Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Mire jó az alkoholkorlátozás?

Tossenberger Tamás, 2009. április 08. - szerda 16:22
Címkék: alkohol, jog, törvény
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A szeszfogyasztást kétféle rendelet is szabályozza: a köztéri alkoholtilalmat a legtöbben ismerjük, az egyre több helyütt bevezetett, boltokra és kocsmákra érvényes regulát azonban nem feltétlenül. A tilalommal a lakosság nyugalmát védenék az illetékesek, változó sikerrel.Az alkohol árusítását korlátok közé szorító rendeletek egészen frissek, először 2007-ben vezettek be ilyesmit. Eszerint az éjjel-nappali boltok és a melegkonyhával nem rendelkező italmérések este tíz-tizenegy óra (helyenként változó) és reggel hat között nem adhatnak ki szeszesitalt. Máig egyre több, főleg budapesti önkormányzat (eddig összesen tizenegy) vette át a rendeletet, országosan pedig több város csatlakozott. A rendelet önkormányzatonként eltérő. Van, ahol csak részlegesen (csak boltra), vagy csak egy kijelölt területre (iskolához közel eső részek) alkalmazzák.


Ki ügyel a rendre?

„A szabálysértés miatt a területileg illetékes jegyző és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) illetékes területi szerve járhat el. Helyszíni bírságot a rendőrség, a közterület-felügyelő, az ÁNTSZ regionális, vagy kistérségi intézetének erre felhatalmazott ügyintézője szabhat ki.” - mondta Gajdárné Pintér Mária, a rendeletet a fővárosban elsőként bevezető VI. kerületi önkormányzat főosztályvezetője. Az alkoholizálást köztéren elsősorban a közterület-felügyelők jogosultak megfékezni, de a rendőröknek is feladata, elméletileg folyamatosan. Ha valakit rajtakapnak, feljelenthetik, ami magával vonhatja a vétségért kiszabható, maximálisan ötvenezer forintos büntetést.

Forrás: MTI

Húsvéthétfő a detoxikálóban


A helyi jegyzők feladata a boltok és a talponállók felügyelete
: „az üzletek ellenőrzését a kereskedelmi hatóság munkatársai végzik. A hatóság közigazgatási eljárás keretében tanúkat hallgat meg, éjszakai ellenőrzéseket, próbavásárlásokat végez, majd az eljárás lefolytatásának végén érdemi döntést hoz. Vagy helyt ad a panasznak, vagy elutasítja… A boltok legsúlyosabb büntetése a bezárás, a VI. kerületben az alkoholtilalom megszegése miatt eddig négy üzletet kellett bezárni. ”- tájékoztatott Gajdárné. Emellett nem csak az árusítás, de az is büntethető, ha az adott egység nem jelzi táblával az alkoholeladásra vonatkozó korlátozást.

Forrás: MTI
Az árusítás stopja csak az üzleteket bünteti
, a vevőket nem, így az nem számít vétségnek, ha valaki tilalmi időszakban vásárol, ilyenkor kizárólag az üzlet tehető felelőssé. Ellenben a vásárló is tehet bejelentést, ha szemtanúja a tilalmi időszakban történő üzletelésnek, vagy ha köztéri randalírozót lát. Ilyen esetben bizonyítási eljárásban kell részt vennie. A büntetés mértéke itt is ötvenezer forintig terjedhet. Kérdés, hogy a gyakorlatban mennyire valósul meg az ellenőrzés. Az Országos Rendőr Főkapitányság (ORFK) Szóvivő Irodája a közterület-felügyelet felelősségét hangsúlyozza, de hozzáteszi, járőrözése során a rendőrnek is feladata az ellenőrzés. Az ügyben megkerestük a Budapesti Rendőr Főkapitányságot (BRFK) is, kérdéseinkre azonban meglehetősen semmitmondó választ adtak, a rendeletek tartalmi közlésére szorítkozva.

Helyette beszédesebb lehet egy általunk észlelt eset: egy nappal még szolgálatot teljesítő fővárosi rendőrt este, már civilben, tilalmi időszakban, a rendőrséggel szemközti éjjel-nappali előtt italozva ’kaptunk rajta’.


Kételkedő hangok, trükkös üzletek, elégedett önkormányzatok

Az üzletek nincsenek kibékülve a rendelettel, hiszen számukra bevétel-kiesést jelent, emellett a közrend fenntartását sem ezen a módon biztosítanák. A közvélemény zöme sem hisz az alkoholstopban, mondván: ha valaki szeszt akar vásárolni, este tíz-tizenegy előtt is megteheti, sőt, sok helyen - a tilalom ellenére - azután is. Erre utal szúrópróbaszerű (nem reprezentatív) vásárlásaink eredménye is, ugyanis a legtöbb alkalommal nem ütköztünk akadályba alkohol vásárlásakor.

Forrás: MTI
A boltoknak és kocsmáknak a rendelet szerint hivatalosan több lehetőségük is van: vagy betartják a tilalmat, és nem árulnak szeszt az adott időszakban, vagy arra az időre egyszerűen bezárnak. Nem hivatalosan persze egyéb megoldások is bevettek. Előfordul, hogy a boltok egyszerűen figyelmeztetik a vevőt, hogy miután kifizette, gyorsan rejtse el az árut és lehetőleg ne is az üzlet előtt fogyassza el. Az italkimérésekben pedig megesik, hogy kiteszik ugyan a „zárva” táblát, de a vendégek ugyanúgy bent maradnak, és isznak tovább.

A XIII. kerület tavaly októberben vezette be a rendeletet. Az önkormányzat igazgatási osztályvezetője, Forgóné Kroboth Zsuzsa elmondta, ellenőrzéseik alapján a tilalmat kétharmados arányban tartják be, amiből a közrend javulására is következtet. Tájékoztatása szerint a köztéri italfogyasztás egyre ritkább, de nem szűnt meg. Az ORFK is javuló tendenciát sejt: „Eddigi tapasztalatok szerint a lakosságot érintő, zavaró körülmények érezhetően csökkentek, az ilyen jellegű bejelentések száma csökken.”- tudtuk meg az ORFK Szóvivő Irodától. Gajdárné szerint viszont tavasszal elburjánzik a szeszfogyasztás: „2009 januárjától március harmincegyig, harminc feljelentés érkezett a rendőrség részéről.

A tapasztalatok azt mutatják, a tavasz beköszöntével egyre több a feljelentések száma, csakúgy, mint az éjjel-nappali boltok esetében.” Megjegyzendő, hogy a rendelet elsősorban a nagyobb, konyhával is rendelkező helyek malmára hajtja a vizet (és a ahol a tilalom csak részleges, ott a népszerűbb szórakozóhelyekére is). A gyakorta boltok környékén “alapozó” szórakozni vágyók ugyanis lényegesen többet fogyasztanak az adott szórakozóhelyen, ha az kizárólagosságot kap az alkoholárusítás terén. Ez a helyzet pedig közrend és csend helyett a kocsmáros profitját biztosítja.

További probléma, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, országosan hol, Budapesten pedig mely kerületekben, milyen mértékben érvényes a szesztilalom. Tudomásunk szerint hivatalos, összesített nyilvántartás erről nincs, ezért most összegyűjtöttük néhány, alkoholstop által érintett kerületet, illetve várost:

(A teljes alkoholkorlátozás a boltokra és az italkimérésekre vonatkozik - a melegkonyhás helyekre nem -, a részleges pedig csak a boltokat érinti. Emellett lehetnek itt –hely hiányában-fel nem tüntetett kivételek,főleg a kevésbé lakott területeken)

Budapesti kerületek:

Óbuda (III.) 22-06, részleges (csak boltok) + rendezvényekre (Sziget Fesztivál) nem vonatkozik

Terézváros (VI.) 22-06, teljes (kivéve a Liszt Ferenc téri és a Jókai téri kávézók)

Erzsébetváros (VII.) 22-06, teljes (de csak április és október között )

Ferencváros (IX.) 23-06, teljes

Újbuda (XI.) 22-06, teljes (kivétel a Rio és Zöld Pardon szórakozóhelyek)

Angyalföld (XIII.) 23-06, teljes

Újpalota (XV.) 23-06, teljes + évi öt alkalommal mentességet kérhetnek a helyek

Pestszentlőrinc-Pestszentimre (XVIII.) teljes

Kispest (XIX.) 22-06, teljes

Pesterzsébet (XX.) 22-06, teljes + harmad - és negyedosztályú melegkonyhás vendéglátóhelyek hétfőtől - csütörtökig munkanapokon 24-06 szintén tilalom alá esnek

Csepel (XXI.) 23-06, teljes


Vidéki városok:

Debrecen 22-06, teljes

Hatvan 22-06 (pénteken és szombaton csak éjféltől), teljes

Salgótarján 22-06, részleges (boltok)

Szolnok 22-06, részleges (boltok)


Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Olajos Ádám, 2011. október 06. - csütörtök 01:30

Az 5. kerületre ez nem vonatkozik?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza