Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Anyatej helyett tápszer

Simon Tamás, 2009. március 06. - péntek 09:33
Címkék: élelmiszer, vásárlás, egészség, árkörkép
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Egy kisbaba ideális tápláléka az anyatej, mert minden olyan vitamint és tápanyagot tartalmaz, amire gyermekünknek az első tizenkét hónap alatt szüksége lehet. Ha valamilyen oknál fogva mégsincs mód anyatejes ellátásra, az egyetlen megoldás: a gyermek tápszerrel történő táplálása.


Végsőkig az anyatejért

Első hat hónapja során gyermekünk számára az anyatej jelenti az egyetlen élelemforrást. Féléves korától azonban ajánlatos egyéb élelmiszerekkel, zöldséggel, gyümölccsel is kiegészíteni az anyatejes táplálást. Ha szoptatással nem sikerül kielégíteni a feneketlen bendő étvágyát, úgy kiegészítő, például tápszeres etetésre lehet szükség. Mielőtt azonban a tápszeres dobozért nyúlnánk, ne feledkezzünk meg arról, hogy a szükséges anyatej az anyatej-elosztó állomáson is beszerezhető. Ehhez a gyermekorvost kell felkeresnünk, aki receptre felírja az általa javasolt mennyiségű anyatejet, majd ezzel felkeresve a lakóhely szerinti anyatej-elosztó állomást, a védőnők megrendelik nekünk a tejet. Miniszteri rendelet határozza meg, melyik csecsemő juthat így ingyen anyatejhez, míg egy másik rendelet arról határoz, hogy hány hónapos koráig jogosult rá.


Anyatej, tehéntej, biotej, tápszer

Az anyatej semmilyen más tejjel nem helyettesíthető. Ennek oka, hogy bár a tehéntej és a biotej azonos energiatartalmú, mint az anyatej, előbbieknek magasabb a fehérje- és ásványianyag-tartalma, ami pedig megterheli a baba szervezetét. Az anyatej viszont élelmi rostokban gazdag, ami a gyermek fejlődésének szempontjából elengedhetetlen.

Forrás: MTI

Semmi nem helyettesítheti


Az anyatej gazdag vasban is, olyan ellenanyagokat tartalmaz, amelyek a baba bélrendszerén keresztül felszívódva segítik a csecsemő védekező-rendszerének megerősödését. Ennek ellenére a tápszerek jelentős része is tehéntejből készül. Gyártása során a tehéntej összetételét addig változtatják, amíg az nem hasonlít az anyatejre. Az egészségügyi hatóságok által meghatározott követelmények mellett a tápszernek vasat és vitaminokat kell tartalmaznia, elkészítésükhöz pedig forralt vízen kívül másra nem lehet szükség.

Dömölky Lívia, az OFE munkatársa elmondta, a tápszerekre vonatkozó szabályok és előírások igen szigorúak. Hozzátette, a kecsketejből készült babatápszert más fehérjeösszetétele miatt tejérzékenyek is fogyaszthatják és érdemes tudni, hogy sok olyan alkotóelem található benne, ami a tehéntejben nincs meg, vagy csak jóval kisebb mértékben. Néhány adat egy 1991-es felmérésből (Horst, forrás:Molnár János - Kecsketenyésztés c. könyve): B1-vitaminból hatvan-nyolcvan százalékkal, B2-vitaminból nyolcvan százalékkal, B5-vitaminból hatszáz százalékkal, D-vitaminból négyszáz százalékkal tartalmaz többet a kecsketej.


Más kor, más tápszer

Tápszeres etetés során fontos, hogy a csecsemőnek a növekedési ütemének megfelelő változatot adjuk. Az anyatejpótló tápszerrel féléves korig etethetjük a babát, ez esetben alkata határozza meg, hogy milyen változatot kapjon. Termetesebb babáknak kazeinben dús, soványabb gyerkőcöknek savófehérjében gazdag anyatejpótló tápszert ajánlanak. Hat hónapos kortól az elválasztó tápszer fogyasztása javasolt. Módosított tehéntej-fehérjéből készült táplálékot hároméves korig adhatunk a babáknak.

Forrás: MTI

Egy fiatal apa készül felhívni a feleségét, hogy meggyőződjön: a szükséges bébitápszert vásárolja meg egyhónapos kislányuknak


Az elmúlt évek újdonsága a babatej elnevezésű tápszer, ami szintén tehéntejből készül. Az anyatejpótló tápszerekkel ellentétben ezek drágábban, ám élelmiszerboltban is kaphatók. Ha a családban atópiás-allergiás betegséggel küzdő gyermek van, a baba számára speciális tápszer fogyasztása javasolt. A hidrolizált fehérjét tartalmazó tápszert receptre is felíratathatjuk, így féláron juthatunk hozzá.


Tápszer kontra anyatej

Tápszer és anyatej között alapvető különbség van fehérjetartalmukban. A tehéntej több mint negyvenfajta fehérjét tartalmaz, s tápszer gyártása során ezek arányán változtatnak. Bár az előállítás során cél, az anyatejhez hasonló táplálék előállítása, a mesterséges ételből hiányoznak azok a fehérjék, amelyek fontosak az agy és a test fejlődéséhez. Az anyatej fontos összetevői a zsírok is, amit gyártás során eltávolítanak a tehéntejből és növényi olajokkal pótolnak. Az anyatej szénhidrátban gazdag és tartalmazza a tejcukor lebontását segítő enzimet is. Mivel a tápszerekből ez hiányzik, így azok a babáknál gyakran puffadást, hasgörcsöt okozhatnak. 

A tápszeres táplálás veszélyeiről és a tápszerek árairól a következő oldalon olvashat!
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Barcsák Lászlóné, 2019. június 16.

Azt szeretném tudni, hogy lehet egy hirdetett üzletet ellenőrizni hogy valóban nem piramissal ke...

MLM vagy piramisjáték?

Mr. Richard Cosmos, 2019. június 15.

Jó napot,

Én egy bejegyzett magán pénzt hitelezo. Adunk hitelt, hogy segítse az ...

Menekülés a UPC-től

Mr. Richard Cosmos, 2019. június 15.

Jó napot,

Én egy bejegyzett magán pénzt hitelezo. Adunk hitelt, hogy segítse az ...

Menekülés a UPC-től

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés