Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Mindent a gázpisztolyról

Gönye László, 2009. március 24. - kedd 13:44
Címkék: vásárlás, jog, tartós
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Egy méterről halálos? Kiszakíthatja a dobhártyát? Veszélyesebb a használóra, mint a támadóra? – tévhitek és városi legendák egy egyszerű önvédelmi eszközről. A fegyverüzletekbe betérők nagy része ilyen, sőt „még ilyenebb” kérdéseket tesz fel. Összeállításunk a gázpisztolyok hatását, használatát, az aktuális kínálatot és a jogszabályi hátteret ismerteti.


Miért népszerű?

A gázpisztolyok 2004 óta szabadon vásárolható önvédelmi fegyvereknek minősülnek. Birtoklásukhoz és használatukhoz nem szükséges engedély, tarthatjuk otthon a fiókban vagy az üzletünkben a pult alatt, jogos önvédelemből használhatjuk is. Utcai viselése azonban engedélyhez kötött, bár az engedélyt gyorsan és olcsón beszerezhetjük, a rendőrség illetékes osztályán.

A közelmúlt médiafelhajtása az ugrásszerűen megnőtt gázfegyver-vásárlásról valójában nem következménye, inkább indukálója volt a megnövekedett forgalomnak - mondta el Kovács Tibor, a Gunbox fegyverbolt szakértője. Tapasztalata szerint addig nem volt különösebb igény ezekre a fegyverekre, a híradások nyomán viszont csodálkozva tértek be az emberek az üzletbe: Tényleg engedély nélkül vehetek gázpisztolyt?


Kire veszélyes?

Egy gázpisztoly semmilyen életveszélyt vagy egészségkárosító hatást nem jelent, sem a használóra, sem arra nézve, akire rálőnek. Ezek a fegyverek valójában időnyerésre, illetve pszichológiai megfélemlítésre alkalmasak. Időnyerésre, amennyiben a kilőtt gáz cselekvésképtelenné teszi a támadót, pszichológiai megfélemlítésre pedig azért, mert az éles fegyverekhez megtévesztésig hasonló eszközökről van szó.

Forrás: MTI
Az, hogy a gázfegyver bármilyen közelről maradandó sérülést okozhat, nem igaz, kivéve persze, ha pár centiről szemen lövünk valakit. Szakértőnk elmondása szerint húsz centiről még egy papírlapban sem okoz kárt, esetleg a bőrre szorított csőtorkolat okozhat könnyebb sérülést. Maga a gáz kb. három méteren belül hatásos, a hatótávolság persze függ a kalibertől és a környezeti viszonyoktól is. Ellenszélben nem ajánlott tüzelni, de zárt térben sem érdemes többször meghúzni a ravaszt, vagy villámgyorsan el kell hagyni a területet.

A különböző gáztöltetek szemet, orrot, nyálkahártyát, légutakat ingerlő vegyi anyagot tartalmaznak, így egy lövés néhány percre cselekvésképtelenné teszi a célpontot. A legtöbb esetben azonban nem is kerül sor a használatra, hiszen a fegyver már megjelenésével is eléri a kívánt hatást. Az élethűséget szolgálják az éles fegyverekre utaló feliratok is: Smith&Wesson, Beretta, Parabellum. Ezek nem a gyártót jelölik, a gázpisztolyt készítő cég megvásárolja a felirat használatának jogát. A laikus azonban nem tudja megkülönböztetni a gázfegyvert az igazitól, több méterről még egy szakértő számára is gondot jelenthet a feladat.


Típusok, kaliberek, árak

Bármekkora és bármilyen típusú legyen is egy gázpisztoly, a hatásmechanizmus ugyanaz. Az árak különbségei viszont a megbízhatóságot és a hatótávolság nagyságát is jelezhetik. Jelenleg tizenháromezertől kb. ötvenezer forintig kaphatóak gázfegyverek, a legkülönbözőbb kinézetben és kaliberben. A tartósság gázfegyverek esetében nehezen értelmezhető fogalom, hiszen a rendszeres fegyverhasználatot a legrosszabb közbiztonság sem indokolja. Kovács Tibor szakértő szerint egy gázpisztolyt néhány száz lövésre terveznek - ez akár egy életre is elég.

Karbantartást ezek a fegyverek nem igényelnek, mint ahogy különösebb gyakorlásra sincs szükség - hiszen a pontos célzás nem annyira fontos, mint éles fegyverek esetében. Éles fegyverekhez hasonlóan lényeges viszont a kaliber, csak itt nem a lövedék átmérőjét jelzi, hanem a hüvelytöltény méretére utal. A kaliber nagyságától függ a hatótávolság és a hanghatás is, mindez befolyással van a töltények árára is. A gazpisztoly.hu vonatkozó oldala kimerítően részletezi a kalibereket; a különböző töltények - kalibertől és típustól függően – nagy árszórással, a hatvan-hetven forintostól az akár háromszáz forintos darabárúig kaphatók.


Hatóanyagok

A kaliber mellett ármeghatározó tényező a töltény hatóanyagtartalma is. Elterjedtek a könnygázpatronok; alkalmazásuk előnye, hogy gyorsan diffundáló részecskéi pillanatok alatt, nagyobb területen is harcképtelenné tehetik a támadót. Egy szobában például néhány másodpercen belül mindenhol érezhető lesz a hatás. A legtöbben pepper vagy kapszaicin hatóanyagú töltényeket vásárolnak. Ez drágább (darabonként legalább kétszáz forintos) muníció, de talán a leghatásosabb védekezést jelentheti - valójában a paprika hatóanyagát érvényesítő megoldással. Csekélyebb diffúziós hatása miatt a pepper töltetű fegyverrel pontosabban kell célozni, mint a könnygázzal, ennek viszont az az előnye, hogy zárt térben is bátrabban használható.

A hatóanyagok kapcsán viszont le kell szögezni, hogy mindenkire érvényes hatásleírás nem létezik. Minden ember, pontosabban minden szervezet másként reagál ezekre az anyagokra. Van, akit pár percig bénít meg egy lövés, van, aki fél órán át is cselekvésképtelen marad. Vass Gábor fegyverszakértő viszont a hatóanyagok kapcsán megjegyzi: „ittas, bedrogozott emberekre kevésbé hatnak. Ez ellen orvosság, ha nem sajnáljuk a hatóanyagot, és fél flakon gázspray, vagy két-három gázpatron alatt meg sem állunk önvédekezésnél.” A fegyverek és töltények mellett többféle kiegészítőt is vásárolhatunk. Ha hordanánk a fegyvert, övtokot (elszántabbaknak hónaljtokot) mindenképpen tanácsos vásárolni, ezek két-háromezertől több tízezres árig kaphatók.

Forrás: MTI

Engedély nélkül csak otthoni "használatra"

Jelenleg Budapesten - a sportboltokat és kisebb kereskedéseket is beleszámolva - nagyjából ötven helyen vásárolhatunk gázpisztolyt, de nagyobb vidéki városokban is beszerezhetők ezek az eszközök. Nagyjából mindenhol fél-egyéves garanciára számíthatunk.


Engedélyeztetés

Ha nem csak otthoni javaink védelmét, de személyes biztonságunkat is gázfegyverünkre bíznánk, azaz hordani is szeretnénk, az illetékes rendőrkapitánysághoz kell fordulnunk. Az engedélyezési eljárás közel sem olyan szigorú, mint éles fegyverek esetén, nem vizsgálják például a fenyegetettséget. Az engedélyt gyakorlatilag mindenki megkaphatja, aki tizennyolcadik életévét betöltötte, büntetlen előéletű - és befizeti a szükséges kétezer forintos csekket. Az ORFK Szóvivői irodájának tájékoztatása szerint az engedély nélküli viselésért akár ötvenezer forintos bírság is kiszabható.

Maga az engedélyezési eljárás a következőképpen zajlik: Új fegyver vásárlásánál garanciajegyet kapunk, ezzel kell kezdeményeznünk az eljárást. Amennyiben használt fegyvert vásároltunk, be kell vizsgáltatni, Budapesten például a Polgári Kézilőfegyver- és Lőszervizsgáló Kft.-nél. Itt egy úgynevezett vizsgálati kártyát kapunk, ezzel kell a rendőrségre mennünk. A garanciajegy, illetve vizsgálati kártya mellett a fegyvert, valamint a személyi igazolványt és lakcímkártyát kell az illetékes rendőrkapitányságra vinni, majd egy kérelmi űrlap kitöltése és a kétezer forint befizetés után elbírálják igénylésünket. Amennyiben viselési engedéllyel rendelkezünk, és eladnánk fegyverünket, kötelesek vagyunk azt bejelenteni az illetékes rendőri szervnél.

Ha engedélyünk van, bárhol és bármikor viselhetjük a gázfegyvert, de a használatra ugyanúgy csak jogos önvédelem esetén kerülhet sor. Hogy mi számít jogos önvédelemnek, egyéni megítélés kérdése. Egy esetleges nyomozás során az ügyész dönti el, jogosan vagy jogtalanul használtuk-e a fegyvert. Általában az arányosságot szokták emlegetni, mint ilyenkor alkalmazható elvet, ami azonban bizonyos helyzetekben nehezen értelmezhető és alkalmazható.

Fegyverrel, lőszerrel és fegyverviseléssel kapcsolatos jogszabályok itt olvashatók!
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

KÁELEF, 2010. december 30. - csütörtök 00:08

Egyébként az írás tetszik, csak a valósághoz elég kevés köze van. Egyetértek Smith János észrevételével, a PV töltények sajnos nem sokat érnek, hozzátenném hogy azért mert a hatóanyag érzékeny a hőre és lebomlik, ezért nem csíp. Ha gázfegyverrel kíván védekezni valaki, javaslom a Wadie CN és CS töltényeket.

KÁELEF, 2010. december 30. - csütörtök 00:02

A gázpisztoly hu helyett egy nem üzleti érdekeltségű, reklámmentes oldal, a gazfegyver-ufo.hu-t ajánlom.

Patrik, 2010. augusztus 10. - kedd 15:23

Tisztelt Cikkíró ! Összességében jó a cikk, de mint azt már jelezték, vannak benne pontatlanságok. Aki többet szeretne tudni a témáról, annak ajánlom a gazpisztoly.hu oldalt.

Smith János, 2009. november 23. - hétfő 23:29

Kedves cikkíró. Szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy a nagyobb űrméretű gázfegyverek közelről kb 1 méter távolságból súlyos maradandó sérülést képesek okozni mivel nagy erővel lövik ki a könnygázt és a lőpordarabkákat. A töltények gáznyomása elérheti a 400 bart-t is. Javasolnám önnek hogy internetes fegverboltos oldalak helyett fegyvervizsga tankönyvekből tájékozódjon inkább és valódi szakértőktől próbáljon információt gyűjteni, mert ezen írás így ilyen formában veszélyes lehet a fegyverekhez nem értő emberek számára. A gázfegyver veszélyességével úgy gondolom minden vásárlónak tisztában kell lennie amivel talán megelőzhetőek a helytelen használatból eredő balesetek. Azt is írja hogy a fegyverhasználat után el kell hagyni a területet. Ez pedig már jogi problémákat is felvet, hiszen fegyverhasználatról van szó ami után a sérültet elsősegélyben kellene részesíteni, illetve értesíteni a mentőket, rendőrséget. A könnygázok is okozhatnak sérülést, akár maradandó sérülést is, különösen a PV (peper), hiszen az értágító hatása miatt a szemek bevérzését okozhatja, belélegezve pedig a légutak károsodását. Az Irritáló hatása pedig mérsékelt, meg sem közelíti a CS és a CN könnygázokét. A pepper spray-k hatásosabbak a PV töltényeknél, azonban ezek közbiztonságra veszélyes eszközöknek minősülnek, talán nem véletlenül, ugyanis vízzel lemoshatatlan anyagot tartalmaznak és a sérült orvosi ellátás nélkül szemkárosodást is szenvedhet.

Dajka Gábor, 2009. március 24. - kedd 22:12

http://legalisonvedelem.eu

Gontar, 2009. március 24. - kedd 15:10

Nem rossz a cikk, de a gázpisztoly viselésével kapcsolatban vannak benne korrigálásra szoruló részek (vagy csak én tudom rosszul). :-DDD "Ha engedélyünk van, bárhol és bármikor viselhetjük a gázfegyvert" - Ez így nem igaz. Viselni csak rejtve lehet (gázfegyvert sem lehet úgy hordani, mint a serifek a vadnyugaton a stukkert), illetve vannak olyan helyek, ahol meg sehogysem lehet (pl. nagy embertömeggel járó rendezvények (koncert, felvonulás, sziget fesztivál stb.) résztvevői egyáltalán nem viselhetik).

Kommentek

Mária Ádám, 2019. január 21.

A nevem Mária Ádám, Magyarországról, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt volna, ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mária Ádám, 2019. január 21.

A nevem Mária Ádám, Magyarországról, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt volna, ...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

olivia scarlett, 2019. január 21.

Helló barátaim, én vagyok Juliet moore név szerint, és igazán szeretném tájékoztatni a vil...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés