Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kezdő költözők, profi költöztetők

Gräf Szilvia, 2009. március 24. - kedd 18:22
Címkék: vásárlás, szolgáltató, árkörkép, utazás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Olyan egyszerűnek tűnik: kipakolni, összecsomagolni, betenni a kocsiba, elszállítani, majd ismét berendezni. A saját kezű megoldás azonban nem biztos, hogy egyben mindig jó is. Ha sok a cucc és kevés az idő, vagy nagyon messze az új otthon, megéri profi költöztetőket hívni. Nézzük, mit kell tudni róluk!


Megoldások

Ha családi autónk nagyon kicsi, egy barátunknak sincs vonóhorgos kocsija és ismerőseink között sincs furgon-tulajdonos, általában szakemberhez fordulunk. A költöztető cég mint végső megoldás kerül a képbe. Pedig profikra bízni a lebonyolítást nagy költözködésnél mindig kifizetődő. Interneten a koltoztetes.lap.hu oldalon, a www.koltozteto-cegek.hu vagy a www.szallitok.hu oldalon találhatunk tippeket arról, kikhez is fordulhatunk.

Nemzetközi vizeken evezve jó, ha nagyobb szervezetek tagjai közül választunk. Az International Association of Movers (www.iamovers.org), vagy a Fedemac (Federation of European Movers Associations - www.fedemac.com) honlapján biztonsággal válogatunk a cégek közül.


Forrás: photos.com
Választások - ár alapján

Céget ajánlás alapján választunk, vagy aszerint, hogy a cég telefonos diszpécsere mennyire szimpatikus. Az általunk, találomra megkérdezett költöztetők ajánlatai között ugyanis nemigen volt árdifferencia. Általában háromezer forintos kiszállási díjjal számolhatunk.

Budapesten óradíjat számítnának fel, ami négyezer forint óránként, amennyiben csak a sofőr érkezik, 5500 forint a sofőr plusz egy fő, két plusz fő esetén pedig hatezer-ötszáz forint per óra a tarifa. Főváros környéki költöztetéskor a kiállási díj mellé egy órányi díjat számolnak fel. Vidékre költöztetés esetén a költségekhez kilométerdíj, általában 120-130 forint/km adódik.

Szállításkor a hétvége nem jelent pluszköltséget. Az emelet is csak annyiban játszik, hogy több időt vesz igénybe majd a szállítás, tehát megdobja az óradíjat. Árnyalja a képet, hogy az ajánlatba belekalkulálják, hány csomagról, illetve bútorról van szó, kérünk-e csomagolást, dobozolást, bútorszerelést. A csomagolóeszközökért, dobozért, csomagoló vagy pukkanós fóliáért némelyik cég felszámol külön pénzt, de olyan is van, aki ingyen adja. Ha magunknak kell beszerezni a dobozt, 40x40 centiset párszáz forintért kaphatunk, keresgéljünk akár egy sima irodaszeres boltban, vagy az IKEA-ban. Ötven méternyi légbuborékos fólia átlagban nyolcezer forintba kerül, bútorokat bebugyoláló, kétszáz méternyi stretchfóliát pedig ötezer forint körüli áron találunk.


Pest, vidék, külföld

Budapesti és vidéki költöztetés esetén általában elég a telefonon történő egyeztetés. Ekkor minden paramétert pontosan összegeznek, melyik kerületből hányadikba, hány pakkot szállítanak, kell-e külön csomagolni, hányadik emeletre kell menni. A hallottak alapján kiszámolják az időt illetve, hogy hány költöztető embert szükséges küldeniük. Ha vidékre akarunk költözködni, ezeket a paramétereket életbevágóan fontos részletesen tisztázni. Ugyanis ha pakolás közben derül ki, hogy van még néhány be nem tervezett bútor, már nem biztos, hogy megfelelő nagyságú a szállítóautó - a többszöri fordulás pedig hatalmas többletköltség. Belföldi költözés esetén a rakodás, az utazás, a pakolás és a visszaút ideje számít.

Külföldi költözéskor nem elég a telefonos megbeszélés. A szolgáltatás aláírt fax, e-mail vagy írásos megállapodás alapján rendelhető meg. Legolcsóbb verzió, ha sofőrrel bérlünk autót. Ilyenkor lehet, hogy egy logisztikai tervbe illesztenek bele minket, és több megrendelő holmijaival együtt szállítják el bútorainkat. Ha szakembert is kérünk, drágább lesz a számla. Igazán akkor számolhatunk luxusfuvarra, ha rakodóemberekkel együtt, csak miattunk utazik külföldre a kocsi. Vegyük London-Budapest példát: egy sima költöztetés ára ezer euró, - ezért az árért pedig magunk pakoljuk a bútorokat és holmijaink több, máshonnan felszedett darabbal utaznak együtt. 3400 euróért viszont már olyan fuvart kapunk, amiben benne van öt rakodóember munkadíja, a csomagolás és az elpakolás is.

Forrás: photos.com
Másik kontinensre való költözéskor
aszerint adnak árajánlatot, hogy mennyi csomagot, honnan-hová, milyen szolgáltatási szinten szállítanak. A kisebb mennyiségű pakkok repülőre (borsosabb ár), a nagyobbak pedig hajóra kerülnek. Hajón konténerbe vagy faládába rakják a cuccokat. Gyűjtőkonténerről akkor beszélünk, ha több megrendelő felcímkézett csomagját együtt szállítják.

A csomagolást akár mi is végezhetjük, de a kiválasztott költöztetőkre is rábízhatjuk. Tengerentúli költözésnél annyira elenyésző az árbeli különbség, ha csomagolást is kérünk, hogy - szakemberek tanácsa szerint - megéri élni vele. Mégis csak nagyobb biztonságot jelent az áruszállításnál, ha profik csomagolnak.


Ha költözködünk mindegy, melyik végéről fogjuk meg a dolgot, ugyanis nem oszt, nem szoroz, hogy a célország vagy a kiindulási hely költöztető vállalatától kérünk árajánlatot. A kiválasztott cég mindig felveszi a kapcsolatot és szerződik a másik ország költöztetőivel. Minden ügyintézés az ő feladatuk, az ügyfélre nem hárul semmilyen adminisztráció. A biztosítás alapesetben nincsen benne a költöztetés árában. Biztosítótársaságoknál mi magunk is köthetünk biztosítást csomagjainkra, de a költöztető céget is megbízhatjuk az ügyintézéssel.


Garancia

Elsődleges dolgunk a költöztetett bútorok, tárgyak körültekintő becsomagolása. A törékeny darabokat pukkanós fóliába vagy gyűrt papírba tegyük. A bútorok ajtaját ragasszuk le, a fiókokat szedjük ki - fontos, hogy minden darabot, ami kieshet, kinyílhat és elmozdulhat, rögzíteni kell. Arra is ügyeljünk, hogy a kisebb holmikat könnyen szállíthatóvá csomagoljuk össze. Nem egy szerencsés papírdobozt úgy megtömni könyvvel, hogy azt csak gurtnival lehessen odébb vinni. Az előkészítésen nem érdemes pár ezrest spórolni - mondják a profik, mert időt veszítünk és kincseink sem lesznek biztonságban!

Ha mi nem tudjuk, vagy nincs időnk előkészíteni a költözést, akkor egy-két nappal előtte hívhatjuk a költöztető cég embereit. Dobozokat és csomagolóanyagokat a cégtől is igényelhetünk. Talán valamivel olcsóbban jövünk ki, ha magunk szerezzük be őket. De az is előfordul, hogy a cégtől grátisz kapjuk a csomagoló kellékeket. Spórolásképpen, pukkanós fólia helyett használhatunk újságpapírt, vadonatúj papírdobozok helyett pedig a már egyszer felhasználtakat.

A költözés a szállítás olyan ága - mondják a szakértők, amelyből kevés káresemény fakad. Az ügyes és gyakorlott költöztető úgy csomagol, hogy elkerülje az áru rongálódását. Ezen kívül a szállítás előtt a bútor összes sérülésére felhívja a tulajdonos figyelmét. Biztosra persze csak akkor mehetünk, ha személyesen ellenőrizzük, hogy a csomagok hiánytalanul felkerültek az autóra - és le is kerültek onnan, mind.

Ha valamilyen sérülés éri a szállított tárgyakat, úgy a kárpótlás általában közös megegyezés alapján történik. A reklamációt mindenképpen helyben kell megejteni, mert a szállítólevél aláírásával elismerjük, hogy a szolgáltatást hiánytalanul lezajlott. A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete elmondása szerint nem jellemző, hogy az ügyfél a költözés előtt bebiztosítaná a bútordarabokat. Lehetőség elvileg van rá, és nem is árthat.


Jótanács

Költöztető cégek jó tanácsa szerint (saját érdekünkben) arra törekedjünk, hogy a költözés minél rövidebb ideig tartson és minél gördülékenyebben menjen. A teherautónak biztosítsunk közeli parkolóhelyet. A költözés napjára mindent becsomagolva készítsünk elő a szállításhoz. Törekedjünk arra, hogy a bútorok és csomagok könnyen mozgathatók legyenek, virágcserép vagy cipősdoboz ne legyen utunkban. Jó, ha a szállítók a liftet is igénybe vehetik. A költözés egyszerű és rövid műveletnek tűnik, de aki már csinálta, tudja, hogy legjobban a részletekben lehet elveszni és rajtuk lehet a legtöbbet veszíteni is!
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Dalma, 2014. november 11. - kedd 15:50

Vidékről költöztem a fővárosba, de sajnos nem tudtam az ismeretségi körömben fuvart szerezni úgyhogy kénytelen voltam költöztetőkkel felvenni a kapcsolatot. Eleinte nagyon ellenkeztem,de végezetük belátom,hogy jóval egyszerűbb és nem nekem kell emelgetni a nehéz dolgokat se. Nagyon segítőkészek voltak, vigyáztak a cuccaimra ! http://www.kavaikoltoztetes.hu/

Blum Tamás, 2012. május 03. - csütörtök 13:17

És csak, hogy lássátok feleim szümtükkel. Mi nem írunk olyat, hogy olcsó költöztetés, nem hirdetünk hétvégi felár nélkül. Nem is dolgozunk hétvégén megrendelés hiánya miatt. http://www.legacar.hu

Blum Tamás, 2011. szeptember 06. - kedd 14:52

És ez nektek mindenhez értő "profi" költöztetőknek szól elsősorban

Blum Tamás, 2011. szeptember 06. - kedd 14:50

Köszönjük a magyarországi szolgáltatók nevében, hogy a hétvégi alapáras szolgáltatást mint természetes lehetőséget írja le. Ugyanakkor soha senki nem feszegeti, hogy a hétvégi munkáért minden dolgozónak EMELT BÉREZÉS JÁR!! Kérdem én miért nem említi meg soha senki, hogy a hétvégén alapáron dolgozó szolgáltatók miből fizetik ki az emelt pénzt a dolgozóiknak. Vagy nyíltan rabolja ki mindenki a dolgozóját és aztán sírjunk együtt a Multik miatt. Pedig, ha ezek a dolgozók megkapnák a nekik JÁRÓ pénzt ők is többet tudnának költeni. Vagy az ő általuk el nem költött pénz nem hiányzik a gazdaságból??

Ambrózy Marcella, 2011. február 18. - péntek 08:20

A mindent megoldó költöztető , nincs lehetetlen számukra a költöztetés területén . www.diokoltoztetes.hu

László Péter, 2011. február 14. - hétfő 11:43

Kisvállalkozás, de nagy tapasztalatokkal, 15 éves gyakorlattal, állandó munkatársakkal. A legszélesebb körű felkészülés infó, csomagolás, csomagolóanyag beszerzés, költöztetés tippek, videók. http://költöztetés.com

Tulajdonostól.com, 2010. november 13. - szombat 18:23

Mire figyeljünk költözéskor? Ki a jó szolgáltató? Tippek kezdőknek, profi szinten: www.koltoztetes.org

3 Takács Trans, 2010. május 28. - péntek 22:18

Egy biztos pont a költöztetésben!www.3takacstrans.hu

Takács László, 2010. január 17. - vasárnap 13:34

Még egy nagyon jó hely ha biztosra akar menni a költözések terén akár magán,akár céges költözésről legyen szó! www.szallitas.info.hu

GL-zsiga, 2009. április 02. - csütörtök 01:57

A témában hasznos infók,tippek,praktikás és jótanácsok: www.koltoztetes-budapest.hu/tanacsok.html


1 2

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. február 19.

Szüksége van sürgős kölcsönre pénzügyi problémájának megoldásához, valamint vállalkoz...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. február 18.

Hitelre van szüksége? Adunk mindenféle kölcsönt, például adóssághitel, üzleti kölcsön, o...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. február 16.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza