Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Az e-kereskedelem kockázatai

Munkatársunktól, 2009. április 16. - csütörtök 10:44
Címkék: fogyasztóvédelem, internet, vásárlás, kereskedő, átverés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Ki akar látatlanban olyan portékát venni, amely nem az, nem olyan, mint amire éppen szüksége van? A költői kérdésre szögezzük le: az internetes kereskedelem útvesztőiben is szükség van a szabályok betartására.


A távolsági elektronikus kereskedelem a fogyasztók számára több előnnyel jár. Többek között időt és energiát megspórolva otthonról szerezhetjük be a kiválasztott árut. De földrajzi távolság, mozgáskorlátozottság vagy betegség ellenére is kényelmesen vásárolhatnak nyitva tartási időre tekintet nélkül a nap huszonnégy órájában, hiszen nem kell személyesen felkeresniük a kereskedő üzlethelyiségét.

Forrás: photos.com
Az online vásárlás - mint a távollévők közötti szerződések sajátos típusa - hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a fogyasztók körében, és a kiskereskedelmi forgalom egyre nagyobb százalékát teszi ki – indokolja Harsányi Istvánné a fogyasztóvédelmi hatóságnak az elektronikus kereskedelemre irányuló, március végén indult idei vizsgálatát. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) Észak-magyarországi Regionális Felügyelőségének osztályvezetője szerint az ellenőrzések kizárólagos tárgyai az elektronikus kereskedelmi tevékenység, a virtuális értékesítés leggyakoribb és legelterjedtebb megjelenési formái, a klasszikus webáruházak (más néven virtuális üzlet, webshop, online shop, e-üzlet, netbolt) lesznek. A vizsgálat alá vett webáruházaknál próbarendelésekkel is meggyőződnek jogszerű működésükről.

Harsányi Istvánné az országos akcióvizsgálat kapcsán ugyanakkor azt is kiemelte, hogy a távollévők között kötött ügyletek nemcsak előnyökkel járnak a fogyasztók számára, hanem bizonyos mértékű kockázattal is. Az online vásárlások során fokozottan fennáll a meggondolatlan szerződéskötés lehetősége, tekintettel arra, hogy a távolsági ügyletkötés sajátosságaiból adódóan a szerződést kötő felek nincsenek egyidejűleg és fizikailag jelen az ügyletnél, ezért a fogyasztó kiszolgáltatottabb helyzetben van, és kettős információhiányban szenved.

A szerződő felek gazdasági helyzetének egyensúlytalanságából fakadóan védeni kell az adott helyzetben speciális szakismeret nélkül eljáró fogyasztót. Ezért a hatályos jogszabályi előírások a fogyasztóval szerződő félnek a szerződéskötést megelőzően, s annak teljesítése során nyújtandó információs és tájékoztatási kötelezettséget határoznak meg. Az új értékesítési technikák kiemelt feladatokat rónak a fogyasztóvédelmi hatóságra is.


Hogyan kerüljük el az e-kereskedelem buktatóit?


Az előzetes tájékoztatási kötelezettség alapján a fogyasztónak egy internetes oldalra való belépéskor tudnia kell, hogy - amennyiben szerződéskötésre határozza el magát - mely kereskedővel fog kapcsolatban állni, aki a szerződést teljesíteni fogja. Az Elektronikus kereskedelemről szóló törvény szerint a szolgáltató köteles közzétenni közvetlenül és folyamatosan, könnyen hozzáférhető módon legalább a nevét, székhelyét, telephelyét, ennek hiányában lakcímét, az elérhetőségére vonatkozó adatokat, különösen a kapcsolattartásra szolgáló, rendszeresen használt elektronikus levelezési (e-mail) címét, a nyilvántartást bejegyző bíróság vagy más hatóság megnevezését, s a nyilvántartásba vételi (cégjegyzék) számot, illetve a tevékenységet engedélyező hatóság megnevezését és az engedély számát, s adószámát. A honlapon az áru vagy szolgáltatás lényeges tulajdonságairól, ellenértékéről, a járulékos költségekről, a fizetés, szállítás és teljesítés egyéb feltételeiről, az elállási jogról és a fogyasztói jogérvényesítésről is előzetes tájékoztatást kell adni. Az internetes kereskedelemben az áru átvételét követő nyolc munkanapon belül indoklás és költség nélkül elállhat a vásárlástól a fogyasztó.

A hatósági fogyasztóvédő tájékoztatás szerint 2007-ben az országosan ellenőrzött 215 webáruháznál 193 alkalommal találták kifogásolhatónak a honlapok tartalmát és a szolgáltatók tevékenységét, azaz a vizsgált webáruházak kilencven százaléka elmulasztotta vagy hiányosan teljesítette a jogszabályok által a fogyasztók védelme érdekében előírt tájékoztatási kötelezettséget.

"A tavaly ellenőrzött 203 webáruházból 177 esetében állapították meg a hiányos vagy nem jogszabályszerű tájékoztatás tényét. Így az összesített kifogásolási arány az előző évihez képest némi javulást mutat, 87 százalékot ért el - de még mindig kirívóan magas." A kiemelkedően magas kifogásolási arány, a szolgáltatók jogismeretének hiánya, valamint a webáruházak folyamatosan növekedő száma szükségessé teszi, hogy 2009-ben is országos témavizsgálat keretében kerüljön sor az elektronikus kereskedelmi tevékenység ellenőrzésére - húzza alá az illetékes.

Forrás: Heol
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Istvan, 2010. december 17. - péntek 15:56

Ami igaz az igaz, az internetes kereskedelemben sok a riziko de ha az ember tajekozodik elozetesen, a kockazatok csokkenthetok. En evek ota foglakozom internetes nagykereskedelemmel es csak nehany esetben faztam ra. Jelenleg a Momoway Business Searcher-t hasznalom a potencialis partnerek felkutatasara es a kulonbozo szakmai vasarok kivalasztasara. Tisztelettel, Istvan ps. aki mer az nyer :)

SM, 2009. április 24. - péntek 16:55

Gondoltam, hogy ismerheti az oldalak üzemeltetőjét, ha már egy üzemeltető két oldalát is itt javasolja a fogyasztóknak. A pozitív tapasztalataiban én nem kételkedtem. Én annyit írtam, hogy az oldal(ak) jogszabálysértő(ek). Én a szerződési feltételeket és a garanciákat a vásárlás végén sem látom, de jogi szempontból teljesen mindegy, mert nem a vásárlás végén kell ezeket megismerhetővé tenni, hanem a vásárlás előtt. Az üzemeltetők meg gondolom majd megkeresnek engem, ha szeretnék pontosan tudni, min kellene változtatniuk:)

Péter Sandor, 2009. április 24. - péntek 10:43

Kedves Máté! Azt hiszem sorait el kellene küldeni a honlap üzemeltetőinek is. Biztosan szívesen fogadják a segítő véleményeket! Tényleg vásárolni kell a www.haztartas.com oldalon, hogy eljussunk a jogi szövegekhez - valószínűleg nem magyar a szoftver fejlesztése, ezért van a folyamat végére építve, egyébként itt sokkal hosszabb az elállási lehetőség a 8 napnál és a www.borteka.hu oldalon pedig ott van az Ízlés garancia! a borokra! Számomra ez sokkal kézzel foghatóbb, mint a weboldalakon általánosan használt 100%-os pénz visszafizetési garancia. Barátsággal Sándor

SM, 2009. április 20. - hétfő 11:25

Kedves Sándor! A jószándék kevés. Átfutottam az ÖN által említett két oldalt, s ezekben is több olyan pontot fedeztem fel, melyek bizony olyan jogszabályokat sértenek, amelyek a fogyasztók alapvető jogait sértik. Csak három lényeges pont: nincsen az oldalakon fenn a letölthető szerződési feltételek, így a vásárló nem tudhatja, milyen feltételekkel vásárol. Ez egy kötelező tartalom. Nincsen tájékoztatva a vásárló a 8 munkanapos elállási lehetőségről. A fogyasztó nincsen tájékoztatva a szavatossági jogairól, illetve a szavatossági körben, vagy más helyzetben felmerülő reklamációk kezeléséről. Higyje el, ez csak pár, nagyon fontos pont, amit egy kicsit is gondos és tájékozódó webshop-tulajdonos nem felejt el. S kérem, hogy semmiképp ne úgy folytassuk a csevegést, hogy: "vásároltam náluk, s minden rendben volt, nem ez e lényeg?" De, ez a lényeg. Ugyanakkor amennyiben megvan a lehetősége a visszaélésnek, akkor elő is fordulhat, hogy visszélés történik. Amennyiben kétszer annyival vezetek, mint a megengedett felső határ, de nem ütök el senkit és nem megyek neki senkinek, szabálysértést követek el. Így van az ÖN által felhelyezett és ajánlott oldalakkal is. Tisztelettel: Siklósi Máté

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza