Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Szemét díj vagy szemétdíj?

Szabó Emese, 2009. április 03. - péntek 16:33
Címkék: hulladék, díj, jog, önkormányzat
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Miközben egyre inkább elterjed a szelektív hulladékgyűjtés, arra alig van lehetőség, hogy az ingatlantulajdonosok anyagilag is megérezzék, ha kevesebb munkát adnak a kukásautónak. Sőt, mintegy büntetésként ugyanannyit kell a szemétszállításért fizetniük, mint azoknak, akik válogatás nélkül pakolják tele a kukát.


Olvasónk azt panaszolja, hogy esetében a kirótt szemétszállítási díj összege nincs arányban az elszállított hulladék mennyiségével. Mint írja, családjával minden törvényes eszközt felhasználva úgy él, hogy csak minimális mennyiségű elszállítandó hulladék keletkezzen háztartásában. Problémája nem egyedi: az interneten is bőven találni olyan bejegyzéseket, amelyekből kiderül, hogy az elszállítandó hulladék mennyisége sok esetben köszönő viszonyban sincs a szolgáltatás díjával. Ugyanannyit fizet az a család, amely hetente töm tele egy nyolcvan-százhatvan literes kukát, mint az, amelyik négy hét alatt tölt meg egy hatvanliteres edényt.


Mennyi literje?

Szilágyi Lászlótól, a Hulladék Munkaszövetség (HuMusz) elnökétől megtudtuk, elvileg lenne lehetőség arra, hogy a szemétszállítási díj összege és az elvégzett szolgáltatás összhangba kerüljön: "Sokan fordulnank hozzánk ilyen problémával és bár egyedi esetekkel nem foglalkozunk, folyamatosan egyeztetünk a kormánnyal és a közszolgáltatókkal. Ennek eredményeként tavaly módosították a települési hulladékkezelési közszolgáltatási díj megállapításának részletes szakmai szabályairól szóló kormányrendeletet, lehetővé téve a kéttényezős közszolgálati díj bevezetését."

Forrás: Fogyasztók/Tóth sándor Péter

Szelektív hulladékgyűjtés - még nem díjazzák

A kormányrendelet szerint a fix alapdíj (rendelkezésre állási díj) legfeljebb a közszolgáltatási díj negyven százaléka lehet: ez az összeg fedezheti a szolgáltató fix költségeit, hiszen a kukásautónak akkor is végig kell mennie az utcán, ha egy-egy háztartásban alig keletkezik hulladék. Elvileg tehát a kevesebb hulladékot termelők fizethetnének alacsonyabb díjat is, ám az önkormányzatok a gyakorlatban nem alkalmazzák a kormányrendeletet.


Kinek a szemete?

A kéttényezős közszolgáltatási díj bevezetése máris nagy előrelépés lehetne, bár a HuMusz szerint a legjobb megoldás az lenne, ha nem háztartásonként, hanem az egy háztartásban élők száma szerint vetnék ki a közszolgáltatási díjat: "Végeztünk modellszámításokat, és az derült ki, hogy még így is hatalmas különbségek lennének a háztartások között. Egy jómódú, nagyvárosi szingli például értelemszerűen több csomagolóanyagot használ, sokkal több szemetet termelve, mint egy idős, egyedül élő asszony. Gond az is, hogy nehéz megmérni a hulladék mennyiségét. Vannak például, akik azt állítják, semmilyen hulladékot nem termelnek: ezt nehezen hisszük el, hiszen aki hetente fejenként pár liter szemetet sem termel, az valószínűleg éget is, ami mindennél nagyobb bűn" - szögezi le Szilágyi László. Komposztálással és szelektív hulladékgyűjtéssel ugyan nem csökkenthető nullára a kukába kerülő szemét mennyisége, de jelentős javulás érhető el: komposztálással harminc-negyven százalékkal csökkenthető az elszállítandó hulladék mennyisége, ahol pedig van lehetőség szelektív gyűjtésre, ott további húsz-huszonöt térfogatszázalékos csökkenés várható.


Kis díj nem díj?

Szilágyi szerint a szemétszállítási díj nagyságával kapcsolatos igazságtalanságok - amelyek fogyasztóvédelmi kérdéseket is felvetnek - azért nem kerülnek jobban a középpontba, mert a díj összege a többi közüzemi díjhoz képest alacsony. Az tehát, hogy egy háztartás heti százhatvan vagy húsz liter szemetet termel, ám elszállításáért ugyannnyit fizet, nem viseli meg annyira a pénztárcát, mint egy több tízezer forintos gázszámla. A háztartásoknak ennek ellenére érdemes lenne odafigyelniük kukájuk méretére: mivel többféle kukaméret van, félévente felül kellene vizsgálni, kicsi-e vagy nagy az éppen használt tároló. Az önkormányzatoknak és a közszolgáltatóknak pedig az éppen aktuális igényeknek megfelelően, egyedi szerződést kellene kötniük a fogyasztókkal.


Jutalom és büntetés

A HuMusz egyedi szerződések melletti legfontosabb érve, hogy az így megállapított szemétdíj közvetlen visszajelzést adhatna az ingatlantulajdonosnak az általa keletkezett hulladék kezelésének költségeiről, így környezettudatosságra sarkallna: a díjat éppen ezért úgy kell meghatározni, hogy a kevesebb hulladék termelésére ösztönözzön, ne érje meg sok szemetet termelni. A munkaszövetség tanulmánya egy kifejezetten rossz gyakorlatra is felhívja a figyelmet: vannak olyan önkormányzatok, amelyek "nagylelkűen" ingyenessé teszik a szolgáltatást, pontosabban a kommunális adóból fizetik ki a szolgáltatót. Ez esetben a lakosság semmiféle visszajelzést nem kap arról, hogy mennyit fizet a szemétszállításért. Arra is van példa, hogy a közszolgáltató még szerződésbe foglalt kedvezményt is biztosít az önkormányzatnak, ha az kommunális adóként, lehetőleg egy összegben hajtja be a díjat – ez ugyancsak nem a legjobb gyakorlat.


Nincs díj, de mégis van

Nem csak a szemléletüknek köszönhetően kevés szemetet termelők, de az egyedül élők, vagy ingatlanjukat csak időszakosan használók helyzete is érdekesen fest. Visszás ugyanis az a gyakorlat is, amely szerint az önkormányzat az arányosság és méltányosság követelményének jobban megfelelve, egyedülálló ingatlantulajdonosok vagy szociális helyzetük miatt rászorultak esetében a tulajdonos kérésére díjkedvezményt biztosíthat. Ha ugyanis az önkormányzat – rendeletében szabályozott módon – egy-egy tulajdonos esetében díjkedvezményt vagy mentességet állapít meg, a felmerülő költségeket a közszolgáltató számára – más forrásból – köteles megtéríteni. Ennek oka, hogy a mentességek és kedvezmények meghatározása a települési önkormányzatok rendeleti szabályozására tartozik, ám ebből a közszolgáltatónak nem származhat anyagi hátránya. Ebből logikusan az következik - és ez derül ki a HuMusz felméréséből is -, hogy bár a jogi lehetőség adott, kevés önkormányzat ad a lakosainak egyéni kedvezményeket.

Társas vagy kertes?

„Társasház esetében a szemétdíjat jellemzően a közös költségbe építik be. A közös költség viselésének arányát tulajdoni hányadokra bontják, a szemétszállításra pedig maga a társasház szerződik, nem a lakók egyenként. Így bármennyire is környezettudatos egy-egy lakó, attól nem lesz kevesebb a közösköltsége, szemétszállításnál mindössze annyi lesz a különbség, hogy nem tele lesz a kuka, csak háromnegyedéig“ – mondja dr. Ruszthi Hunor ügyvéd, aki szerint emiatt a szemétszállítási díj társasházaknál nem kerülhető meg. A közszolgáltatási díjhátralék, tehát az elmaradt szemétdíj ráadásul adók módjára behajtható követelés, azaz az APEH-en keresztül végrehajtható. Az ügyvéd azt hangsúlyozza, hogy mindig az illetékes önkormányzat rendelete határozza meg, hogyan kérhető mentesség vagy kedvezmény a szemétdíj megfizetése alól.

 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Lang Ottô, 2015. március 06. - péntek 20:03

Egyedül élő - orvosi szakvélemény szerint is - agybanfekvő gyógyïthatattlan izomsorvadásos beteg. Örökosödés útjan öroköltem egy kis sorházi lakást. Mielött beköltözhettem vollna - rosszhiszemü illegallis lakók költöztek a házamba. Azert az illetéket es adót meg kellett fizetnem az adóhivatalnak - természetesen. A bennlakó lumpen elemek nem fizetnek semmiféle rezsit. Az adohatóságtól én kaptam felszólítast ,hogy én fizessem meg a szemétszállítasukat. Havi 27 ezer ft ból - idöskorúak jaradékaból élek. Mivel a tb. leírt mint egy élő halottat de az USA ban tudnák gyógyítaní betegségem igy minden értéktárgyamat - már ami megmaradt 14 évi betegség és munkaképeptelenség után pénzzé tettem és össze akartam gyüjteni az út és kezelés költségeíre. Ma kaptam értesítést az OTP banktól hogy az adóhatósag minden megtakarított pénzem levette a számlámról,hogy a lumpen lakasbitorló lakók szemétszállítási díjjat megfizeseek belöle. Erre nincsenek szavak,mikor egy állam atgondolatlan hibas igazságtalanság intézkedése nyomán artattlan maszkállni asztalra ütni képtelen embereket küldenek itélnek biztos pusztulasba. Ez aljasság barki is áll a törvény és a végrehajtás mögött. Kivánok hasonló jókat a lelkettlen, aljas a néppel acsarkodó a vezetés felé készsegsen hajbokoló Adohivatali ügyintézöknek...

Hansági Enikő, 2015. január 14. - szerda 10:26

Nekem is épp ez a problémám,hogy nem veszem igénybe a szemétszállítást és mégis küldika számlát,ill fenyegetőznek a behajtókkal. Vonalkódot,csippel elláttak már de bizonyítani nem tudja a cég,hogy hányszor ürítette a kukámat. - Mert gondolom ezt ezért találták ki.Ill a fizetés ez alapján történne. A másik probléma,én nem kötöttem velük szerőzdést akkor mi alapján kérik,követelik a pénzt?? Konkrét jogszabályt nem találtam erre vonatkozóan,hogy kötelező a szemétszállítás.

Matus László, 2014. november 15. - szombat 08:17

Lehet,hogy inkább a szolgáltatónak kellene mindezt elmondani/megírni?

Szabó Ildikó, 2014. november 14. - péntek 20:29

November 10 .-én kaptam számlát miszerint a negyed éves szemétdíjunk 14090helyett a rezsicsökkentés miatt 12045ft.Ketten lakunk a lakásban,merthogy társasházról van szó,de a 10 lakásnak négy 240 literes kukája van.érdekelne hogy van ez?Ja,és fizetési határidö szeptember 10.Gondolom a következö számlán szerepel majd egy kis késedelmi kamat is.Undorító,felháborító!!!!!!!!

Matus László, 2014. október 08. - szerda 19:43

Sajnos sehova nem tud fordulni. Ez egy ilyen ország. Valami nagyagyú valahol kitalál valamit és az attól fogva törvény.Kiskapu,kibúvó csak a párttársaknak és a retyerutyának van. Az embereket meg sem hallgatják és még véletlenül sem érdekli őket a sorsuk, pedig sokszor egy kis jóindulattal vagy belátással megoldható lenne a gond.

Szőkéné Szabó Gabriella, 2014. október 08. - szerda 17:28

Idős, 81 éves édesanyám elszomorító helyzetéről írok. Ő egy nagyközségben él egy régi komfort nélküli parasztházban egyedül.Se fürdő, se víz se gáz nincs a házban. Háza állandó javítgatásra szorul. Úgy adódott,hogy távol kerültem tőle, s bár folyamatosan tartjuk a kapcsolatot nem mindig tudok a segítségére lenni.Hiába dolgozta le az életét, építette az országot a háború után, egyedül nevelte fel gyermekeit, s( akkor még segítséget nemigen kapott hozzá)sorra érik az atrocitások a faluban. Fizeti a kommunális adót az Önkormányzatnak persze egyedül ugyanannyit mint ahol 5,6 ember él egy háztartásban. Ez mind semmi, legyen. De régivágású emberként nem akarja elfogadni hogy az el nem végzett munkáért is fizetni kell manapság. Ott kezdődött hogy bevezettélk a faluba a szennyvizet már évekkel ezelőtt. Aki gyorsan csatlakozott kedvezményeket kapott. Ő persze minek tenné mondta, hisz "nincs fürdőszobám"! Nem fizette évekig be míg végül sikerült meggyőzni persze addigra már dupla annyit kellett fizetni, mert nem járt a kedvezmény. Ott a szennyvízelvezetés, fürdőszoba sehol. De legyen így! Akkor jött a szemétszállítás, a kéményseprés. Mivel a kéménye nem korszerű, a tetőre kellene felmenni. Így viszont nem seprik ki.Viszon a papírra azt írják rá, hogy nem engedi be őket az ingatlanára.Hogy bizonyítja az ellenkezőjét? Ezután vagy megfullad majd a szén-monoxidtól, vagy cégen kívül megcsináltatja valakivel de a tartozás be kell fizetnie.Persze jogos a kérdés miért fizessen, ráadásul havi rendszerességgel ha senki nem dolgozik meg a pénzért? S ott a szemét ezt sem érti. Közel 6000ft negyedévente, évente több mint 20000 ft. Hol termel Ő ennyi szemetet? Szerényen él, mindent felhasznál újra amit csak lehet.Az újságokat az unokának adja, a konyhai hulladékot az állatoknak.A flakonokba vizet tart inni virágott öntözni. Mindennel takarékoskodik. De minek? Hogy az el nem végzett munkákért végül mégis fizetnie kelljen? Hiszen ez a vége, mert a törvény ezt írja elő? Én pedig csak hallgatom panaszos sírását. Tudom hogy a törvény az törvény de nem az emberekért van? Mennyit kell még egy ilyen sokat megélt nehéz sorsú asszonynak elviselnie? Lehet, hogy már nem sokat, mert az idegesség rövidíti meg az életét. A minap megkapta a nyugdíjintézettől hogy 30000 ft-okat vonnak le tőle a kis nyugdíjából a jövő hónaptól. Így fizet a szemétért. Ráadásul a fűtésszezon alatt. Még nem vettük meg a téli tüzelőt, mert a tető javítására kellett a pénz. Sokáig mondogattam neki hogy tudom igaza van, de a törvény... De most már én is látom nincs igazság. Az önkormányzatra sosem számíthatott támogatásért sosem folyamodott. Nem is kapott volna. Az adó viszi a sírba. De kérdem én tényleg nincs ebből a helyzetből más kiút? Hová fordulhatnék, ki nyújtana igazságot?

Matus László, 2014. június 20. - péntek 09:00

Tudnám javasolni azt ami erre felénk bevált: a kukákat egy zártszelvényből és erős vashálóból készült tárolóban tartják, ami zárt és amihez csak az ott lakóknak van kulcsuk. A nagyobb szemetes konténerek pedig zárral ellátottak, a szolgáltató így viszi ki,szintén az ott lakóknak és a szemétszállítóknak van kulcsuk hozzá.

Kis István, 2014. június 19. - csütörtök 16:49

Üdv! Nem tudom, hogy él-e még a fórum, remélem igen. Szóval engem az érdekelne, hogy vannak olyan emberek, akik nem fizetnek szemétdíjat, viszont nem is az erdő szélére viszik a szemetet, hanem társasházakhoz azt. Ma láttam, hogy az egyik szomszéd észlelte, hogy egy férfi éppen a kocsija csomagtartójából meg az első ülésről pakolja ki a szemetét a társasház kukájába(az illető nem itt lakik!). A szomszéd szólt neki, mire még a szemetet hozó férfi volt felháborodva, mert 'ő semmi rosszat nem csinál'. A szomszéd azért lefényképezte és a kocsit is, persze, ha bármilyen címen is feljelenti, akkor őt fogják felelősségre vonni, mert megsértette a férfi személyiségi jogait. Csak ezzel az a probléma, hogy nem egy ilyen személy hozza a kocsijával ide a szemetét és a kukák szinte minden nap tele vannak(meg a környéke is). Továbbá a lakók sem tudják a saját megfizetett kukájukba beletenni a szemetet. Most fizessen a társasház még 2-3 kukát pluszba pár adónemfizető miatt? Kérdem én, ezzel nem lehet tenni valamit? Ha nincs kint, hogy szemetet lerakni tilos, akkor már bárhova lehet? Előre is köszönöm!

Iványiné Kovács Erzsébet, 2013. augusztus 10. - szombat 18:21

Egy kis zalai településen élve megdöbbenve tapasztaltam a szemétszállítási díj drasztikus emelését.Míg tavaly az éves díj 20.190 Ft volt, tavalyelőtt 19.600 Ft, idén 26.640 Ft. Mi indokolta ezt a nagymértékű emelést? Csak nem az, hogy a kormány előre jelezte a csökkentést, ezért ez az irreális áremelkedés, nehogy már a "szolgáltatók" rosszul járjanak! A faluban sok kisnyugdíjas él, még több roma, ők vajon hogy tudják fizetni???

Nagy Éva, 2013. június 27. - csütörtök 09:24

Én Érden lakom, azt szeretném tudni, hogy Budapesten 859 Ft, egy 120 literes tartály, akkor Érden miért 2500?


1 2 3 4

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza