Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Csapolt sör veszélyei

Tossenberger Tamás, 2009. március 23. - hétfő 16:22
Címkék: fogyasztóvédelem, élelmiszer, vendéglátás, ellenőrzés, fertőzés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Olvasónk szerint a hatóság nem ellenőrzi a HACCP (uniós élelmiszerminőség-biztosítási rendszer) alkalmazását a vendéglátóhelyeken. Megpróbáltuk utánajárni, valóban igaz-e az állítás.


A rutinos étterembe - kocsmába járó nem lepődik meg a takarítatlan asztalon, mellékhelyiségen, esetleg hanyagul elmosott edényen, poháron. Ilyesmit sem szívesen nyelünk le, hát még a lejárt szavatosságú alapanyagokból készült, majd felszolgált ételeket, a háromnapos lángost, vagy az odaégett húst. Olvasónk, Simon Géza, a Magyar Higiénikus Társaság tagja, egy korábbi, oldalunkon megjelent írásra reagálva hívta fel figyelmünket egy, talán az előzőeknél kevésbé szembetűnő jelenségre, a csapolt italok nem megfelelő kezelésére. Simon tízéves kutatómunkája alapján állítja: „Magyarországon nem történt meg a vendéglátó egységekre vonatkozóan a hatóság által kidolgozott HACCP bevezetése és annak ellenőrzése. Ezért a vendéglátókban üzemelő sör és más csapolt italok berendezéseit a leghanyagabb eljárással kezelik.” Míg Nyugat-Európában komolyan odafigyelnek a csapolt italok tisztaságára, itthon ez koránt sincs így.


Mi is az a HACCP?

A vendéglátóhelyek higiéniáját Európa szerte, így itthon is, egy 2004-ben elfogadott uniós rendelet, illetve az abban foglalt HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point = veszélyelemzés, kritikus szabályozási pontok) határozza meg.

Forrás: MTI
A köznyelvben „hapci”- ként ismert, ellenőrzési és megelőző szisztéma kiterjed a személyzet higiéniás állapotára, a vendéglátóegységben alkalmazott technológiákra (sörcsapokra is), az általános tisztításra és fertőtlenítésre. A HACCP-rendszert a Jó Higiéniai Gyakorlat útmutatója alapján minden vendéglátósnak magának kell kialakítania és alkalmaznia. Simon egy német, illetve egy saját költségén elvégzett mikrobiológiai felmérésre hivatkozva állítja, hogy a csapoló berendezések hanyag kezelésének veszélyes következménye az E. coli baktérium, a coliform és más mikroorganizmusok elterjedése, amelyek a tisztítatlan csapokból italunkba, szervezetünkbe juthatnak. Ezek akár már akkor is kimutathatóak, ha csak egy napra is elmaradt a takarítás.

Az E. coli - ami a szigorított németországi ellenőrzések előtt egy német felmérés szerint minden harmadik sörben benne volt - okozhat hasmenést, fejfájást és emésztési zavarokat is, hosszútávon pedig prosztata tünetek, vesebetegségek, az epe és epehólyag gyulladásáért lehet felelős. Simon szerint a fő gond az, hogy a vendéglátók nincsenek rákényszerítve a rendszerességre, mivel nem is ellenőrzik őket rendszeresen. Böröcz Lajos, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének főtitkára ekként reagál: „ A HACCP ’száz százalékban’ jelen van a magyar vendéglátásban és - legalábbis formális - meglétét a hatóságok folyamatosan ellenőrzik. Szabályozásunk jóval szigorúbb az Európában szokásosnál…”


Ki ügyel a higiéniára?

A higiéniás rend betartatása összetett feladat. Utánajártunk, ki, miért felel. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) munkájáról Kathi Attila szóvívő számolt be: a csapolt italokkal kapcsolatos leggyakoribb probléma a hamis számlázás és kimérés, valamint a hitelesített mérőeszköz hiánya. Emellett a vendégek leginkább az evőeszközök és a mellékhelyiségek tisztaságával elégedetlenek, amiben viszont az NFH nem érintett. A fogyasztóvédők rendszerint próbavásárlások alkalmával végeznek ellenőrzést a vendéglátóhelyeken. A hatáskörükbe tartozó ügyekben azonnal eljárnak és megfelelő bírságot szabnak ki.

Az ellenőrzések élelmiszerekre vonatkozó része az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságra hárul. Dr. Szabó Enikő, a Fővárosi és Pest Megyei MgSzH Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának igazgató-helyettes főorvosa a tapasztalatokról beszélt: „Az élelmiszerek teljes körű ellenőrzését végezzük, termőföldtől az asztalig, tehát a vendéglátás kategóriáján belül az italüzletekben és éttermekben egyaránt. Tavaly hétezer fővárosi és Pest megyei vendéglátóhelyet vizsgáltunk meg.

Forrás: MTI
Az ellenőrzés gyakorisága elsősorban a kockázati besorolástól függ, amit a konyha főzési kapacitásának száma és az ellátottak köre határoz meg. Van olyan hely, ahol évente többször, van, ahol kétévente fordulunk meg, a kevésbé kockázatos üzletekbe azonban csak négy-öt évenként jutunk el. Ha egy adott helyre sok panasz érkezik, indokolt esetben mi is többször ellenőrizzük. Az élelmiszerek megfelelősége mellett a hűtők megfelelő működését, a személyzet kezének, ruházatának, tisztaságát, egészségügyi kivizsgáltságukat az egység takarítottságát is vizsgáljuk."


A fővárosi központi igazgatósághoz és a kerületi hatóságokhoz naponta több panaszbejelentés érkezik. A lejárt áru, a nem megfelelő takarítás és fertőtlenítés, a meleg és hideg ételek szakszerűtlen tárolása általános gond.

Dr. Ritoók Emese, az ÁNTSZ kommunikációs főosztályvezető-helyettese elmondta, az ÁNTSZ a vendéglátóhelyeken a dohányfüst mentes részek kialakítását felügyeli, egyre nagyobb sikerrel, hiszen a kiszabott bírságok száma évről-évre csökken. Az illemhelyek tisztasága és az egyéb takarítási rend betartása azonban az üzemeltetőt terheli, hatósági nyomásnak tehát a helyek - e tekintetben - nincsenek kitéve.

A hatóságok figyelmezetéssel, de akár többmilliós büntetéssel is sújthatják a vendéglátókat. Ha indokolt (emberéletet, egészséget veszélyeztető vétség, vagy tömegeket érintő veszély elhárítása esetén) akár be is zárhatják az adott helyet. Ha panasszal élnénk, első lépésben a Vásárlók könyvét vehetjük igénybe, amit minden vendéglátónak jól látható helyen kellene kifüggesztenie. Ha akadályoznak a panasztételben, vagy harminc napon belül nem reagálnak bejegyzésünkre, a fogyasztóvédőknél, vagy az élelmiszerbiztonságiaknál jelentkezzünk. A feketelistás vendéglátó egységeknek hivatalos szégyenfala nincs (a megyei online oldalakon korábban néha előfordult). Ellenben dicsőségtábla létezik, a vendéglátó szakma „Fehér Liliom” nevű kezdeményezése révén. Ide az arra érdemes vendéglátóhelyek jelentkezés alapján kerülhetnek fel. 
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Simon Géza, 2017. május 10. - szerda 14:38

Dr Czinder Péter Úr Sajnálom Önt mert a közöny és a léha hanyagság pártfogója. Meg is érdemli a sorsát.A vendéglős Önnek azt mondja a kért sörére Egészségére...A tiszta sör kiszolgálásánál azt mondják fogyassza egészséggel. Nem mindegy,de van választási lehetőség.

Simon Géza, 2010. július 01. - csütörtök 10:16

Sajnálttal tájékozodom az álltalam felvetett csapóló berendezések higiéniaimegoldások további hatoság álltal félremagyarázásárol és az élelmiszer elenörzések hozzá nem értö megitélésröl mely tovább segiti a megoldatlanságból származó fogyasztók veszélyeztetését.A megoldás hiánya pedig a hatóságokon mulik és az iparágakon és a higiénia betartása az üzemeltetökön! a megoldatlaságból származó veszély fenyegeti a fogyasztókat!!!!

Dr Czinder Péter, 2009. május 24. - vasárnap 09:52

Egy régi mondás szerint: az ember élete során 1 q - azaz egy mázsa!!!- koszt, szemetet eszik meg. ( ebbe nem számították bele a manapság üzletekben kapható E-jelüek tömegét felsorakoztató ezt-azt!!!) Jó lenne, ha valaki arra is felhívná a figyelmet, hogy micsoda óriási veszélyt jelent a "sterilen" történő fölnevelés? Én továbbra is szeretnék sokkal több helyen csapolt sört inni, annak ugyanis "külön bája" van!

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza