Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Jogi ügyintézés csekély díjazásért

Kovács Barbara, 2009. február 25. - szerda 17:33
Címkék: fogyasztóvédelem, jog, törvény, szolgáltató, díj, eljárás, olcsó, ügyintézés, ügyfélszolgálat
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Attól, hogy nem engedhetjük meg magunknak egy ügyvéd igénybevételének költségeit még nem kell lemondanunk a jogi segítségről. Bár a "Nép ügyvédje" szolgáltatás igénybe vétele keresethez kötött, az ügyfélszolgálat bárki rendelkezésére áll.


A jogi segítségnyújtás intézménye 2004 óta létezik hazánkban. Ennek keretében a rászorulók tavalyig peren kívüli ügyekben kaphattak tanácsot, illetve készíttethettek jogi okiratot, tavaly óta pedig pereikhez is ingyenes jogi képviseletet kaphatnak. Peres eljárás esetén eddig a bíróság jelölte a kirendelt ügyvédet, mostantól azonban a bajba jutott ügyfél már a segítségnyújtó szolgálat jogi segítői közül választhat.


Forrás: photos.com
Segítség! Ingyen?

Ingyenes jogsegélyt a rendszeres szociális segélyben részesülők, közgyógyellátottak, hajléktalanok, vagy átmeneti szálláson lakók, menekültek vagy menekültügyi eljárásban résztvevők vehetnek igénybe. Díjmentesen kapnak segítséget azok is, akik vízumkiadással, tartózkodási vagy letelepedési engedélyük megszerzésének ügyében, netán honosítás problémájával keresik fel a szervezetet, ha legalább egyik családtagjuk magyar állampolgár. Azoknak sem kell fizetniük, akik családjukban rendszeres gyermekvédelmi támogatáshoz jutó gyereket nevelnek. Az ingyenesség akkor is érvényes, ha az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 28 500 forintot, egyedülállók esetében a 42 750 forintot.


Peren kívüli esetekben
akkor sem kell fizetni, ha az eljárás során bebizonyosodott, hogy bűncselekmény történt és az áldozatok jövedelme nem haladja meg a 159 100 forintot. Ilyen esetekben a felmerülő ügyvédi költségeket az állam fizeti. A programban résztvevő jogi szakemberek munkájuk után díjazásban részesülnek.


Halasztott fizetés - csak később kell zsebbe nyúlni

Peren kívüli és peres ügyben nyújtott segítség esetén egy éves fizetési halasztást kaphat az, akinek fizetése legfeljebb havi 79 550 forint. Peres ügyekben pedig akkor jár fizetési halasztás, ha bűncselekmény történt és az áldozat jövedelme nem több 159 100 forintnál. Ez annyit jelent, hogy a kirótt díjat az eset után egy évvel kell elkezdeni fizetni, részletfizetési kedvezménnyel. Ha az adósnak időközben további anyagi nehézsége támad, fizetési kötelezettségét újból átütemezik - hangsúlyozza dr. Ádám Adrienn a jogi segélynyújtó szolgálat osztályvezetője.

Az állam garantálja a segédkező ügyvédek óradíját, akik peren kívüli esetekben legfeljebb 3450 forint plusz áfa per órás költséggel számolhatnak. Peres ügy első fokú tárgyalása során az elszámolható költség tizennyolcezer forint plusz áfa, másodfokú tárgyaláskor ennek fele, vagyis 13 500 forint, ha a pert elvész. Megnyert tárgyalás után a bíróság az esetek kilencven százalékában a vesztes félre terheli a per minden költségét. A jogi szolgálatot igénybe vevő ügyfél költsége ötvenezer forintnál magasabbak nem lehet.


Milyen ügyekben segítenek?

A Nép ügyvédje elsősorban a mindennapi megélhetéssel, életvitellel kapcsolatos ügyekben nyújt jogi segítséget. Fogyasztóvédelmi kérdésekben, jogvita esetén akár a bíróság előtt is segítenek és akár a peren kívüli egyezség eléréséhez is támogatást adhatnak.


Forrás: photos.com
Peren kívül és perben

A szolgálathoz fordulva peren kívül is kaphatunk jogi tanácsot. Fogyasztóvédelmi probléma esetén például ismertetik garanciális jogainkat. Az irat és dokumentum szerkesztés, illetve egy ügy kapcsán peres eljárást kezdeményező keresetlevél megírása is ebbe a kategóriába tartozik.

Utóbbi esetben ügyvédi levelet fogalmaznak a forgalmazónak a hibás termék ügyében, illetve, ha a vásárló nem tud élni garanciális jogaival, a gyártónak írnak felszólító levelet. Ha fogyasztó és kereskedő között a jogi dokumentum ellenére sincs megegyezés, a vásárló a per során is jogi képviseletet kaphat.


Ha egy szerződés esetén törvény írja elő a jogi képviselő közreműködését, a szolgálat nem ad segítséget. Ebbe a kategóriába tartozik például a lakásvásárlás, ingatlanhitel-felvétel vagy öröklési szerződés. Lakásmaffia-gyanús ügyekben azonban az áldozat tanácsadás, iratszerkesztés és per esetén egyaránt a Nép ügyvédje segítségét kérheti.

Peres ügy esetén a rászoruló választhat ügyvédet. Ilyenkor ügye áttanulmányozása után listát kap a szolgálat azon jogi képviselőkről, akik segítségére lehetnek, majd szabadon dönthet, kit választ. A szolgálat csak akkor jelöl ki ügyvédet, ha nagyon rövid idő van a tárgyalásig, vagy ha azt a kérelmező ügye megkívánja.


Hol a segítség?

A Nép ügyvédje szolgáltatásról az ingyenesen hívható, 06-80/244-444-es telefonszámon kaphatunk információt. Itt megadják a legközelebbi iroda félfogadási idejét is. A helyi irodákról az önkormányzatok szociális osztályain, bíróságokon, plakátokon és szórólapokon is információt kaphatunk. A www.kih.gov.hu honlapon (az alaptevékenységek fülre kattintással) minden szükséges információ megtalálható, emellett a szükséges nyomtatványok is letölthetők.


Bónusz ügyfélszolgálat

Egyszerűbb esetben bárki, jövedelmének vizsgálata nélkül is tanácsot kérhet a jogi segítségnyújtó irodák ügyfélszolgálatán. A www.kih.gov.hu oldalon az állandó, kihelyezett ügyfélszolgálati irodák elérhetősége és nyitva tartása is megtalálható.

Az ügyfélszolgálatra érkezők hatvan százaléka azonnal segítséget kap. Peren kívüli, vagy peres eljárás csupán a fennmaradó, közel negyven százalékból lesz. Tavaly a szolgálat 85 millió forintot fordított ügyvédi költségekre és idén azonos keretösszeg felhasználását tervezik. A Nép ügyvédje által nyújtott lehetőségeket tavaly összesen 3149 esetben vették igénybe.

 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

john royster, 2018. július 08. - vasárnap 12:30

Üdv mindenkinek, Szüksége van pénzügyi segítségre? Legalább 1 000,00 eurót vagy legfeljebb 1 millió forintos hiteleket biztosítunk Euro / USD 500,000,000.00, melynek időtartama 1-30 év 2% -os kamatcsökkentéssel. Szüksége van egy üzleti kölcsönre? Szüksége van egyéni kölcsönre? Szeretne vásárolni egy autót? Jelzáloghitelre van szüksége? Szüksége van egy kölcsönre, hogy kiegyenlítse az adósságát? Szüksége van hatalmas tőkére, hogy elindíthassa üzleti javaslatát vagy terjeszkedés? Elvesztetted a reményt, és úgy gondolja, nincs kiút és A pénzügyi terhe továbbra is fennáll? Kérjük, ne habozzon kapcsolatba lépni velünk üzlet. Lépjen kapcsolatba velünk e-mailben: (JOHNROYSTER321@GMAIL.COM) Ügyvezető igazgató (vezérigazgató) E-mail: (JOHNROYSTER321@GMAIL.COM) Whatsapp száma +2347060613783

emi , 2017. augusztus 13. - vasárnap 02:57

Köszönöm ezt a nagy kölcsöntársaságnak, hogy a nevem voriel. Megtaláltam ezt a nagyszerű embert, Tom úr, aki 31 000 eurós hitelösszeget ajánl fel, annyira összezavarodtam, amíg valaki ezt a nagyszerű vállalatot, aki késedelem nélkül kölcsönad, felveheti a kapcsolatot a céggel Bármilyen kölcsön kapcsolattartó e-mail (tombradinvestment@gmail.com)

milan chris, 2017. július 19. - szerda 15:20

Nehéz időkben megy keresztül a hitelfelvétel megszerzéséért, mert a MILAN Loan Lending Compania kínál mindenféle kölcsönt, és mi is kínálunk biztonságos kölcsön otthon, valamint a kölcsön befektetni az üzleti cpntact nekünk most: milanfinancialcompanies@gmail.com Vagy milanfinancialcompanies@yahoo.com

milan chris, 2017. július 19. - szerda 15:19

Nehéz időkben megy keresztül a hitelfelvétel megszerzéséért, mert a MILAN Loan Lending Compania kínál mindenféle kölcsönt, és mi is kínálunk biztonságos kölcsön otthon, valamint a kölcsön befektetni az üzleti cpntact nekünk most: milanfinancialcompanies@gmail.com Vagy milanfinancialcompanies@yahoo.com

Füreder Jánosné, 2012. június 25. - hétfő 16:36

Tisztelt ügyvéd úr Testvérem 2010.novemberében hunyt el,megvolt az örökösödési tárgyalás,amin egy vidéki határban lévő földet örököltem,ami egy régóta pallagon lévő műveletlen területen van és szó sem volt tartozás örökléséről.Nincs gyereke és egyenesági rokona. Hárman vagyunk testvérek a másik testvérem lemondott az örökségről. Az elhunyt testvéremnek más vagyona egyáltalán nem volt,albérletben lakott. A napokban kaptam egy banktól egy végrehajtói levelet,amiben az áll,hogy 2007-ben 140.000 ft kölcsönt vett fel.állítólag kezes nem volt ezért rajtam követelnek 340.000 ft-ot kamatostul. Nem tudom testvérem fizetett-e valamennyit vissza vagy a nyugdíjából vontak-e. Kérdésem az lenne,hogy kötelezhetnek-e fizetésre,miért a halála után másfél évvel keresnek meg,az örökölt vagyon az adóssághoz képest semmit sem ér. A temetési költséget 200.000 ft-ot is teljes mértékben én fizettem. Az utolsó két havi nyugdíját is a főbérlője vette föl,mert neki volt meghatalmazása. A nyugdíjam havi 42.000 ft ,ebből még megélni is nehéz. Előre is köszönöm a válaszukat Tisztelettel

Végvári Attila József, 2009. február 27. - péntek 15:43

- "Az ingyenesség akkor is érvényes, ha az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 28 500 forintot, egyedülállók esetében a 42 750 forintot." - Én ezt a 28500 forintot családosok és egyedülállók esetében a 42 750 forintot egy kicsit aggályosnak tartom! Mivel én ugyan családban élek, és a családom össz havi nettó jövedelme 140 395 forint. És a kis családom 4 fős, akkor ki lehet számolni az egyfőre jutó nettó jövedelem 35 098 forint. Édesapám 44 095 forintos nyugdíja van, nekem pedig csak a 20 300 forintos emelt családi pótlék melyet tartos betegség miatt kapok. Édesanyámnak havi nettó 76 000 forint a jövedelme. Öcsémnek jelenelg nincs jövedelme. A lakás rezsi pedig havi 70 000 forint. Két szobás 53m2 lakásban élünk. Tehát az össz jövedelem fele a lakás rezsi, és a maradék 70 000 forintból kell meg is élnünk. Ebből a maradék 70 000 forintból kell még meg venni a bkv bérletet is, és annyámnak az ebédjét is ki fizetni a munkahelyén! Ami 3x9000 ft normal bkv bérlet pulusz 3550 forint nyugdijas bérlet és ehhez jön 12 000 forint az étekezés anyámank a munkahelyén. Na már most akkor számoljuk már ki mi marad meg élhetésre? Vagy mondjuk ügyvédre. A kérdésem az hogy ha ügyvédre lenne szükségem akkor azt biből és honnan fizzesem? Épp ezért tartom aggályosnak ezen magadott összeget!

Kommentek

Rozsa Karoly, 2018. július 19.

Jó nap
hitelintézet vagy szervezet vagyunk, 2% -os kamatot kínálunk mindkettőnek
...

Telefonok a szervizben

Mrs Farida Stephen, 2018. július 19.

Jó nap regisztrált magánpénzt kölcsönadó vagyok. Olyan hiteleket adunk ki, amelyek segítik a...

Patika trükk

Mrs Farida Stephen, 2018. július 19.

Jó nap regisztrált magánpénzt kölcsönadó vagyok. Olyan hiteleket adunk ki, amelyek segítik a...

Évi egy fogkefe

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés