Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Eurorest - pénzért ingyen

Siklósi Máté, 2009. március 10. - kedd 15:45
Címkék: fogyasztóvédelem, utazás, hirdetés, reklám, átverés, ellenőrzés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Szakértőnk megvizsgálta a sokak által bepanaszolt Eurorest ügyfélszerzési gyakorlatát. Az interneten ingyenesnek hirdetett szállás (éjszaka) valójában nem vehető igénybe ingyenesen.


Alaposabban vizsgálva az Eurorest honlapján ismertetett akcióit, illetve szerződési feltételeket, két dolgot állapíthatunk meg. Először is, ellentmondás van a szerződési feltételek és a hirdetett akció között, másrészt az ingyenes szállás igénybe vételéért fizetendő kötelező díjak mértéke (figyelembe véve a többnyire szezonon kívüli időszak árait és a gyakran kötelező, legalább hétnapos tartózkodást) egy nem is túl olcsó szállás és üdülés árát teszi ki.

Idézet egy olvasónk panaszleveléből:

Interneten ismét ingyenes ajánlattal bolondítanak, miközben a megtévesztés nyilvánvaló. Remélem egyszer a fogyasztóvédelemnél is feljelenti őket valaki...

"Szerencséd van! Értesítünk, hogy kiválasztottak arra, hogy átvehess egy biankó hotelcsekket, amely feljogosít 14 ingyenes éjszakára 1000 hotelben Magyarországon és Európa 13 másik országban. A szállás ingyenes, hogy kipróbálhasd a hotelt, és véleményt mondhass róla. A véleményed nagyon fontos. Ha 7 percen belül felkeresed a www.eurorest.org címen lévő weblapunkat, és kitöltöd az igénylő űrlapot, az ingyenes szállások a Tieid lesznek...."

Az ingyenes üdülésnél ki kell fizetni egy kötelező díjat, ami így közel sem mondható még olcsónak sem. Én marha, így a reklámfüzetért fizettem két éve 3500 forintot, hiszen utána derül ki, hogy mennyibe kerül az ingyenes szállás...


Az oldal üzemeltetői „ingyenes éjszakát” ígérnek a honlapon, ha regisztráció után megszerezzük a hotelcsekkeket. A honlap szerint azonban már a csekkek fejében is ki kell fizetni háromezer forintot összeget, így az ingyenes éjszakák valójában mégsem ingyenesek.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell
Amennyiben ingyenesként hirdetik a terméket, akkor azt valóban igénybe kell tudni venni ingyenesen, ám az Eurorest esetében ez nem így van. A cég nyilván abba akar belekapaszkodni, hogy az „éjszaka” ingyenes, ám az étkezésért és más kiegészítésekért már fizetni kell.

Az EU országaiban, így hazánkban is számos, az előbb ismertetett gyakorlatot helytelenítő döntést hoztak. A döntések alapja ma már a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot tiltó uniós jogszabály, ami 2008. szeptember elseje óta itthon is hatályos törvényben ölt testet.

A törvény melléklete harmincegy olyan tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot nevesít, amelyek esetében a hatóságnak mindenképpen el kell járnia. Jelen esetben két olyan, nevesített gyakorlatot is találhatunk, amit kísértetiesen jelen esetünkre szabtak:

20. Az áru „ingyenes”, „díjtalan”, „térítésmentes” vagy hasonló jelzőkkel való leírása, ha a fogyasztónak a kereskedelmi gyakorlatban való részvétellel és az áru birtokbavételével, illetve fuvarozásával összefüggő elkerülhetetlen költségeken felül bármit is fizetnie kell.

31. Olyan hamis benyomás keltése, amely szerint a fogyasztó már megnyert, meg fog nyerni, vagy meghatározott cselekmény megtétele révén nyer meg egy nyereményt vagy jut egyéb előnyhöz. Miközben valójában nincs ilyen nyeremény, illetve előny, vagy a nyeremény, illetve egyéb előny érvényesítése, illetve igénybevétele a fogyasztó számára meghatározott pénzösszeg megfizetéséhez vagy költségek viseléséhez kötött.


A már idézett törvény megsértői ellen a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) és a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) járhat el. Fontos tudni, hogy országszerte megjelenő esetekben inkább a Versenyhivatal, ennél kisebb jelentőségű ügyekben pedig a Fogyasztóvédelmi Hatóság illetékes. A megtévesztéseket tapasztaló fogyasztónak érdemes az egyik szervezethez írásban (javasolt az ajánlott levél) eljuttatni a megtévesztő gyakorlattal kapcsolatos bizonyítékokat. Amennyiben rossz helyre küldte (vagyis a másik hatóság az illetékes) a fogyasztónak nem kell ismételten elküldenie a panaszt: a hatóságok kicserélik egymás között az ilyen ügyeket, aktákat.

A történetet érdemes más oldalról is megvizsgálni. A főoldalon reklámozott szállások közül kiválasztva egyet-kettőt, a konkrét tételeknél látható a csekk felhasználására kijelölt időszak, ami általában szezonon kívül eső, vagyis olcsóbb időszak. Tudni kell azt is, hogy a szobaárak jellemzően alacsonyabbak, ha a fogyasztó egy vagy két hétre foglal szállást. Az általunk vizsgált szállások esetében pedig hét éjszaka volt a minimum. Ezt a két szempontot figyelembe véve a két fő esetén, egy szobára fizetendő tíz-huszonötezer forintos éjszakánkénti ár egyáltalán nem számít csodának, ingyenesnek pedig végképp nem.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Mibe fáj az "ingyenes"?


Két szállás esetén árellenőrzés céljából megnéztük, miképp viszonyulnak az Eurorest oldalán ajánlott, „ingyenes éjszakák” árai a szállások honlapján található árakhoz. Egy soproni, háromcsillagos szálló esetében az Eurorest „ingyenesen” 14900 forintot kér egy szobáért, félpanziós ellátással. Ugyanez a hotel honlapján 14500 forintért kapható, amihez ha hozzászámoljuk a félpanzió 2500 forintos árát, tényleg többet fizetünk, mint az Eurorest „ingyenes” éjszakája esetén. De ha külön ajánlatot kérünk egyhetes tartózkodásra, már korántsem biztos, hogy a szobát listaáron kapnánk.

Másik példaként egy egri panziót néztünk meg. Ott az egy éjszakára foglalt szoba, két főre, az Eurorest „ingyenes” szolgáltatása keretében, félpanzióval 14000 forint. Az ár a hotel honlapja alapján egy éjszakára (!!!) közel ugyanannyi.

A fentieket végiggondolva egyértelmű, hogy a szállás nem ingyenesen vehető igénybe, vagyis a gyakorlat jó eséllyel megtévesztő lehet. Ha egy fogyasztó annak tudatában próbál szállást foglalni, hogy fizetnie kell, akkor az általunk vizsgált esetek egyikében sem jár arányosan jobban, mintha személyesen foglalná le szállását, ugyanazon a helyen.

Reméljük a hatóságok hamarosan állást foglalnak a honlap és a szolgáltató kapcsán (problémát jelent, hogy a honlapot üzemeltető cég az USA-ban van bejegyezve), arra azonban feljogosítva érezzük magunkat, hogy kijelentsük: a szolgáltató inkorrekt módon szerez ügyfeleket.

Siklósi Máté
Fogyasztóvédelmi tanácsadó
www.cpcontact.hu 
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Sponga Mónika, 2018. július 06. - péntek 10:04

Hasonló cipőben járok. A szálloda eurorestes ajánlata sokkal kedvezőtlenebb, mint a szálloda honlapján található ajánlatok. De ezekben azért a szállodák is bűnösök, hiszen bizonyosan kapcsolatban vannak ezzel a céggel. Évek óta nem történik semmi ebben az ügyben! Mindenki csak panaszkodik, aztán legyint a 3.500 Ft-ra? Sajnos valószínűleg így van. Na, ha lesz erőm és kitartásom, talán én a Fogyasztóvédelemhez fordulok...

Nagy Andrea, 2018. március 20. - kedd 15:31

Mi is megvettük a vouchert, és miután kézhez kaptuk szembesültünk azzal, hogy nem erre számítottunk (!). Gyorsan utánanéztünk mit tehetnénk ...írásban (e-mailben, és a GeoPlus oldalán lévő kapcsolati űrlapon is) jeleztem, hogy szeretném visszamondani, a GeoPlus felmérés szabályzatának alapján (https://www.geoplusresearch.com/terms.html?PHPSESSID=elr2bee3ecdaljfchfkhpfso87) 1 napon belül visszajeleztek, hogy érvénytelenítik a vouchert és 7 nap múlva (amibe beleesett a múlt heti 4 napos hosszú hétvége is!) visszaérkezett a 3.500 Ft a bankszámlámra.

Nyitrai Imre, 2018. március 14. - szerda 19:12

Kedves Hozzászólók : Nyitrai Imre vagyok . Én is jártam az Eurorest-től kapott e-mailt. A csekket én már utánvéttel kaptam meg 5800-ft-ért. Egyet tehetünk hogy mindannyian aki igy járt a Nemzeti fogyasztóvédelmi Hatósághoz vagy a Gazdasági versenyhivatalhoz Fordulnánk

Balázs Boldizsár, 2018. február 06. - kedd 14:23

Én is kaptam e-mailt az Eurorest-től. "Ingyenes" szállást ígértek. Akkor volt gyanús, amikor a csekkért 3500 Ft-ot kértek. Mit lehet tenni ez ügyben ilyen cégek ellen?

Vicsek János, 2018. január 25. - csütörtök 20:02

Kedves Résztvevő, sikeresen azonosítottuk az Ön azonosítóját: 7-975317-24682-2. Добро пожаловать, Участник, мы успешно определили Вам идентификатор.7-975317-24682-2. Guten Tag, Ihre Identifikationsnummer wurde erfolgreich erkannt: 7-975317-24682-2.

Kormos Anna, 2018. január 02. - kedd 09:22

Rudits Lászlónak: az Eurorest üdülési csekk ügyben kereste a Poltrade Bt elérhetőségét. ügyvezető: Mohácsi Gábor, székhely: 1096 Budapest, Telepy u. 23. Adószám: 28393661-2-43 Cégjegyzékszám: 01 06 217770 A cegkozlony.hu-n több adat is van róla.

Györke Katalin, 2017. augusztus 23. - szerda 10:03

Szintén beleestem ebbe a csapdába, visszamondtam, kérdésem a következő: van valaki aki visszakapta a befizetett 3.500.-Ft-ot?????? Már lassan egy hónapja levelezünk, megadtam a számlaszámot, amire visszautalhatják, sajnos semmi.!!

sebők györgy, 2017. január 16. - hétfő 07:56

érdeklődöm, súlyos betegség/izom bénulás/miatt a hotel kártya meg hoszabbítható-e

Rudits László, 2017. január 09. - hétfő 11:11

Magam is beleestem az eurorest csapdájába. Több szálláshelyet is kontroláltam és az általuk megadot ár alacsonyabb vagy hasonló az eurorest csekkjét felhasználva fizetendő árnál. Ami felettébb bosszant, hogy a magyar képviseletet Nem lehet elérni. Amit tudni lehet róla az csupán ennyi: Poltrade Bt. Budapest Pf. 440. Szívesen indítanék ellenük pert hiszen nyilvánvaló, hogy tudatosan félrevezetik az ügyfeleiket, pontosítva becsapják hiszen értéktelen papirokért kérnek pénzt. Remélem van valaki aki esetleg tud segíteni, hogy megtalálhassam ezt a derék társaságot.

Gulliver, 2016. szeptember 13. - kedd 12:19

Remelem, megfullad az aki ezen a penzen nyel le egy falatot


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kommentek

sara, 2019. október 15.

Üdv mindenkinek!
Sara vagyok, jelenleg Tata-ban él. Magyarországon özvegy vagyok, két gy...

Évi egy fogkefe

Helena Robert, 2019. október 15.

A nevem Helena Robert, néhány hónappal ezelőtt nagy szükségem volt hitelre, de csalás és ves...

Nincs tartozásom, de feketelistán vagyok...

Norbert , 2019. október 15.

Helló, Norbert vagyok, pénzügyi válságban van? mivel hazámban jelenleg pénzügyi válság va...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés