Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kanosszajárás az ingatlanos garanciáért

Szabó Emese, 2009. március 04. - szerda 15:44
Címkék: ingatlan, garancia, eljárás, szerződés, panasz, jótállás, szavatosság
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Hogyan lesz egy egyszerű garanciális problémából több százezres pluszkiadás? Hogyan jut odáig egy ingatlantulajdonos, hogy követelése behajtásához céget kell felszámoltatnia? Történetünkből kiderül.


Garancia a ködben

Ilyen esetekben fontos a gyorsaság: olvasónknak nem kellett volna pluszköröket tennie, abban a pillanatban bírósághoz kellett volna fordulnia, amint a garanciára kötelezett cég nem reagált levelére.

Forrás: photos.com

 

Önmagának tartozik "körbe"
a cégtulajdonos

„Az eljárás persze ebben az esetben sem lett volna sokkal gyorsabb, és a behajtás sem feltétlenül lett volna eredményesebb, hiszen levélírónk szerint a cégnek nincs vagyona. Ilyen esetekben a csődtörvény lehetőséget biztosít arra, hogy a bíróságtól kérjék az ügyvezető felelősségének megállapítását, ha az ügyvezető a fizetésképtelenséggel fenyegető helyzet során munkáját nem a hitelezők érdekeinek megfelelően látta el. Ha a felszámolási vagyon nem fedezi a tartozásokat, azok kielégítéséért az ügyvezető saját vagyonával felel.

Gyanítható azonban, hogy ha az ügyvezető kellőképp rafinált: nincs a tulajdonában ingatlan, sőt nincsen bejelentett munkahelye sem. Az eljárás tehát csak akkor lehet sikeres, ha az ügyvezetőnek vannak vagyontárgyai, vagy végrehajtás alá vonható jövedelme. Ha az ügyvezetőnek más cége is van, elvben azokat is "elő lehet venni", de a gyakorlatban ez sem szokott működni - sorolja a nehézségeket dr. Ruszthi Hunor.


Hiába a felszámolás

Olvasónk súlyos százezreket költve tehát a végsőkig ment, és bekapcsolódott a felszámolásba. Mint említettük, eleve nem tudta behajtani a nyertes per során felmerült költségeit, így az ügyvédi költséget és a szakértői díjakat, de bukta a felszámolási eljárásban fizetendő összeget is, ami a tartozás egy százaléka, maximum százezer forint. A végrehajtónak illetékbélyegen fizetendő, szintén egy százalékos megelőlegezendő költsége is ablakon kidobott pénz volt számára.

Hiába bűncselekmény, ha az ügyvezető kivonja a cégből a pénzt, amikor tisztában van annak fizetésképtelenségével, a rendőrség sem kívánt foglalkozni az üggyel, nem tekintve bűncselekménynek az esetet. (A csődbűncselekmény egyébként egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, és ha a felszámoló erre gyanakszik, hivatalból kötelessége feljelentést tennie a vám- és pénzügyőrségen.)


Kinyíló kiskapuk

És hogy ez miért lehetséges? A jogszabályalkotók elvben arra törekszenek, hogy a korlátolt felelősségű társaságok és a részvénytársaságok mögöttes felelősségével ne lehessen visszaélni, de úgy tűnik, kiskapuk mindig maradnak. Sőt, gyártják is azokat szépen: 2006 előtt például a két éven belül felszámolt cégek ügyvezetői nem vállalhattak gazdasági társaságban vezető pozíciót, azóta viszont a jogalkotók már erre is lehetőséget biztosítanak. Néhányuk előnyére, sokunk kárára.
 

1.  Kanosszajárás az ingatlanos garanciáért
2.  Hasztalan felszámolás

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

dr. tóth imre-, 2009. március 05. - csütörtök 13:25

Nem feltétlenül a hatályos jogi szabályozással, hanem a gondolkodás nélkül, kellő jogismeret hiányában aláírt szerződésekkel van a baj. Mivel a vevő az úr ( ritka mint a fehér holló és nála van a pénz ! ) semmi akadálya, hogy a saját elképzeléseinek szerződésbe foglalásához ragaszkodjon. A szerződés megkötése előtt és nem utána, kell ügyvédhez fordulni. Négy jó tanács: (1) A szerződést csak a saját ügyvédünkkel ( nem az ellenérdekű fél ügyvédjével ! ) való alapos megbeszélés után kössük, vagy éppen ne kössük meg. (2.) ragaszkodjunk ahhoz, hogy a szerződésben legyen un. "jóteljesítési" garancia, ami de facto a vételár egy részének meghatározott ideig történő,legális visszatartását jelenti. (3.) Ragaszkodjunk ahhoz, hogy az eladó a szavatossági jogok fedezetére, adjon biztosítékot. ( Letét, vagy kezes ! ) (4.) Mindenképpen kössünk ki szerződésszegés esetére komoly kötbért, ami egy elkövetkezendő perben jelentősen csökkenti a reánk háruló bizonyítási terhet, s ezzel a per időtartamát is. Ugyanis kötbér kikötése esetén sem azt nem kell bizonyítanunk, hogy a szerződésszegésből származott -é kárunk, sem pedig annak összegszerűségét. És még valamit ! A saját ügyvéd ugyan pénzbe kerül, de nagyságrendekkel kevesebbe, mint a rossz szerződésből előálló károk ! Az előzőekben irtak, harmincöt év aktív, ügyvédi pályámnak, megszívlelendő tapasztalatai.

kisrobert, 2009. március 05. - csütörtök 10:57

Ezek a megfelelő törvények - a megfelelő politikusaink alakítgatták saját képmásukra. És ez az elmúlt 20 év összes kormányára igaz.

obsitos, 2009. március 04. - szerda 16:14

20 év alatt nem sikerült a megfelelő törvényeket kidolgozni !!! Vajon kik a cégtulajok ?

Kommentek

NORA SMITH, 2018. június 23.

Szüksége van egy kényelmes kölcsön az Ön elégedettségére? Kínálunk megfizethető hitel 2%...

Alakítsd elektromossá az autód!

Eric finance, 2018. június 23.

Szüksége van valamilyen kölcsönre, ha igen, e-mailt küldenünk ma arról, hogy hogyan szerezzü...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

Mr. Dékány Endre, 2018. június 21.

Sürgős hitre van szüksége (alapok)? Ha igen, további információért forduljon hozzánk e-mail...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés