Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

A jövő ára - megújuló energia a háztartásban

Gönye László, 2009. február 13. - péntek 23:22
Címkék: áram, gáz, víz, szolgáltató, ingatlan, műszaki cikk
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Akadozó gázellátás, növekvő energiaárak, horribilis gáz- és villanyszámlák és veszélyes méreteket öltött környezetszennyezés - csak néhány érv, hogy elgondolkodjunk a megújuló energiaforrások otthoni felhasználásán. A szél-, nap- és geotermikus energia kiaknázása már elérhető lehetőség, arról azonban viszonylag keveset hallunk, hogy ez milyen költségekkel jár és mennyi idő alatt térül meg.


Napkollektor

Bár Magyarország nem a legideálisabb terület a napenergia hasznosítására, hosszú távon már itt is jelentős megtakarítást jelenthet a napkollektorok alkalmazása. A bekerülési költségek jelentősek, de a gáz- és villamosenergia-költségek várható emelkedésével a megtérülési időszak is egyre rövidebb lesz.

A legelterjedtebb rendszer az úgynevezett síkkollektor. Ez egy elöl üvegezett, hátul hőszigetelt doboz, amiben fekete borítású csőrendszer fut, valójában az ebben keringő folyadékot melegíti fel a nap. Az így nyert hőmennyiség felhasználható akár vízmelegítésre, kiegészítő fűtésre vagy medencék vizének felfűtésére. A kollektoron kívül egy szivattyú juttatja el a folyadékot a rendeltetési helyére, az egész folyamatot pedig egy szabályozó vezérli. A napkollektor leginkább vízmelegítésre használható, télen harminc-negyven százalékban, nyáron száz százalékban biztosítva a melegvíz-szükségletet.

Forrás: MTI

Napkollektor egy nagykanizsai társasház tetején

Fűtésre már kevésbé alkalmas, mivel télen nyilvánvalóan kisebb a napsütéses órák száma és az intenzitás is. Ha öt négyzetméter fűtendő térhez egy négyzetméter napkollektort használunk, úgy az húsz-negyven százalékban fedezi a hőenergia-szükségletet, ám ehhez az átlagosnál jobb hőszigetelésű lakásra és nagyobb, úgynevezett puffertárolóra is szükség van, ami a fűtési vizet tárolja. Az sem mellékes, hol szereltetjük fel a kollektort: a legalkalmasabb a déli fekvésű, 45 fokos dőlésszögű tetőfelület.

Egy négyzetméter napkollektorral kb. öt-hatszáz kWh energia állítható elő, ehhez száz-százötvenezer forint/négyzetméter beruházásra van szükség. Ha melegvíz-előállításra szeretnénk használni, azt kell tudni, hogy egy átlagos családi ház ellátásához négy-nyolc négyzetméter napkollektorra van szükség, ami - könnyen kiszámolható - akár milliós beruházási költséget is jelenthet. Varga Pál, a Naplopó Kft. ügyvezetője szerint a megtérülési idő öt és tizenöt év közé tehető, annak függvényében, hogy mennyi fogyasztással és milyen támogatású villamosenergia- vagy gázárral számolunk. Varga ugyanakkor óvatosságra int: több - napkollektorokkal foglalkozó - cég szerint akár négy év alatt is megtérülhet ez a beruházás. Óvatosan kell azonban kezelnünk az ilyen biztató adatokat, hiszen a kollektoron, tartályon és szivattyús egységen kívül - amit ezek a vállalkozások általában számolnak - további költséget jelent még a csővezeték és annak kiépítési költsége, az elektronika, valamint a szerelési költség (nem is beszélve az áfáról).

Állami támogatás már az elmúlt évben is volt a napkollektoros rendszerek kiépítésére. (A 2008-as pályázat rövid leírása itt található) A 2009-es pályázatok kiírására várhatóan márciusban kerül sor.


Napelem

A napenergia ismertebb hasznosítási módja a napelemek alkalmazása. Alapvetően kétféle formája különböztethető meg: a szigetüzemű és a hálózati szinkronüzemű rendszer. Az előbbi az elnevezésből adódóan ott alkalmazható hatásosan, ahol a környéken nincs villamosenergia-ellátás, ez viszonylag ritka. A hálózati szinkronüzemű rendszer lényege, hogy a napelem által szolgáltatott energiát a villamoshálózaton keresztül használjuk, így nincs szükség akkumulátorra sem. A „megtermelt” áramot az áramszolgáltató köteles átvenni, persze ehhez szerződést kell kötnünk. A szerződés alapján a fogyasztott és a betermelt energia különbségét kell csak fizetnünk. Persze ha többet termelünk, mint fogyasztunk, pénzt nem kapunk vissza a szolgáltatótól.

Forrás: MTI

Napelemek az újbudai polgármesteri hivatalon

És a kulcskérdés: mennyibe kerül? A napelemek esetében tényleg nagy a szórás: ha csak egy lámpához vagy riasztóhoz szeretnénk, már akár néhány tízezer forintért is hozzájuthatunk, ha a családi ház energiaellátásáról van szó, már komolyabb beruházásra van szükség. Egy háztartás teljes ellátására a bekerülési költség nagyjából másfél millió forinttól számolható, ennek megtérülése - bár a leendő energiaárak homályos alakulása miatt nehezen kalkulálható - tíz év fölött van. Herbert Ferenc, a Kandó Kálmán Főiskola megújuló energia kutatási központjának vezetője az MTI-nek adott nyilatkozatában arra hívta fel a figyelmet, hogy a napelemeknek meglehetősen magas, 25 év fölötti élettartama miatt hosszú távon biztosan megtérülő befektetésről van szó.


Szélgenerátor

A szélenergiát kiegészítő áramforrásként vagy néhány berendezés (vízszivattyú vagy öntözőberendezés) üzemeltetésére használhatjuk. Akárcsak a napelemeknél, a szélgenerátor is szigetüzemű vagy hálózatba visszatáplálós rendszerként alkalmazható. Egy tanyán vagy a villamosáram-ellátástól távol eső hétvégi házban napelemmel érdemes kombinálni, hiszen szélcsendes időben még akkumulátorral is bizonytalan az áramellátás. Ez az áramtermelési mód természetesen nem mindenhol alkalmazható, a generátor telepítése előzetes felmérést igényel. Ehhez léteznek széltérképek, vagy elérhetők a közel eső mérőhelyek adatai, de ma már lehetőség van szoftveres szimulációra is, hogy megtudjuk, elegendő-e a szélsebesség az adott területen. Legalább hét-tíz km/h szélsebességre van szükség, hogy egy szélgenerátor áramot termeljen – természetesen ez függ a magasságtól is. Magyarországon hat méter magasságig nincs engedélyhez kötve a generátor telepítése, illetve tetőre építve három méterrel haladhatja meg a gerinc magasságát. Hogy milyen magasságban kell működnie egy berendezésnek, az a szélsebességtől és a generátor teljesítményétől függ, de általában elmondható, hogy egy ezer W-os rendszert legalább tizenöt méter magasságban kell elhelyezni.

A kisebb, négyszáz W teljesítményű rendszerek, melyeket tanyán, nyaralóban, hajón használhatunk, háromszázezer forint feletti áron érhetők el, a közepes, ezer W-os generátorok, melyeket a háztartásokban kiegészítő forrásként használhatunk, ötszázezer és egymillió között kaphatók. Ezekhez az árakhoz még hozzá kell számolni a tartóoszlopot, invertert, esetleg a töltésszabályozót és az akkumulátort is, valamint a szerelés egyéb költségeit. A szélgenerátorok időnként egyszerűbb karbantartást igényelnek; az akkumulátorok élettartama öt-nyolc év, illetve a kopásnak kitett alkatrészeket is cserélni kell. Ezzel együtt ezeknél a rendszereknél 20-25 éves élettartammal is lehet számolni.


Hőszivattyús rendszer

A hőszivattyúk a talaj, a víz vagy a levegő hőenergiájának elvonásával működhetnek, a legelterjedtebbek ezek közül a föld hőjét hasznosító berendezések. Az úgynevezett vertikális zárt szondás rendszerek esetében - ahogy a nevük is mutatja - függőlegesen, ötven-száz méter mélyen fúrnak le, ebbe helyezik a szondát, amiben zárt rendszerben kering a hűtőközeg. Az így nyert energia felhasználható akár fűtésre, akár meleg víz előállítására, de a folyamat meg is fordítható: nyáron akár hűtésre is használható. A hőszivattyú működése természetesen az itt felvázoltnál sokkal bonyolultabb, és több technikai megoldás is létezik, ezekben azonban közös az, hogy a rendszerben használt kompresszor működéséhez villamos energia is szükséges; egységnyi villamos energiával így három-öt egységnyi hőenergiát állíthatunk elő. Azt is tudni kell, hogy ez nem azonos a geotermikus energia felszabadításával, ahhoz nagyságrendekkel mélyebbre, ezer-kétezer méter mélyre kell lefúrni. Mellesleg hazánk rendkívül jó helyzetben van a geotermikus energia felhasználása tekintetében, hiszen míg európai átlagban kilométerenként 30 ºC-kal emelkedik a hőmérséklet, nálunk ez az érték 60 ºC.

Forrás: MTI

Magyar fejlesztésű, talajvíz segítségével működő hőszivattyús rendszer

A különböző hőszivattyús rendszerek kiépítése többmilliós beruházást igényel, és a beépítés előtt elengedhetetlen a pontos hőtechnikai tervezés is. Ez érvényes az épületre és a felhasználni kívánt közegre is. A hőszivattyús rendszerek nem csak a talajra, de akár a (talaj)vízre, hulladékhőre vagy a levegőre is építhetők. Fűtésre ez a technika ott alkalmazható, ahol huzamosabb ideig tartózkodunk, hiszen a fűtésszabályozásra ennél a megoldásnál kisebb a lehetőség, mint egyéb fűtési technikáknál.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Szalai Attila, 2009. február 17. - kedd 15:09

Az Idő szava a megújuló energia. Ha más országokba működik, nálunk miért nem? Nemakarásnak magas rezsiszámla a vége. Határozott és előremutató irányelvekkel be kell indItani az újtipusú energiaforrások kiaknázását. Ja a lobby érdekek,igen azzal is kell valamit kezdeni.Biztosan jár mindenki kórházba,és tapasztalhatta a korszerűtlen fűtésfelhasználást.Úristen ez mibe kerülhet az országnak.Többek között ezért kell elinditani ezt a programot állami hátszéllel,de üzleti alapon.Sokat lehet spórolni és sok munkahelyet teremthet.Én ebben az ügyben is optimista kezdő vagyok de akkor is, hajrá Magyarok.

H Roland, 2009. február 16. - hétfő 12:09

Tisztelt Matus, és Jack úr! Én úgy látom, egyről beszélünk, csak nem egy nyelven! Valóban igaz, hogy ma Magyarországon nehéz bármibe is fogni, mert a bürokráciának az egyetlen feladata, hogy gátolja a fejlődést, főleg ha valami újról van szó! Ez viszont nem az alternatív energia problémája, hanem a nevetséges országunké! Milliárdokat költenek állítólagos környezetvédelemre, de a szomszédos Ausztriából nem hajlandóak átvenni pl a napkollektorok támogatási rendszerét! Gondoljunk vissza egy régi nagy vitára, a pótféklámpával kapcsolatban! Tűzzel-vassal irtották a 90-es évek elején, majd engedélyezték, később már ajánlották, most pedig kötelező az új autókon! És ugyanazok az emberek tették minden fázisban a nyilatkozatokat! Tehát van remény, főként azért, mert valamerre el kell mozdulnia az ügynek, ugyanis vészesen fogynak a készletek, valamint akik birtokolják őket, egyre inkább visszaélnek az általa szerzett hatalmukkal! Elhiszem, hogy "nem éri meg", de sajnos muszáj lesz valamit tenni, magunkért, a gyerekeinkért!A fűtéskorszerűsítés nem ott kezdődik, hogy a szigeteletlen téglaházunkat napkollektorral, és hőszivattyúval próbáljuk fűteni, hanem hogy leszigeteljük, vagy már eleve ebben a szellemben építjük! Ma már elérhető az a technológia, amivel 10 W/m2 hőveszteség alá lehet menni, és ilyen házat már lehet fűteni alternatív energiával! És ez nem mindegy, amikor a magyar lakosság energiafelhasználásának az 54(!)%-a fűtésre van felhasználva, közlekedésre pl 24%, világításra pedig 1%. Tehát megint fejétől bűzlik a hal, de bízunk abban hogy a törvényhozóink időben kapcsolnak, és nem leszünk ebben is utolsók Európában!

Matus László, 2009. február 16. - hétfő 08:12

T. H. Roland úr ! Egyetértek Önnel abban, hogy nem tudok elszakadni a hitel vonaltól, mivel nincs pénzem és az állam sem építi be a keresetbe azt, hogy házat kell építeni egy ifju párnak. / létminimum 70.000Ft, lakásvásárlás utáni törlesztés 35 évig, tehát életfogytig 70-80.000Ft, tehát az átlag nép a semmiből él/ Ebbe nem fér bele a több milliós fűtéskorszerűsítés és energiatakarékosság. Természetessen mi is szeretnénk tenni a környezetért, de nincs miből. Hát ez van. Sajnos.

Jack Stevens, 2009. február 15. - vasárnap 19:42

A szélkeréknél az önkormányzatok olyan töméntelen bürokráciával, bonyolult engedélyeztetési eljárással támadnak a kérelmezőre, hogy nem nagyon érdemes belevágni. Ráadásul nagy kérdés az egyre erősebb viharok problémája. Elég lesz vajon az eddigi tapasztalatok alapján kiszámított maximális erejű viharra való készült számítás, vagy a megtérülési idő előtt elviszi az egészet egy vihar? A napkollektor az egyetlen, amin érdemes szerintem gondolkodni, de a jelenlegi körülmények között csak ott, ahol uszoda vizét akarják ezzel nyáron fűteni. A többi esetben ezeknek a módoknak az elterjedésére csak akkor lehet számítani, ha az állami szervek nem akadályokat teremtenek, hanem ezeket támogatni fogják.

Jack Stevens, 2009. február 15. - vasárnap 19:36

A napelemek esetén sem jobb a helyzet. Az áramszolgáltatók nem érdekeltek a környezetvédelemben, ezért az áram átvételét az adminisztratív előírások és beszerzendő tanúsítványok töméntelen mennyiségben való követelésével úgy megnehezítik, hogy erre gyakorlatilag nem is igen érdemes számítani. Ha pedig elszigelten, akkumulátoros módszerrel tesszük ezt, akkor már a költségek olyan mértékűre duzzadnak, hogy a megtérülés kétséges.

Jack Stevens, 2009. február 15. - vasárnap 19:30

Matus úrral értek egyet. A hőszivattyúk 3 kWh energiát optimális esetben 1kWh óra villamosenergia felhasználásával állítanak elő, a jelenlegi árviszonyok mellett így alig van megtakarítás, és ha kiegészítő energiát is árammal oldjuk meg, akkor már ez sokkal drágább, mint a gázfűtés. Soha nem térül meg, az esetleges minimális hasznot elviszi a karbantartás. Ha jobb hatásfokot akarunk elérni, és lefúrunk 50-100 m-re, akkor a plusz hasznot az állam bányajáradék címén veszi el. A beruházás plusz költsége így is kidobott pénz. Miért népszerű akkor a hőszivattyú Ausztriában? Mert ott az állam is érdekelt a környezetvédelemben, a beruházás 70-80%-át visszatéríti! És nem büntet bányajáradékkal sem.

H Roland, 2009. február 15. - vasárnap 15:47

Tisztelt Matus úr! Látom ön nem tud elszakadni a hitel-vonaltól! Az hogy ki-miből finanszírozza az életét, szerintem magánügy! De! Megvenni egy nagy plazmatv-t házimozival, nem alapszükséglet, úgy ahogy az új Suzuki sem. De a házat mindenképpen fűteni kell, és melegvízre is szükségünk van! Tehát, nekem legalábbis ,nem mindegy, hogy ezt mennyiért kapom! Ennyi erővel senkinek nem szabadna autót vennie, mert csak veszít az értékéből, és nem termel semmiféle hasznot! És itt van még a környezeti hatás! A kőolaj, az atom, vagy a szén iszonyú mértékben szennyezik a környezetet. Ezért kellene nagyrészt a tisztább energiákon gondolkodni, nem pedig azért mert megéri! Az unokáinknak is kellene hagyni valamit a bolygóból, de ezt a felfogást nehezebb lesz megváltoztatni, mint feltalálni nagy hatásfokú energiatermelő eszközöket! Mert amikor elfogy az olaj, a gáz, akkor teljesen mindegy lesz, hogy mennyiért, csak valamivel be tudjunk fűteni!

Matus László, 2009. február 15. - vasárnap 08:55

T. H. Roland Úr!Az Ön által leírtakkal /tiszteletbe tartva a véleményét/ nem értek egyet. Az emberek nagy része sajnos hitelből építkezik és fogcsikorgatva fizeti a bankok kénye-kedve szerint naponta emelkedő részleteket, ami lehet, hogy még jobban emelkedik mint az Ön által leírt energia ára. A cikkben szereplő berendezések komplett ára több millió forint, tudom mert én is gondolkodtam rajta és utánanéztem, plusz a banki hitel, mivel én / és még igen sokan mások /Önnel szemben csak így tudnék ebbe belevágni. A megtérülésre pedig csak úgy lehet számolni, hogy a berendezéssel megspórolt energiaárat számolunk, mivel a közbutítással ellentétben ezek az energiaforrások csak rásegítenek a meglévő berendezésekre és nem váltják ki azokat. Tehát a valós számítások szerint a megtérülésük 15-20 év.

H Roland, 2009. február 14. - szombat 20:49

Tisztelt één! Bár inkább azt olvasom ki a hsz-éből, hogy inkább gáncsoskodásnak szánja, mint építő kritikának, mégis helyesbíteném! A technológia még gyermekcipőben jár, mégis pl. meleg vízre a napkollektor 100%-ban használható, igaz még csak nyáron, de télen is 30-50%-ban besegít! Ezzel ha kiváltom a villanybojlert, máris nagyot léptem előre, mind a költségekben, mind a környezetvédelemben! Véleményem szerint, a (szintén föld alól felszivattyúzott) kőolajjal nem lehet összehasonlítani a környezeti hatásokat! A napsugárzás mindenképpen eléri a földet, az olaj viszont csak mesterségesen kerül felszínre, és ég el! A szélenergiát vissza lehet táplálni elektromos áramként a rendszerbe, és máris egyenletesen lehet felhasználni az erejét! Vagy Ön szerint rendben van az olajfüggőségünk, ami lassan el is fogy, vagy az, hogy ivóvízzel öblítjük a wc-t?

jakob tünde, 2009. február 14. - szombat 18:47

Véleményem szerint,fantasztikus,hogy már ide is eljutottunk-bárki felszereltetheti és hasznosíthatja a természet adta adottságokat. Bár a hőszivattyús rendszer széleskörű elterjedésében én sem vagyok biztos: helyes-e? Nincsenek tudományos fizikai illetve egyéb végzettségeim, de a nap energia hasznosítását akkor is fantasztikus dolognak tartom.Számolgattam-konyhaasszonyi szinten-,és igen is megéri,hamarabb megtérül az ára, mint sokan gondolnák.Mi egy öreg parasztházat újítunk fel,kisebb-nagyobb átépítéssel,nincs sok pénzünk,mégis,tervezzük" a napenergia hasznosítását!!!


1 2

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza