Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Mélyponton a vásárlási hajlandóság

Munkatársunktól, 2009. február 26. - csütörtök 13:55
Címkék: ellenőrzés, vásárlás, kiadvány
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Jelentősen esve mélypontjára süllyedt 2008 decemberében a vásárlási hajlandóság a GfK Hungária legújabb, a magyar kiskereskedelmet vizsgáló kutatása szerint - mondta Kozák Ákos, a piackutató intézet igazgatója.


A vásárlási hajlandóság 2008 szeptemberéhez képest rekord mértékben esett, ami arra utal, hogy 2008 végéig a hazai fogyasztók többsége nem vett tudomást arról, hogy a válság miatt át kellene alakítania vásárlási szokásait.

Forrás: MTI
Dörnyei Otília, a GfK ügyfélkapcsolati igazgatója a kutatás eredményeinek ismertetésekor kiemelte: a globális válság kapcsán tavaly év végén kialakult bizonytalanság nem változtatta meg a hazai kiskereskedelmet 2008-ban, csak a korábbi tendenciákat erősítette fel.

A GfK kutatása megállapította, a magyar háztartások a munkanélküliségtől és a családok anyagi helyzetének romlásától való félelem hatására várakozó álláspontra helyezkedtek a vásárlások tekintetében. 2008-ban megtorpant a hipermarketek és a diszkontok korábbi dinamikus növekedése: a háztartások az utóbbiban már csak 3,6, előbbiben pedig 1,1 százalékkal hagytak több pénzt 2008-ban, mint egy évvel korábban.


A GfK adatai szerint az élményszerű nagybevásárlások aránya két éve folyamatosan csökken, amely nem kedvez a nagyobb alapterületű boltoknak. A diszkontok pedig már 2007-ben sem tudták növelni vásárlóik számát. A magasabb árszínvonalat képviselő szupermarketek és drogériák forgalma ugyanakkor mind a teljes 2008-as évet, mind az utolsó negyedévét vizsgálva erőteljesen nőtt. A szupermarketek forgalmának értéke 2008-ban 20,2, a drogériáké 15,4 százalékkal lett több. Ennek oka, hogy új vásárlókat is megnyertek maguknak, illetve meglévő vásárlóik is többször vásároltak náluk, és egy-egy alkalommal több pénzt is költöttek. Dörnyei Otília hangsúlyozta: mivel a válság miatt csökkent a fogyasztók lojalitása az egyes üzlettípusok iránt, ezért 2009-ben azok nyernek a kereskedelemben, akik új vevőket tudnak megnyerni maguknak.

A tavalyi év utolsó negyedében csökkentek a magyar háztartások vásárlásai az alapvetőbb termékek közül a tej, a feldolgozott húsok és a mosószerek kategóriában. Emellett kevesebb tea, csokoládé, édes és sós keksz, valamint őrölt pörkölt kávé fogyott. Dörnyei Otília ehhez kapcsolódóan elmondta, hogy a kávé és a tea forgalma évek óta csökken, a válság csak ráerősít erre a tendenciára. Az alapvető termékek közül nem estek vissza a száraztészta, a sajt, a joghurt és a túró vásárlásai. Égetett szeszekből és borból is hasonló mennyiség fogyott, mint egy évvel korábban.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mária Ádám, 2018. november 19.

A nevem Mária Ádám egy egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot hagy...

133/2007. (VI. 13.) Korm. rendelet az üzletek működésének rendjéről, valamint az egyes üzlet nélkül folytatható

Josef Lewis, 2018. november 16.

Jó napot, Josef Lewis vagyok. Egy elismert, törvényes és akkreditált hitelező. Nagyon gyorsan ...

Telefonok a szervizben

Ella, 2018. november 15.

Helló mindenki itt vagyok, hogy bizonyságot tegyek arról, hogy megkaptam a kölcsönt John Hawkin...

Telefonok a szervizben

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés