Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Eurorest - pénzért ingyen

Siklósi Máté, 2009. március 10. - kedd 15:45
Címkék: fogyasztóvédelem, utazás, hirdetés, reklám, átverés, ellenőrzés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Szakértőnk megvizsgálta a sokak által bepanaszolt Eurorest ügyfélszerzési gyakorlatát. Az interneten ingyenesnek hirdetett szállás (éjszaka) valójában nem vehető igénybe ingyenesen.


Alaposabban vizsgálva az Eurorest honlapján ismertetett akcióit, illetve szerződési feltételeket, két dolgot állapíthatunk meg. Először is, ellentmondás van a szerződési feltételek és a hirdetett akció között, másrészt az ingyenes szállás igénybe vételéért fizetendő kötelező díjak mértéke (figyelembe véve a többnyire szezonon kívüli időszak árait és a gyakran kötelező, legalább hétnapos tartózkodást) egy nem is túl olcsó szállás és üdülés árát teszi ki.

Idézet egy olvasónk panaszleveléből:

Interneten ismét ingyenes ajánlattal bolondítanak, miközben a megtévesztés nyilvánvaló. Remélem egyszer a fogyasztóvédelemnél is feljelenti őket valaki...

"Szerencséd van! Értesítünk, hogy kiválasztottak arra, hogy átvehess egy biankó hotelcsekket, amely feljogosít 14 ingyenes éjszakára 1000 hotelben Magyarországon és Európa 13 másik országban. A szállás ingyenes, hogy kipróbálhasd a hotelt, és véleményt mondhass róla. A véleményed nagyon fontos. Ha 7 percen belül felkeresed a www.eurorest.org címen lévő weblapunkat, és kitöltöd az igénylő űrlapot, az ingyenes szállások a Tieid lesznek...."

Az ingyenes üdülésnél ki kell fizetni egy kötelező díjat, ami így közel sem mondható még olcsónak sem. Én marha, így a reklámfüzetért fizettem két éve 3500 forintot, hiszen utána derül ki, hogy mennyibe kerül az ingyenes szállás...


Az oldal üzemeltetői „ingyenes éjszakát” ígérnek a honlapon, ha regisztráció után megszerezzük a hotelcsekkeket. A honlap szerint azonban már a csekkek fejében is ki kell fizetni háromezer forintot összeget, így az ingyenes éjszakák valójában mégsem ingyenesek.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell
Amennyiben ingyenesként hirdetik a terméket, akkor azt valóban igénybe kell tudni venni ingyenesen, ám az Eurorest esetében ez nem így van. A cég nyilván abba akar belekapaszkodni, hogy az „éjszaka” ingyenes, ám az étkezésért és más kiegészítésekért már fizetni kell.

Az EU országaiban, így hazánkban is számos, az előbb ismertetett gyakorlatot helytelenítő döntést hoztak. A döntések alapja ma már a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot tiltó uniós jogszabály, ami 2008. szeptember elseje óta itthon is hatályos törvényben ölt testet.

A törvény melléklete harmincegy olyan tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot nevesít, amelyek esetében a hatóságnak mindenképpen el kell járnia. Jelen esetben két olyan, nevesített gyakorlatot is találhatunk, amit kísértetiesen jelen esetünkre szabtak:

20. Az áru „ingyenes”, „díjtalan”, „térítésmentes” vagy hasonló jelzőkkel való leírása, ha a fogyasztónak a kereskedelmi gyakorlatban való részvétellel és az áru birtokbavételével, illetve fuvarozásával összefüggő elkerülhetetlen költségeken felül bármit is fizetnie kell.

31. Olyan hamis benyomás keltése, amely szerint a fogyasztó már megnyert, meg fog nyerni, vagy meghatározott cselekmény megtétele révén nyer meg egy nyereményt vagy jut egyéb előnyhöz. Miközben valójában nincs ilyen nyeremény, illetve előny, vagy a nyeremény, illetve egyéb előny érvényesítése, illetve igénybevétele a fogyasztó számára meghatározott pénzösszeg megfizetéséhez vagy költségek viseléséhez kötött.


A már idézett törvény megsértői ellen a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) és a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) járhat el. Fontos tudni, hogy országszerte megjelenő esetekben inkább a Versenyhivatal, ennél kisebb jelentőségű ügyekben pedig a Fogyasztóvédelmi Hatóság illetékes. A megtévesztéseket tapasztaló fogyasztónak érdemes az egyik szervezethez írásban (javasolt az ajánlott levél) eljuttatni a megtévesztő gyakorlattal kapcsolatos bizonyítékokat. Amennyiben rossz helyre küldte (vagyis a másik hatóság az illetékes) a fogyasztónak nem kell ismételten elküldenie a panaszt: a hatóságok kicserélik egymás között az ilyen ügyeket, aktákat.

A történetet érdemes más oldalról is megvizsgálni. A főoldalon reklámozott szállások közül kiválasztva egyet-kettőt, a konkrét tételeknél látható a csekk felhasználására kijelölt időszak, ami általában szezonon kívül eső, vagyis olcsóbb időszak. Tudni kell azt is, hogy a szobaárak jellemzően alacsonyabbak, ha a fogyasztó egy vagy két hétre foglal szállást. Az általunk vizsgált szállások esetében pedig hét éjszaka volt a minimum. Ezt a két szempontot figyelembe véve a két fő esetén, egy szobára fizetendő tíz-huszonötezer forintos éjszakánkénti ár egyáltalán nem számít csodának, ingyenesnek pedig végképp nem.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Mibe fáj az "ingyenes"?


Két szállás esetén árellenőrzés céljából megnéztük, miképp viszonyulnak az Eurorest oldalán ajánlott, „ingyenes éjszakák” árai a szállások honlapján található árakhoz. Egy soproni, háromcsillagos szálló esetében az Eurorest „ingyenesen” 14900 forintot kér egy szobáért, félpanziós ellátással. Ugyanez a hotel honlapján 14500 forintért kapható, amihez ha hozzászámoljuk a félpanzió 2500 forintos árát, tényleg többet fizetünk, mint az Eurorest „ingyenes” éjszakája esetén. De ha külön ajánlatot kérünk egyhetes tartózkodásra, már korántsem biztos, hogy a szobát listaáron kapnánk.

Másik példaként egy egri panziót néztünk meg. Ott az egy éjszakára foglalt szoba, két főre, az Eurorest „ingyenes” szolgáltatása keretében, félpanzióval 14000 forint. Az ár a hotel honlapja alapján egy éjszakára (!!!) közel ugyanannyi.

A fentieket végiggondolva egyértelmű, hogy a szállás nem ingyenesen vehető igénybe, vagyis a gyakorlat jó eséllyel megtévesztő lehet. Ha egy fogyasztó annak tudatában próbál szállást foglalni, hogy fizetnie kell, akkor az általunk vizsgált esetek egyikében sem jár arányosan jobban, mintha személyesen foglalná le szállását, ugyanazon a helyen.

Reméljük a hatóságok hamarosan állást foglalnak a honlap és a szolgáltató kapcsán (problémát jelent, hogy a honlapot üzemeltető cég az USA-ban van bejegyezve), arra azonban feljogosítva érezzük magunkat, hogy kijelentsük: a szolgáltató inkorrekt módon szerez ügyfeleket.

Siklósi Máté
Fogyasztóvédelmi tanácsadó
www.cpcontact.hu 
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Pap Katalin, 2014. április 23. - szerda 09:25

Mi már háromszor vettük igénybe a csekket, kétszer Zakopánéban, és egyszer itthon utaztunk vele. Zakopánéban 3.500 forintot fizettünk fejenként, egy napra a félpanzióért és a szobáért. Ezt én semmiképpen nem nevezném sem drágának, sem átverésnek. Szeptemberben is menni fogunk.

adorjáni erzsébet, 2014. április 22. - kedd 13:03

eladom kétszer hét napos két személyre szóló csekkemet, 2014 augusztus 20-ig érvényes,telefon számom +36 30 3314008, ára 5.500 ft, csak személyesen átadható, vagy előre kifizethető banki átutaláson keresztül,betegség miatt kénytelen vagyok lemondani az üdülésről, üdv mindenkinek adorjáni erzsébet

adorjáni erzsébet, 2014. április 05. - szombat 11:51

eladom kétszer hét napos két személyre szóló csekkemet, 2014 augusztus 20-ig érvényes,telefon számom +36 30 3314008, ára 5.500 ft, csak személyesen átadható, vagy előre kifizethető banki átutaláson keresztül,betegség miatt kénytelen vagyok lemondani az üdülésről, üdv mindenkinek adorjáni erzsébet

Pápa Ildikó, 2014. március 17. - hétfő 17:10

Üdvözletem mindenkinek! Aki úgy gondolja,hogy szeretne igénybe venni egy 1-7 éjszakás szállás lehetőséget Eurorest Hotelcsekken kérem írjon:p-ildiko@mailbox.hu 2014.05.20-ig felhasználható

Pápa Ildikó, 2014. március 17. - hétfő 17:09

Üdvözletem mindenkinek! Aki úgy gondolja,hogy szeretne igénybe venni egy 1-7 éjszakás szállás lehetőséget Eurorest Hotelcsekken kérem írjon:p-ildiko@mailbox.hu

Medveczky László, 2014. február 24. - hétfő 17:26

sajnos én is.abba a csapdába estem hogy elhittem a mesét az ingyenes szállásról ezért átvettem ezt a kamu utalványt amit az általam közel mint egy 40 szállás hely megkeresésével csak olyan válaszokat kaptam hogy ők nemjótékonysági intézet.Pedig nem 4csilagos szállásokat kerestem meg

Erzsi, 2014. február 21. - péntek 14:02

Sajnos én is beleestem ebbe a csapdába. de én már 7.500Ft-ot fizettem, most térdműtétre várok és nem tudom a megadott időpontig felhasználni a csekket.Nem találok senkit, hogy a határidő meghosszabbítható-e, vagy a csekk elveszett! Van valakinek valamilyen ötlete? Esetleg eladnám akit érdekel!

Zsuzsa, 2013. december 09. - hétfő 23:11

Kedves Fogyasztók! Háromszor utaztunk Horvátországba az Eurorest hotelcsekkel. Azon kívül, hogy nagyon jól éreztük magunkat, a dolog nem volt átverés és most sem az. Horvátországban, mikor már birtokában voltunk a megfelelő áraknak, adatoknak, arra jutottunk, hogy kb. 30-40 %-kal nyaraltunk olcsóbban, mintha csak úgy nekiindulunk és étteremben étkezünk. A sok elitélő megjegyzés miatt most is körülnéztem az árakat illetően. Ahova menni szeretnék, ott a félpanzió 4500.- Ft. A félpanzió az reggeli és vacsora. Napközben ugy sem vagyunk a szállodában. a 4500.- Ft megoszlik egy reggelire - mondjuk 1500.- Ft és egy vacsorára, maradt 3000.-/fő. Ezen kívül semmit fizetni nem kell. Én ezt teljesen reálisnak találom. Más kérdés az, ha valaki étvágygerjesztőt vagy egyéb italt rendel, tény, azért fizetni kell. Azonban ha ilyen igényei vannak, megveheti a sarki közértben is és megihatja a szobában. Az üdülésnek ezt a módját tényleg nagyon olcsónak találnom Szállás és félpanzió 2 főre 9000.- Ft/éjszaka? Hát mutasson ennél olcsóbbat. Amely példákat felhoz, azok nem Eurocsekkes szállodák. Ha az Eurorest katalógusban keres helyett magának, akkor ilyen áron többet is talál, határon belül. Hogy határon túl mások az árak? Lehet. De akkor ott minden ár más és az eurocsekk ahhoz igazodik. Aki ezt az eurocsekket átverésnek minősíti, az még nem próbálta, nem is tudja, hogy mi az.

Sziklai Anna, 2013. november 17. - vasárnap 07:36

Sajnos én is beleestem ebbe a csapdába, sőt tőlem már 5.800 Ft-ot kértek a kihozott csekkért. Azóta megpróbáltam a megadott web címen hotelt keresni, de nekem csak angol nyelvű oldalak jönnek elő, így aztán nem tudom hogy lehet egyáltalán szállást találni.

Gaszt Bálint, 2013. október 14. - hétfő 09:41

Tisztelettel, szintén beleestem az eurorest csapdájába! Beállok én is az átvertek közé!


1 2 3 4 5 6

Kommentek

pál istvánné, 2015. január 31.

Tisztelt Ügyvédnő! Abban kérném segítő válaszát, hogy ha egy külterületi ingatlant adok e...

Foglaló vagy előleg?

pál istvánné, 2015. január 31.

Tisztelt Ügyvédnő! Abban kérném segítő válaszát, hogy ha egy külterületi ingatlant adok e...

Foglaló vagy előleg?

Mrs,Diana, 2015. január 31.

Hello, I am Mrs.Diana, privát kölcsön hitelező, hogy adnak hitelt., Kereskedelmi és személyes ...

Kezes lettem, megbántam

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Taxidermia Taxidermia Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés