Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Eurorest - pénzért ingyen

Siklósi Máté, 2009. március 10. - kedd 15:45
Címkék: fogyasztóvédelem, utazás, hirdetés, reklám, átverés, ellenőrzés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Szakértőnk megvizsgálta a sokak által bepanaszolt Eurorest ügyfélszerzési gyakorlatát. Az interneten ingyenesnek hirdetett szállás (éjszaka) valójában nem vehető igénybe ingyenesen.


Alaposabban vizsgálva az Eurorest honlapján ismertetett akcióit, illetve szerződési feltételeket, két dolgot állapíthatunk meg. Először is, ellentmondás van a szerződési feltételek és a hirdetett akció között, másrészt az ingyenes szállás igénybe vételéért fizetendő kötelező díjak mértéke (figyelembe véve a többnyire szezonon kívüli időszak árait és a gyakran kötelező, legalább hétnapos tartózkodást) egy nem is túl olcsó szállás és üdülés árát teszi ki.

Idézet egy olvasónk panaszleveléből:

Interneten ismét ingyenes ajánlattal bolondítanak, miközben a megtévesztés nyilvánvaló. Remélem egyszer a fogyasztóvédelemnél is feljelenti őket valaki...

"Szerencséd van! Értesítünk, hogy kiválasztottak arra, hogy átvehess egy biankó hotelcsekket, amely feljogosít 14 ingyenes éjszakára 1000 hotelben Magyarországon és Európa 13 másik országban. A szállás ingyenes, hogy kipróbálhasd a hotelt, és véleményt mondhass róla. A véleményed nagyon fontos. Ha 7 percen belül felkeresed a www.eurorest.org címen lévő weblapunkat, és kitöltöd az igénylő űrlapot, az ingyenes szállások a Tieid lesznek...."

Az ingyenes üdülésnél ki kell fizetni egy kötelező díjat, ami így közel sem mondható még olcsónak sem. Én marha, így a reklámfüzetért fizettem két éve 3500 forintot, hiszen utána derül ki, hogy mennyibe kerül az ingyenes szállás...


Az oldal üzemeltetői „ingyenes éjszakát” ígérnek a honlapon, ha regisztráció után megszerezzük a hotelcsekkeket. A honlap szerint azonban már a csekkek fejében is ki kell fizetni háromezer forintot összeget, így az ingyenes éjszakák valójában mégsem ingyenesek.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell
Amennyiben ingyenesként hirdetik a terméket, akkor azt valóban igénybe kell tudni venni ingyenesen, ám az Eurorest esetében ez nem így van. A cég nyilván abba akar belekapaszkodni, hogy az „éjszaka” ingyenes, ám az étkezésért és más kiegészítésekért már fizetni kell.

Az EU országaiban, így hazánkban is számos, az előbb ismertetett gyakorlatot helytelenítő döntést hoztak. A döntések alapja ma már a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot tiltó uniós jogszabály, ami 2008. szeptember elseje óta itthon is hatályos törvényben ölt testet.

A törvény melléklete harmincegy olyan tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot nevesít, amelyek esetében a hatóságnak mindenképpen el kell járnia. Jelen esetben két olyan, nevesített gyakorlatot is találhatunk, amit kísértetiesen jelen esetünkre szabtak:

20. Az áru „ingyenes”, „díjtalan”, „térítésmentes” vagy hasonló jelzőkkel való leírása, ha a fogyasztónak a kereskedelmi gyakorlatban való részvétellel és az áru birtokbavételével, illetve fuvarozásával összefüggő elkerülhetetlen költségeken felül bármit is fizetnie kell.

31. Olyan hamis benyomás keltése, amely szerint a fogyasztó már megnyert, meg fog nyerni, vagy meghatározott cselekmény megtétele révén nyer meg egy nyereményt vagy jut egyéb előnyhöz. Miközben valójában nincs ilyen nyeremény, illetve előny, vagy a nyeremény, illetve egyéb előny érvényesítése, illetve igénybevétele a fogyasztó számára meghatározott pénzösszeg megfizetéséhez vagy költségek viseléséhez kötött.


A már idézett törvény megsértői ellen a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) és a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) járhat el. Fontos tudni, hogy országszerte megjelenő esetekben inkább a Versenyhivatal, ennél kisebb jelentőségű ügyekben pedig a Fogyasztóvédelmi Hatóság illetékes. A megtévesztéseket tapasztaló fogyasztónak érdemes az egyik szervezethez írásban (javasolt az ajánlott levél) eljuttatni a megtévesztő gyakorlattal kapcsolatos bizonyítékokat. Amennyiben rossz helyre küldte (vagyis a másik hatóság az illetékes) a fogyasztónak nem kell ismételten elküldenie a panaszt: a hatóságok kicserélik egymás között az ilyen ügyeket, aktákat.

A történetet érdemes más oldalról is megvizsgálni. A főoldalon reklámozott szállások közül kiválasztva egyet-kettőt, a konkrét tételeknél látható a csekk felhasználására kijelölt időszak, ami általában szezonon kívül eső, vagyis olcsóbb időszak. Tudni kell azt is, hogy a szobaárak jellemzően alacsonyabbak, ha a fogyasztó egy vagy két hétre foglal szállást. Az általunk vizsgált szállások esetében pedig hét éjszaka volt a minimum. Ezt a két szempontot figyelembe véve a két fő esetén, egy szobára fizetendő tíz-huszonötezer forintos éjszakánkénti ár egyáltalán nem számít csodának, ingyenesnek pedig végképp nem.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Mibe fáj az "ingyenes"?


Két szállás esetén árellenőrzés céljából megnéztük, miképp viszonyulnak az Eurorest oldalán ajánlott, „ingyenes éjszakák” árai a szállások honlapján található árakhoz. Egy soproni, háromcsillagos szálló esetében az Eurorest „ingyenesen” 14900 forintot kér egy szobáért, félpanziós ellátással. Ugyanez a hotel honlapján 14500 forintért kapható, amihez ha hozzászámoljuk a félpanzió 2500 forintos árát, tényleg többet fizetünk, mint az Eurorest „ingyenes” éjszakája esetén. De ha külön ajánlatot kérünk egyhetes tartózkodásra, már korántsem biztos, hogy a szobát listaáron kapnánk.

Másik példaként egy egri panziót néztünk meg. Ott az egy éjszakára foglalt szoba, két főre, az Eurorest „ingyenes” szolgáltatása keretében, félpanzióval 14000 forint. Az ár a hotel honlapja alapján egy éjszakára (!!!) közel ugyanannyi.

A fentieket végiggondolva egyértelmű, hogy a szállás nem ingyenesen vehető igénybe, vagyis a gyakorlat jó eséllyel megtévesztő lehet. Ha egy fogyasztó annak tudatában próbál szállást foglalni, hogy fizetnie kell, akkor az általunk vizsgált esetek egyikében sem jár arányosan jobban, mintha személyesen foglalná le szállását, ugyanazon a helyen.

Reméljük a hatóságok hamarosan állást foglalnak a honlap és a szolgáltató kapcsán (problémát jelent, hogy a honlapot üzemeltető cég az USA-ban van bejegyezve), arra azonban feljogosítva érezzük magunkat, hogy kijelentsük: a szolgáltató inkorrekt módon szerez ügyfeleket.

Siklósi Máté
Fogyasztóvédelmi tanácsadó
www.cpcontact.hu 
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Keczán Jánosné, 2015. július 14. - kedd 08:44

Vigyázzatok most nem nyereményt kínálnak hanem a "munkádért" jutalmat! Sajnos engem is behúztak ebbe a csapdába.Az ígért "nyereményeknek" én már nem ugrom be, de megkértek, hogy töltsek ki egy környezetvédelemmel szelektív hulladék gyűjtéssel kapcsolatos kérdőívet. Mivel ezt a témát támogatom válaszoltam a kérdésekre. Meglepetésemre 3 nap ingyenes szállást ígértek jutalmul. Amikor hajlandóságot mutattam ennek elfogadására, a következő lépésben 7 napra emelték. Az adataim megadása után derült ki, hogy tulajdonképen egy csekkről van szó amiért még fizetni is kell. Nem kellett volna elfogadnom a "jutalmat" de a környezetvédelmi téma amiben nyilatkoztam elhitette velem,hogy belföldön kapok lehetőséget 7 éjszaka ingyenes eltöltésére. Sokat szoktam belföldön 2-3 éjszakás szállásokat reggelivel vagy fél panzióval igénybe venni kedvező áron olyan helyen ahol van pl. wellness is. Megismerve a csekket rájöttem, hogy ez nekem nem jutalom hanem bosszúság mert ezek az árak horribilisek amit az ellátásért felszámolnak.

Petényi Lászlóné, 2015. június 22. - hétfő 14:49

Tisztelt cim.Rám most sóztak egy 3 és egy7 éjszakára szóló eurorest csekket.A tájékoztatóban az áll hogy, ingyenes szállás vagyétkezéssel eggyütt járó kezdeményes tartózkodásra. Nem tudom merjek -e vele bárhová elmenni??Fizettem érte 5800 ft postaköltséggel eggyütt. Kérem válaszát üdv. Margó.

DodyG, 2015. február 16. - hétfő 23:33

uhh... bocs, nem láttam, h ennyiszer elküldte, mindig valami header-t akart változtatni... :( mégegyszer bocs és elnézést, remélem, valaki ki tudja gyomlálni! :) köszi, bocs, és jó éjt! :) Dody :)

DodyG, 2015. február 16. - hétfő 23:32

Sziasztok! :) Én még nem voltam ilyennel, egyszer volt egy, amit, anyagi erőforrások hiányában, elajándékoztam... A probléma ott kezdődik, hogy INGYENES szállást kínál. Nos, bármennyit is kell fizetni érte, az már NEM ingyenes. Ha csak "keveset", az kedvezményes. Ráadásul kötelező a félpanzió, ahogy láttam, és nekem ez semmiképpen nem jó, mert a reggelit átalszom... :D Így aztán, sajnos, bár ha VALÓBAN ingyenes éjszakák lennének, akkor természetesen meggondolnám... Ha és amennyiben lehetne variálni, h egyedül is felhasználhatom, akár csak arra a tizenpár éjjelre, az is jó lenne... Ha nem számolnának fel árat a kajáért, csak amire igényt tartok, szintén jó lenne. De az, h egy olyan szolgáltatásért fizessek, amit nem veszek igénybe, bocs, ez az ingyenességet is felülmúlóan okoz problémát... :) Nekem, ha egyszer, valamikor, mennék, bőven elég lenne, ha az adott időszaki ár mondjuk FELÉT kéne kifizetnem, és az általam óhajtott szolgáltatás ennyiben végződne is, mert a kaját én sokkal olcsóbban kihozom, mint a hotelbeni ára... Ráadásul ugye nem is reggelizek, tehát csakis a vacsi maradna, viszont arra meg lehet, nem érnék haza... :) Így aztán bocs, de nem érint, ha valaki olcsónak mondja az ingyenesnek hirdetett legalább háromnegyed-árat... Sziasztok, további sok sikert és szerencsét mindenkinek, és remélem, attól, h nekem nem jön be, másoknak még sikerrel összejön! :) Jó éjt! :) Dody :)

DodyG, 2015. február 16. - hétfő 23:31

Sziasztok! :) Én még nem voltam ilyennel, egyszer volt egy, amit, anyagi erőforrások hiányában, elajándékoztam... A probléma ott kezdődik, hogy INGYENES szállást kínál. Nos, bármennyit is kell fizetni érte, az már NEM ingyenes. Ha csak "keveset", az kedvezményes. Ráadásul kötelező a félpanzió, ahogy láttam, és nekem ez semmiképpen nem jó, mert a reggelit átalszom... :D Így aztán, sajnos, bár ha VALÓBAN ingyenes éjszakák lennének, akkor természetesen meggondolnám... Ha és amennyiben lehetne variálni, h egyedül is felhasználhatom, akár csak arra a tizenpár éjjelre, az is jó lenne... Ha nem számolnának fel árat a kajáért, csak amire igényt tartok, szintén jó lenne. De az, h egy olyan szolgáltatásért fizessek, amit nem veszek igénybe, bocs, ez az ingyenességet is felülmúlóan okoz problémát... :) Nekem, ha egyszer, valamikor, mennék, bőven elég lenne, ha az adott időszaki ár mondjuk FELÉT kéne kifizetnem, és az általam óhajtott szolgáltatás ennyiben végződne is, mert a kaját én sokkal olcsóbban kihozom, mint a hotelbeni ára... Ráadásul ugye nem is reggelizek, tehát csakis a vacsi maradna, viszont arra meg lehet, nem érnék haza... :) Így aztán bocs, de nem érint, ha valaki olcsónak mondja az ingyenesnek hirdetett legalább háromnegyed-árat... Sziasztok, további sok sikert és szerencsét mindenkinek, és remélem, attól, h nekem nem jön be, másoknak még sikerrel összejön! :) Jó éjt! :) Dody :)

DodyG, 2015. február 16. - hétfő 23:30

Sziasztok! :) Én még nem voltam ilyennel, egyszer volt egy, amit, anyagi erőforrások hiányában, elajándékoztam... A probléma ott kezdődik, hogy INGYENES szállást kínál. Nos, bármennyit is kell fizetni érte, az már NEM ingyenes. Ha csak "keveset", az kedvezményes. Ráadásul kötelező a félpanzió, ahogy láttam, és nekem ez semmiképpen nem jó, mert a reggelit átalszom... :D Így aztán, sajnos, bár ha VALÓBAN ingyenes éjszakák lennének, akkor természetesen meggondolnám... Ha és amennyiben lehetne variálni, h egyedül is felhasználhatom, akár csak arra a tizenpár éjjelre, az is jó lenne... Ha nem számolnának fel árat a kajáért, csak amire igényt tartok, szintén jó lenne. De az, h egy olyan szolgáltatásért fizessek, amit nem veszek igénybe, bocs, ez az ingyenességet is felülmúlóan okoz problémát... :) Nekem, ha egyszer, valamikor, mennék, bőven elég lenne, ha az adott időszaki ár mondjuk FELÉT kéne kifizetnem, és az általam óhajtott szolgáltatás ennyiben végződne is, mert a kaját én sokkal olcsóbban kihozom, mint a hotelbeni ára... Ráadásul ugye nem is reggelizek, tehát csakis a vacsi maradna, viszont arra meg lehet, nem érnék haza... :) Így aztán bocs, de nem érint, ha valaki olcsónak mondja az ingyenesnek hirdetett legalább háromnegyed-árat... Sziasztok, további sok sikert és szerencsét mindenkinek, és remélem, attól, h nekem nem jön be, másoknak még sikerrel összejön! :) Jó éjt! :) Dody :)

DodyG, 2015. február 16. - hétfő 23:28

Sziasztok! :) Én még nem voltam ilyennel, egyszer volt egy, amit, anyagi erőforrások hiányában, elajándékoztam... A probléma ott kezdődik, hogy INGYENES szállást kínál. Nos, bármennyit is kell fizetni érte, az már NEM ingyenes. Ha csak "keveset", az kedvezményes. Ráadásul kötelező a félpanzió, ahogy láttam, és nekem ez semmiképpen nem jó, mert a reggelit átalszom... :D Agy aztán, sajnos, bár ha VALÓBAN ingyenes éjszakák lennének, akkor természetesen meggondolnám... Ha és amennyiben lehetne variálni, h egyedül is felhasználhatom, akár csak arra a tizenpár éjjelre, az is jó lenne... Ha nem számolnának fel árat a kajáért, csak amire igényt tartok, szintén jó lenne. De az, h egy olyan szolgáltatásért fizessek, amit nem veszek igénybe, bocs, ez az ingyenességet is felülmúlóan okoz problémát... :) NEkem, ha egyszer, valamikor, mennék, bőven elég lenne, ha az adott időszaki ár mondjuk FELÉT kéne kifizetnem, és az általam óhajtott szolgáltatás ennyiben végződne is, mert a kaját én sokkal olcsóbban kihozom, mint a hotelbeni ára... Ráadásul ugye nem is reggelizek, tehát csakis a vacsi maradna, viszont arra meg lehet, nem érnék haza... :) Így aztán bocs, de nem érint, ha valaki olcsónak mondja az ingyenesnek hirdetett legalább háromnegyed-árat... Sziasztok, további sok sikert és szerencsét mindenkinek, és remélem, attól, h nekem nem jön be, másoknak még sikerrel összejön! :) Jó éjt! :) Dody :)

Pap Katalin, 2014. április 23. - szerda 09:25

Mi már háromszor vettük igénybe a csekket, kétszer Zakopánéban, és egyszer itthon utaztunk vele. Zakopánéban 3.500 forintot fizettünk fejenként, egy napra a félpanzióért és a szobáért. Ezt én semmiképpen nem nevezném sem drágának, sem átverésnek. Szeptemberben is menni fogunk.

adorjáni erzsébet, 2014. április 22. - kedd 13:03

eladom kétszer hét napos két személyre szóló csekkemet, 2014 augusztus 20-ig érvényes,telefon számom +36 30 3314008, ára 5.500 ft, csak személyesen átadható, vagy előre kifizethető banki átutaláson keresztül,betegség miatt kénytelen vagyok lemondani az üdülésről, üdv mindenkinek adorjáni erzsébet

adorjáni erzsébet, 2014. április 05. - szombat 11:51

eladom kétszer hét napos két személyre szóló csekkemet, 2014 augusztus 20-ig érvényes,telefon számom +36 30 3314008, ára 5.500 ft, csak személyesen átadható, vagy előre kifizethető banki átutaláson keresztül,betegség miatt kénytelen vagyok lemondani az üdülésről, üdv mindenkinek adorjáni erzsébet


1 2 3 4 5 6 7

Kommentek

Dékány., 2016. február 08.

Szüksége van egy személyi kölcsön, vagy egy üzleti hitel? Kínálatunkban a legjobb és megbí...

Telefonok a szervizben

Róza, 2016. február 04.

Hajdú 120 literesünk már 30 éve nyomja az ipart, adja a melegvizet. Nagyjavítása volt már .....

A hosszú életű villanybojler titka

Róza, 2016. február 04.

Hajdú 120 literesünk már 30 éve nyomja az ipart, adja a melegvizet. Nagyjavítása volt már .....

A hosszú életű villanybojler titka

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés