Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Ha eláztatták a lakást

dr. Kardos Gyöngyi, 2009. április 02. - csütörtök 15:52
Címkék: ingatlan, ügyintézés, jog, víz
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Lakásunk beázásával szembesülni meglehetősen kellemetlen dolog, de még kellemetlenebb, ha kiderül, hogy a leázás olyan hiba miatt következett be, aminek javíttatásáért senki sem érzi magát felelősnek, így kijavítása érdekében sem járnak el.


Mit tehetünk, ha a meghibásodás olyan helyen található, ami más tulajdonában, illetve társasházi közös tulajdonban van?

Forrás: photos.com
Mindenekelőtt tisztázni kell, hogy a meghibásodott dolog társasházi külön tulajdonba vagy a társasházi közös tulajdonba tartozik-e. Erre nézve a társasház alapító okirata ad iránymutatást. Ha társasházi közös tulajdonba tartozik, mindenekelőtt annak kell utánanézni, hogy a szervezeti és működési szabályzatban milyen, a közös tulajdon fenntartására vonatkozó szabályok találhatók.

Az ázás kijavítása a törvény értelmező rendelkezései alapján az épület fenntartásához tartozik. A törvény értelmében a közös képviselő jogkörében eljárva köteles minden szükséges intézkedést megtenni az épület fenntartásának biztosítása érdekében. A közös tulajdonba tartozó épületrész, épületberendezés, nem lakás céljára szolgáló helyiség és lakás fenntartásának költsége, valamint a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadás a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk szerint terheli, ha a szervezeti-működési szabályzat másképp nem rendelkezik.

Fentiek alapján javasolom olvasónknak, hogy tanulmányozza át a társasház szervezeti- és működési szabályzatát annak érdekében, hogy a tárgyi épület fenntartására vonatkozó szabályokat, a költségviselésre vonatkozó előírásokat megismerje.

Amennyiben a meghibásodás közös tulajdonban lévő, olyan épületrészt érint, amely külön tulajdonban lévő lakásból érhető el, akkor az érintett lakás tulajdonosa köteles lehetővé tenni és tűrni, hogy külön tulajdonú lakásába a közösség megbízottja a közös tulajdonban álló épületrészekkel, berendezésekkel összefüggésben a szükséges ellenőrzés, valamint a fenntartási munkák elvégzése céljából arra alkalmas időben bejuthasson a tulajdonostárs, illetőleg a bentlakó szükségtelen háborítása nélkül. Ez esetben a közösség köteles megtéríteni a beavatkozással okozott kárt.

Amennyiben külön tulajdonban lévő dolog hibásodott meg és emiatt ázik le a lakás, akkor az érintett tulajdonos köteles a hibát kijavíttatni. Ha a károsult lakás tulajdonosa rendelkezik lakásbiztosítással, amely kiterjed leázás okozta károk megtérítésére, akkor a biztosító kifizeti a kárt, illetve a károkozótól is követelheti a kár megtérítését.

dr. Kardos Gyöngyi
SCHVERTFŐGEL és TÁRSA Ügyvédi Iroda
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza