Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Sminkmustra

2009. március 12. - csütörtök 09:33
Címkék: vásárlás, kozmetikum, árkörkép
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A piacon kapható szépítőszerek természetes, növényi eredetű összetevőket és állatkímélő kísérleteket hirdetnek. Sorra vettük a sokkoló szempillákat, igéző ajkakat és "füstös" tekintetet ígérő termékek fajtáit, árait és veszélyeit.


Útközben…

Sminkeléshez szükséges termékeket akár az aluljárókban is találhatunk. A kiírt árak alapján szinte minden négyszázötven forintba kerül. "Metrószinten" többek között a Paris Memories Cosmetics, az ADEN Cosmetics, Magic Visage Cosmetics, Miss Rose, Gabrine és a Constance Caroll márkák képviseltetik magukat. Interneten böngészve azonban egyedül az ADEN Cosmetics tűnik bevállalósnak, hiszen egyedül ez a cég rendelkezik saját honlappal. A témában fórumozók tapasztalatai alapján a Constance Caroll is kedvelt márkának tűnik.


Drogériák sminkvilága

Az Yves-Rocher francia márka, 1969-ben nyitotta meg kapuit. A környezetbarát szemlélet mellett elvük, hogy termékeikben semmiféle állati összetevőt nem használnak. Áraik a közepes kategóriát képviselik. Szemceruza akár hatszázhatvan, de 1850 forintért is vásárolható. Szemhéjfestékük, szájfényük és rúzsaik ugyanabban az árkategóriában, kétezer-háromszáz forintért képviseltetik magukat. A matt, egyenletes arcbőr eléréséhez szükséges púderért vagy alapozóért 3200, vagy 4400 forintot kell "kiperkálni".

Forrás: MTI
Magyarországon az Yves Rocher szépségápolási termékei csak márkaboltjaikban kaphatók. Mivel ez a forgalmazási mód sok vásárló számára teszi elérhetetlenné termékeiket, honlapjuk szerint nemsokára online üzletükben is vásárolhatunk.

A Marionnaud és a Douglas parfümériáiban hasonló minőségi márkákkal és árkategóriával találkozunk. Külön polcokon, igényes környezetben az ismert Clinique, Estée Lauder, Clarins, Shiseido, MaxFactor, Dior és LOreal termékek sorakoznak. Clinique termékek esetén a két üzlet közötti áreltérés csupán két-háromszáz forint.

Termékeik közül a szemhéjfesték, kontúrceruza, szemspirál, arcpirosító, alapozó és púder átlagosan négyezer forinttól vásárolható, de akár tíz-tizenegyezer forintért is kaphatunk. Estée Lauder termék vásárlása esetén szemhéjfestékhez 3.700 forinttól, pirosítóhoz és púderhez 7.800 forinttól, alapozóhoz pedig 8.200 forinttól juthatunk.
A Chanel és Lancome márkájú szépítőszerek ennél is drágábbak. Szemhéjfestékeik például majd háromezer forinttal drágábban, 8.050 és 6.800 forinttól kezdődnek. Egy kalap alá vehetők a Shiseido és Dior márkák szépítőszerei is, hiszen ugyancsak nehéz tízezer forint alatt megúszni a vásárlást. A Clarins márka termékei négyezer forinttól, Guerlains "árui" pedig hatezerhatszáztól kaphatóak. Ha olcsóbban szeretnénk megúszni a szépítkezést, megoldást az Isadora, Bourjois Paris, LOreal, Artdeco, Rimmel, Max Factor és Beyu márkák jelenthetik. Termékeik három-négyezer forintos átlagáron fekszenek a polcokon.

A Rossman és DM üzlethálózatok által forgalmazott termékek árkategóriái:


Rossmann DM
Golden Rose 549-2400 forint
Essence 449-1000 forint
Miss Sporty 449-999 forint
Lovely 329-1200 forint
Astor u.a 999-2290 forint
Manhattan - 949-2290 forint
Maybelline - 999-2799 forint
Max Factor u.a 1600-3700 forint


Két népszerű drogériában, a Rossmann és DM üzleteiben szintén megtalálhatóak a Maxfactor és a LOreal termékei, persze itt már jelen vannak az alacsonyabb árat képviselő Maybelline, Manhattan és Margaret Astor termékek is. A She Stylezone márka termékei kizárólag a DM üzlethálózatában kaphatóak, kilencszáz forintos átlagáron, a hasonló árkategóriás Miss Sporty márka forgalmazása pedig a Rossmann drogéria kiváltsága.

Termékösszetevők, tesztek

A megvásárolt terméknél ritkán tudhatjuk meg utánjárás nélkül, hogy az miből és hogyan készül, milyen teszteknek vetették alá, mielőtt a tégelybe került. Több márka esetén még a weboldalakon sem találunk kielégítő információt. A kozmetikai termékek forgalmazásával foglalkozó Oriflame képviselőjével beszélgetve megtudtuk, hogy ők például csak olyan, állati eredetű hatóanyagokat használnak kozmetikumaikban, amelyek kinyerése nem okoz sérülést az állatoknak. Ilyen a méhviasz, a lanolin származék és a tejtermékek. Legtöbb alapanyaguk megújuló növényi származék, a tisztító adalékok pedig könnyedén lebomló anyagokból állnak. Az összetevők (emulgeátorok stb.) szigorúan megfelelnek az unió által szabott feltételeknek. Termékeiket dublini kutatólaboratóriumban, valamint önként jelentkezőkön tesztelik. A bőr paramétereinek változását érzéklő műszeres vizsgálatok mellett szubjektív véleményekre épülő teszteléseket is alkalmaznak. A több mint hat hónapig tartó tesztek ahhoz szükségesek, hogy előre jelezzék a termékek hosszú távú stabilitását, mivel a termékeknek az uniós szabályok szerint legalább két és fél év élettartama kell legyen, csomagolástól függően. A csomagolást is tesztelik: ez bizonyítja, hogy nincs kémiai reakció a készítmény és a csomagolóanyag között.


Használati útmutató

Szakértők azt tanácsolják, hogy soha, senkivel ne használjunk közösen sminkszert. Ne keverjünk vizet vagy más folyadékot a kiszáradt szépítőszerhez sem, csak azért, hogy az visszanyerje eredeti állagát. Így ugyanis olyan baktériumokat vihetünk a szerbe, amelyek komoly problémákat is okozhatnak. Azt a sminkelő anyagot, amelynek színe vagy illata megváltozik, dobjuk ki azonnal, és akkor is szüneteltessük használatát, ha allergiás reakciókat vált ki. Sminkszereinket tartsuk fénytől védett helyen, hiszen a meleg és a napfény lebonthatja a bennük lévő tartósító anyagokat. A tégelyeket, tubusokat mindig szorosan zárjuk le és figyeljünk a szavatossági idő lejáratára. Rúzs esetén például annál gyorsabban romlik, minél magasabb a zsírtartalom. Lehet benne növényi viasz, olaj, vagy akár állati eredetű zsírszármazék is, ami avasodhat. Ez nemcsak, hogy kellemetlen szagú, de könnyen allergiás reakciót is kiválthat. A rúzs tartóssági ideje általában három év, utána jobb, ha kidobjuk. Szempillaspirálnál ez az idő jóval rövidebb, a szavatossági ideje mindösszesen fél év. Utána beszárad és könnyen baktériumok táptalaja lehet. A szemceruza és a szájkontúr kevés olajtartalma miatt három évig tartható el. A púderben nincs romlandó anyag, így azt évekig lehet használni.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

A lejárati idő betartása fontos szempont a szépítőszereket használóknak, mivel a "romlott" anyag használata hosszú időre nyomot hagyhat bőrünkön.


Mit mond erre a bőrgyógyász szakértő?

"Tény, hogy a kozmetikai szerek több ezer kémiai anyagból is felépülhetnek, egy egyszerű krémben vagy samponban is lehet vagy huszonöt összetevő. Tehát adott a lehetőség, hogy ezek a kemikáliák egyszerűen irritálják a bőrrünket, azaz alkalmazásukat követően égő szúró érzés, bőrpír alakul ki. Ezek a tünetek az eltávolítást, lemosást követően megszűnnek és nem feltétlenül alakulnak ki a következő alkalmazásnál. Hajlamosít rá, ha bőrünk nagyon ki volt száradva, vagy maga a kozmetikum tartalmaz valamit, ami megbontja a bőr természetes barrierét, védelmi vonalát".- tájékoztat Dr. Gilde Katalin bőrgyógyász főorvos.

Nagyobb a probléma, ha allergia alakul ki a termék valamely összetevőjére. Az allergiás reakció ugyanis állandósul, mivel a szervezet erre specializált sejtjei teljes biztonsággal felismerik az allergizáló anyagot és minél erősebb az allergia, annál kisebb mennyiség elegendő a reakció beindulásához. Van korai reakció, mely azonnal a szer alkalmazását követően kialakul, heves viszketés és bőrvörösség formájában, míg a késői reakcióhoz több, leggyakrabban két nap kell.

Általános tanács, hogy túl száraz vagy gyulladt bőrre ne használjunk - a tünet megszűnéséig - kozmetikumot, mert a sérült bőrfelületnek nincs védekező képessége és gyorsabban alakulhat ki maradandó allergia. Mielőtt bármilyen kozmetikumot elkezdenénk használni végezzünk bőrpróbát, vagy forduljunk bőrgyógyászhoz segítségért. A leggyakoribb irritációt kiváltó összetevők az illatanyagok, ezért manapság egyre több az illatanyag mentes kozmetikum, "fragrance free" felirattal jelölve. A másik gyakori problémát okozó vegyületcsoport a konzerválószerek csoportja, melyet a vizes alapú kozmetikumokba tesznek, nehogy a bekerült mikroorganizmusok, baktériumok gombák minőségromlást eredményezzenek. Viszont ezekre is - mint például a paraaminobenzoesav-ra - elég gyakran alakul ki allergia. A fekete hajfestékek, szempillafestékek allergizáló vegyülete pedig a paraphenylendiamin.


Ha nagyon aggódunk...

Dr. Gilde tanácsa szerint jó házi módszer, ha a kozmetikumokat használat előtt a felkar belső felületén próbáljuk ki, majd egy-három nap megfigyelést követően - tünetmentesség esetén - alkalmazzuk csak látható helyen, például az arcon. Vásárlás előtt mindig tájékozódjunk az összetevőkről. A termékeken fel szokták tüntetni az illatanyag tartalmat és a konzerválószer nevét, igaz ez csak annak segítség, aki legalább azt tudja, mire allergiás.

Gyakran az egyébként ártalmatlan kozmetikumot a fény teszi allergénné, ilyenkor úgynevezett fotoallergia alakulhat ki. Egyes anyagok fényérzékennyé tehetik bőrünket, vagyis ott, ahol a kozmetikum jelen van, bőrünk jobban lepirul, vagy pigmentálódik. Nagyon fontos tehát, hogy csak jól letisztított bőrrel menjünk a napra. Régi rossz szokás fülünk mögé fújni a parfümöt. Itt gyakran megfigyelhető az ettől keletkező barna folt, amely nem távolítható el, maradandó.

A smink hatására az arcon lévő faggyúmirigyek kivezető nyílásai - a fokozott hámsejt szaporulat miatt - eltömődhetnek. Ilyenkor úgynevezett zárt comedok - kis fehér göböcskék - alakulnak ki, ami nagyon gyakori bőrprobléma mostanában, a fiatal nők körében.

Összegezve a fentieket, elmondhatjuk, hogy tájékozottság, mértékletesség mind esztétikailag mind egészségileg többet nyújthat számunkra, a pillanatnyi, divat diktálta irányzatnál. Ne a reklámokban látható gyönyörű, seprű-sűrűségű fekete szempilla, a "botox-töltött", extrafényű szép ívű száj, a hamvasan ránk néző tekintet legyen mércénk, inkább felelősséggel válasszuk meg azokat a szépítőszereket, amiket a mindennapokban egyéniségünkhöz illően használhatunk.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Majsainé Marcsi, 2009. március 31. - kedd 14:57

Én szépségápolással foglalkozom, és ezért szeretném, ha mindenki tudomásul venné, hogy a mai környezeti körülmények miatt a bőrápolás már nemcsak a szépséget, hanem az egészséget is szolgálja. A szakszerű - segítséggel - kiválasztott termékek megvédenek a levegőben lévő vegyianyagoktól, és ami a legfontosabb a káros UV sugaraktól. Hála a kutatásoknak és a lelkiismeretes kozmetikai cégeknek, ma már nagyon sok kiváló termék van a piacon - és bizony nemcsak a magas árak jelentik a termékek magas minőségét. Sok cég arra törekszik, hogy mindenki számára elérhetővé tegye ezeket a jó minőségű termékeket, ezért nem viszi be az üzletekbe, hanem közvetlen értékesítéssel juttatja el a fogyasztókhoz. Ez lényegesen olcsóbbá teszi a termékek árát és még ingyen tanácsot is kap a vásárló.

bozsoci, 2009. március 16. - hétfő 13:35

Rengeteg fiatal lány vastagon mázolja magára a középkategóriás termékeket. Holott csúcskozmetikumok ára nagyon is arányban van a minőségükkel, azokat kell megvenni. Bár, szerintem, a hamvas fiatal bőr nem igényel kendőzést, a pattanásost meg nem sminkkel kell elfedni. Egy jó kozmetikai termékeket árusító bolt onnan is megismerszik, hogy az eladók pontosan ismerik a forgalmazott árukat, és mindenkinek a legmegfelelőbbet ajánlják. A bőrgyógyász tanácsát, a mértékletességet, a kiegyensúlyozott táplálkozást pedig mindig szem előtt kell tartani.

Légrádyné, 2009. március 13. - péntek 10:57

Aluljáróban, alkalmi árusoktól soha nem vásárolok ! Gyanús nekem, hogy lopott és megbuherált árucikkeket kínálnak. Véleményem szerint -elolvasva a cikket - nem mindig van arányban az ár az elvárásaimmal, továbbá nincsenek csodák. Tény: az időt nem lehet megállítani, csak próbálhatunk kinézetünket illetően, jól ápolt lenni, és jól érezni magunkat a bőrünkben. A szépség az egészséggel kezdődik !!

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. február 18.

Hitelre van szüksége? Adunk mindenféle kölcsönt, például adóssághitel, üzleti kölcsön, o...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. február 16.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Lázár István, 2020. február 14.

Mi 2019.10.28-án rendeltünk telje nyílás záró cserét, a mai napi semmi, csak ígérgetések ...

Ablakcsere buktatókkal

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza