Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Mire jó az alkoholkorlátozás?

Tossenberger Tamás, 2009. április 08. - szerda 16:22
Címkék: alkohol, jog, törvény
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A szeszfogyasztást kétféle rendelet is szabályozza: a köztéri alkoholtilalmat a legtöbben ismerjük, az egyre több helyütt bevezetett, boltokra és kocsmákra érvényes regulát azonban nem feltétlenül. A tilalommal a lakosság nyugalmát védenék az illetékesek, változó sikerrel.Az alkohol árusítását korlátok közé szorító rendeletek egészen frissek, először 2007-ben vezettek be ilyesmit. Eszerint az éjjel-nappali boltok és a melegkonyhával nem rendelkező italmérések este tíz-tizenegy óra (helyenként változó) és reggel hat között nem adhatnak ki szeszesitalt. Máig egyre több, főleg budapesti önkormányzat (eddig összesen tizenegy) vette át a rendeletet, országosan pedig több város csatlakozott. A rendelet önkormányzatonként eltérő. Van, ahol csak részlegesen (csak boltra), vagy csak egy kijelölt területre (iskolához közel eső részek) alkalmazzák.


Ki ügyel a rendre?

„A szabálysértés miatt a területileg illetékes jegyző és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) illetékes területi szerve járhat el. Helyszíni bírságot a rendőrség, a közterület-felügyelő, az ÁNTSZ regionális, vagy kistérségi intézetének erre felhatalmazott ügyintézője szabhat ki.” - mondta Gajdárné Pintér Mária, a rendeletet a fővárosban elsőként bevezető VI. kerületi önkormányzat főosztályvezetője. Az alkoholizálást köztéren elsősorban a közterület-felügyelők jogosultak megfékezni, de a rendőröknek is feladata, elméletileg folyamatosan. Ha valakit rajtakapnak, feljelenthetik, ami magával vonhatja a vétségért kiszabható, maximálisan ötvenezer forintos büntetést.

Forrás: MTI

Húsvéthétfő a detoxikálóban


A helyi jegyzők feladata a boltok és a talponállók felügyelete
: „az üzletek ellenőrzését a kereskedelmi hatóság munkatársai végzik. A hatóság közigazgatási eljárás keretében tanúkat hallgat meg, éjszakai ellenőrzéseket, próbavásárlásokat végez, majd az eljárás lefolytatásának végén érdemi döntést hoz. Vagy helyt ad a panasznak, vagy elutasítja… A boltok legsúlyosabb büntetése a bezárás, a VI. kerületben az alkoholtilalom megszegése miatt eddig négy üzletet kellett bezárni. ”- tájékoztatott Gajdárné. Emellett nem csak az árusítás, de az is büntethető, ha az adott egység nem jelzi táblával az alkoholeladásra vonatkozó korlátozást.

Forrás: MTI
Az árusítás stopja csak az üzleteket bünteti
, a vevőket nem, így az nem számít vétségnek, ha valaki tilalmi időszakban vásárol, ilyenkor kizárólag az üzlet tehető felelőssé. Ellenben a vásárló is tehet bejelentést, ha szemtanúja a tilalmi időszakban történő üzletelésnek, vagy ha köztéri randalírozót lát. Ilyen esetben bizonyítási eljárásban kell részt vennie. A büntetés mértéke itt is ötvenezer forintig terjedhet. Kérdés, hogy a gyakorlatban mennyire valósul meg az ellenőrzés. Az Országos Rendőr Főkapitányság (ORFK) Szóvivő Irodája a közterület-felügyelet felelősségét hangsúlyozza, de hozzáteszi, járőrözése során a rendőrnek is feladata az ellenőrzés. Az ügyben megkerestük a Budapesti Rendőr Főkapitányságot (BRFK) is, kérdéseinkre azonban meglehetősen semmitmondó választ adtak, a rendeletek tartalmi közlésére szorítkozva.

Helyette beszédesebb lehet egy általunk észlelt eset: egy nappal még szolgálatot teljesítő fővárosi rendőrt este, már civilben, tilalmi időszakban, a rendőrséggel szemközti éjjel-nappali előtt italozva ’kaptunk rajta’.


Kételkedő hangok, trükkös üzletek, elégedett önkormányzatok

Az üzletek nincsenek kibékülve a rendelettel, hiszen számukra bevétel-kiesést jelent, emellett a közrend fenntartását sem ezen a módon biztosítanák. A közvélemény zöme sem hisz az alkoholstopban, mondván: ha valaki szeszt akar vásárolni, este tíz-tizenegy előtt is megteheti, sőt, sok helyen - a tilalom ellenére - azután is. Erre utal szúrópróbaszerű (nem reprezentatív) vásárlásaink eredménye is, ugyanis a legtöbb alkalommal nem ütköztünk akadályba alkohol vásárlásakor.

Forrás: MTI
A boltoknak és kocsmáknak a rendelet szerint hivatalosan több lehetőségük is van: vagy betartják a tilalmat, és nem árulnak szeszt az adott időszakban, vagy arra az időre egyszerűen bezárnak. Nem hivatalosan persze egyéb megoldások is bevettek. Előfordul, hogy a boltok egyszerűen figyelmeztetik a vevőt, hogy miután kifizette, gyorsan rejtse el az árut és lehetőleg ne is az üzlet előtt fogyassza el. Az italkimérésekben pedig megesik, hogy kiteszik ugyan a „zárva” táblát, de a vendégek ugyanúgy bent maradnak, és isznak tovább.

A XIII. kerület tavaly októberben vezette be a rendeletet. Az önkormányzat igazgatási osztályvezetője, Forgóné Kroboth Zsuzsa elmondta, ellenőrzéseik alapján a tilalmat kétharmados arányban tartják be, amiből a közrend javulására is következtet. Tájékoztatása szerint a köztéri italfogyasztás egyre ritkább, de nem szűnt meg. Az ORFK is javuló tendenciát sejt: „Eddigi tapasztalatok szerint a lakosságot érintő, zavaró körülmények érezhetően csökkentek, az ilyen jellegű bejelentések száma csökken.”- tudtuk meg az ORFK Szóvivő Irodától. Gajdárné szerint viszont tavasszal elburjánzik a szeszfogyasztás: „2009 januárjától március harmincegyig, harminc feljelentés érkezett a rendőrség részéről.

A tapasztalatok azt mutatják, a tavasz beköszöntével egyre több a feljelentések száma, csakúgy, mint az éjjel-nappali boltok esetében.” Megjegyzendő, hogy a rendelet elsősorban a nagyobb, konyhával is rendelkező helyek malmára hajtja a vizet (és a ahol a tilalom csak részleges, ott a népszerűbb szórakozóhelyekére is). A gyakorta boltok környékén “alapozó” szórakozni vágyók ugyanis lényegesen többet fogyasztanak az adott szórakozóhelyen, ha az kizárólagosságot kap az alkoholárusítás terén. Ez a helyzet pedig közrend és csend helyett a kocsmáros profitját biztosítja.

További probléma, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, országosan hol, Budapesten pedig mely kerületekben, milyen mértékben érvényes a szesztilalom. Tudomásunk szerint hivatalos, összesített nyilvántartás erről nincs, ezért most összegyűjtöttük néhány, alkoholstop által érintett kerületet, illetve várost:

(A teljes alkoholkorlátozás a boltokra és az italkimérésekre vonatkozik - a melegkonyhás helyekre nem -, a részleges pedig csak a boltokat érinti. Emellett lehetnek itt –hely hiányában-fel nem tüntetett kivételek,főleg a kevésbé lakott területeken)

Budapesti kerületek:

Óbuda (III.) 22-06, részleges (csak boltok) + rendezvényekre (Sziget Fesztivál) nem vonatkozik

Terézváros (VI.) 22-06, teljes (kivéve a Liszt Ferenc téri és a Jókai téri kávézók)

Erzsébetváros (VII.) 22-06, teljes (de csak április és október között )

Ferencváros (IX.) 23-06, teljes

Újbuda (XI.) 22-06, teljes (kivétel a Rio és Zöld Pardon szórakozóhelyek)

Angyalföld (XIII.) 23-06, teljes

Újpalota (XV.) 23-06, teljes + évi öt alkalommal mentességet kérhetnek a helyek

Pestszentlőrinc-Pestszentimre (XVIII.) teljes

Kispest (XIX.) 22-06, teljes

Pesterzsébet (XX.) 22-06, teljes + harmad - és negyedosztályú melegkonyhás vendéglátóhelyek hétfőtől - csütörtökig munkanapokon 24-06 szintén tilalom alá esnek

Csepel (XXI.) 23-06, teljes


Vidéki városok:

Debrecen 22-06, teljes

Hatvan 22-06 (pénteken és szombaton csak éjféltől), teljes

Salgótarján 22-06, részleges (boltok)

Szolnok 22-06, részleges (boltok)


Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Olajos Ádám, 2011. október 06. - csütörtök 01:30

Az 5. kerületre ez nem vonatkozik?

Kommentek

Dobbs, 2018. május 23.

Vannak pénzügyi nehézségei? HA IGEN! Vegye fel a kapcsolatot a Dobbs Finance and Mortgages Limit...

Telefonok a szervizben

Mehmet Hakan, 2018. május 22.

Kadri Zoltan vagyok, kölcsönöket kínálunk magánszemélyeknek és cégeknek, akik sürgős köl...

Emeltdíjas telefonszám álláshirdetésekben

Trust Fund, 2018. május 22.

Voltál már keresni, hogy hová kölcsönt kapj 3% -os diszkontrátával? nem tudott hitelt szerezn...

Évi egy fogkefe

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés