Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kerékpár az első osztályon

B. Balázs, 2009. március 09. - hétfő 15:22
Címkék: máv, utazás, panasz
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Elindult a vonat, hamarosan jöttek is a kalauzok és közölték, hogy első osztályon nem lehet kerékpárt szállítani! Erre én mondtam, hogy elől nincs hely, erre ők, hogy a következő megállónál szálljak le, és várjam meg a két óra múlva jövő személyvonatot.


Szolnokon lakom, Sopronban járok egyetemre. Az eset még tavaly áprilisban végén történt, amikor is a tanév vége (és a kollégiumból való hazaköltözés ideje) közeledett, úgy döntöttem, hogy a biciklimet vonaton viszem haza Sopronból.

Megváltottam az én menetjegyem mellett a kerékpárjegyet is (amely teljes áru jegy negyedébe kerül), Soprontól Budapestig semmilyen gondom nem volt, külön kerékpárszállító kocsival közlekedett a vonat.

Budapest, Keleti-pu., átszállás a Budapestről Szolnokon át Békéscsabáig közlekedő gyorsvonatra.

Mondanom sem kell, hatalmas tömeg a vonaton, természetesen kerékpárszállító kocsi nincs. Én úgy tudom, ekkor életbe lép az az egyébként szabály teljesen logikus szabály, hogy kerékpárt szállítani az első kocsi első peronján, illetve az utolsó kocsi hátsó peronján szabad, így nem akadályozzuk a kocsik között közlekedő utasokat.

Ahogy odaérek a vonathoz, látom, hogy az utolsó kocsi első osztályú, nekem pedig csak másodosztályú jegyem van (egyébként meg teljesen feleslegesnek tartom, hogy harminc százalékkal többet fizessek a jegyért, amikor az első osztály is ugyanolyan mocskos, mint a másodosztály).

Egy lehetőség maradt, elmegyek a vonat elejére, megpróbálom oda felrakni a biciklit. Az első peronon viszont már fent van két másik kerékpár, ezen felül még csomagok és néhány ember. Ide már az én biciklim semmiképp sem fér el.

Forrás: Fogyasztók

Mit volt mit tenni, visszamegyek a vonat végére (az első osztályra) itt nem volt senki, felteszem a biciklimet és maradok mellette az utazás alatt is, hiszen nekem csak másodosztályú jegyem van, az állóhely pedig az első osztályon is csak állóhely. Ekkor még bíztam a kalauz megértésében. Még csak nem is sejtettem, hogy nem ebből lesz problémám.

Elindult vonat, hamarosan jöttek is a kalauzok, merthogy ketten voltak. Közölték, hogy ELSŐ OSZTÁLYON NEM LEHET KERÉKPÁRT SZÁLLÍTANI!

Erre én mondtam, hogy elől nincs hely, erre ők, hogy a következő megállónál (Tápiógyörgye) szálljak le, és várjam meg a két óra múlva jövő személyvonatot. És még azt is mondták, hogy mellesleg hívhatják a rendőrt is, aki ott áll a kocsi elejében (én semmilyen rendőrt nem láttam), de mondtam, hogy hát rajta én nagyon szívesen elmondom a problémámat neki is. Végül is megpróbáltam a szívére beszélni a kalauzoknak, hogy ez Önök szerint is, szerintem is egy hülye szabály a kerékpár pedig az égvilágon senkit sem zavar itt. Nem volt hatásos, mert állítólag "nagyon sok fejes" utazik a vonaton, akik ha meglátják ezt, mindjárt másnap fegyelmit adnak a nekik.

Végül is a kalauzok megvárták velem ott a következő állomást és letettek a vonatról, azzal, hogy menjek előre és tegyem fel oda a biciklit, búcsúüzenetként hozzátéve, hogy majd írhatok egy levelet a MÁV Zrt. jogi osztályára.

Ismét előretoltam a biciklit, mellette nagy hátitáskát hurcolva, amivel gyorsan lehetetlenség menni, közben egyre inkább kezd kínossá válni dolog, egyre többen néznek ki a vonatból, hogy miért állunk még mindig Tápiógyörgyén. Az első peronon még mindig ugyanaz a helyzet, néhány fiatal srác áll ott, elmondom nekik, hogy mi helyzet és hogy vigyék valahogy arrébb a csomagokat, hadd férjek fel én is, erre ők csak kaján vigyorral arcukon mondják, hogy nem lehet. (Ezúton is üzenem nekik: Köszi srácok!)

Most már mindenki értetlenkedve néz, a forgalmista (ha jól értettem, akkor az állomásfőnök volt az) indítaná a vonatot, de látja, hogy én csak tipródok ott, mint az a bizonyos galamb, dolga végeztével.

Rám néz, kérdi, hogy mi a probléma, röviden vázolom neki, Ő is próbálja kérni a srácokat, hogy húzódjanak beljebb, nem sok sikerrel.

Közben odaért az egyik kalauz is, aki mondta a forgalmistának, hogy miért is nem volt jó nekem az utolsó kocsiban. Mire a forgalmista egész határozottan kijelentette: AKINEK JEGYE VAN, AZ UTAZNI FOG! Nem volt ellenvetés, így hát visszabaktatok - immár gyöngyöző homlokkal - az utolsó kocsihoz.

Érdekes módon innentől kezdve Szolnokig se kalauzt, se "fejeseket", se halandó utasokat nem zavartam én az első osztályú kocsi peronján, utóbbiak még gratuláltak is, hogy nem hagytam annyiban a dolgot. Pedig nem annyira az én érdemem volt, mint egy józan gondolkodású emberé a MÁV-nál. Köszönet Neki!
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Ibolya007, 2009. március 19. - csütörtök 14:56

Az első és az utolsó 2. osztályú kocsi peronján szállíthatod a kerékpárt. Gratula a kitartásért. Ha legközelebb is "fejes"-ekre hivatkoznak, akkor nekik is elmondhatod a gondot. :)

bonnie, 2009. március 09. - hétfő 19:56

Az első kocsi hátsó ajtaján kellett volna felszállni, és a másik irányból megközelíteni a kocsi elől lévő végét.

Kommentek

Mumu, 2020. február 27.

Náágyon náágy hitél ájánlát ván Ámériká, én címem bishopberrysmith@gmail.com És csák...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. február 24.

Szüksége van egy hitel fizeti ki hitelek és adósságok? Azt kell finanszírozni, hogy hozzanak l...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza