Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Torma, sonka nélkül

Gräf Szilvia, 2009. április 09. - csütörtök 14:33
Címkék: vásárlás, élelmiszer, ünnep, egészség, árkörkép
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Húsvétkor a legtöbb család asztalára a sonka mellé odakerül a torma is. Aztán az év további részében eszünkbe sem jut tormát enni. Ha tudnánk mennyire egészséges, talán nem csak kora tavasszal vásárolnánk belőle.


Egészséges torma

Alig tudunk valamit a tormáról, holott szuperegészséges tulajdonságokkal bír. Antibiotikum, tisztítja a hörgőket, eldugult orrunkat, erős ellenszere a megfázásnak. Egyik fő összetevője a rákellenes táplálkozásnak is. A tormaborogatás reumára, a tormafogyasztás keringésünk pezsdítésére jó. A varázslatos hatás titka: a torma aminosavai nyolcvan százalékban megegyeznek az emberi DNS alkotóelemeivel.

A tormát - a vöröshagymával együtt - honfoglaló őseink hozták magukkal az Etelközből. Azóta is jelentős helyet foglalunk el a tormatermesztésben, Lengyelország mellett hazánk termelői biztosítják Európa tormafogyasztásának több mint háromnegyedét. Ennek ellenére itthon mindössze az éves termelés négy-öt százalékát fogyasztjuk. Az exportált mennyiség jó része hígítva és vegyítve kerül vissza a hazai polcokra.

Forrás: MTI/Fogyasztók

A torma útja


A húsvéti menühöz szorosan hozzátartozik a torma. Bármiféle kencés keverékkel együtt a húsvéti sonka kísérője. Hagyomány szerint Jézust tormával akarták megmérgezni, de a gonosz terv nem vált be, hiszen a torma nem mérgez. A tormaevés szokásának húsvéti üzenete, a kereszténység erőssége.


Ünnepi torma

Az ünnepi tormát ki a piacon, ki a boltok polcairól szerzi be. Termelők szerint legjobb, ha egész és friss tormát veszünk. Egy torma friss mivolta fejrészének vizsgálata révén állapítható meg. Ha nyálkás, már elég régóta áll. Akkor se vegyük meg, ha a torma bőre nem feszes és sima. Ha megvágjuk és erősen látjuk a torma „évgyűrűit”, akkor is hagyjuk ott. A torma két évig is tárolható, de csak mínusz kettő-négy fok közötti, 96 százalékos páratartalmú, sötét helyen. A torma kilója nyolcszáz-ezer forint közt alakul.

Az üzleti forgalomban kapható tormákról tudnivaló, hogy kevésbé egészségesek, mint a piacon kapható, friss társaik. Ezernyi szósz, öntet, reszelt majonézes, tejszínes keverék sorakozik a polcokon, de ezekről csak nagyritkán tudjuk megállapítani, mennyi tormát tartalmaznak valójában.

Forrás: Fogyasztók

Nem csak torma van benne


A tormaszósz mindig olyan, hígított változat, melybe nemcsak tartósítószereket, de gyengébb minőségű tormát és állományjavítókat is tesznek. Ezen keverékek tormatartalma alig éri el az ötven százalékot. A kétszáz grammos, reszelt tormaszószok, ecetes vagy majonézes tormakeverékek három-négyszáz forint körüli áron kaphatók.

Márka
Ár/db
Univer Reszelt Torma 190 g erős
269 Ft
Univer Majonézes Torma ételízesítő 160 g
359 Ft
Univer csemege reszelt torma
323 Ft
Koch Asztali reszelt torma 200 g
319 Ft
Kiskunfélegyházi reszelt torma 200 g ecetes
311 Ft
Ecetes torma, Univer, 200gr
299 Ft
Byodo torma 100 gr
725 Ft

Ha igazán vadat akarunk, kóstoljuk meg a meggyes, narancsos vagy kapros verziót! Hiába készülnek kiváló minőségű, itthoni tormából, ezeket az ínyencségeket csak külföldön, Németországban, Angliában vagy Szerbiában találjuk meg.


Házi torma

Nem árt ha tudjuk, a tormáknak két nagy csoportja létezik: északi és déli típusú. A skandináv típusú lazább szerkezetű, mutatósabb, de kevésbé tárolható. Ha nagy bevásárlóközpontban vásárolunk, ahol a szép külső az elsődleges, több mint valószínű, hogy ezt a típust találjuk. A déli fajta, melynek csoportjába a magyar torma is tartozik, gyakran kevésbé formás, ám jobban tárolható. Ha a tormát savanyúságba reszeljük ízesítésnek, nem muszáj a tökéletességre törekednünk. Tormaszószok és öntetek készítésekor válasszunk megfelelően friss fejű és egészséges külsejű tormát.

Ha házi tormakészítésre adnánk fejünket, készüljünk fel a hagymahámozás idejéről jól ismert sírás-rívásra! A torma hámozás és reszelés után tizenkét órán keresztül őrzi meg jótékony hatását. Ezért mindig csak annyit reszeljünk, amennyi fél nap alatt elfogy. Fogyaszthatjuk gyógyító, hurutoldó, köhögéscsillapító, emésztést elősegítő vagy keringést serkentő hatása miatt. Keverhetjük túróhoz, mézhez, almareszelékhez is!

Forrás: MTI

Tormaültetvény


A tormagyökér lereszelve vad és halételekhez egyaránt passzol. Színének megőrzéséhez a reszelékre citromot vagy aszkorbinsavat tehetünk. Ha túl csípős, ecetes cukros vízbe, vagy néhány percre a sütőbe rakjuk. A reszelék szelídíthető tejszínnel vagy majonézzel is. Klasszikus recept az ecetes torma. Víz, cukor és ecet szükséges hozzá. Forrás után a cukros, ecetes elegyet a reszelt tormára öntöm. Négy-ötszáz forintból fél kiló ecetes tormareszelék készíthető. A reszelék keverhető vajhoz, krémsajthoz vagy tejszínhez is - tengeri ételekhez tökéletes. Egy fél kiló ezer forintból hozható ki.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Harapkó József, 2013. április 16. - kedd 09:50

Vásárólnék tórma gyókért 3-4 ósztáju 40-60 tonát

Nagy Ottó, 2012. november 06. - kedd 21:01

hol tudnék gyökeres tormát vásárolni? A kertbe egy pár darabot.

István, 2011. április 19. - kedd 15:20

Ezt nem értem. "Forrás után a cukros, ecetes elegyet a reszelt tormára öntöm." Nem rontja a torma minőségét a forró víz ?

vismaior, 2010. szeptember 04. - szombat 15:36

"a torma aminosavai nyolcvan százalékban megegyeznek az emberi DNS alkotóelemeivel" Ez nagyon nagy butaság... A(z emberi) DNS-t nukleinsavak építik fel, aminek vajmi kevés köze van az aminosavakhoz...

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2018. június 21.

Sürgős hitre van szüksége (alapok)? Ha igen, további információért forduljon hozzánk e-mail...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Lisa Scott, 2018. június 20.

Jó napot mindenkinek,
A nevem Lisa Scott, azt szeretném használni ezt a médiumot, hogy me...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

macus lil, 2018. június 17.

Tisztelt Hölgyem / Uram
Örömmel tudom tájékoztatni Önt arról, hogyan lehet kölcsönö...

Nincs tartozásom, de feketelistán vagyok...

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés