Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Ugye nem vagyok rákos? - diagnosztikák

Gönye László, 2009. február 19. - csütörtök 12:02
Címkék: egészség, gyógyszer, eljárás, teszt, ellenőrzés, díj, árkörkép
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Egészségünk állapotáról, az esetleges rendellenességekről, kialakuló elváltozásokról sok diagnosztikai eljárás ad teljes képet. Gyakran nehéz azonban eldönteni, melyik ajánlat megtévesztő és melyikben bízhatunk. Összegyűjtöttük az orvostudomány által elismert és alternatív módszereket, nem feledkezve meg a költségekről sem.


PET

A PET egy megjegyezhetetlen nevű eljárás, a pozitron-emissziós tomográfia rövidítése, ami napjaink egyik legfejlettebb diagnosztikai módszerét jelenti. Más képalkotó eljárásoktól -ultrahang, CT vagy MRI - abban különbözik, hogy szerveink állapota helyett működésükről ad képet. A betegségek először ugyanis nem elváltozás, hanem az adott szerv működési zavarai révén érhetők tetten. Az eljárás lényege, hogy a szakemberek a különböző biológiai anyagokat speciális izotópokkal jelölik meg. Az izotópok bomlásuk során pozitront bocsátanak ki, így téve láthatóvá adott szervünk, vagy akár testünk működését. Szervezetünk állapotát a testünkbe jutott anyag nyomon követésével mérik fel, így az esetleges betegség tényét, súlyosságát is. A felvételek készítése egy-két órával a vizsgálati anyag beadása után kezdődik, tizenöt-harminc percig tart, és nem jár azonnali eredménnyel. A kapott felvételeket szakemberek elemzik.

Forrás: MTI

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában működő PET nagy látóterű kamerája

PET-vizsgálat segítségével már alig néhány milliméteres elváltozások is észrevehetők, így akár a legkorábbi stádiumban lévő rákos megbetegedés is kiszűrhető. Az eljárást elsősorban az onkológia, a kardiológia, illetve az ideg- és elmegyógyászat alkalmazza. A PET és a CT technológia egyesítésével még alaposabb vizsgálat végezhető. Itthon is végeznek PET/CT-vizsgálatot, az Országos Egészség Pénztár által, vagy saját zsebből finanszírozva. Mivel nagyon drága eljárás, az OEP csak indokolt esetben segít minket hozzá egy PET-szűréshez. Elsőként vizsgálatkérő lapot kell igényelni hozzá, amit a megfelelő szakorvos (például onkológus vagy kardiológus) kezdeményezhet. A vizsgálatkérő lapot az OITI PET-CT Központhoz kell eljuttatnunk, a központ pedig továbbítja ezt a „regionális szakmaközi koordinációs bizottsághoz”. A bizottság időszakosan ülésezik, ha szerencsénk van, néhány héten belül és pozitívan dönt kérvényünkről. Ezt követően kerülhetünk várólistára, ami újabb hetekkel késlelteti a vizsgálatot. Ha komoly összeget tudunk áldozni az ügyre, persze egyszerűbb a dolog: fel kell hívni az adott intézetet, átutalni kétszázötvenezer forintot, úgy egy héten belül fogadnak is minket.

Forrás: MTI

Jelenleg négy helyen van PET-vizsgálat az országban, két budapesti, egy debreceni és egy kecskeméti intézetben. A közelmúltban kirobbant botrány szerint az OEP három intézményben finanszírozza a vizsgálatokat, kizárólag a közkézben lévő kecskeméti Onkológiai Központ nem kap tőlük támogatást ...


Alternatív diagnosztikák

Az alternatív állapotfelmérő módszereket még ma is az orvostársadalom kategorikusan elutasító magatartása kíséri. Pedig évek óta egyre több eljárás lesz alkalmazható és gombamód szaporodnak azok az intézetek ahol igénybe vehetjük - és a számok alapján igénybe is vesszük - a különböző alternatív diagnosztikákat. Termográfia, elektroakupunktúra, meridiándiagnosztika, bioelektromos terrénanalízis… - számba venni is nehéz, hány ilyen módszer létezik. Egy részük bizonyára szemfényvesztés, ám nézzünk néhány olyat, amiről legalábbis megoszlanak a vélemények.

Íriszdiagnosztika

A pupillánkat körülvevő terület vizsgálatából is következtethetünk szervezetünk állapotára - állítják a módszer pártolói. Íriszünkből minden fontos szervünk állapota kiolvasható. Pontosan meghatározható, melyik rész mutatja szívünk, vesénk vagy májunk állapotát. Az iridiológusok az íriszünkben lévő elszíneződésekből és mintákból következtetnek arra, hol lehet a baj, testünk mely része sérült, illetve milyen betegségre vagyunk hajlamosak. Mindehhez több úgynevezett írisztérképet is tanulmányozhatunk, bár az analízishez szakképzettség is szükséges. Az íriszvizsgálat nem tudja megállapítani esetleges betegségünk típusát és stádiumát, csak rámutat, hol van a baj, így kiderül, milyen további vizsgálatokra van szükség.

Az orvosok nagy része elutasítja ezt a módszert, mondván, eredményességét semmilyen tudományos kísérlet nem igazolja, emellett semmiféle kapcsolat nem ismert és bizonyított íriszünk és bármely más szervünk között. Ahogy Beck Mihály akadémikus fogalmazott egy interjúban: „…az írisz vizsgálatából semmiféle diagnosztikai megállapítást nem lehet tenni! Pénzes betegek nem létező betegségeit azonban pompásan fel lehet vele fedezni, és a nem létező betegségeket ugyanolyan eredményesen lehet is vele gyógyítani!” A témában azonban másféle hangokat is hallani, a vélemények legalábbis megosztottak a kérdésben. Egy fórumozó például így ír: „Nem adtam előzetesen támpontot, mégis három dolgot közöltek rólam, amiről tudomásom volt és további kettőt, amiről nem, de szerintük hajlamos vagyok rá.”

Forrás: MTI

Elméleti diagnosztika

A vizsgálat csupán néhány percig tart: a szakember egy iridioszkóppal, azaz réslámpával vizsgálja szemünk környékét, majd íriszünket. Ezután rögtön elmondja a diagnózist, és az eredménytől függően további vizsgálatot vagy gyógymódot ajánl. Az egyik legismertebb, íriszdiagnosztikával is foglalkozó helyen, az Ormos Intézetben tízezer forint egy vizsgálat, de van, ahol hétezer forintért vehető igénybe ez a szolgáltatás. (Bővebb információk a módszerről és szolgáltatókról itt.)

Vércseppanalízis

„Cseppben a tenger, vércseppben az ember.” A vércseppanalízis szerint a szervezetünkre vonatkozó legfontosabb információk már egy csepp vérből is kiolvashatók. Az ujjvégünkből vagy könyökhajlatunkból vett vér körülbelül ezerszeres-ezerötszázszoros nagyításban látható. Így már észlelhető például a vitaminok vagy ásványi anyagok hiánya, a fehérvérsejtek állapotából és mennyiségéből pedig az immunrendszerünk minőségére lehet következtetni és látszanak a szervezetünkbe került mikroorganizmusok.

Azt az orvosok sem vonják kétségbe, hogy a vér számtalan vizsgálat alapjául szolgálhat, inkább az a kétséges, hogy a vércseppanalízis alkalmas-e tényleges és teljes diagnosztikus felmérésre. Több információt nyerhetünk emésztésünkről, anyagcserénk állapotáról, felismerhetőek az érelmeszesedés korai jelei, kiszűrhetők egyes kórokozók is. A módszer kritikusai szerint az ilyen vizsgálatok azonban korántsem adnak teljes képet szervezetünk állapotáról, legalábbis a minél teljesebb körű diagnózishoz nagy szakértelem és megfelelő technikai apparátus kell. Világszerte több helyen kínálják ezt a szolgáltatást, de a valóban szakértő, tényleg megfelelő körülmények között dolgozó szolgáltató kevés. Jelenleg nyolc-tízezer forint körüli összegért végezhetjük el ezt a vizsgálatot.

Reflexdiagnosztika

A módszer az akupunktúrához hasonló szisztémával, csak nem gyógyító, hanem diagnosztizáló céllal működik. A fülön vagy a talpon lévő meghatározott pontok révén ellenőrizhetőek bizonyos szerveink. Akár ujjal, akár más eszközzel gyakorolnak nyomást ezekre a területekre - ahol fáj, annál a szervünknél valami probléma van. Ilyen diagnosztikai pontok nem csupán talpunkon és fülünkön, de testünk egyéb pontjain is vannak, ám ezeket állítólag csak különleges képzettségű és tapasztalattal bíró szakemberek, reflexológusok tudják kitapintani.

A reflexológia manapság divatos válfaja a Voll-féle elektroreflex-diagnosztika. Az általános orvosi vélemény a reflexdiagnosztikát még csak elutasítja, az elektroreflex-diagnosztikát viszont már egyenesen kikéri magának. Ez ugyanis olyan diagnosztikai eljárás, ami egyben kezelés is. A gyógyítás azonban nem gyógyszeres, a betegnek egy üvegkapszulát kell a kezében tartania, közben pedig egy készüléket figyelhet, elmozdul-e a mutató, ami szervezete állapotáról informálja őt.

Egy reflexdiagnosztikai felmérés negyedórástól az egyórás hosszig húzódhat, a kezelő módszerétől és képzettségétől függően. Az elérhető szolgáltatások hét- és tizenkétezer forint között érhetők el, némely esetben más eljárásokkal, például biorezonanciás állapotfelméréssel kombinálva.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Pakodiné Kovács Ida, 2019. április 13.

1 1/2 éve vagyok Bank ügyfele. Eddig teljesen korrektül jártak el - igaz a törlesztéssel sem c...

Túllépte hatáskörét a Cofidis

Pakodiné Kovács Ida, 2019. április 13.

1 1/2 éve vagyok Bank ügyfele. Eddig teljesen korrektül jártak el - igaz a törlesztéssel sem c...

Túllépte hatáskörét a Cofidis

Dobson, 2019. április 12.

Szükség van személyes és üzleti vagy befektetési finanszírozásra, stressz és gyors jóváha...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés