Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Vizes terep: hányszor számláz a vízművek?

Szabó Emese, 2009. február 16. - hétfő 14:33
Címkék: víz, szolgáltató, díj, jog
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Szerkesztőségünk több vízszolgáltatási problémával kapcsolatos levelet kapott, ezeknek jártunk utána. Cikkünkből kiderül, megalapozott-e olvasónk sejtése, miszerint a szolgáltató a mellékmérők és főmérő külön-külön történő leolvasásával egyes tételeket duplán számláz.


Mérhetetlen állapot

Levélírónk társasházában minden tulajdonosnak külön mellékvízmérője van, és külön mellékmérő méri a társasház által közösen használt, locsolásra, takarításra szolgáló víz mennyiségét is. Ez így rendben is lenne, hiszen minden tulajdonosnak egyedi szerződése van a vízszolgáltatóval. A szolgáltató azonban nem tájékoztatja a lakókat arról, hogy adott időszakban hány mellékmérőt nem sikerült leolvasnia. Ez olvasónk szerint azért gond, mert a főmérőn mért fogyasztás és a mellékmérők fogasztásainak különbözetét a társasház fizeti ki - akkor is, ha ez adott esetben nem is a közös-, hanem a le nem olvasott mellékmérők tulajdonosainak vízfogyasztása.

Levélírónk annak lehetőségét is fölveti, hogy amikor a vízművek a le nem olvasott mellékmérők állását a következő számlázási időszakban leolvassa, azt kiszámlázza a mellékmérő tulajdonosának, miközben a ház azért a vízmennyiségért egyszer már fizetett.

Forrás: MTI

Vízóraleolvasás a távolból Győrött

Olvasónk szerint az is lehetséges, hogy a félköbméterenként átforduló vízórák visszaélésre adnak lehetőséget: mint írja, a konyhai mellékmérők csak két leolvasás után fordulnak, így eltérés keletkezik a mellékmérők és a ház főmérője között. Ez azt eredményezheti, hogy a szolgáltató a főmérő alapján a félköbméterekből összegyűlő fogyasztást kiszámlázza a háznak, majd következő leolvasáskor, amikor a lakásokban lévő mellékmérők is fordulnak, ugyanazt a fogyasztást kiszámlázza a lakóknak is. Olvasónk azt is nehezményezi, hogy a szolgáltató nem küld éves elszámolást sem a mellékmérő tulajdonosainak, sem a társasháznak, ezért arról érdeklődik, van-e joga éves elszámolást kérni.


Kezet mos

Mint a Fővárosi Vízművektől megtudtuk, a szolgáltató csak a főmérő esetében tud éves fogyasztási adatokat a fogyasztók rendelkezésére bocsátani. Ez azonban nem tartalmazza a számlázás pénzügyi részét. Mivel a leolvasást és számlázást, valamint a díjbeszedést a társasággal kötött megállapodás alapján a Díjbeszedő Holding Zrt. végzi, így a pénzügyi vonatkozású adatokat csakis a díjbeszedő tudja a fogyasztó rendelkezésére bocsátani - így ezt tőle, és nem a vízművektől kell kérni. Ennek oka, hogy a vízmű csakis a főmérőre, azaz a teljes társasházra vonatkozó fogyasztási adatokat tartja nyilván, ezeket adja át a Díjbeszedőnek Zrt.-nek, amely a számlát elkészíti.

A számlázás és díjfizetés minden esetben a fővízmérőn mért fogyasztás alapján történik, a lakás-mellékmérők állását a Díjbeszedő munkatársa olvassa le, és a Díbeszedő Holding tartja nyilván.


Forrás: photos.com
Közös víznek

A fővízmérő állása alapján kiállított számlán minden számlázásba vett mellékmérőt feltüntetnek, akkor is, ha nincs rajta fogyasztás. A gond azonban az, hogy a nullás fogyasztás jelenthet tényleges „nem fogyasztást“, de jelenthet sikertelen leovasást is. A vízművek álláspontja szerint ez alapján a társasház pontosan tisztában van azzal, mely lakásokban nem fizettek a mellékmérők után vízdíjat.

Szerintünk viszont csak akkor lehet ezzel tisztában a társasház, ha nyilvántartja, melyik az a lakás, ahol azért nincs fogyasztás, mert nem laknak ott, és melyik az a lakás, amelybe nem engedik be a leolvasót.

Ennek nyomonkövetése a sokszor több száz lakásos társasházakban aligha várható el a lakóktól, míg a Díjbeszedőtől elvárható lenne, hogy külön jelölje a nullás fogyasztást, és külön azt, amikor a leolvasó nem jut be a lakásba, és a tulajdonosok a mellékmérő állását sem diktálják be nekik.


Egyedi számtanóra

A főmérő alapján valóban a társasház teljes fogyasztását számlázzák ki, ha azonban több leolvasás elmaradása után sikerül a korábban le nem olvasott mellékmérő állását rögzíteni, akkor a teljes fogyasztást levonják a főmérőn akkor mért fogyasztásból. Így tehát hosszú távon kiegyenlítődik a különbözet, és nincs olyan fogyasztás, amely után duplán fizetne a fogyasztó. Ez azért történhet így, mert a 38/1995. Kormányrendelet 17§ (3) bekezdése alapján az ingatlanon fogyasztott víz mennyisége szempontjából a bekötési vízmérő, azaz a főmérő az irányadó, így a fogyasztási különbözetet a bekötési vízmérő szerinti a fogyasztó köteles megfizetni. Jelen esetben ez a fogyasztó a társasház, így annak kell helyt állni, akár a nemfizető tulajdonostársak helyett is.

Ugyanez a helyzet a félköbméterenként forduló órákkal is: mivel az elszámolás alapja a mindenkori egész köbméter, a törtrészek csak számlánként egészíthetik ki egymást. Amikor a töredék-értékek összeadódva megjelennek a főmérőn, akkor a főmérő számlájában is megjelenik ez, így ezért a társasháznak kell kifizetnie. Következő leolvasáskor azonban ezek az értékek (amennyiben van fogyasztás a mellékmérőkön) a főmérőn már nem, csak a mellékmérőkön jelennek meg, így azt a mellékmérő tulajdonosának kell megfizetnie. Dupla számlázás tehát ebben az esetben sincs.

Következő cikkünkből kiderül, mit tehetünk, ha kifogásoljuk a csapvíz minőségét, vagy kártérítési igényünk lenne a folyamatos csőtörések miatt!
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Szénási Katalin, 2009. augusztus 29. - szombat 22:07

A víművek és a társasházak elszámolása országos gond. Abban az esetben ha egy időpontban van leolvasva a lakások mérőórája és a vízmű órája akkor nincs eltérés, sőt a lakások öszesítése több, mert a főmérő indulási érzékenysége kis fogyasztánál picit lustább.Minden vízmű azonnal kihasználja a leolvasási pontatlanságot, vannak akik hihetelenül sokat fizetnek plusz vízdíjat. Egyszer már ez a probléma is helyére kerülhetne.1994 óta folyik az állóháború a mi lakóközösségünk és a Vízmű vezetősége között. Többször bebizonyítottuk, hogy mikor számláznak duplán.

...., 2009. április 23. - csütörtök 11:41

Nem egészen értem azt az új álláspontot miszerint, hogy egy nemfizető tartozását úgymond a TÁRSASHÁZNAK kell kifizetnie. * A társasház nem személy nem büntethető. * A társasházat a közös képviselő képviseli Ő büntethető, de vajon milyen hibát vétett? * A nemfizető személye ismert Ő büntethető - lenne. * A vízszolgáltató nem zárja el a vizet, továbbra is kiszolgálja a nemfizető személyt és bünteti a rendesen fizető közösséget, akibe a nemfizető nem tartozik bele, mivel ha nem fizeti a vízdíjat, a közös díjat sem fizeti, mert nem akarja vagy nem tudja. A nemfizetőt semmi hátrány nem éri élősködik a közösségen és röhög a markába. Aki úgy gondolja a nyomdokaiba lép, elindul egy folyamat. Ez az egész eljárás egy nagy marhaságnak tűnik. * A társasház nem kötött senkivel eltartási szerződést. Talán evvel a személlyel most kellene? Mit gondolnak belemenne? * El lehet indítani egy bírósági eljárást aminek a végén talán a közös képviselő elintézi, hogy a nemfizető lakására terhelik a költségét. Ez csak akkor kifizetődő ha már jó sok pénzel tartozik, és ha a perköltséget is rá terhelik, de vajon mikor lesz ebből kifizetve a vízdíj? * Valójában nem a nemfizető bűnhődik hanem a többiek. Lehetséges ez a demokráciában? Egyéni hibáért a vétleneket terhelni? * A közösségnek nincs joga és lehetősége megválogatni a tulajdonostársakat! * Ez a megoldás OLYAN megoldás: a vízszolgáltató RÖHÖG a markába. * Lehetne egy új "panelházi programot" hirdetni: vízhálózat átalakítása lakásonkénti bekötési vízmérőre. A társasházunk három lépcsőházas egy alapító okirattal, három képviselővel. Elfogadhatónak tartják, hogy a vízszolgáltató nem ad számlát a bekötési vízmérő és az almérők különbözetéről (már több mint egy éve), mivel szerintük az adatok kiadása személyi jogokat sért. Tisztelettel, Tóth László

Bea, 2009. február 27. - péntek 09:43

A 38/1995 Kormányrendelet szerint amennyiben nem sikerül leolvasni a vízmérőt, a lakó visszamenőleges 1 éves (365 nap) fogyasztásából átlagszámlát kell készíteni. Így elkerülhető, hogy az adott számlázási időszakban részére csupán nullás számla készüljön. Ez a fogyasztónak és a társasháznak is kedvezőbb. Igaz a főmérő és mellékmérők között valamennyi különbség így is lesz.

efi99, 2009. február 16. - hétfő 17:09

És miért nem lehet azt a bizonyos fő-, valamint a le nem olvasott mellékmérők közötti különbözetet csak azok között szétterhelni, akikét nem lehetett leolvasni? Akiét pontosan le lehetett olvasni, hagyják békén, legyen egálba a számlája, zsonglőrködni elég azoknál, ahol probléma volt.

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 19.


Van rossz hitelképességi mutatója? Pénzügyi szempontból nem megfelelő? Hitelt adunk a...

Menekülés a UPC-től

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza