Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Instant kávévilág

2009. április 14. - kedd 17:33
Címkék: víz, élelmiszer, vásárlás, árkörkép
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Rohanó világunk az oka mindennek. A kávéivás elvesztette szeánsz-jellegét, a nyers és erős kávék helyett szirupos megoldások tűntek fel. Nézzük, mit kínál az instant kávék piaca.


Kávé, ha instant

Kávédarálás az ABC-ben, friss kávéillat a kotyogóból, erős kávézacc a csészénk alján. Mindez már múltunk része. Ne csodálkozzunk, ha a tápszeren felnőtt generáció műkrumplipüréje mellé kávéport választ. De ne legyünk igazságtalanok, a számos por közül talán az instant kávé a legkevésbé "robotétel". Az instant kávé erős kávéfőzetből készülő, szilárd kivonat. A pörkölt kávészemeket megőrlik, és tömény szirupot készítenek belőle. A vizet vákuummal távolítják el belőle, szárítják, majd újraízesítik. Az eljárást a huszadik század elején kezdték el alkalmazni.

Forrás: photos.com
Az instant kávék jellemzője nemcsak a könnyű és gyors elkészíthetőség, de a kedvező élettani hatás is. Az instant és papírfilterrel átszűrt kávéból kiszűrődnek a szív- és érrendszerre veszélyes vegyületek.

Az instant kávéban adalékanyag nincs, a kapucsínóporokba, ízesített kávéital porokba azonban savót és stabilizátorokat tesznek. Ha a vesekövünk miatt aggódunk, akkor sincs félnivalónk az instant kávéktól. Nógrádi Katalin dietetikus szakértőnk szerint az oldható kávépor oxálsav-tartalma nem vészes (15mg/100g), ezért a porokból bátran iható ésszerű mennyiség.


A kávé kis mennyiségben kedvezően hat szervezetünkre. A koffein azon túl, hogy élénkít, az anyagcserét is gyorsítja. Persze zaklatott időszakunkban vigyázzunk a kávéivással! A túlzásba vitt kávéfogyasztás káros is lehet, hatása egyéntől függ. A kávéban lévő kalóriamennyiség csak akkor emelkedik, ha sok tejet öntünk hozzá és sok cukrot dobálunk bele.

A koffeinmentes kávé a koffein kioldásával vagy pótkávéból készül. A pótkávét különböző növényekből, cikóriából, malátából, rozsból, cukorrépából gyártják és általában egészségesek. Ha elsőre ódzkodunk is az ultraegészségestől, kezdhetjük azzal, hogy a kávénkat pótkávéval hígítjuk fel. A pótkávé semennyi, míg a koffeinmentesek előírás szerint 0,1 százaléknyi koffeint tartalmaznak. (A magyarországi előírások szerint ez az érték valamivel kevesebb.)


A 3in1 évtizede

Az instant kávékat három osztályba sorolhatjuk: léteznek a tradicionális kávékeverékek (nes termékek), a 3in1 formátumú kávék, illetve a kapucsínó porok. Felmérések szerint, míg a tradicionális instant kávék fogyasztói rétege stabil, addig az elmúlt években hatalmas diadalútat járt be a 3in1 instant kávépor. A fogyasztás több mint hetven százalékkal nőtt. A vásárlási görbe csak az elmúlt két évben stagnál, azóta a vásárlók harminc százaléka mondható stabil 3in1 fogyasztónak. A felméréseket végző Gfk kutatóintézet munkatársai elmondták, hogy a magyarországi bevezetés volt a régió piaci tesztje. Első lépésben főleg a fiatal városlakók körében arattak nagy sikert a 3in1 porok és változataik. A kiemelkedő siker magával hozta, hogy a kapucsínoporokból kevesebb fogyott.

A 3in1 termékek piacát negyven százalékban a Nestlé termékei uralják. A fogyasztói tortából harminc százalék a sajátmárkás termékeké, a maradék harminc pedig a többi márka között (Tchibo, Douwe Egberts, La festa) oszlik el. Érdekes, hogy míg a nes és a sajátmárkák vásárlói márkahűek, addig a köztes csoportba tartozó termékek fogyasztói egyáltalán nem azok. Ők legtöbbször az akciók miatt vásárolják a termékeket és egy márka mellett csak az akció ideje alatt tartanak ki. Felmérések szerint koffeinmentes kávét csak kevesen vásárolnak.


Kínálat

A fogyasztók több mint a felének számít, hogy mennyiért veszi meg a napi kávéját. Felsőkategóriás termékeket csak a tíz százalékuk vásárol. Általánosságban elmondható, hogy a vásárlók nagy része promóció-érzékeny. Az akciók olyan nagy erővel bírnak, hogy rövid távú hatásuk igen erősen érződik a kávépiacon. Ez elsősorban nem márkavezető termékek körében jellemző. Szakértőnk szerint, míg a piac elbírja, kávéfronton áremelés várható.

Gyártó Ízesítés
Súly
Ár (forint)
Jacobs capuccino instant (original, vanilla,
irish cream, chocolate)
10x13,5 g
529
  milka capuccino
8x22 g
845
  2in1
10x16 g
449
  instant Cronat Gold kávé
100 g
1039
  night and day koffeinmentes
100 g
1049
La festa capuccino, dobozos
125 g
385
  capuccino, utántöltő (classic, csokoládé, vanília)
100 g
245
Nescafe capuccino, dobozos
8 x 18,5 g
695
  capuccino, dobozos cukormentes
10 x 12,5 g
685
  3in 1 classic
10x18 g
529
  3in 1 mild
10x16 g
589
  3in 1 strong
10x18 g
569
  frappé instant
10x20 g
739
  classic instant kávé
100 g
1045
Douwe Egberts 3in 1
10x18 g
519
  Aroma
100 g
709
Maci cikória instant kávé
250 g
540
Inka koffeinmentes kávé
160 g
300
Ricore instant kávé
100 g
749
Davidoff fine aroma instant kávé
100 g
1096
  espresso 57 instant kávé
100 g
1096
Tchibo Family instant kávé 100 g
100 g
845
Tesco capuccino classic (csokoládé, vanília, mogyoró, tejszín)
100 g
140


Míg a fiatalok az instant kávékat, az idősebb generáció a pörkölt kávét részesíti előnyben. Vásárláskor mindig figyeljünk arra, hogy a csomagoláson a minőséget megőrző dátum illetve a származási hely fel legyen tüntetve. Ha túl sok ideig tároljuk a kávéport, akkor először a nedvességtartalom csapódik ki, a granulátum összeáll, csomósodik, és többé nem oldódik fel - tudtuk meg dr Gombos Zoltán, Fejér megyei főállatorvostól. Ha már felbontáskor romlott az áru, első lépésként mindig a boltba vigyük vissza. Hatósági eljárás csak hivatalos szerv mintavétele után kezdeményezhető. Tradicionális instant kávékból száz grammos üveges kiszerelésű Nescafe, Douwe Egberts, Ricore árai ezer forint körül vannak. A koffeinmentes kávék kétszáz grammjához alig ennek feléért juthatunk hozzá.

A 3in1 formátumú kávék között rengeteg variáns létezik. A kávé erőssége, az íz, a kávé habjának mennyisége szerint. A piacot "uraló" Nescafe termékei nem drágábbak szolidabb versenytársainál. Különbség köztük az egyes márkákra jellemző aroma és buké. Ebben a kategóriában talán az egyik legdrágább a Jacobs Milka páros alkotta Milka kapucsínó - ára a sima 3in1 por duplája is lehet. Elkötelezett kóstolóink szerint az íz miatt megéri. A sajátmárkás termékek árai messze elmaradnak a legolcsóbb márka termékeinek árszintjétől is. Egy csomag kapucsíno por ára a Tescóban száz és kétszáz forint között van.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Bertalan, 2016. március 06. - vasárnap 10:30

Valóban két táborra osztja a kávézókat az instant kávé. Én azonban maradok továbbra is minőségi instant kávé rajongó és fogyasztó, annak ellenére, hogy voltam a másik oldalon is. A témát körbejárva ez csak megerősödött bennem. http://www.kaverafel.hu/

Bertalan, 2016. március 06. - vasárnap 10:29

Valóban két táborra osztja a kávézókat az instant kávé. Én azonban maradok továbbra is minőségi instant kávé rajongó és fogyasztó, annak ellenére, hogy voltam a másik oldalon is. A témát körbejárva ez csak megerősödött bennem. http://www.kaverafel.hu/az-instant-kave-titka/

Bertalan, 2016. március 06. - vasárnap 10:26

Valóban két táborra osztja a kávézókat az instant kávé. Én magam is annak rajongója vagyok néhány éve. A témát kicsit körbejárva számomra nem kérdés, hogy maradok továbbra is hűséges minőségi instant kávé fogyasztó. Sajnos ebben a listában nincs benne az én kávém, ami jóval több mint egy kávé. http://www.kaverafel.hu/az-instant-kave-titka/

Snailrider, 2012. október 31. - szerda 14:53

Minden nap tanul valami újat az ember :D A kistasak másik előnye hogy előre ki van porciózva az adag.

andriis, 2012. október 31. - szerda 13:30

Én azért szeretem a nescafe kistasakos megoldását (3in1), mert bárhova magammal vihetem, pl bulikba, hogy másnap magamhoz térjek, és mindig beválik. :) Másrészt olvastam, hogy az instant kávék nem okoznak magas koleszterint, ellenben a főzöttekkel.

Gábris Gabriella, 2011. december 01. - csütörtök 17:37

Kedves Asszonyom/Uram! Ajánlok egy nagyon finom és egészséges instant kávét: http://ganokavezo.hupont.hu Üdv. Gábris Gabriella

hellboy, 2009. április 20. - hétfő 17:51

a kávé az presszó kávé. 7gramm őrleményen 85 fokos vizet átnyomva tetszőleges mennyiséggel, de inkább csak 0.5-0.7 dl... a többi mint lőre...

Légrádyné, 2009. április 15. - szerda 17:36

Üdv. minden kávéfogyasztónak ! Én szeretem a kávét, és való igaz, hogy kis mennyiségben jótékony hatású, élénkít, anyagcserére hat. Az amerikai filmekben látjuk, hogy sokszor (szinte mindig) a szereplőnek egy -csupor nem is kicsi- van a kezében és néha-néha belekortyol. Még vezetés közben is isszák azt a löttyöt, mert én csak annak hívom, ittam belőle és olyan volt mint a mosogatólé. Ha már kávézom a nescafét szeretem cukor nélkül !!

baloghgabor, 2009. április 14. - kedd 18:49

Én csak a csodakávét!!! ;)

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 19.


Van rossz hitelképességi mutatója? Pénzügyi szempontból nem megfelelő? Hitelt adunk a...

Menekülés a UPC-től

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza