbízható gyártók a kabát vízállóságát irányszámban adják meg. Ez a szám azt jelöli, hogy hány méteres vízoszlop nyomásának áll ellen az anyag, anélkül, hogy beázna. Itthoni forgalmazásban a normál, könnyű esődzseki kategóriájába tartozó, két-háromezer mm-es darabokat találunk. Ha drágább kategóriából választunk, úgy dzsekink vízállósága akár tízezer mm-es is lehet.


Tisztít, tárol, javít

A hosszú életű kabát titka nemcsak a jó minőség, hanem a megfelelő ruhaápolás is. Ha vízálló csúcskabátunkat hagyományos mosószerrel mossuk, könnyen előfordulhat, hogy az impregnáló anyag leválik, a membrán pórusai pedig eltömődnek. Ezért ilyen ruha tisztításához impregnáló „mosószert” használjunk. A kétszáz milliliteres adag ezerötszáz-kétezer forint körüli áron kapható, tapasztalatok szerint néhány mosásra elegendő. Az impregnáló spray-t a kíméletes mosást követő utókezeléshez ajánlják. Háromszáz ml-es flakon ára kétezer-háromezerötszáz forint között alakul. Tapasztalt turisták szerint az esőkabátokat nem szabad sokáig hajtogatva, gyűrve tárolni, a hajtogatás mentén ugyanis sérülhet, kophat az anyag. Legjobb, ha a szekrényben lógatjuk. Persze, mindezt szárazon.

Ha esőkabátunk tönkrement, a következőket tehetjük. Amennyiben a termék még garanciális (vásárlás után általában fél-egy évig), akkor az ügy egyszerű - vigyük vissza oda, ahol találtuk. A boltban a hiba felmérése után kártalanítanak. Szavatossági időn belül (általában vásárlás után egy-két évvel) ugyanígy megtörténhet a kártalanítás, de ekkor már a vevőnek kell bizonyítania, hogy a hiba a gyártás során keletkezett. Ha a termék már nem garanciális, vagy a sérülés nem rendeltetésszerű használatból ered, akkor is lehet szerencsénk. Az esetek többségében elvállalják a javítást. Ekkor azonban készüljünk fel arra, hogy a szakszerű javításért cserébe kompromisszumot kell kötnünk – lehet nincs éppen ugyanolyan színű anyag, a javításért pedig két-háromezer forintot is ki kell adnunk. Egy biztos, ha magunk esünk neki az esőkabátnak, könnyen lehet, hogy a végén több lyuk lesz rajta, mint mielőtt belekezdtünk javításába. (Esőkabátokról bővebben az esőkabát.lap.hu-n olvashat.)
Forrás: photos.com
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Dobbs, 2018. május 23.

Vannak pénzügyi nehézségei? HA IGEN! Vegye fel a kapcsolatot a Dobbs Finance and Mortgages Limit...

Telefonok a szervizben

Mehmet Hakan, 2018. május 22.

Kadri Zoltan vagyok, kölcsönöket kínálunk magánszemélyeknek és cégeknek, akik sürgős köl...

Emeltdíjas telefonszám álláshirdetésekben

Trust Fund, 2018. május 22.

Voltál már keresni, hogy hová kölcsönt kapj 3% -os diszkontrátával? nem tudott hitelt szerezn...

Évi egy fogkefe

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés