Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Zokni, fuszekli, lábtyű

Gräf Szilvia, 2009. április 06. - hétfő 16:44
Címkék: vásárlás, ruházat, egészség, árkörkép
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Ha jó a zoknink, észre sem vesszük, hogy a lábunkon van. Ehhez elengedhetetlen, hogy varrásánál ne nyomjon, anyaga ne füllessze be lábunkat. Zoknik világában jártas emberektől kérdeztük meg, mi alapján válasszunk a kínálatból?


Összetétel

Zokni vásárlásakor egészen biztos, hogy elsőre a szín és a forma a nyerő. Miután eldöntöttük, hogy vidám színű, jó meleg, otthoni zoknit veszünk, vagy diszkrét darabot vásárolunk elegáns cipőnkhöz, ellenőriznünk kell az anyag összetételét. Amellett, hogy átböngésszük címkéjét tapogassuk is meg a zoknit! Mert bár a szépség számít, de azért fő az egészség!

Forrás: photos.com
A címkén a következő összetevőkkel találkozhatunk: pamut/bambusz/gyapjú, akril, poliamid, elasztán. A pamut gyapotból készül. A tiszta pamut bőrbarát, jó nedvszívó képességű, egészségre ártalmas anyagot nem tartalmaz. Az akril állati vagy növényi eredetű, szintetikus pamut. A poliamid szintetikus műanyagszármazék. Sokszor ezzel a mesterséges anyaggal helyettesítik a pamutot, mivel kinézete és hőtartása alapján a legjobban hasonlít hozzá. Az elasztán (lycra) az anyag rugalmasságát biztosítja.

Új divat a bambuszból készült zokni. A bambusz a lennél is erősebb anyag. Hasonló jó tulajdonságokkal rendelkezik, mint a pamut. Mivel új, különleges és messzi országból érkezett, meg kell fizetni az árát. A bambuszzoknik majd duplájába kerülnek, a pamutzokni árához képest. Az általunk megkérdezett gyártó szerint jóllehet, a bambusz most divatos, az ázsiai rokon helyett mégis inkább az ugyanolyan minőségű hazai pamutot kellene választanunk.

A bambuszzoknikat legtöbbször antibakteriálisként hirdetik. Ez azt jelenti, hogy vegykezelés útján, gombásodást gátló szerrel itatják át. Fertőtlenítő hatásukat harminc-harmincöt mosáson át tartják meg.


Választás

Műszálas ruhába hamar beleizzad és bepálik az emberi test. Zoknival sincsen ez másképp, ezért igyekezzünk elkerülni az olyan darabokat, amiben több, mint harminc-negyven százaléknyi poli-származék van. Igaz, az sem jó megoldás, ha a tiszta, százszázalékos pamut zoknit keressük - világosít fel a tévhitekről zokniszakértőnk. Az ilyen darabok ugyanis könnyen összemehetnek, elformátlanodnak. Viszont garantáltan méret és formatartó az a zokni, amely kilencven százalék pamutot és tíz százalék műszálat tartalmaz. Ha a tíz százaléknyi műanyagból kettő valamilyen rugalmas anyag (elasztán), a ruhadarabnak még jobb tartása lesz.
Forrás: photos.com

Egy megkérdezett gyártó szerint a legtöbb probléma abból adódik, hogy sokan nem írják rá pontosan a címkére, milyen anyag-összetételű is a zokni. A néhány száz forintosnál ugyanis nem valószínű, hogy a vásárló visszamegy és reklamál, vagy a fogyasztóvédelmi hatóságnál küzdene igazáért. Amint egy másik gyártó-forgalmazótól megtudtuk, a zoknikból mintadarabot kell szolgáltatni a minőségvizsgáló szerveknek. Ők ellenőrzik, hogy az anyagban a címkének megfelelő súlyarányban vannak-e jelen az összetevők.

Ismert márkák boltjaiban a nyolcvan százalékos pamutzokni párja hatszáz forinttól indul, míg ugyanilyen összetétellel, kicsivel több mint feléért kaphatunk már zoknit kevésbé preferált márkákból. A titokzoknik ára is hasonlóképpen alakul - bár keresett sportmárkák kínálatában ezres felett is találtunk darabokat. A vastagabb, frottírbelsejű zoknikat már ezer forint körül megvásárolhatjuk.

Forrás: photos.com
A lábtyűk ára ezerkétszáz forinttól kezdődik. Sok helyen találni kilencven százalékos műszálzoknit. Ha ilyet hordanánk, nagyon oda kell figyelni a bőrgomba megelőzésére. Kezdetnek spray-vel és hintőporral próbálkozzunk. Legjobb azonban, ha lemondunk a műszálas termékekről.


 
Így bánj vele!

Forrás: photos.com
A zoknit mindig a használati utasításnak megfelelően kell tisztítani és használni. Pamutzokninkat tehát lehetőleg ne mossuk ki forró vízben és ne tegyük szárítógépbe se. Minden zokni tartóssága attól függ, hogy gazdájuk mennyire vigyáz rá. Ha nagyon dörzsölődik a sarokrész, ki-be pattanunk cipőnkből, anélkül, hogy fűzögetnénk, akkor a zokni gyorsabban pusztul. Míg az akrilzoknik jobban kopnak és szöszösödnek, az erősebb pamut zoknik hosszabb pályafutás elé néznek.

Lányszakkörök kedves időtöltése volt anno a zoknistoppolás, ami ma már nem tartozik a gyakori háziasszonyi teendők közé. Rövid felmérésünk szerint a legtöbbek úgy tartják: a stoppolt zokni többet árt, mint használ, mert a megvarrt helyen kisebesítheti a lábat. A zoknistoppolás szép hagyományának tehát úgy látszik, válság idején sem jön vissza a divatja.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Köteles Balogh Gyula, 2009. április 07. - kedd 09:39

Miért is tartják úgy, hogy a stoppolás kisebesíti a lábat ? - a meglehetősen alacsony ár miatt inkább a" használd majd dobd el" elvet érvényesítik ( nem kimondottan környezetbarát !) -túlságosan is babramunka, időigényes ahhoz, hogy foglalkozzanak vele; -az is lehet kisebesíti a lábat, de csak azért, mert kellő hozzáértés (igen, az is kell egy kevés) és türelem hiányában, csak egy bogot "varázsolnak" a tátongó lyuk helyére...

Kommentek

macus lil, 2018. június 17.

Tisztelt Hölgyem / Uram
Örömmel tudom tájékoztatni Önt arról, hogyan lehet kölcsönö...

Nincs tartozásom, de feketelistán vagyok...

Mr. Dékány Endre, 2018. június 16.


Hitel ajánlat!! keres egy becsületes kölcsönt? ha igen, 2% -os alacsony kamatlábat kín...

Menekülés a UPC-től

Hobelman, 2018. június 12.

Vannak pénzügyi nehézségei? HA IGEN! Vegye fel a kapcsolatot a Hobelman Finance and Mortgages Li...

Patika trükk

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés