Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Nincs több egyoldalú szerződésmódosítás

Munkatársunktól, 2009. március 25. - szerda 12:12
Címkék: törvény, jog, hitel, bank, szerződés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint a banki hitelek csupán a banki szerződések egyoldalú módosításának korlátozása miatt nem fognak megdrágulni, sőt, a bankváltás költsége ennek hatására csökkenni fog. A GVH újabb törvénymódosítások kezdeményezését is tervezi a banki ügyfelek érdekeinek védelmében.


Nagy Márta, a GVH elnökhelyettese a hivatal keddi budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: reméli, hogy a bankok nem versenykorlátozó lépésekkel reagálnak majd az új helyzetre. Ha "durva" viselkedést tapasztalnának a törvény hatályba lépése előtt, beavatkozna a versenyhivatal, erre azonban nem számítanak.

Az elnökhelyettes cáfolta, hogy a parlament által hétfőn elfogadott, az egyoldalú banki szerződésmódosításról szóló jogszabály rendelkezései alkotmányellenesek lennének. A sajtóban megjelent felvetésekre reagálva elmondta: a törvény nem tekinthető visszamenőleges hatályúnak, mert élő szerződések jövőbeni módosításaira vonatkozik, az önálló vállalatok árügyeibe való beavatkozás mértéke pedig nem nagyobb, mint amit az aszimmetria indokol.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Nagy Márta


A Polgári törvénykönyv (Ptk.) most is kimondja, hogy "a jogosult a határnapot megelőzően, illetőleg a határidő kezdete előtt felajánlott teljesítést is köteles elfogadni; ilyenkor a teljesítés és a lejárat közötti időre kamat vagy kártalanítás nem jár" - idézte a jogszabályt. A mostani törvénymódosítás csupán egyértelművé teszi, hogy a bankkölcsönök esetén is él a Ptk. szerinti szabályozás - mondta Nagy Márta.

Az elnökhelyettes szerint most nem érvényesül a verseny azon hatása, hogy a hatékonyan működő bankok megkülönböztethetőek legyenek a kevésbé hatékonyaktól, mert költségeiket akadálytalanul át tudják hárítani anélkül, hogy az ügyfél ebbe bele tudna szólni. A törvénymódosítás eredményeként átláthatóbbá válik az árazás: a hitelt nyújtó bank a szerződés módosításakor egy költségelem változásával csak egyetlen, azzal összefüggő tényező módosítását indokolhatja, például a jegybanki alapkamat változására hivatkozva nem emelheti a kamatot és a kezelési költséget is - emelte ki a változások közül.

A bankok csak ügyfeleikkel egyeztetve változtathatják meg a hitelszerződések feltételeit, s erről hatvan nappal korábban, személyre szólóan értesíteniük kell őket. Ha az ügyfél nem fogadja el a számára hátrányos változásokat, díjmentesen felmondhatja a szerződést és visszafizetheti a kölcsönt, kivéve, ha jelzáloglevéllel fedezett, vagy változó kamatozású kölcsönről van szó. Az új szabályok az élő hitelszerződések jövőbeni módosítására is érvényesek. A változó gazdasági makrofeltételek hatása alól természetesen a bankok sem vonhatják ki magukat, de az emiatt nehezedő és dráguló hitelezés gondjait nem tisztességes a törvénymódosítással összefüggésbe hozni - hangsúlyozta Nagy Márta. Mivel a szerződésből díjmentesen lehet kilépni, a bankváltás az eddiginél kevésbé lesz költséges, ha azonban a váltásra egy kedvezőbb hitel felvételével kerül sor, annak lehetnek egyszeri költségei.

A bankok által felvetett gondokra reagálva kifejtette: a szerződéses feltételek változását részben az általános szerződési feltételek módosításával is érvényesíthetik a hitelintézetek, ehhez nem szükséges az egyedi szerződések átírása, és közjegyző igénybevétele sem. Az utóbbival kapcsolatban megjegyezte: ahol közjegyzői szerződésbe foglalásra kényszerítik az ügyfeleket, a közjegyzői díjak maximálásával lehet megoldani, hogy a banki feltételek változása miatti szerződésmódosítások e költségét ne lehessen az ügyfelekre terhelni. Mivel ez a költség nem az ügyfél érdekében merül fel, azok is fizethetnék, akiknek végrehajtási könnyebbséget jelent a szerződés közjegyzői okiratba foglalása.

Az elnökhelyettes kiemelte: a törvénymódosítástól azt remélik, hogy megjelennek majd a bankok kínálatában a változó kamatozású hitelek. Nem kell húsz évre előre beárazni a hiteleket, hanem meg kell határozni a paramétereket, amelyeket a bank az árazásban követni akar - mutatott rá. A GVH "nem nagyon szereti", hogy a jelzálog-hiteltermékeket kivették a szabályozásból, ami kétezermilliárd forint összegű hitelt érint - mondta Nagy Márta. Rámutatott: senki nem bocsát ki öt évnél hosszabb lejáratú jelzálogleveleket, nem igaz tehát, hogy huszonöt évre előre le vannak fedezve a hitelek. Úgy vélekedett: erősebb fogyasztóvédelmi rendelkezésekre van szükség a meglévő, jelzáloglevéllel fedezett kölcsönszerződéseknél is, például a fogyasztók tájékoztatásának módját és tartalmát, az előzetes értesítést, az elállási jogot, a felmondási díj nagyságát illetően.

Nem tudta elérni a GVH azt sem, hogy az államilag támogatott hitelek hordozhatóak legyenek, ami szintén korlátja a bankváltásnak, de "nem teszünk le róla" - jelentette ki az elnökhelyettes. A versenyhatóság szükségesnek tartaná nemcsak a hiteltermékek, hanem az egyéb banki szerződések (például folyószámla, betét, hitelkártya) esetében is az ügyfelek előzetes értesítését a szerződések egyoldalú változtatásáról, mind a lakossági kör, mind a kis- és közepes vállalkozások közé tartozó vállalati ügyfelek esetében. A GVH arra számít, hogy a banki termékek ára a jövőben összehasonlíthatóbbá válik. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) felhatalmazást kapott egy ilyen honlap készítéséhez szükséges adatok gyűjtésére. Ez Nagy Márta szerint segíthet abban is, hogy az ügynökök az ügyfél számára legelőnyösebb terméket ajánlják. Az elnökhelyettes a pozitív adóslista bevezetéséről úgy vélekedett: több előnye van, mint hátránya, ezért előrevivő lenne.


PSZÁF: erősödött a fogyasztóvédelmi tevékenység

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) negyvenkilenc pénzügyi szervezet panaszkezelési tevékenységét vizsgálta 2008-ban, a tapasztalatokról hamarosan ajánlást ad ki. A honlapon közöltek szerint a felügyelet folyamatosan figyelemmel kíséri a devizahitelesek terheinek mérséklését célzó, pénzügyminisztériumi és banki megállapodások megvalósulását, s figyeli a hirdetéseket, hogy azok megfelelnek-e a szabályoknak. A PSZÁF felmérést indított a hitelintézetek által alkalmazott általános szerződési feltételek egyoldalú módosításának gyakorlatáról, s a tapasztaltak alapján jogszabály-módosítást kezdeményezett (erről várhatóan hétfőn dönt a parlament).

A tájékoztató emlékeztet a felügyelet tavalyi fogyasztóvédelmi intézkedéseire, tájékoztató kampányaira. Ezek közé tartozott karácsony előtt az áruhitelezés helyszíni ellenőrzése, a pénzügyi szolgáltatók és a fogyasztók figyelmeztetése a felelős hitelnyújtásra, illetve a megfontolt hitelfelvételre. A felügyelet honlapján számos, a fogyasztók pénzügyi termékek közötti eligazodását segítő, folyamatosan aktualizált tájékoztató található, egyebek mellett a betétek biztonságáról, a teljes hiteldíjmutatóról (THM), a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb), a fogyasztási hitelekről, a nyugdíj- és járadékszolgáltatásokról.

A weboldalon különböző termékeket, pénzügyi szolgáltatásokat összehasonlító táblázatok is találhatóak, ezek köre legutóbb a Start-számlákkal ("babakötvény") valamint az adósságrendező hitelekkel bővült.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Hobelman Finance, 2018. január 09. - kedd 13:44

Jó nap, Pénzügyi nehézségei vannak? Kérje meg a megfizethető 2% kamat, hogy kiegyenlítse adósságait, Új üzleti vállalkozás indításához, To bővítse vállalkozását stb., ha további információért forduljon hozzánk a hitelről csak ezen az e-mailen keresztül: hobelmanfinance@gmail.com MEGJEGYZÉS: Csak ezen e-mail id: hobelmanfinance@gmail.com címre lépjen kapcsolatba

Chris , 2017. december 20. - szerda 16:15

Ha szüksége van egy sürgős kölcsönre, hogy megoldja pénzügyi szükségleteit, €3000 és €80 000 000 közötti hiteleket kínálunk. Max, megbízható, hatékony, gyors és dinamikus, 100% -os garantált kölcsönökkel. A hitelek kamatlába (3%) ha érdekli, hogy visszatérjen hozzánk. E-mail lapolendersfirm@gmail.com

Chris , 2017. december 20. - szerda 16:14

Ha szüksége van egy sürgős kölcsönre, hogy megoldja pénzügyi szükségleteit, €3000 és €80 000 000 közötti hiteleket kínálunk. Max, megbízható, hatékony, gyors és dinamikus, 100% -os garantált kölcsönökkel. A hitelek kamatlába (3%) ha érdekli, hogy visszatérjen hozzánk. E-mail lapolendersfirm@gmail.com

oceanicfinance, 2017. november 22. - szerda 19:34

Hitelre van szüksége? Keresett már hol lehet kölcsön? Megpróbált valamilyen kölcsönt kapni? akkor alkalmazza most (oceanicfinance113@gmail.com), ha megfizethető kölcsönt szeretne kapni. A kölcsönt felajánlották egy nagyon alacsony 2% -os kamatlábbal. Lépjen kapcsolatba velünk most ha érdekel

Chris, 2017. október 16. - hétfő 07:32

Ha sürgős hitre van szüksége a pénzügyi igények megoldására, akkor 3000 és 80 000 000 dollár közötti kreditet tudunk nyújtani. Max,megbízható, hatékony, gyors és dinamikus 100% garantált kölcsönökkel.Érdeklődés esetén a hitelek kamatlába (3%) kérjük, forduljon hozzánk e-mailben a Lapolendersfirm@gmail.com

Chris, 2017. október 16. - hétfő 07:31

Ha sürgős hitre van szüksége a pénzügyi igények megoldására, akkor 3000 és 80 000 000 dollár közötti kreditet tudunk nyújtani. Max,megbízható, hatékony, gyors és dinamikus 100% garantált kölcsönökkel.Érdeklődés esetén a hitelek kamatlába (3%) kérjük, forduljon hozzánk e-mailben a Lapolendersfirm@gmail.com

Chris, 2017. október 14. - szombat 21:50

Ha sürgős hitre van szüksége a pénzügyi igények megoldására, akkor 3000 és 80 000 000 dollár közötti kreditet tudunk nyújtani. Max,megbízható, hatékony, gyors és dinamikus 100% garantált kölcsönökkel. Érdeklődés esetén a hitelek kamatlába (3%) kérjük, forduljon hozzánk e-mailben a Lapolendersfirm@gmail.com

Chris, 2017. október 05. - csütörtök 05:33

Ha sürgős hitre van szüksége a pénzügyi igények megoldására, akkor 3000 és 80 000 000 dollár közötti kreditet tudunk nyújtani. Max,megbízható, hatékony, gyors és dinamikus 100% garantált kölcsönökkel.Érdeklődés esetén a hitelek kamatlába (3%) kérjük, forduljon hozzánk e-mailben a Lapolendersfirm@gmail.com

ANDREA CSELÓCZKI, 2017. szeptember 19. - kedd 14:34

üdvözlet A nevem CSELÓCZKI ANDREA. Csak ossza meg ezt a mulatságot veled. Most kaptam 13 000 000 forintos hitelt egy nagy francia gazdasági szereplőtől. Veled elégedettségem volt. jelenleg, Én vagyok a legboldogabb nő a földön. És ez, köszönhetően egy embernek. Isten volt, aki az ösvényemen tette. És azért járok, hogy megosszák veletek ezt a bizonyságot. A nevét jelentése CHARLY KERKIR. Ő mindig olyan ember, aki mindig betartja kötelezettségeit. Ő az ő szavának embere. Ez egyedülálló. Ha pénzre van szükséged, Arra kérem, hogy forduljon hozzá. Ez egy nagyon hatékony ember megbízható hiteles dokumentumokkal. További információ a nagyszerű emberről, vegye fel velem a kapcsolatot e-mailen: andreacseloczki132@gmail.com vagy lépjen kapcsolatba a kölcsönadóval: charlyikerkir@gmail.com köszönöm

ANDREA CSELÓCZKI, 2017. szeptember 19. - kedd 14:31

üdvözlet A nevem CSELÓCZKI ANDREA. Csak ossza meg ezt a mulatságot veled. Most kaptam 13 000 000 forintos hitelt egy nagy francia gazdasági szereplőtől. Veled elégedettségem volt. jelenleg, Én vagyok a legboldogabb nő a földön. És ez, köszönhetően egy embernek. Isten volt, aki az ösvényemen tette. És azért járok, hogy megosszák veletek ezt a bizonyságot. A nevét jelentése CHARLY KERKIR. Ő mindig olyan ember, aki mindig betartja kötelezettségeit. Ő az ő szavának embere. Ez egyedülálló. Ha pénzre van szükséged, Arra kérem, hogy forduljon hozzá. Ez egy nagyon hatékony ember megbízható hiteles dokumentumokkal. További információ a nagyszerű emberről, vegye fel velem a kapcsolatot e-mailen: andreacseloczki132@gmail.com vagy lépjen kapcsolatba a kölcsönadóval: charlyikerkir@gmail.com köszönöm


1 2 3 4

Kommentek

Hobelman, 2018. március 21.

Vannak pénzügyi nehézségei? HA IGEN! Vegye fel a kapcsolatot a Hobelman Finance and Mortgages Li...

Gyógyulni alternatívan

Hobelman, 2018. március 21.

Vannak pénzügyi nehézségei? HA IGEN! Vegye fel a kapcsolatot a Hobelman Finance and Mortgages Li...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Bereczk János, 2018. március 20.

Sajnos a válaszban van egy probléma, a
("miután az érzékelő már nem jelez"!
A C...

CO-érzékelők - életünk őrei

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés