Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Költség nélkül felmondható hitel

Munkatársunktól, 2009. február 19. - csütörtök 15:55
Címkék: jog, törvény, hitel, vásárlás, internet, díj
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Nem számítható fel sem kamat, sem pedig más költség a fogyasztási kölcsön után, ha valaki az interneten hitelre vásárol, de eláll a szerződéstől - derül ki az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium honlapján olvasható kormányrendelet tervezetéből.


Az Európai Bizottság múlt év őszén kifogásolta, hogy a magyar jogrendben a távollévők közti szerződésekről, illetve az ingatlanok időben megosztott használati jogának megszerzéséről szóló kormányrendeletek néhány pontja nem felel meg az uniós szabályoknak. A kormány válaszában három módosításra tett ígéretek, ezeket tartalmazza a nyilvánosságra hozott tervezet.

Forrás: photos.com
A távollévők között kötött szerződések tipikus esete az internetes vásárlás. Az eladó ehhez fogyasztási kölcsönt nyújthat, így például részletfizetést, halasztott fizetést engedélyezhet.

Az áru kézhezvételétől számított nyolc napon belül a vevő elállhat a szerződéstől, ilyenkor megszűnik a fogyasztási kölcsönszerződés is. Az uniós szabályok szerint ilyenkor sem kamat, sem pedig más költség nem számítható fel.

A bizottság kifogásolta, hogy a hatályos magyar jogszabály szerint egy esetben kell a kölcsönszerződés felmondásáért fizetnie a vevőnek, akkor, ha az eredeti szerződésben ezt összegszerűen kikötötték. A módosítás szerint ez kikerül majd a szövegből.


Az uniós szabályok szerint a megrendelés beérkezése utáni harminc napon belül kell teljesítenie a távollevők között kötött szerződést a kereskedőnek. A magyar szabály a harminc napot a vásárló felhívásától számítja. A módosítás megtartja a felszólítás lehetőségét, de ennek hiányában is a megrendelés megérkezésétől számított harminc napon belül kell megküldeni a rendelt árut.

Az ingatlanok időben megosztott használati jogát is meg lehet szerezni fogyasztási kölcsönnel, amikor nem a bank, hanem az eladó adja a részletfizetést. Ha az elállásra rendelkezésre álló - itt tizenöt napos - időn belül a vevő felmondja szerződést, akkor a kölcsön után semmilyen díj nem követelhető tőle. A jelenlegi magyar szabály itt is megengedi költség felszámítását, amennyiben azt az eredeti szerződésben kikötötték.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza