Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Gyarmati Stefánia, 2009. február 24. - kedd 16:55
Címkék: fogyasztóvédelem, bank, hitel, ügyintézés, díj, reklamáció, panasz
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Olvasónk eredetileg az OTP-vel szemben, tíz éve húzódó számlahitele miatt folytatott szélmalomharcához kért segítséget tőlünk. Ügyének részleteit megismerve úgy gondoltuk, kálváriája tanulsággal szolgálhat a többi, hitellel rendelkező bankszámlatulajdonos számára is.


Győri olvasónk rémtörténete1999-ben kezdődött, miután a helyi OTP-től kétszázezer forintos folyószámlahitelt (B-hitelt) vett fel. Rendszeresen, időre törlesztett, ám egy év után fizetési halasztást kellett kérnie, egy váratlanul bekövetkező betegség, majd emiatti munkanélkülisége miatt. Bankja beleegyezett a halasztásba, olvasónk fizette is az új feltételek szerint megszabott törlesztő részleteket. Ám újabb év sem telt el, a számlavezető fiók átadta ügyét a bank faktorcégének, akik 2002 augusztus végén már közel négyszázezer forintos követelésük kiegyenlítésére szólították fel.

Az összeg az elmaradt törlesztőrészletekből és azok súlyos kamataiból állt össze, és bár a cég nem szolgált részletes kimutatással, olvasónk beleegyezett, hogy az összeget tizenötezer forintjával megfizeti az OTP-nek. Annyi könnyítést kért, hogy az újabb másfél év alatt már ne növekedjenek tovább a kamatterhek, amibe az OTP Faktoring bele is egyezett. 2005-re minden csekket befizetett, de telefonon megkérdezte, minden rendben van-e. A követeléskezelők frappáns válasza további négy csekk volt. Ezzel ugyan a szerződés szerinti lejárat négy hónappal hosszabbodott, de a faktorcég egy telefonbeszélgetés alkalmával lezártnak tekintette közös ügyüket.

Forrás: Fogyasztók/Tóth sándor Péter

Derült égből a követelés

Három nyugodt év után tavaly ősszel olvasónk újabb fizetési felszólítást kapott a cég egy másik kirendeltségétől. Ezúttal több mint négyszázharmincezer forint tíz napon belül történő befizetésére szólították fel. Telefonos érdeklődésére azt a választ kapta, hogy elmaradt befizetései vannak, így 2002-ig visszamenően, a teljes összeget kérik újból, kamatokkal. Olvasónk kétségbeesetten kereste elő korábbi befizetési bizonylatait és úgy találta, hatvanezer forinttal valóban adós maradhatott.

Ezt elismerte a banknak, akik cserében viszont egyáltalán nem tudták megmondani neki, miből származik négyszázharmincezres hátraléka. Megnyugtatásul azért közölték, hogy nem kötelességük szólni ügyfeleiknek azok hátralékairól. Abba szerencsére belemennének, hogy olvasónk újabb három éven át, havi tizenötezerrel törlessze állítólagos tartozását. Ami így már hatszázezer forintos, újabb bevételt jelentene a legnagyobb hazai bank számára. (Eddig a banknak százezer forintnál is többet fizetett vissza, emellett háromszázharmincezret a faktorcégnek is.) Ha nem hajlandó elismerni négyszázezer forintos tartozását és nem akarja visszatörleszteni, az OTP Faktoring Zrt. olvasónkra küldi a végrehajtót. Csekély bevételből gazdálkodó, kétgyerekes családról van szó, akik önkormányzati tulajdonú panellakásban élnek, sem autójuk, sem más értékesebb ingóságuk nincsen.

Dióhéjban ennyi a történet, most pedig nézzük a lehetséges megoldásokat és a részletekben rejlő tanulságokat.

Miután átnéztük olvasónk és az OTP levelezését, úgy találtuk, a bank, illetve faktorcégének eljárása számos ponton kifogásolható. Komoly hiányosságokat találtunk például a tájékoztatás és elszámolás körül. Nem tudni pontosan, 1999-től összesen hány forint befizetés érkezett a bankhoz és az milyen mértékben csökkentette a tőketartozás, illetve a kamat összegét. Itt persze olvasónk is hibázott, hiszen nem őrizte meg ezeket a fontos adatokat tanúsító számlakivonatait (a bank pedig utólag hatszázötven forint fejében adja ki darabját). A számlavezető fiók illetékesének is illett volna felszólítania nem, vagy késedelmesen fizető ügyfelét az elmaradások következményeire és részletesen tájékoztatnia kellett volna a fizetési halasztás lehetőségeiről is. Mindez nem, illetve igen felszínesen történt meg, a faktorálás tényét pedig nem is jelezték ügyfelüknek.

Itt jegyezzük meg, hogy egy hitel átütemezése nem csak az ügyfélnek, de bankjának jól felfogott érdeke is. Mivel egy bedőlt adósnak ők sem örülnek, a legtöbb esetben kompromisszumkészek (ha másként nem, békéltető testület bevonásával). Ugyanakkor az ügyfélnek szerződésbeli kötelességén túl mindennemű, a bankhoz fűződő viszonyát érintő változásról személyes érdeke haladéktalanul értesíteni a bankot. Ebben az esetben az átmeneti fizetésképtelenség tényéről beszélünk. Az ügyfél orvosi igazolásokkal, illetve munkahelyi felmondólevelének bemutatása révén is kérheti bankját méltányosság gyakorlására. Ezt az ügy elején a bankkal szemben meg is tette, ám később, a faktorcégnél már szóba sem jött, pedig olvasónk ott is élhetett volna ezzel a lehetőséggel.

Mindkét fél részéről nagy hiba, hogy sok fontos részletről nem készült írásos megállapodás, a telefonbeszélgetések zömét pedig más-más ügyintézővel és kirendeltséggel folytatta. A faktorcégnek a hitel kifutásakor írásbeli elszámolást kellett volna készítenie, és mivel ezt nem tette meg, olvasónknak kellett volna kicsikarnia tőlük. Ennek hiányában mindössze annyit tud bizonyítani, hogy a kapott csekkeket hiánytalanul befizette, ám nem tudni, azok végösszege valóban a teljes hitelt fedezte-e, vagy csak az addig összegyűlt kamatokat. Ráadásul egy lezáró határozattal kezében egyértelműen bizonyíthatná, (az OTP saját igazolásával) hogy hitele egyszer már kifutott.

Megkerestük Szabó Imrénét, az OTP Faktoring Zrt. székesfehérvári kirendeltségének vezetőjét, aki nagyon szűkszavú levélben reagált az előzőleg írásban kért kérdéseinkre. Azokra érdemi választ nem adva csupán arról tájékoztatta, hogy szociális helyzetére hivatkozva fizetési könnyítést kérhet. Szabóné nem szolgált részletes kimutatással arról, hogy az eredetileg kétszázezer forintos hitel miképpen hízhatott hatszázezer forintos követeléssé. Nem ismertette, mikor, milyen kamatokkal és díjakkal számoltak, illetve, hogy az ügyfelük által már kifizetett, majdnem félmillió forint miért nem törlesztette nullára ezt a hitelt. És végül, ha már végrehajtással fenyegetőznek, vajon van-e elképzelésük arról, mennyit vasalhatnak ki egy önkormányzati lakásban, minimálbérből élő családtól?

Tekintettel arra, hogy nem szándékosan nem fizető, rosszhiszemű ügyfélről van szó, olvasónknak azt javasoltuk, forduljon ügyével a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF), akiktől részletes bejelentése ellenében kérjen állásfoglalást. Nyomatékosan hivatkozzon arra, hogy az ügylet folyamán szinte egyáltalán nem kapott tájékoztatást, illetve írásbeli kimutatást ügyének állásáról. Írja meg, hogy a faktorcég “elfelejtette” határozatban rögzíteni a kölcsön visszafizetésének tényét (amit pedig telefonon lezártnak minősítettek), majd három év után húzták elő “varázskalapjukból” az állítólagos tartozást. Bízunk abban, hogy - legalább a Felügyelet számára - az OTP világos kimutatásokkal és magyarázattal szolgál majd - ha már ügyfele számára nem tette. Ha pedig a Felügyelet megalapozottnak tartja olvasónk panaszát, ő a bíróságon vehet elégtételt, hazánk legnagyobb bankján.


 

Megnyitott a Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete Komárom-Esztergom Megyei Kirendeltsége

A Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete a Hitelszövetséggel együtt 2009. február 15-én megnyitotta Komárom-Esztergom Megyei Kirendeltségét. Az Iroda várja egyrészt azon ügyfelek jelentkezését, akik a már korábban felvett hiteleiket bármilyen okból kifolyólag nem tudják törleszteni vagy várhatóan a jövőben hitelfizetési nehézségei támadhatnak. Másrészt segítséget kíván nyújtani a még hitelfelvétel előtt álló személyek részére.

Elérhetőség:
Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat
2800 Tatabánya, Főtér 4. 3.em. 327.sz.
Tel.: 34/517-175
Mobil: 0620-959-9548
E-mail: hitelkarosultaknydregio@index.hu


 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

bogáti sándorné, 2015. május 23. - szombat 18:00

Én is az otp faktoringnál fizetek.felmondták a szerzödésemet mert öszekevertem kétt cseket január helyet márciust fizetem,és igy azt irták nincs fizetve és aszerzödést felmondták ,hiába küldtem el acsekk másolatát nem fogaták el ,igy a fizetni valo öszeg a duplálya lett .hogy tehetnek ilyet. nem lehet teni ellenük semit ,csak nekik van igazuk.

Matus László, 2014. augusztus 21. - csütörtök 11:09

Sajnos lehetséges. Ha az elmaradás keletkezése óta eltelt pár év,idáig húzódott az ügy és közben befizetés sem volt akkor hamar összejön a 30-45%-os kamattal ez az összeg. Rájön még mindenféle díj és költség és kész a baj.

ANNA bOTOS, 2014. augusztus 20. - szerda 21:03

szeretném megkérdezni hogy az otp átadta a hitelemet a faktoring cégnek és egy millió hitelemból lett három jogosan kért háromszoros ősszeget kőszőnőm

Pofátlan összegeket költenek luxusautókra Orbánék, 2012. szeptember 29. - szombat 11:49

Éppen a napokbn beszéltem egy bécsi adószakértővel cégeknek intéznek dolgokat, Már kint is vágják amit a magyar bankok művelnek az már igen patkány szint olyan Magyarmódra-Judapest leszopatni akit lehet. Magyar Miniszterek agyon áldozzák magukat luxuskocsikban havi 3 milláért / Kopf amit ADÓKBÓL RÁNTANAK LE MAGUKNAK. Folyamatosan fusit intézik csakhogy a privát Bussines menjen ez az elsődleges állami költségeken , xarnak azok a magyar társadalomra .Van még kettő év megszedni amit lehet . Minél tőbb adót fizetsz annál jobban leszopatnak ! Ingyen pénzt vegyél fel aztán viszik a kecód csak azért mert megpróbálsz becsületes polgár maradni arra vigyáznak hogy fizetésből ne fejlődj , kénytelen vagy HITELT felvenni mert szretnél még életed során normális sátrad magadnak családodnak közben szépen lassan észre sem veszed hogy sűlyed a hajód. Ekkor veszel még fel hitelt és reménykedsz de miben is ? Magyarországon el kell adni mindent és elhúzni. Nincs normális élhető jelen és nem lesz jövőd sem. http://barikad.hu/pofatlan_osszegeket_koltenek_luxusautokra_orbanek-20120810

Matus László, 2012. szeptember 29. - szombat 09:33

Addig amíg ezeknek a "cégeknek" az urai,tulajdonosai vagy csendestársai abból a négyszáz miniszterből kerülnek ki akik állítólag a nép érdekeiért áldozzák életüket, nos addig itt rend nem lesz!!!

Csaba, 2012. szeptember 28. - péntek 20:24

Inkább a Providenttől kérek, és kifizetem egyben akkor is csak a duplája! Nevetséges az OTP faktoring!!!

Csaba, 2012. szeptember 28. - péntek 20:22

480 000 ft -ot kér az OTP Faktoring tőlem ezt jogosan, de 8 évre 18000-rel fizethetem ami majd 1 700 000 ft lesz ez mi ha nem uzsorakamat?

Anna Csorba, 2010. augusztus 17. - kedd 20:02

Igen problémák vannak a behajtó cégekkel is. Egyik adja a másiknak, ha az ő határidejét nem tartod, vagy kiadja egy másik behajtónak vagy pedig visszaadja az eredeti banknak. Ezt úgy indítják újra mintha nem fizettél volna be semmit, hiába van csekked amivel bizonyítok, pontosan az a baj, hogy nincs rajta csak a behajtó cég adata, tehát milyen címen fizetted a tartozást azt nem jelzi, elég sok a buktató és akkor nekünk kell magyarázkodni. Nekem bíróságon is volt ilyen témám egy tartozást két ügyszámon vezettek és kétszer akarták behajtani rajtam, nem tudom (rég volt) hogyan fedeztem fel, de valami nem stimmelt az összeggel. Na mire én ezt elintéztem eltelt jó pár év és sok-sok ügyintézés, na de sikerült. De miért szivatnak ennyire és ha nem veszem észre? A kamatszámításaikat hogyan lehet követni????? Jó lenne azért, ha valaki a segítségünkre lenne. Mert ügyvédre pénz nincs, ezek a cégek pedig fizetnek ezerrel és mindent megnyernek. Üdv. Mindenkinek

Anna Csorba, 2010. augusztus 14. - szombat 18:38

Nagyon el vagyok keseredve, sok probléma van a bankokkal, a behajtó cégekkel úgy színtén. Nem veszik tudomásul azt sem, hogy az embernek megszűnt a munkahelye, vagy felütötte a fejét egy betegség (az én esetemben: munkahely megszűnés 41 év után, a betegség pedig: DAGANAT hosszú éveken keresztül. Semmi remény arra, hogy közreműködjenek, a kamat a csillagos ég és elszámolás nuku. Csak a fenyegetések, a bíróság, a végrehajtás, szerintem aki ilyen hitelt felvesz nincs mit végrehajtani, mert: vállalati lakás, bérlakás, munkahely az ablakban és talán egy rozoga gépkocsi esetleg még egy-két-három gyerek akit el kell tartani. Miért nem működnek közre? Miért nem tájékoztatnak, hogy a kamat ebből és ebből adódik, levelezési költségként, egyéb költségként elképesztő összegeket írnak le. Mi kerül 7500 ft-ba postaköltség címén. Nem olcsó a posta, de nem is ilyen drága?! Az én esetem: valamennyi kamatot elengedtek, és a vállalt szerződés után nem számítanak fel kamatot, de 100 eft-ra visszafizetek 800 eFt-ot. A másik eset (ismerősöm): 200 eFt tőke + több mint 800 eFt. kamat. Ezt el fogja olvasni valami banki szakember. Vagy szívassuk a hülye magyart, ő vette fel a kölcsönt nem kényszerítettük: Üdv. mindenkinek, kitartást és fizessünk mint a barmok. Megjegyezni kívánom: nem nem fizetni nem akarunk, de ez már felér egy népbutítással. K.... gazdagok a bankok, van egy-két ismerősöm aki ott dolgozik, és nagyon-nagyon jól keresnek, a különféle juttatásokról nem is beszélek, valamint az 5 csillagos hotelekről ahová járnak, hogy mondják ezt manapság: "szakmai tréning"??? Hát a kamatos kamatokból telik. Gratulálunk!!!!

GReddy, 2009. július 14. - kedd 18:21

Amíg nem zavarjuk el az itt nyerészkedő undorító mocskos bankokat a búbánatos francba, és a jegybank nem lesz újra állami tulajdon nem tehetsz semmit: Nem veszel fel hitelt, és a fizetésed zsebbe kéred. Ezek a tetvek meg rohadjanak el a ravatalon. Mondok egy érdekes példát: IMF hitel: Mire is vettük fel? Az államkötvények visszavásárlási garanciájaként. Az államkötvényt kik veszik? A külföldi tulajdonú bankok, a hitelnyereségből, törvényileg előírva. Az IMF (pont a kondíciók miatt) nem adhat pénzt a kereskedelmi bankoknak, de gondoljuk csak végig. Az IMF hitel az államkötvényeken keresztül kivándorol a kereskedelmi bankok zsebébe. Az IMF hitelt (25 milliárd dollárról beszélünk!) a Méltóságos Bank kihelyezi tőkeként hova? Hozzád! Ráadásul az IMF hitelt mi fizetjük meg az adónkból. Ez azt jelenti, hogy a bank "törzstőkéjét" amit nekünk ad, mi dobjuk össze, majd kamatokkal terhelve adjuk vissza egyszer a hitelező banknak, egyszer az IMFnek. A felelősök meg kezdenek eltűnni a balfenéken... (Pl Gyurcsány Ferenc...) Hihetetlenül kevés időnk maradt az összeomlás előtt, ha csinálni akarunk valamit, akkor neki kell kezdeni. Mit szólnátok egy október 23.-hoz???


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Kommentek

Kovácsné Heffler- Foltányi Emma, 2019. augusztus 23.

Intrum Justitia zrt. 2002 óta vezetgeti a már visszafizetett kölcsönöm 2015.08 20-án lejárt a...

Behajtó cégek és a család

Kovácsné Heffler- Foltányi Emma, 2019. augusztus 23.

Intrum Justitia zrt. 2002 óta vezetgeti a már visszafizetett kölcsönöm 2015.08 20-án lejárt a...

Behajtó cégek és a család

Kovácsné Heffler- Foltányi Emma, 2019. augusztus 23.

Intrum Justitia zrt. 2002 óta vezetgeti a már visszafizetett kölcsönöm 2015.08 20-án lejárt a...

Behajtó cégek és a család

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés