Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Szappan kontra tusfürdő

Gräf Szilvia, 2009. február 12. - csütörtök 11:55
Címkék: egészség, vásárlás, árkörkép, adalékanyag
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Természetes alapanyagból, kézzel készített szappanok csalogatják azokat, akik a tömegáruk kínálatánál többre vágynak. De mi a helyzet a folyékony szappanokkal? Íme egy-két tipp, hogy ne vesszünk el a tusfürdőktől roskadozó polcok között.


Tusfürdő diadalútja

A szappanok több ezer éves történetében mérföldkövet jelentett a századforduló, ekkor jelent meg folyékony változatuk. Mára pedig lassan több tusfürdő fogy, mint amennyi szappant eladnak. A szappangyártók a kockaszappan új formába öntésével, néha művészi dizájnnal és illatokkal próbálnak lépést tartani. Régen állati vagy növényi zsírból főzték a legegyszerűbb szappanokat, később már festék- és illatanyagokat is kevertek hozzá. Ahogy a mai szappanok összetételével, úgy a tusfürdőkkel sem árt résen lenni. A jó tusfürdőt nem csupán természetes zsírtartalma teszi folyékonnyá és illatossá, készítőik szintetikus anyagokat is felhasználnak.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Szappan - nemcsak a kosz távozik

Ki mit tud?

A ma kapható szappanok és tusfürdők már vegyes összetételűek. Van olyan szappan, amit besűrített testápolónak is hívhatnánk, ezért a kategória helyett mindig a tartalomra figyeljünk! A tusfürdők és a szappanok mindenekelőtt kémhatásuk miatt különböznek. A lúgos kémhatású szappan lekoptatja a bőrfelszínt, így elsősorban a bőr öntisztulását segíti. A savas tusfürdő kíméletesebb bőrünk felső rétegével, de így is gyengíti a bőr állapotát. Míg a szappan leszedi a felső hámréteget, addig a tusfürdő érintetlenül hagyja. Emiatt érezhetjük bőrünket szárazabbnak, ha szappant használunk. De így a testápoló is jobban felszívódik. Tusfürdő használatakor nem indul be egy mesterséges hámlasztás. A bőr makacsabbá, vízszegényebbé válik, és hamarabb begyulladhatnak a szőrtüszők is. A tusfürdő extra anyagai, mint a szárító hatást ellensúlyozó szerek, vagy felületaktív anyagok, elősegítik a habzást.


Mi alapján válasszunk?

Télen a legnagyobb probléma az, hogy bőrünk kiszárad, viszket és hámlik. A szakorvos tanácsa az, hogy kísérletezés helyett télen vegyünk inkább olajos tusfürdőt. A leghatásosabb termékeket a patikában szerezhetjük be, de a boltokban kapható márkák közt is van olajos hatóanyagú. A patikában kétezer forint körül, míg drogériákban ezer forintnál olcsóbban is beszerezhetjük.

A szappan ph-értéke, vagyis a kémhatást jelző szám vizslatása helyett koncentráljunk az összetételre, és saját bőrünkre. Ha már tudjuk, mire van szükségünk, könnyen eligazodhatunk a polcok között. Ha mégsem megy egyedül, kérjük bőrgyógyász segítségét! Egy-egy fürdés alkalmával bőrünk védőrétegét mossuk le, ami rendszerint kiszáradással jár. Az egészséges bőr pár óra elteltével visszanyeri nedvességtartalmát. Ha túl forró a fürdővíz, vagy naponta többször fürdünk, már mélyebb védőrétegtől szabadítjuk meg magunkat - mondta el orvos szakértőnk. Ekkor pedig tényleg szükséges a testápoló használata.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Kombinált illatok 

A legdivatosabb tusfürdők különleges növényi illatokkal is előrukkolnak. Uborkától a vízililiomig, erdei gyümölcstől a fehérteáig mindent megtalálunk. Újdonságnak számítanak a különböző olajos tusfürdők is (shea, ligetszépe, fenyő, olíva). Némelyikben illatos masszázs-gyöngyök úszkálnak.

A férfi tusfürdők nemritkán samponként is alkalmazhatók, sőt a legújabb verziók már borotvahabnak is jók. Az antibakteriális és extra fertőtlenítős tusfürdők divatja lejárt. Nem árt azonban tudni, hogy a különleges védelem könnyen visszaüthet. Ha nagyon óvjuk bőrünket, azzal éppen természetes ellenállóképességét sorvasztjuk el. Nem beszélve arról, hogy ezek a szerek elpusztíthatják a hasznos baktériumokat is.

Az illatok rabjaként nagynevű parfümgyártók saját tusfürdői közül válogathatunk. Az illatanyagokra való allergia keveseket bánt. Megbízható helyen, megbízható parfümmárka tusfürdőjét vásárolni pedig nem nagy rizikó. Áraik háromezer forinttól indulnak.


Környezettudatos fürdés

Ha tusfürdő-használattal sem szeretnénk környezetünk ellen tenni, mindenekelőtt a mennyiségre kell figyelnünk. Soha ne használjunk belőle sokat - a műanyag csomagolással és az eltusolt szerrel is spórolni kell. A legkézenfekvőbb megoldás, ha a flakonok újratölthetők vagy visszaválthatók. A környezetvédők az olasz példa mellett a hazai Zöld bolt hálózatot említik, ahol kimérve lehet háztartási tisztítószert venni. Ha pedig bebocsátást nyerünk a helyi fodrász vagy kozmetikai nagykereskedésekbe - óriás kiszerelés esetén megússzuk a csomagolás árát.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

A csomagolás- illetve a marketingkampány nagy költségeit úgy is meg lehet takarítani, hogy gyógyszertárban kevertetjük ki a krémet, arclemosót. Ekkor nemcsak a pénztárcánknak, de a környezetnek is spórolunk. Vegyianyagokat és pénzt takaríthatunk meg azzal is, ha hígítjuk a tisztítószereket. A nagy töménységű szerekből nem lehet csak néhány cseppet felhasználni, ezért okosabb, ha vizezve adagoljuk. Lényeg, hogy próbáljunk minél kevesebb mesterséges anyagot használni. Ha fürdőrózsával vagy a szivaccsal fürdünk, kevés tusfürdő is elég.

Tudatosan vásárolunk akkor is, ha helyben készült terméket választunk. Ezzel nemcsak a helyi munkaerőt támogatjuk, de a szállítással járó légszennyezésre sem lesz szükség. Környezettudatos és emberi gondolkodásunknak része az is, hogy olyan cégtől vásároljunk, amelyek nem végeznek állatkísérleteket. Az interneten böngészve nem is gondolnánk, hogy hány kedvenc és ismert kozmetikai márkánk él még ma is ezzel a szépségipart szolgáló, kegyetlen kísérletezési módszerrel.

Márka Típus
Ár (Ft)
Mennyiség (ml)
Dove Supreme Silk olaj
415
250
  Frissitó érintés tusfürdő (uborka, zöld tea)
759
250
Nivea Vitamin Creme krémtusfürdő 250 ml vitaminokkal és tejproteinnel
559
250
  Natural oil olajtusfürdő
585
200
  Lemon & oil
790
250
Palmolive For Men 2 in 1 tusfürdő és sampon 250 ml Pure Arctic
702
250
  For Men Wild Forest
702
250
  Naturals krémtusfürdő 250 ml Milk & Honey
499
250
  Thermal Spa tusfürdő gél 250 ml Hydrating
535
250
Baba Baba Natura tusfürdő 400 ml aloe vera
714
400
  Baba tusfürdő 400 ml lanolinos harmatfriss
714
400
  Baba-papa tusfürdő férfiaknak
714
400
VICHY  Homme hydra mag Chidratáló tusfürdő
2314
200
Eucerin 2% dry skin lipid-olajtusfürdő
2624
200
  ph5 bőrkímélő tusfürdő
1890
200
  ph5 olajtusfürdő
2655
200
Babé omega tusfürdő
2500
500
  hidratáló tusfürdő
2200
500

Persze ha elég kreatívak és kísérletező kedvűek vagyunk, akkor magunk is főzhetünk szappant. Bonyolultabb módja a zsírból, olajokból és lúgból készített szappan. Egyszerűbb esetben pedig maradék szappandarabokat dolgozhatunk össze. Díszítésnek pedig mehet bele szárított virág, gyümölcs vagy üveggyöngy. A szappankészítés talán macerásabb módja a takarékosságnak és a környezetvédelemnek, de legalább tudjuk, mit főztünk magunknak.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

mhaszon, 2010. február 02. - kedd 09:11

Mi a kislányunkkal Székesfehérváron voltunk Dr. Svajda Bernadett bőrgyógyásznál. Meg voltunk vele elégedve, kedves volt, tartotta az időpontot is, a vizsgálat ára se volt drága (4000 Ft.), és ami a lényeg szerintem, hogy a diagnózist is jól eltalálta. Honlapja: www.borrak.hu Üdv. mindenkinek :-)

Ketrin, 2009. március 07. - szombat 22:30

Mamámat többször kísértem bőrgyógyászhoz. Táplálkozástól, gyógyszerektől volt a legtöbb probléma. A doki bevallása szerint, csak kísérleteznek. Minden eset más.

jomtom, 2009. február 13. - péntek 00:58

Méretes hazugság van a médiában és a kozmetikumokat gyártók által közzétett reklámokban: Itt az igazság egy része: http://www.kitchendoctor.com/reprints/common_chemicals.html Tegnap éjjel olvastam a szappan nagyüzemi készítésről, most hirtelen nem találom az angol nyelvű linket. Eléggé elborzasztó. Főleg a világmárkás szappanok, tusfürdők összetétele aggályos. Úgy gondolom, hogy a multik, akik itt gyártanak, közel ugyanazokat az alapanyagokat használják, mint otthon, vagy bárhol máshol a világban. Pakolom fel honlapomra a fordításokat. Nagy örömömre elég nagy az olvasottsága, az ÁNTSZ-től is időnként jönnek találatok. Érdekes módon még nem szólitottak fel a cikkek levételére, pedig érint néhány itt is jelenlevő nagy multi ismert termékét. Jön a folytatás, tömegesen. Természetesen a cikkekhez kiirom a figyelmeztetést. A médiában hallottaktól eltérően az igazság teljesen eltérő attól, amit a gyártók elhitetni igyekeznek az átlag emberrel. Ha 36 óra lenne 1 nap..., sajnos a 24 óra kevés, hogy olyan ütemben fordítsak, ahány cikk ezt megérdemelné. Kedves Onderon, ha olyan anyagot használsz a bőrödön, ami elvileg ehető tisztaságú (ahhoz közeli), soha az életben nem fog kelleni bőrgyógyász. Tegnap arról olvastam két igen hosszú angol nyelvű cikket, hogy sok ráktipus azért bünteti az embert, mert annyira telített a mája, epéje méreggel, kővel, hogy képtelen tovább kiválasztani. Emiatt toxinokat termel, ami elinditja a .... folyamatot. Summa summáról: némi angol nyelvtudással itthon elérhetetlen információkhoz lehet hozzájutni ebben a témában. Nem vagyok orvos, bőrgyógyász, azonban egyre mélyebbre ásom magam a témában. Gyógyitást nem, ötletet, hol érdemes keresni az igazságot - tudok ajánlani. Elolvasom a pro és contra cikkeket, így egyoldalusággal nem lehet vádolni.

Gabor79, 2009. február 12. - csütörtök 22:30

Vegyianyag mentes szappan? Ébresztő! Jó hogy nem nedvesség mentes vizet keresel!

kovács edit, 2009. február 12. - csütörtök 18:27

Rám is kukkantott bőrgyógyász jó messziről, - próbálja ki ezt a készítményt amit felírok 1 hétig, ha nem javul jöjjön vissza. Hát még fizettem is érte- karamell61@freemail.hu-ra ha megírod mi a gondod, megpróbálok segíteni. üdv.edi

meva, 2009. február 12. - csütörtök 16:09

Ha már tudatos vásárlásról írnak, nem kellene kihagyni, hogy vegyianyag mentes terméket keressenek a vásárlók.

onderon, 2009. február 12. - csütörtök 15:30

Üdvözlöm! Sok ehhez hasonló cikkben leírják, hogy kérjük bőrgyógyász segítségét. Nos nekem az a gondom, hogy nem ismerek jó bőrgyógyászt. Legutóbb akinél egy ismerősöm ajánlására jártam, amikor beléptem úgy kezdte, hogy na jól van siessünk mert ő ebédelni akar menni, mondjam már mondjam mi a próblémám. elhadartam a lényeget, pár dolgot kihagytam mert hirtelen eszembe sem jutottak, kérdésem már nem is volt, a doktornő felírt 2 receptet és kiterelt. Őt ajánlották, mint jó bőrgyógyász. Rossznál magamtól is jártam, az minden gondomra azt mondta hogy ne foglalkozzak vele. Tudna esetleg a cikkíró, vagy bárki ajánlani egy JÓ bőrgyógyászt? Köszönöm!

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza