Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Sminkmustra

2009. március 12. - csütörtök 09:33
Címkék: vásárlás, kozmetikum, árkörkép
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A piacon kapható szépítőszerek természetes, növényi eredetű összetevőket és állatkímélő kísérleteket hirdetnek. Sorra vettük a sokkoló szempillákat, igéző ajkakat és "füstös" tekintetet ígérő termékek fajtáit, árait és veszélyeit.


Útközben…

Sminkeléshez szükséges termékeket akár az aluljárókban is találhatunk. A kiírt árak alapján szinte minden négyszázötven forintba kerül. "Metrószinten" többek között a Paris Memories Cosmetics, az ADEN Cosmetics, Magic Visage Cosmetics, Miss Rose, Gabrine és a Constance Caroll márkák képviseltetik magukat. Interneten böngészve azonban egyedül az ADEN Cosmetics tűnik bevállalósnak, hiszen egyedül ez a cég rendelkezik saját honlappal. A témában fórumozók tapasztalatai alapján a Constance Caroll is kedvelt márkának tűnik.


Drogériák sminkvilága

Az Yves-Rocher francia márka, 1969-ben nyitotta meg kapuit. A környezetbarát szemlélet mellett elvük, hogy termékeikben semmiféle állati összetevőt nem használnak. Áraik a közepes kategóriát képviselik. Szemceruza akár hatszázhatvan, de 1850 forintért is vásárolható. Szemhéjfestékük, szájfényük és rúzsaik ugyanabban az árkategóriában, kétezer-háromszáz forintért képviseltetik magukat. A matt, egyenletes arcbőr eléréséhez szükséges púderért vagy alapozóért 3200, vagy 4400 forintot kell "kiperkálni".

Forrás: MTI
Magyarországon az Yves Rocher szépségápolási termékei csak márkaboltjaikban kaphatók. Mivel ez a forgalmazási mód sok vásárló számára teszi elérhetetlenné termékeiket, honlapjuk szerint nemsokára online üzletükben is vásárolhatunk.

A Marionnaud és a Douglas parfümériáiban hasonló minőségi márkákkal és árkategóriával találkozunk. Külön polcokon, igényes környezetben az ismert Clinique, Estée Lauder, Clarins, Shiseido, MaxFactor, Dior és LOreal termékek sorakoznak. Clinique termékek esetén a két üzlet közötti áreltérés csupán két-háromszáz forint.

Termékeik közül a szemhéjfesték, kontúrceruza, szemspirál, arcpirosító, alapozó és púder átlagosan négyezer forinttól vásárolható, de akár tíz-tizenegyezer forintért is kaphatunk. Estée Lauder termék vásárlása esetén szemhéjfestékhez 3.700 forinttól, pirosítóhoz és púderhez 7.800 forinttól, alapozóhoz pedig 8.200 forinttól juthatunk.
A Chanel és Lancome márkájú szépítőszerek ennél is drágábbak. Szemhéjfestékeik például majd háromezer forinttal drágábban, 8.050 és 6.800 forinttól kezdődnek. Egy kalap alá vehetők a Shiseido és Dior márkák szépítőszerei is, hiszen ugyancsak nehéz tízezer forint alatt megúszni a vásárlást. A Clarins márka termékei négyezer forinttól, Guerlains "árui" pedig hatezerhatszáztól kaphatóak. Ha olcsóbban szeretnénk megúszni a szépítkezést, megoldást az Isadora, Bourjois Paris, LOreal, Artdeco, Rimmel, Max Factor és Beyu márkák jelenthetik. Termékeik három-négyezer forintos átlagáron fekszenek a polcokon.

A Rossman és DM üzlethálózatok által forgalmazott termékek árkategóriái:


Rossmann DM
Golden Rose 549-2400 forint
Essence 449-1000 forint
Miss Sporty 449-999 forint
Lovely 329-1200 forint
Astor u.a 999-2290 forint
Manhattan - 949-2290 forint
Maybelline - 999-2799 forint
Max Factor u.a 1600-3700 forint


Két népszerű drogériában, a Rossmann és DM üzleteiben szintén megtalálhatóak a Maxfactor és a LOreal termékei, persze itt már jelen vannak az alacsonyabb árat képviselő Maybelline, Manhattan és Margaret Astor termékek is. A She Stylezone márka termékei kizárólag a DM üzlethálózatában kaphatóak, kilencszáz forintos átlagáron, a hasonló árkategóriás Miss Sporty márka forgalmazása pedig a Rossmann drogéria kiváltsága.

Termékösszetevők, tesztek

A megvásárolt terméknél ritkán tudhatjuk meg utánjárás nélkül, hogy az miből és hogyan készül, milyen teszteknek vetették alá, mielőtt a tégelybe került. Több márka esetén még a weboldalakon sem találunk kielégítő információt. A kozmetikai termékek forgalmazásával foglalkozó Oriflame képviselőjével beszélgetve megtudtuk, hogy ők például csak olyan, állati eredetű hatóanyagokat használnak kozmetikumaikban, amelyek kinyerése nem okoz sérülést az állatoknak. Ilyen a méhviasz, a lanolin származék és a tejtermékek. Legtöbb alapanyaguk megújuló növényi származék, a tisztító adalékok pedig könnyedén lebomló anyagokból állnak. Az összetevők (emulgeátorok stb.) szigorúan megfelelnek az unió által szabott feltételeknek. Termékeiket dublini kutatólaboratóriumban, valamint önként jelentkezőkön tesztelik. A bőr paramétereinek változását érzéklő műszeres vizsgálatok mellett szubjektív véleményekre épülő teszteléseket is alkalmaznak. A több mint hat hónapig tartó tesztek ahhoz szükségesek, hogy előre jelezzék a termékek hosszú távú stabilitását, mivel a termékeknek az uniós szabályok szerint legalább két és fél év élettartama kell legyen, csomagolástól függően. A csomagolást is tesztelik: ez bizonyítja, hogy nincs kémiai reakció a készítmény és a csomagolóanyag között.


Használati útmutató

Szakértők azt tanácsolják, hogy soha, senkivel ne használjunk közösen sminkszert. Ne keverjünk vizet vagy más folyadékot a kiszáradt szépítőszerhez sem, csak azért, hogy az visszanyerje eredeti állagát. Így ugyanis olyan baktériumokat vihetünk a szerbe, amelyek komoly problémákat is okozhatnak. Azt a sminkelő anyagot, amelynek színe vagy illata megváltozik, dobjuk ki azonnal, és akkor is szüneteltessük használatát, ha allergiás reakciókat vált ki. Sminkszereinket tartsuk fénytől védett helyen, hiszen a meleg és a napfény lebonthatja a bennük lévő tartósító anyagokat. A tégelyeket, tubusokat mindig szorosan zárjuk le és figyeljünk a szavatossági idő lejáratára. Rúzs esetén például annál gyorsabban romlik, minél magasabb a zsírtartalom. Lehet benne növényi viasz, olaj, vagy akár állati eredetű zsírszármazék is, ami avasodhat. Ez nemcsak, hogy kellemetlen szagú, de könnyen allergiás reakciót is kiválthat. A rúzs tartóssági ideje általában három év, utána jobb, ha kidobjuk. Szempillaspirálnál ez az idő jóval rövidebb, a szavatossági ideje mindösszesen fél év. Utána beszárad és könnyen baktériumok táptalaja lehet. A szemceruza és a szájkontúr kevés olajtartalma miatt három évig tartható el. A púderben nincs romlandó anyag, így azt évekig lehet használni.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

A lejárati idő betartása fontos szempont a szépítőszereket használóknak, mivel a "romlott" anyag használata hosszú időre nyomot hagyhat bőrünkön.


Mit mond erre a bőrgyógyász szakértő?

"Tény, hogy a kozmetikai szerek több ezer kémiai anyagból is felépülhetnek, egy egyszerű krémben vagy samponban is lehet vagy huszonöt összetevő. Tehát adott a lehetőség, hogy ezek a kemikáliák egyszerűen irritálják a bőrrünket, azaz alkalmazásukat követően égő szúró érzés, bőrpír alakul ki. Ezek a tünetek az eltávolítást, lemosást követően megszűnnek és nem feltétlenül alakulnak ki a következő alkalmazásnál. Hajlamosít rá, ha bőrünk nagyon ki volt száradva, vagy maga a kozmetikum tartalmaz valamit, ami megbontja a bőr természetes barrierét, védelmi vonalát".- tájékoztat Dr. Gilde Katalin bőrgyógyász főorvos.

Nagyobb a probléma, ha allergia alakul ki a termék valamely összetevőjére. Az allergiás reakció ugyanis állandósul, mivel a szervezet erre specializált sejtjei teljes biztonsággal felismerik az allergizáló anyagot és minél erősebb az allergia, annál kisebb mennyiség elegendő a reakció beindulásához. Van korai reakció, mely azonnal a szer alkalmazását követően kialakul, heves viszketés és bőrvörösség formájában, míg a késői reakcióhoz több, leggyakrabban két nap kell.

Általános tanács, hogy túl száraz vagy gyulladt bőrre ne használjunk - a tünet megszűnéséig - kozmetikumot, mert a sérült bőrfelületnek nincs védekező képessége és gyorsabban alakulhat ki maradandó allergia. Mielőtt bármilyen kozmetikumot elkezdenénk használni végezzünk bőrpróbát, vagy forduljunk bőrgyógyászhoz segítségért. A leggyakoribb irritációt kiváltó összetevők az illatanyagok, ezért manapság egyre több az illatanyag mentes kozmetikum, "fragrance free" felirattal jelölve. A másik gyakori problémát okozó vegyületcsoport a konzerválószerek csoportja, melyet a vizes alapú kozmetikumokba tesznek, nehogy a bekerült mikroorganizmusok, baktériumok gombák minőségromlást eredményezzenek. Viszont ezekre is - mint például a paraaminobenzoesav-ra - elég gyakran alakul ki allergia. A fekete hajfestékek, szempillafestékek allergizáló vegyülete pedig a paraphenylendiamin.


Ha nagyon aggódunk...

Dr. Gilde tanácsa szerint jó házi módszer, ha a kozmetikumokat használat előtt a felkar belső felületén próbáljuk ki, majd egy-három nap megfigyelést követően - tünetmentesség esetén - alkalmazzuk csak látható helyen, például az arcon. Vásárlás előtt mindig tájékozódjunk az összetevőkről. A termékeken fel szokták tüntetni az illatanyag tartalmat és a konzerválószer nevét, igaz ez csak annak segítség, aki legalább azt tudja, mire allergiás.

Gyakran az egyébként ártalmatlan kozmetikumot a fény teszi allergénné, ilyenkor úgynevezett fotoallergia alakulhat ki. Egyes anyagok fényérzékennyé tehetik bőrünket, vagyis ott, ahol a kozmetikum jelen van, bőrünk jobban lepirul, vagy pigmentálódik. Nagyon fontos tehát, hogy csak jól letisztított bőrrel menjünk a napra. Régi rossz szokás fülünk mögé fújni a parfümöt. Itt gyakran megfigyelhető az ettől keletkező barna folt, amely nem távolítható el, maradandó.

A smink hatására az arcon lévő faggyúmirigyek kivezető nyílásai - a fokozott hámsejt szaporulat miatt - eltömődhetnek. Ilyenkor úgynevezett zárt comedok - kis fehér göböcskék - alakulnak ki, ami nagyon gyakori bőrprobléma mostanában, a fiatal nők körében.

Összegezve a fentieket, elmondhatjuk, hogy tájékozottság, mértékletesség mind esztétikailag mind egészségileg többet nyújthat számunkra, a pillanatnyi, divat diktálta irányzatnál. Ne a reklámokban látható gyönyörű, seprű-sűrűségű fekete szempilla, a "botox-töltött", extrafényű szép ívű száj, a hamvasan ránk néző tekintet legyen mércénk, inkább felelősséggel válasszuk meg azokat a szépítőszereket, amiket a mindennapokban egyéniségünkhöz illően használhatunk.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Majsainé Marcsi, 2009. március 31. - kedd 14:57

Én szépségápolással foglalkozom, és ezért szeretném, ha mindenki tudomásul venné, hogy a mai környezeti körülmények miatt a bőrápolás már nemcsak a szépséget, hanem az egészséget is szolgálja. A szakszerű - segítséggel - kiválasztott termékek megvédenek a levegőben lévő vegyianyagoktól, és ami a legfontosabb a káros UV sugaraktól. Hála a kutatásoknak és a lelkiismeretes kozmetikai cégeknek, ma már nagyon sok kiváló termék van a piacon - és bizony nemcsak a magas árak jelentik a termékek magas minőségét. Sok cég arra törekszik, hogy mindenki számára elérhetővé tegye ezeket a jó minőségű termékeket, ezért nem viszi be az üzletekbe, hanem közvetlen értékesítéssel juttatja el a fogyasztókhoz. Ez lényegesen olcsóbbá teszi a termékek árát és még ingyen tanácsot is kap a vásárló.

bozsoci, 2009. március 16. - hétfő 13:35

Rengeteg fiatal lány vastagon mázolja magára a középkategóriás termékeket. Holott csúcskozmetikumok ára nagyon is arányban van a minőségükkel, azokat kell megvenni. Bár, szerintem, a hamvas fiatal bőr nem igényel kendőzést, a pattanásost meg nem sminkkel kell elfedni. Egy jó kozmetikai termékeket árusító bolt onnan is megismerszik, hogy az eladók pontosan ismerik a forgalmazott árukat, és mindenkinek a legmegfelelőbbet ajánlják. A bőrgyógyász tanácsát, a mértékletességet, a kiegyensúlyozott táplálkozást pedig mindig szem előtt kell tartani.

Légrádyné, 2009. március 13. - péntek 10:57

Aluljáróban, alkalmi árusoktól soha nem vásárolok ! Gyanús nekem, hogy lopott és megbuherált árucikkeket kínálnak. Véleményem szerint -elolvasva a cikket - nem mindig van arányban az ár az elvárásaimmal, továbbá nincsenek csodák. Tény: az időt nem lehet megállítani, csak próbálhatunk kinézetünket illetően, jól ápolt lenni, és jól érezni magunkat a bőrünkben. A szépség az egészséggel kezdődik !!

Kommentek

Mária Ádám, 2019. január 21.

A nevem Mária Ádám, Magyarországról, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt volna, ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mária Ádám, 2019. január 21.

A nevem Mária Ádám, Magyarországról, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt volna, ...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

olivia scarlett, 2019. január 21.

Helló barátaim, én vagyok Juliet moore név szerint, és igazán szeretném tájékoztatni a vil...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés