Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Vizes terep: hányszor számláz a vízművek?

Szabó Emese, 2009. február 16. - hétfő 14:33
Címkék: víz, szolgáltató, díj, jog
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Szerkesztőségünk több vízszolgáltatási problémával kapcsolatos levelet kapott, ezeknek jártunk utána. Cikkünkből kiderül, megalapozott-e olvasónk sejtése, miszerint a szolgáltató a mellékmérők és főmérő külön-külön történő leolvasásával egyes tételeket duplán számláz.


Mérhetetlen állapot

Levélírónk társasházában minden tulajdonosnak külön mellékvízmérője van, és külön mellékmérő méri a társasház által közösen használt, locsolásra, takarításra szolgáló víz mennyiségét is. Ez így rendben is lenne, hiszen minden tulajdonosnak egyedi szerződése van a vízszolgáltatóval. A szolgáltató azonban nem tájékoztatja a lakókat arról, hogy adott időszakban hány mellékmérőt nem sikerült leolvasnia. Ez olvasónk szerint azért gond, mert a főmérőn mért fogyasztás és a mellékmérők fogasztásainak különbözetét a társasház fizeti ki - akkor is, ha ez adott esetben nem is a közös-, hanem a le nem olvasott mellékmérők tulajdonosainak vízfogyasztása.

Levélírónk annak lehetőségét is fölveti, hogy amikor a vízművek a le nem olvasott mellékmérők állását a következő számlázási időszakban leolvassa, azt kiszámlázza a mellékmérő tulajdonosának, miközben a ház azért a vízmennyiségért egyszer már fizetett.

Forrás: MTI

Vízóraleolvasás a távolból Győrött

Olvasónk szerint az is lehetséges, hogy a félköbméterenként átforduló vízórák visszaélésre adnak lehetőséget: mint írja, a konyhai mellékmérők csak két leolvasás után fordulnak, így eltérés keletkezik a mellékmérők és a ház főmérője között. Ez azt eredményezheti, hogy a szolgáltató a főmérő alapján a félköbméterekből összegyűlő fogyasztást kiszámlázza a háznak, majd következő leolvasáskor, amikor a lakásokban lévő mellékmérők is fordulnak, ugyanazt a fogyasztást kiszámlázza a lakóknak is. Olvasónk azt is nehezményezi, hogy a szolgáltató nem küld éves elszámolást sem a mellékmérő tulajdonosainak, sem a társasháznak, ezért arról érdeklődik, van-e joga éves elszámolást kérni.


Kezet mos

Mint a Fővárosi Vízművektől megtudtuk, a szolgáltató csak a főmérő esetében tud éves fogyasztási adatokat a fogyasztók rendelkezésére bocsátani. Ez azonban nem tartalmazza a számlázás pénzügyi részét. Mivel a leolvasást és számlázást, valamint a díjbeszedést a társasággal kötött megállapodás alapján a Díjbeszedő Holding Zrt. végzi, így a pénzügyi vonatkozású adatokat csakis a díjbeszedő tudja a fogyasztó rendelkezésére bocsátani - így ezt tőle, és nem a vízművektől kell kérni. Ennek oka, hogy a vízmű csakis a főmérőre, azaz a teljes társasházra vonatkozó fogyasztási adatokat tartja nyilván, ezeket adja át a Díjbeszedőnek Zrt.-nek, amely a számlát elkészíti.

A számlázás és díjfizetés minden esetben a fővízmérőn mért fogyasztás alapján történik, a lakás-mellékmérők állását a Díjbeszedő munkatársa olvassa le, és a Díbeszedő Holding tartja nyilván.


Forrás: photos.com
Közös víznek

A fővízmérő állása alapján kiállított számlán minden számlázásba vett mellékmérőt feltüntetnek, akkor is, ha nincs rajta fogyasztás. A gond azonban az, hogy a nullás fogyasztás jelenthet tényleges „nem fogyasztást“, de jelenthet sikertelen leovasást is. A vízművek álláspontja szerint ez alapján a társasház pontosan tisztában van azzal, mely lakásokban nem fizettek a mellékmérők után vízdíjat.

Szerintünk viszont csak akkor lehet ezzel tisztában a társasház, ha nyilvántartja, melyik az a lakás, ahol azért nincs fogyasztás, mert nem laknak ott, és melyik az a lakás, amelybe nem engedik be a leolvasót.

Ennek nyomonkövetése a sokszor több száz lakásos társasházakban aligha várható el a lakóktól, míg a Díjbeszedőtől elvárható lenne, hogy külön jelölje a nullás fogyasztást, és külön azt, amikor a leolvasó nem jut be a lakásba, és a tulajdonosok a mellékmérő állását sem diktálják be nekik.


Egyedi számtanóra

A főmérő alapján valóban a társasház teljes fogyasztását számlázzák ki, ha azonban több leolvasás elmaradása után sikerül a korábban le nem olvasott mellékmérő állását rögzíteni, akkor a teljes fogyasztást levonják a főmérőn akkor mért fogyasztásból. Így tehát hosszú távon kiegyenlítődik a különbözet, és nincs olyan fogyasztás, amely után duplán fizetne a fogyasztó. Ez azért történhet így, mert a 38/1995. Kormányrendelet 17§ (3) bekezdése alapján az ingatlanon fogyasztott víz mennyisége szempontjából a bekötési vízmérő, azaz a főmérő az irányadó, így a fogyasztási különbözetet a bekötési vízmérő szerinti a fogyasztó köteles megfizetni. Jelen esetben ez a fogyasztó a társasház, így annak kell helyt állni, akár a nemfizető tulajdonostársak helyett is.

Ugyanez a helyzet a félköbméterenként forduló órákkal is: mivel az elszámolás alapja a mindenkori egész köbméter, a törtrészek csak számlánként egészíthetik ki egymást. Amikor a töredék-értékek összeadódva megjelennek a főmérőn, akkor a főmérő számlájában is megjelenik ez, így ezért a társasháznak kell kifizetnie. Következő leolvasáskor azonban ezek az értékek (amennyiben van fogyasztás a mellékmérőkön) a főmérőn már nem, csak a mellékmérőkön jelennek meg, így azt a mellékmérő tulajdonosának kell megfizetnie. Dupla számlázás tehát ebben az esetben sincs.

Következő cikkünkből kiderül, mit tehetünk, ha kifogásoljuk a csapvíz minőségét, vagy kártérítési igényünk lenne a folyamatos csőtörések miatt!
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Szénási Katalin, 2009. augusztus 29. - szombat 22:07

A víművek és a társasházak elszámolása országos gond. Abban az esetben ha egy időpontban van leolvasva a lakások mérőórája és a vízmű órája akkor nincs eltérés, sőt a lakások öszesítése több, mert a főmérő indulási érzékenysége kis fogyasztánál picit lustább.Minden vízmű azonnal kihasználja a leolvasási pontatlanságot, vannak akik hihetelenül sokat fizetnek plusz vízdíjat. Egyszer már ez a probléma is helyére kerülhetne.1994 óta folyik az állóháború a mi lakóközösségünk és a Vízmű vezetősége között. Többször bebizonyítottuk, hogy mikor számláznak duplán.

...., 2009. április 23. - csütörtök 11:41

Nem egészen értem azt az új álláspontot miszerint, hogy egy nemfizető tartozását úgymond a TÁRSASHÁZNAK kell kifizetnie. * A társasház nem személy nem büntethető. * A társasházat a közös képviselő képviseli Ő büntethető, de vajon milyen hibát vétett? * A nemfizető személye ismert Ő büntethető - lenne. * A vízszolgáltató nem zárja el a vizet, továbbra is kiszolgálja a nemfizető személyt és bünteti a rendesen fizető közösséget, akibe a nemfizető nem tartozik bele, mivel ha nem fizeti a vízdíjat, a közös díjat sem fizeti, mert nem akarja vagy nem tudja. A nemfizetőt semmi hátrány nem éri élősködik a közösségen és röhög a markába. Aki úgy gondolja a nyomdokaiba lép, elindul egy folyamat. Ez az egész eljárás egy nagy marhaságnak tűnik. * A társasház nem kötött senkivel eltartási szerződést. Talán evvel a személlyel most kellene? Mit gondolnak belemenne? * El lehet indítani egy bírósági eljárást aminek a végén talán a közös képviselő elintézi, hogy a nemfizető lakására terhelik a költségét. Ez csak akkor kifizetődő ha már jó sok pénzel tartozik, és ha a perköltséget is rá terhelik, de vajon mikor lesz ebből kifizetve a vízdíj? * Valójában nem a nemfizető bűnhődik hanem a többiek. Lehetséges ez a demokráciában? Egyéni hibáért a vétleneket terhelni? * A közösségnek nincs joga és lehetősége megválogatni a tulajdonostársakat! * Ez a megoldás OLYAN megoldás: a vízszolgáltató RÖHÖG a markába. * Lehetne egy új "panelházi programot" hirdetni: vízhálózat átalakítása lakásonkénti bekötési vízmérőre. A társasházunk három lépcsőházas egy alapító okirattal, három képviselővel. Elfogadhatónak tartják, hogy a vízszolgáltató nem ad számlát a bekötési vízmérő és az almérők különbözetéről (már több mint egy éve), mivel szerintük az adatok kiadása személyi jogokat sért. Tisztelettel, Tóth László

Bea, 2009. február 27. - péntek 09:43

A 38/1995 Kormányrendelet szerint amennyiben nem sikerül leolvasni a vízmérőt, a lakó visszamenőleges 1 éves (365 nap) fogyasztásából átlagszámlát kell készíteni. Így elkerülhető, hogy az adott számlázási időszakban részére csupán nullás számla készüljön. Ez a fogyasztónak és a társasháznak is kedvezőbb. Igaz a főmérő és mellékmérők között valamennyi különbség így is lesz.

efi99, 2009. február 16. - hétfő 17:09

És miért nem lehet azt a bizonyos fő-, valamint a le nem olvasott mellékmérők közötti különbözetet csak azok között szétterhelni, akikét nem lehetett leolvasni? Akiét pontosan le lehetett olvasni, hagyják békén, legyen egálba a számlája, zsonglőrködni elég azoknál, ahol probléma volt.

Kommentek

Sanchez, 2020. június 06.

Ha sürgõs hitre van szüksége a pénzügyi igények megoldására, akkor 3000 és 80 000 000 doll...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza