Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Ékszerek a szervizben

Gräf Szilvia, 2009. március 20. - péntek 15:12
Címkék: szerelő, árkörkép, ékszer
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Jó ötvösre bukkanni ritka öröm, olyan, mint megtalálni az ideális fodrászt, hentest vagy futóutat. Ragaszkodunk hozzájuk, hiszen nem mindegy, kire bízzuk értékes ékszereinket. Nézzük, mit tehetünk és mit kell tudnunk, ha fülbevalónknak akarunk párt készíttetni, ha kiesett a kő a medálból, vagy kihíztuk a gyűrűnket!


Nemes fémek, nemes ékszerek

Tizennyolcadik születésnap, házasság, fontos évforduló - az aranyból és ezüstből készített ajándék-ékszerek végigkísérik életünket, jelezve a fontosabb állomásokat. Hajdan a társadalmi rangot és tekintélyt tükrözte, ma inkább eleganciát kölcsönöz egy nemesfémből készült ékszer.

Az arany, a nemesfémek legnemesebbike. Nehezen kitermelhető, de annál könnyebben megmunkálható. Használják a gyógyászatban és az elektromos iparban is, ötvözeteiből ékszer készül. Az arany finomságát a karát jelöli. A tiszta arany huszonnégy karátos. Az aranyat ékszerként általában ezüsttel, rézzel, nikkellel ötvözik, különben túl puha lenne a megmunkáláshoz. Az ötvözet karátszáma régiónként eltérő: az európai ékszerészetben tizennégy és tizennyolc karátos a leggyakoribb, de például Portugáliában a kilenc, Ázsiában meg a huszonkét karátos ötvözet a népszerű. A törtarany nem a nemesfém silány feldolgozása, mindössze arról van szó, hogy az árba nem számít bele a kimagasló művészi kidolgozottság, csak az ékszer aranytartalma.

Forrás: MTI

Az ezüst, a legnagyobb mennyiségben használt nemesfém. Könnyen alakítható, áramvezető képessége jó. Nemcsak az ékszergyártásban, de az elektromos iparban (áramvezetők, kapcsolók) és az egészségügyben is (fogászat) használják. A Sterling ezüst szabvány szerint 92,5 százalékban tartalmaz ezüstöt. Az ilyen arányú ötvözet ellenállóbb, mint a tiszta ezüst.

Ékszervadászok figyelem: a fémérzékenység sok embernél előfordulhat. Leggyakrabban a nikkellel ötvözött ékszer viselésekor üt ki allergia - viszketés, bőrpír formájában. Megoldás egyedül az lehet, ha kerüljük az ilyen ékszereket. Ha ugyanis szervezetünk allergiás reakciót mutat, sohasem fog hozzászokni az idegen anyaghoz. A bőrrel közvetlenül kapcsolatba kerülő tárgyak nikkelmennyiségét uniós törvény szabályozza.


Ékszerek javítása

Legfontosabb, hogy drága ékszerünket, a szívünkhöz nőtt darabokat gondosan ápoljuk otthon is, ha pedig javításra szorulnak, hozzáértő szakember kezébe adjuk! Ékszereinket semmiképpen sem a puccos ékszerüzletben, sokkal inkább műhelynél javítassuk. Lehet, hogy a szakember műhelye szerényebb, de birtokolja az ékszer javításához elengedhetetlen felsőkategóriás szaktudást. Legjobb, ha közvetlenül a javító mesteremberrel tartjuk a kapcsolatot.

Forrás: MTI
Persze jogos a kérdés: ki számít jó szakembernek? Manapság az üzletnyitásnak már nem alapfeltétele a mesterlevél. Ha mindenképpen a minősítő papírok alapján választanánk ötvöst, jó tudni, mesterlevél mellett a Nemesfém Hitelesítő Intézet (NEHITI) által kibocsátott szakengedély is számít. A szakismeret ennek megszerzéséhez is elengedhetetlen. De papír helyett jobb, ha a tapasztalatokra alapozunk. Biztosra mehetünk akkor is, ha a Magyar Ötvös Szövetség tagjai közül választunk. Információt a www.mosz.org.hu honlapon találunk.

Szükséges előkészületek után az egyszerűbb munkák általában néhány perc alatt elvégezhetők. Az idővel azonban semmiképpen se spóroljunk!


Ha nem készítik fel- és elő megfelelően az anyagot (nem tisztítják meg alaposan), a javított darab sem lesz hosszú életű. Olyan helyre vigyük kincseinket, ahol a fő szempont nem a gyorsaság, hanem a minőségi javítás.

Mielőtt átveszik javítani az ékszert, pontos és részletes leírást készítenek arról, mit és milyen állapotban vettek át, majd felolvassák és aláíratják a tulajdonossal is.

A tisztítás, kőpótlás, mattosítás vagy tágítás, szűkítés mellett az ötvösök fel vannak készülve a párkészítésre is. Például egy magányos fülbevaló párjának elkészítése csak akkor nem lehetséges, ha olyan egyedi technológiával gyártották, ami kézzel nem utánozható. Előfordulhat az is, hogy az új darab ránézésre az eredeti tökéletes mása, de súlyra vagy kidolgozásában teljesen eltér attól.

A ma kapható ékszerek kilencvennyolc százaléka gépi termelés eredménye, amelyeknél az eladhatóság és az olcsóság a lényeg. Kis tömegű, de nagy darabokat kapunk, amelyek deformálódnak, könnyen kipottyan belőlük a kő. Ilyenkor előállhat az a helyzet, hogy az ékszer javított pontján lesz a legerősebb, többi részén gyenge és sérülékeny marad. Ez nem is meglepő, hiszen olcsó ékszernél a javítás csaknem ugyanannyiba kerülhet, mint maga az ékszer.

Garanciát általában a készítők csak saját termékre vállalnak. Elsőre ugyanis csak egy bevizsgált fémről és kőről lehet pontosan megmondani, hogy extra bánásmódot igényel-e - ami nem az ötvös kötelessége. Ha javítás során megsérül a termék, akkor vagy az ötvös lesz nagyvonalú, kártalanítva a tulajdonost, vagy a kliens mond le az ékszerről. Ha ezzel a helyzettel nem akarunk kibékülni, akkor a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz (NFH), a Magyar Kereskedelmi Engedélyeztetési Hivatalho (MKEH), vagy a Békéltető Testülethez fordulhatunk.

A fémtartalmat a NEHITI méri. A spektroszkópiás laborvizsgálat párezer forintba kerül. A kő minőségét drágakőszakértő vagy igazságügyi szakértő végzi, ami már borsos kiadás. Az ötvös a hitelesítő fémjelzést tudja vizsgálni, illetve savval a fém finomságát (karát) tudja megállapítani. Ha ez az ékszerkészítés része, akkor általában nem kérnek extra díjat érte. De ha már néhány kilónyi ékszerről súlyát, eredetiségét vagy az aranytartalmát akarjuk megismerni, akkor pár száz forintot elkérhetnek a vizsgálatért.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

balog lajos, 2013. február 23. - szombat 11:01

menyibe kerűl kérem 8000 nem lehet enyér űzenetetkűlgyőn

aranyszív, 2009. március 21. - szombat 15:36

1., 925 ezreléknyi a hazánkban forgalmazott ezüst karátszáma. (92,5 NEM-létező fogalom) 2., Mesterlevél és Nehiti engedély két különböző dolog!!! Nehiti engedély MINDEN nemesfémmel foglalkozó üzletben kell! (az engedélynek kinn is kell lennie jól látható helyen) Éppúgy kötelező mint a működési engedély ! Mesterlevél ötvösnek jár mestervizsga letétele után. 3., A puccos ékszerüzletek -köszönik szépen- ötvösműhelybe hordják a javításaikat, tehát nyugodt szívvel lehet javítást oda is bevinni. (bár árajánlatot érdemes 3-4 helyen kérni!) 4., Elméletileg NEM felolvasni kell, hogy mit vállal a "mester" ; hanem ún. VÁLLALÁSI ZACSKÓT/TASAKOT adni a javításról! (előleget ált. illik adni, min. 500 forintot.) 5., Magánvélemény és évtizedes ismerettség után bátran állíthatom, hogy "felsőkategóriás mester" NEM CSAK a Magyar Ötvösszövetség tagjai között van. (legfeljebb a nem-tagok nem tudnak így marketingelni) 6., A jó ötvös MINDENKÉPP megtesz 2 dolgot : - jótállást vállal a munkájára és - vállalási tasakot, majd blokkot ad a javításról. (magánvélemény szintén : aki nem ad blokkot, annál nem lehet később panaszt tenni a hatályos fogyasztóvédelmi jogszabályok szerint) 7., Fülbevalópárat SENKI sem csinál. (mert ilyenkor egy darab ékszert kellene lemintázni, géppel, és utánagyártani kézzel.... tehát egyszerűen a fél pár technikai megvalósítása kb. 3-4x annyiba kerülne, mint az egész pár volt. Ha valahol ilyen esettel találkozott, akkor a kedves ötvös bement a nagykerbe és vett egy párat az elhagyott helyett.) 8., Törtarany minden elszakadt, javíthatatlan ékszer; illetve minden eladásra, zaciba beadott ékszer. (teljesen minden hány karát, ki készítette !) 9., "Néhány kiló ékszert" bevizsgáltatni zálogházban érdemes, bár azt kétlem hogy kinek-honnan lenne néhány kilója. Magyar Kereskedelmi Hivatalnál magánszemély is kérhet bevizsgálást, kétségei esetén. Tisztelettel : Aranyszív Ékszer.

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza