Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kezdő költözők, profi költöztetők

Gräf Szilvia, 2009. március 24. - kedd 18:22
Címkék: vásárlás, szolgáltató, árkörkép, utazás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Olyan egyszerűnek tűnik: kipakolni, összecsomagolni, betenni a kocsiba, elszállítani, majd ismét berendezni. A saját kezű megoldás azonban nem biztos, hogy egyben mindig jó is. Ha sok a cucc és kevés az idő, vagy nagyon messze az új otthon, megéri profi költöztetőket hívni. Nézzük, mit kell tudni róluk!


Megoldások

Ha családi autónk nagyon kicsi, egy barátunknak sincs vonóhorgos kocsija és ismerőseink között sincs furgon-tulajdonos, általában szakemberhez fordulunk. A költöztető cég mint végső megoldás kerül a képbe. Pedig profikra bízni a lebonyolítást nagy költözködésnél mindig kifizetődő. Interneten a koltoztetes.lap.hu oldalon, a www.koltozteto-cegek.hu vagy a www.szallitok.hu oldalon találhatunk tippeket arról, kikhez is fordulhatunk.

Nemzetközi vizeken evezve jó, ha nagyobb szervezetek tagjai közül választunk. Az International Association of Movers (www.iamovers.org), vagy a Fedemac (Federation of European Movers Associations - www.fedemac.com) honlapján biztonsággal válogatunk a cégek közül.


Forrás: photos.com
Választások - ár alapján

Céget ajánlás alapján választunk, vagy aszerint, hogy a cég telefonos diszpécsere mennyire szimpatikus. Az általunk, találomra megkérdezett költöztetők ajánlatai között ugyanis nemigen volt árdifferencia. Általában háromezer forintos kiszállási díjjal számolhatunk.

Budapesten óradíjat számítnának fel, ami négyezer forint óránként, amennyiben csak a sofőr érkezik, 5500 forint a sofőr plusz egy fő, két plusz fő esetén pedig hatezer-ötszáz forint per óra a tarifa. Főváros környéki költöztetéskor a kiállási díj mellé egy órányi díjat számolnak fel. Vidékre költöztetés esetén a költségekhez kilométerdíj, általában 120-130 forint/km adódik.

Szállításkor a hétvége nem jelent pluszköltséget. Az emelet is csak annyiban játszik, hogy több időt vesz igénybe majd a szállítás, tehát megdobja az óradíjat. Árnyalja a képet, hogy az ajánlatba belekalkulálják, hány csomagról, illetve bútorról van szó, kérünk-e csomagolást, dobozolást, bútorszerelést. A csomagolóeszközökért, dobozért, csomagoló vagy pukkanós fóliáért némelyik cég felszámol külön pénzt, de olyan is van, aki ingyen adja. Ha magunknak kell beszerezni a dobozt, 40x40 centiset párszáz forintért kaphatunk, keresgéljünk akár egy sima irodaszeres boltban, vagy az IKEA-ban. Ötven méternyi légbuborékos fólia átlagban nyolcezer forintba kerül, bútorokat bebugyoláló, kétszáz méternyi stretchfóliát pedig ötezer forint körüli áron találunk.


Pest, vidék, külföld

Budapesti és vidéki költöztetés esetén általában elég a telefonon történő egyeztetés. Ekkor minden paramétert pontosan összegeznek, melyik kerületből hányadikba, hány pakkot szállítanak, kell-e külön csomagolni, hányadik emeletre kell menni. A hallottak alapján kiszámolják az időt illetve, hogy hány költöztető embert szükséges küldeniük. Ha vidékre akarunk költözködni, ezeket a paramétereket életbevágóan fontos részletesen tisztázni. Ugyanis ha pakolás közben derül ki, hogy van még néhány be nem tervezett bútor, már nem biztos, hogy megfelelő nagyságú a szállítóautó - a többszöri fordulás pedig hatalmas többletköltség. Belföldi költözés esetén a rakodás, az utazás, a pakolás és a visszaút ideje számít.

Külföldi költözéskor nem elég a telefonos megbeszélés. A szolgáltatás aláírt fax, e-mail vagy írásos megállapodás alapján rendelhető meg. Legolcsóbb verzió, ha sofőrrel bérlünk autót. Ilyenkor lehet, hogy egy logisztikai tervbe illesztenek bele minket, és több megrendelő holmijaival együtt szállítják el bútorainkat. Ha szakembert is kérünk, drágább lesz a számla. Igazán akkor számolhatunk luxusfuvarra, ha rakodóemberekkel együtt, csak miattunk utazik külföldre a kocsi. Vegyük London-Budapest példát: egy sima költöztetés ára ezer euró, - ezért az árért pedig magunk pakoljuk a bútorokat és holmijaink több, máshonnan felszedett darabbal utaznak együtt. 3400 euróért viszont már olyan fuvart kapunk, amiben benne van öt rakodóember munkadíja, a csomagolás és az elpakolás is.

Forrás: photos.com
Másik kontinensre való költözéskor
aszerint adnak árajánlatot, hogy mennyi csomagot, honnan-hová, milyen szolgáltatási szinten szállítanak. A kisebb mennyiségű pakkok repülőre (borsosabb ár), a nagyobbak pedig hajóra kerülnek. Hajón konténerbe vagy faládába rakják a cuccokat. Gyűjtőkonténerről akkor beszélünk, ha több megrendelő felcímkézett csomagját együtt szállítják.

A csomagolást akár mi is végezhetjük, de a kiválasztott költöztetőkre is rábízhatjuk. Tengerentúli költözésnél annyira elenyésző az árbeli különbség, ha csomagolást is kérünk, hogy - szakemberek tanácsa szerint - megéri élni vele. Mégis csak nagyobb biztonságot jelent az áruszállításnál, ha profik csomagolnak.


Ha költözködünk mindegy, melyik végéről fogjuk meg a dolgot, ugyanis nem oszt, nem szoroz, hogy a célország vagy a kiindulási hely költöztető vállalatától kérünk árajánlatot. A kiválasztott cég mindig felveszi a kapcsolatot és szerződik a másik ország költöztetőivel. Minden ügyintézés az ő feladatuk, az ügyfélre nem hárul semmilyen adminisztráció. A biztosítás alapesetben nincsen benne a költöztetés árában. Biztosítótársaságoknál mi magunk is köthetünk biztosítást csomagjainkra, de a költöztető céget is megbízhatjuk az ügyintézéssel.


Garancia

Elsődleges dolgunk a költöztetett bútorok, tárgyak körültekintő becsomagolása. A törékeny darabokat pukkanós fóliába vagy gyűrt papírba tegyük. A bútorok ajtaját ragasszuk le, a fiókokat szedjük ki - fontos, hogy minden darabot, ami kieshet, kinyílhat és elmozdulhat, rögzíteni kell. Arra is ügyeljünk, hogy a kisebb holmikat könnyen szállíthatóvá csomagoljuk össze. Nem egy szerencsés papírdobozt úgy megtömni könyvvel, hogy azt csak gurtnival lehessen odébb vinni. Az előkészítésen nem érdemes pár ezrest spórolni - mondják a profik, mert időt veszítünk és kincseink sem lesznek biztonságban!

Ha mi nem tudjuk, vagy nincs időnk előkészíteni a költözést, akkor egy-két nappal előtte hívhatjuk a költöztető cég embereit. Dobozokat és csomagolóanyagokat a cégtől is igényelhetünk. Talán valamivel olcsóbban jövünk ki, ha magunk szerezzük be őket. De az is előfordul, hogy a cégtől grátisz kapjuk a csomagoló kellékeket. Spórolásképpen, pukkanós fólia helyett használhatunk újságpapírt, vadonatúj papírdobozok helyett pedig a már egyszer felhasználtakat.

A költözés a szállítás olyan ága - mondják a szakértők, amelyből kevés káresemény fakad. Az ügyes és gyakorlott költöztető úgy csomagol, hogy elkerülje az áru rongálódását. Ezen kívül a szállítás előtt a bútor összes sérülésére felhívja a tulajdonos figyelmét. Biztosra persze csak akkor mehetünk, ha személyesen ellenőrizzük, hogy a csomagok hiánytalanul felkerültek az autóra - és le is kerültek onnan, mind.

Ha valamilyen sérülés éri a szállított tárgyakat, úgy a kárpótlás általában közös megegyezés alapján történik. A reklamációt mindenképpen helyben kell megejteni, mert a szállítólevél aláírásával elismerjük, hogy a szolgáltatást hiánytalanul lezajlott. A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete elmondása szerint nem jellemző, hogy az ügyfél a költözés előtt bebiztosítaná a bútordarabokat. Lehetőség elvileg van rá, és nem is árthat.


Jótanács

Költöztető cégek jó tanácsa szerint (saját érdekünkben) arra törekedjünk, hogy a költözés minél rövidebb ideig tartson és minél gördülékenyebben menjen. A teherautónak biztosítsunk közeli parkolóhelyet. A költözés napjára mindent becsomagolva készítsünk elő a szállításhoz. Törekedjünk arra, hogy a bútorok és csomagok könnyen mozgathatók legyenek, virágcserép vagy cipősdoboz ne legyen utunkban. Jó, ha a szállítók a liftet is igénybe vehetik. A költözés egyszerű és rövid műveletnek tűnik, de aki már csinálta, tudja, hogy legjobban a részletekben lehet elveszni és rajtuk lehet a legtöbbet veszíteni is!
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Tamás, 2018. június 07. - csütörtök 11:34

Sziasztok! Mi nem rég a www.koltozzonvelem.hu költöztető csapattal költöztünk és hihetetlenül elégedettek voltunk. Gyors, precíz és megbízható dolgozók! Tiszta szívvel ajánlom őket. :)

Tamás, 2018. június 07. - csütörtök 11:33

Sziasztok! Mi nem rég a http://koltozzonvelem.hu költöztető csapattal költöztünk és hihetetlenül elégedettek voltunk. Gyors, precíz és megbízható dolgozók! Tiszta szívvel ajánlom őket. :)

Tamás, 2018. június 07. - csütörtök 11:33

Sziasztok! Mi nem rég a http://koltozzonvelem.hu - költöztető csapattal költöztünk és hihetetlenül elégedettek voltunk. Gyors, precíz és megbízható dolgozók! Tiszta szívvel ajánlom őket. :)

pisti, 2018. április 18. - szerda 00:38

Ma költöztünk az alábbi céggel:http://koltoztetunk.com/

Pataki Krisztián, 2018. február 18. - vasárnap 21:44

http://www.kriszvisz.honlapom.com

Gabor, 2016. május 31. - kedd 15:27

Hello! Mi a hétvégén költöztünk Budapesten belül ezzel a céggel http://butorszallitaskoltoztetes.webnode.hu/termekeink/ és csak ajánlani tudom őket. Ami nekem fontos volt az , hogy pontosak voltak , oda figyeltek minden törékenyre és semmi nem is tört össze , udvariasak voltak a munkások akik dolgoztak és lényegében minden feladatot megoldottak amit rajuk bíztunk. Örülök , hogy őket választottuk mert megkönnyítették a családunk költözését. Köszönöm a munkátokat Zoli és Zsolti.

Gabor, 2016. május 31. - kedd 15:27

Hello! Mi a hétvégén költöztünk Budapesten belül ezzel a céggel http://butorszallitaskoltoztetes.webnode.hu/termekeink/ és csak ajánlani tudom őket. Ami nekem fontos volt az , hogy pontosak voltak , oda figyeltek minden törékenyre és semmi nem is tört össze , udvariasak voltak a munkások akik dolgoztak és lényegében minden feladatot megoldottak amit rajuk bíztunk. Örülök , hogy őket választottuk mert megkönnyítették a családunk költözését. Köszönöm a munkátokat Zoli és Zsolti.

Gabor, 2016. május 31. - kedd 15:27

Hello! Mi a hétvégén költöztünk Budapesten belül ezzel a céggel http://butorszallitaskoltoztetes.webnode.hu/termekeink/ és csak ajánlani tudom őket. Ami nekem fontos volt az , hogy pontosak voltak , oda figyeltek minden törékenyre és semmi nem is tört össze , udvariasak voltak a munkások akik dolgoztak és lényegében minden feladatot megoldottak amit rajuk bíztunk. Örülök , hogy őket választottuk mert megkönnyítették a családunk költözését. Köszönöm a munkátokat Zoli és Zsolti.

Gabor, 2016. május 31. - kedd 15:27

Hello! Mi a hétvégén költöztünk Budapesten belül ezzel a céggel http://butorszallitaskoltoztetes.webnode.hu/termekeink/ és csak ajánlani tudom őket. Ami nekem fontos volt az , hogy pontosak voltak , oda figyeltek minden törékenyre és semmi nem is tört össze , udvariasak voltak a munkások akik dolgoztak és lényegében minden feladatot megoldottak amit rajuk bíztunk. Örülök , hogy őket választottuk mert megkönnyítették a családunk költözését. Köszönöm a munkátokat Zoli és Zsolti.

Jo67 , 2014. november 11. - kedd 21:15

Ez az oldalhasznos -és Jó lett volna, annak idején ,amikor mi költöztünk . Tudtuk volna kit kell felhívni -Rengeteg csomagunk volt , legalább 5. bőrönd . Sokszor ,többször is emelgetni kellett ,több átszállás volt ,vonat mellet döntöttünk . Nem volt más választásunk .és Olyan napra esett a Költözésünk: csomagmegőrzőben is átvertek minket , Többet kértek a megírtnál ,ezt amikor távoztunk akkor tudtuk meg .De kénytelenek voltunk valamit kitalálni leadni a csomagokat ,Tudjunk albérlet után Nézni , mert Nem volt hova .- mert Olyan hirtelen ért minket ,a másik lakásból való költözés .- így Nem fértünk az Internethez ,lakást tudjunk Bérelni . az a Nap .nem túl szerencs számunkra -nem kívánom Senkinek ,aludtunk kint ,és aludtunk Vonaton .-Kalandos 3. nap volt ,és van az a Bibliai idézet.:kopogtatsz ajtót nyitnak ,nekünk akkor nem nyitottak ,pedig az ajtó előtt álltunk .-és nem Hogy csak álltunk ,kopogtatunk is .De mind hiába .A harmadik nap után szerencse csillaga megjelent .- albérlethez jutottunk .-és kocsit is tudtunk venni. Egy orvos lakását béreltük .Nem volt túl ,elfogadtató állapotban ,de belementünk . Hisz ,egy alkalommal egy Benzinkútnál mosakodtunk.- Ez az én 3.napos Költözési történetem .


1 2

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza