Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kikelet akció: a második hét mérlege

Munkatársunktól, 2009. április 20. - hétfő 16:12
Címkék: fogyasztóvédelem, ellenőrzés, bírság, piac, kereskedő
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Csaknem kétszáztízmillió forint bírságot szabott ki a Kikelet II. elnevezésű fogyasztóvédelmi akció második hetében az ellenőrzésben részt vevő tizenegy hatóság - közölte Kondorosi Ferenc, az "Új rend és szabadság" program kormánybiztosa.


A kormánybiztos közleményében kiemelte: az akció április 8. és 14. között megtartott második hetében nyolcezerhatszáz ellenőrzést hajtottak végre a hatóságok, amelyek az esetek tizenöt százalékában pénzbírsággal szankcionálták a jogsértéseket. Az élelmiszer-biztonsági szakhatóság több mint ötszáz esetben, összesen negyvenkét tonna élelmiszert, zöldséget és gyümölcsöt vont ki a forgalomból, mivel fogyasztásra alkalmatlanok, hibás minőségűek, ismeretlen eredetűek voltak, vagy engedély nélkül forgalmazták.

Az adóellenőrök százhetven esetben állapították meg, hogy az eladók nem tettek eleget a számla-, illetve nyugtaadási kötelezettségüknek. A munkaügyi felügyelők az ellenőrzött cégeknél több mint ezer feketemunkást találtak, félezret meghaladó esetben nem felelt meg a valóságnak a munkaidő-nyilvántartás, háromszáznegyvenegy esetben pedig munkabérrel kapcsolatos jogsértés történt.

Forrás: MTI

Piaci ellenőrzés - tisztázatlan eredet


A Tisztifőorvosi Hivatal szakemberei ezeregyszáz ellenőrzést hajtottak végre a nem dohányzók védelme érdekében. A lakosság körében forgalmazott több mint másfél ezer ragasztó és szóró-festék vizsgálata során megállapították, hogy a termékek öt százaléka nem felel meg az előírásoknak, így veszélyezteti a felhasználókat. A fogyasztóvédelmi ellenőrök Budapest belvárosában kirívó szabálytalanságokat állapítottak meg az éjszakai taxisoknál, ami főként a turizmus szempontjából káros.

A munkaügyi- és munkavédelmi bírságok az átlagot tekintve súlyosabb esetekben meghaladták a kétszázezer forintot, külföldiek engedély nélküli foglalkoztatása esetén a négyszázezer forintot is. A fogyasztóvédelmi bírságok átlagosan kilencvenezer forintot, az élelmiszerlánc-biztonsági pénzbüntetések hetvenötezer forintot tettek ki, nem számítva a forgalomból kivont termékek értékét.

Az ÁNTSZ átlagosan huszonötezer forint egészségvédelmi bírságot szabott ki a nem dohányzók védelmében, de volt példa fél millió forintos büntetésre is, amikor egy kereskedő az áru zárolásának ellenére tovább értékesített egy citromízű pezsgőtablettát. Az adóhatóság átlagosan százharminchétezer forinttal marasztalta el azokat a gazdálkodókat, akik nem tettek eleget a számlaadási kötelezettségüknek, és harmincnyolcezer forinttal büntette az árubeszerzési bizonylat hiányát.

A pénzbüntetések mellett a hatóságok a jogszabályi előírásoknak megfelelően intézkedtek üzletek bezárásáról, a termelés és az árusítás felfüggesztéséről is. Enyhébb fokú jogsértés, nem haszonszerzésből fakadó, első ízben előforduló jogsértés esetén továbbra is csak figyelmeztették az érintetteket.

Az ellenőrök munkáját közel száz esetben rendőrök biztosították, akik tizennégy embert előállítottak, nyolc személyt elfogtak, százötvennyolcat pedig kisebb közúti szabálytalanságok miatt megbüntettek, átlagosan hatezer forintra. A közlemény emlékeztetett: a hatóságok április végig folytatják a fogyasztóvédelmi akcióellenőrzéseket.


Brüsszel: az áruk biztonságát nem szabad mellőzni a válság miatt

El kell kerülni, hogy a termékek biztonságának szempontjai hátrébb szoruljanak a nemzetközi gazdasági válság időszakában - jelentette ki hétfőn Meglena Kuneva, az Európai Bizottság fogyasztóvédelmi felelőse. Brüsszeli sajtótájékoztatóján a bolgár biztos a veszélyes termékeket jelző uniós rendszer működéséről szóló jelentést ismertette. Eszerint tavaly tizenhat százalékkal nőtt az uniós piacról kivont veszélyes termékek száma 2007-hez viszonyítva. A bejelentések éves száma 1605-ről 1866-ra emelkedett. A veszélyesnek tartott termékek listáját a játékok, az elektromos berendezések és a gépjárművek vezetik, ezek tették ki a komoly kockázatot jelentő termékekre vonatkozó bejelentések ötvenhárom százalékát. A legnagyobb kockázatok a jelentés szerint a fizikai sérülésveszély, a kémiai fertőződés, az áramütés és a tűzveszély. - Nem engedhetjük meg magunknak, hogy a biztonsági kérdések terén költségmegszorítási intézkedéseket rendeljünk el, vagy takarékoskodni próbáljunk - fogalmazott Kuneva a válsággal kapcsolatban. - Épp ellenkezőleg, a gazdasági válság idején, amikor a fogyasztók a vásárlás során leginkább az árakat tartják szem előtt, fokozottabb erőfeszítésekre és a szokásosnál is szigorúbb felügyeletre van szükség. A legtöbb bejelentés, kétszázöt, Németországból érkezett, majd Spanyolország, Szlovákia, Görögország és Magyarország (százhuszonkilenc bejelentés) a sorrend.


Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 28.

Üzleti kölcsönt keres? személyi kölcsön, lakáshitel, autó kölcsön, diákhitel, konszolidá...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Kumah james, 2020. május 27.

A törvényes hitelszerzés mindig is hatalmas probléma volt olyan sok ügyfél számára, akinek p...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza