Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

GVH-eljárás török út ígérete miatt

Tóth Sándor Péter, 2009. március 30. - hétfő 17:33
Címkék: átverés, telefon, reklamáció, panasz, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Versenyfelügyeleti eljárást indít a GVH az ATV Többet ésszel című műsorában elhangzott megtévesztő felhívások miatt. A műsorvezetők a nézőket hamis látszat keltésével - egy törökországi nyaralás ígéretével - késztették telefonálásra. Az eljárás lapunk panasztétele alapján indult el.


Az elmúlt hónapokban számos bejelentés és panasz érkezett hozzánk a kereskedelmi televíziók betelefonálós játékaival kapcsolatban. Leginkább az ATV Többet ésszel című műsora háborította fel olvasóinkat. A beérkező levelek több olyan gyakorlatra hívják fel a figyelmet, ami kimerítheti a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat, vagy a fogyasztók megtévesztésének fogalmát.

Szerkesztőségünk panasza alapján a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) észlelte, hogy 2008. szeptember elsejét követően az ATV-n sugárzott, Többet ésszel című műsorban a műsorvezetők a nézőket hamis benyomás keltésével - egy törökországi út ígéretével - késztették telefonálásra.

Forrás: ATV

Minden nap egy "utolsó esély" 


"Ha a néző a műsorvezető által meghatározott alkalommal (egyszer, háromszor vagy ötször) tárcsázza a játék emelt díjas telefonszámát, akkor - függetlenül attól, hogy adásba kerül-e a telefonáló - automatikusan törökországi utazást nyer, egy ötcsillagos szállodába, félpanzióval." A játékosok néhány hét múlva kaptak egy fénymásolt, dátum és aláírás nélküli utazási utalványt, az ezen megadott telefonszámon azonban csak az üzenetrögzítő volt elérhető. A játékosok az utalványból tudták meg, hogy az csak a szállodai tartózkodásra jogosít, odautazásukat azonban egyénileg kellene megszervezniük.

Három olvasói panasz:

"Be tudok számolni egy "telefonáljon ötször és nyer egy törökországi nyaralást" esetről... Édesanyám volt az áldozat, aki telefonált, majd kapott egy sms -t, hogy törökországi nyaralást nyert, majd keresni fogják. Két héten belül jelentkeztek is, hogy adatokat szeretnének egyeztetni, hogy hova küldhetik a nyeremény útra jogosító részvételi jegyet, amit szintén két héten belül postáznak. Megkérdezték, hogy beszél-e angolul, mert ugye, ott feltétlen szüksége lesz majd rá. Ha nem, ők küldenek egy "rendkívül hatékony" angol oktató csomagot, természetesen nagyon kedvező áron. Édesanyám mondta, hogy nem, de ő már nem is szeretne megtanulni így ötvenhat évesen. A telefonbeszélgetés valahol itt véget is ért. Eltelt a két hét amit ígértek, jött is a posta. Csakhogy utazás nem, de angol oktatócsomag mindössze "x" forintért igen! Hát "természetesen" édesanyám át is vette, hogy milyen jó lesz ez majd valakinek a családban (ha láttatok már gagyit, érdemes megnézni). Aztán az oktatócsomag után két héttel csodálatos módon, megjött az utazás is. Hát, ki gondolta volna, hogy csak a szállást tartalmazza! Utazás egyénileg, de náluk most nagyon kedvező áron háromszáz euróért lehet utazást is kérni, és ebben az esetben a transzfer ingyen van. No Comment…"

"Törökországi nyaralás ígéretével ösztönözte telefonálásra nézőit egy televízió, még a nyáron, ám a nyertesek egyelőre csak egy utalványt kaptak. A rajta szereplő telefonszám elérhetetlen. A tévécsatorna a műsor gyártójára hárítja a felelősséget, aki azzal magyarázza a történeket, hogy a német cég, amelyiknek teljesítenie kellene, a gazdasági válság során csődbe ment. Ígérik: minden nyertessel egyeztetnek."

"Három héttel később telefonon megkeresett egy hölgy, adataimat kérve, ahova az utalványt postázhatják. Újabb két és fél hónap elteltével érkezett meg egy borítékban az ajándék üdülési utalvány. Ezen az szerepel, hogy egy németországi székhelyű utazási iroda biztosítja az utat. A levél szerint csak fel kell hívnom a megadott győri telefonszámot, ám ott gépi hang válaszolt, üzenetrögzítőjük megtelt. Először a műsort sugárzó ATV-hez fordultunk. Kérdéseikkel kérem, forduljanak a játékszervezőhöz - közölte Kovács Tamás vezérigazgató. A játékszervező cégtől megtudtuk: a nyereményutak szerződött partnerük ajándékai lettek volna, ám a német cég időközben tönkrement. Ők is a nézők panaszai alapján szereztek tudomást a történtekről, és mindenkivel külön-külön egyeztetnek."


A fenti magatartással az eljárás alá vont vállalkozások megvalósították a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (továbbiakban: Fttv.) 3. §-ának (4) bekezdése szerinti melléklete 31. pontjában megfogalmazott tényállást, és ezzel valószínűsíthetően megsértették az Fttv. 3. §-ának (1) bekezdését.

Az Fttv. mellékletének 31. pontja szerint tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősül az olyan hamis benyomás keltése, hogy a fogyasztó már megnyert, meg fog nyerni, vagy meghatározott cselekmény megtétele révén fog megnyerni egy nyereményt vagy egyéb előnyhöz jutni, miközben valójában nincs ilyen nyeremény, illetve előny, vagy a nyeremény, egyéb előny érvényesítése, illetve igénybevétele a fogyasztó számára meghatározott pénzösszeg megfizetéséhez vagy költségek viseléséhez kötött.

A fentiekre tekintettel a GVH a versenyfelügyeleti eljárást fog indítani az Agro TV-ATV Zrt. (1102 Budapest, Kőrösi Csoma Sándor u. 19.) és a TeleMedia InteracTV Produkciós Kft. (székhelye: 2724 Újlengyel, Temető u. 48., fióktelepe: 1122 Budapest, Böszörményi u.) ellen.

A vizsgálat fejleményeiről tájékoztatni fogjuk olvasóinkat.

Forrás: Fogyasztók/GVH
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kovács Mátyás, 2010. augusztus 31. - kedd 11:04

Én már elküldtem az ügyvédi felszólító levelet. Ha nem kártérítenek, perre visszük az ügyet.

MOLNÁR ANDRÁSNÉ, 2010. március 29. - hétfő 10:19

Én is egy ilyen nyeremény "boldog" tulajdonosa vagyok!A minap azaz 2010.03.26-án kaptam egy sms-t,hogy visszatérítik 5 sms árát!Természetesen ez a legkönnyebb módja annak,hogy lerázzam magamról a felelősséget,szerintem nem hiszem,hogy ez így működik!Folyamatosan próbáltam felvenni a kapcsolatot,több mindenkivel,persze nem sikerült!Nem én kötöttem szerződést az utazás felajánlójával,nem én tehetek róla,hogy mi történt velük!Én úgy érzem nem az sms árát kellene megkapnom,hanem a nyeremény értékét,vagy egy ehhez hasonló nyereményt,de természetesen amit meg is kapok!Én valószínű ügyvédi segítséget fogok kérni,és érvényesíteni fogom jogaimat!Tisztelettel egy becsapott, elvesztett Atv NÉZŐ!

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza