Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Pénztemető - kegyeleti szolgáltatások árai

Gönye László, 2009. február 06. - péntek 16:33
Címkék: szolgáltató, árkörkép, vásárlás, ügyintézés, díj
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Végső búcsú mint szolgáltatás, sírbatétel, mint számlázandó tétel és részletekben fizetett öröklét - ilyen értelmezéssel is szembesülünk, ha egy temetés költségeiről próbálunk tájékozódni. Tabu közeli téma ez, mivel azonban komoly pénzekről van szó, és előbb-utóbb mindannyian érdekeltekké válunk a kérdésben, érdemes áttekinteni, mit és mennyit jelentenek az egyes kegyeleti szolgáltatások.


Testraktár

Egy sírhely megváltása nem sokban különbözik attól, ahogyan autónknak bérelünk garázst vagy biciklinknek tárolót. A „bérletet” meghatározott helyre és időre kell kifizetnünk, helytől és esetenként a temetőn belüli elhelyezkedéstől is függően. Míg korábban a temetések minden részletét az egyház intézte, mára sok helyen az önkormányzat üzemelteti a temetőket, sőt az előfordulhat, hogy egy temetkezési vállalkozást bíznak meg ezzel.

Néhány kisebb településen nem kell fizetni a sírhelyért, ám ez ritka kivétel, ma már a falvakban is jellemző a legalább ötezer forintos tétel. A nagyvárosokban legalább tíz-húszezres összegről beszélhetünk, Budapesten pedig ennél drágább, akár százezres nagyságrendű is lehet egy „jó fekvésű” sírhely megváltása. A fővárosban temetőnként, illetve temetőkön belül is komoly árkülönbségekkel kell számolni. A legolcsóbbak egyike a kőbányai köztemető, legköltségesebb pedig a Fiumei úti temető néhány kiemelt árú parcellája.

Egy sírhelyet valójában nem megvásárolunk, inkább bérletről van szó. Legtöbb esetben huszonöt éves időtartamra váltunk végső nyughelyet, az urnafalakban pedig jellemzően tízéves időperiódusra vásároljuk a kijelölt kazettát. És hogy mi történik a határidő lejárta után? Ha nem hosszabbítjuk meg a sírhely bérletét, azaz nem fizetjük ki az öröklét további részletét, a terület akár másnak is eladható, így rátemetkezhetnek az elhunytra, illetve szélnek eresztik hamvait.

Forrás: MTI

Kalotaszentkirályon szokás, hogy a faluközösség férfiai kalákában tartják rendben a több mint kéthektáros temetőt

Szakács Bálint, a temetőinfo.hu munkatársa tapasztalatai szerint a nyilvántartás sokhelyütt meglehetősen hiányos, az üzemeltető nem mindenhol tudja, hol, ki és meddig válthatta meg a helyet, esetleg még térkép sincs az adott temetőről. Bár a hatályos szabályozás értelmében a tulajdonosnak nyilvántartást kell vezetnie ezekről a területekről, nincs ember a feladatra, vagy nem tudják kezelni a szükséges szoftvert, mellyel ez megoldható lenne.

Közhiedelemmel ellentétben sem az egyház, sem az önkormányzat számára nem nagy „üzlet” a sírhelyek eladása, hiszen a nyilvántartáson kívül gondoskodni kell a terület karbantartásáról, fűnyírásról, a vízellátás és szemétszállítás megoldásáról és más, javítási és karbantartási munkákról is. A temetők kapcsán napvilágot látott botrányok (lásd itt és itt), inkább arról szólnak, hogy egy temetkezési vállalkozás formál jogot, hatáskörét meghaladó szolgáltatások számlázására.

Sokak számára szúr szemet az a gyakorlat is, miszerint egyes kistelepüléseken az egyház egyházi adó befizetéséhez köti a temetési szertartás elvégzését. Az egyházi adó ugyanis valójában nem adónem, hanem adomány. Befizetését egy temetés alkalmával sok esetben akár több évre is visszamenően kérik a „hívektől”. A falvakban még élő „mit szól a pap” vagy „mit mond a szomszéd” logikája működik ilyenkor, ezért, bár a gyászoló családtagot semmi nem kötelezi, mégis befizeti a megjelölt összeget. Egy temetés árának ezek a tételek mégis csak elenyésző részét teszik ki. A sírhely megváltását követően a pénztárcát és idegeinket egyaránt megviselő feladattal szembesülhetünk: a temetkezési vállalkozás szolgáltatásainak kiválasztásával és ellentételezésével.


Piszkos anyagiak

A temetkezéssel járó költségek egy része az úgynevezett kegyeleti közszolgáltatások körébe tartozik. Kegyeleti közszolgáltatás a sírhelybérleten kívül a halottszállítás és a ravatalozás - ennek összegét az önkormányzat állapítja meg. Az egyéb kellékek és szolgáltatások díját az adott temetkezési vállalkozás szabhatja meg. A különböző vállalkozások árai közt komoly különbségek lehetnek, ezért egy temetés átlagos költségét nehéz megjelölni. Elmondható azonban, hogy koporsós temetkezés száznyolcvan-kétszázezer forint alatt már nem nagyon van, a felső határ pedig akár milliós nagyságrendű is lehet. Az urnás temetkezés valamivel olcsóbb, nagyjából százötvenezer forinttól kalkulálható. Többek között ennek tudható be, hogy a fővárosi temetkezések közel háromnegyede urnás temetés. Ma még kevésbé elterjedt a szórásos temetés, főként, mert szóróparcellát kevés temetőben találunk. Pedig ez a legolcsóbb temetkezési forma, nagyjából százharmincezer forinttól igénybe vehető. Ezekben az árakban természetesen nincsenek benne a sírkövek és emlékművek tarifái, melyek szintén borsos - több százezres - tételt jelentenek.

Temetkezési árak, budapesti és vidéki különbségek:

Koporsós temetés:
Szociális temetés vidéken: kb. 80.000. forint
Átlagos temetés: kb. 200.000. forint
Temetési költség: 150.000. és 430.000. forint között

Urnás temetés:
Szociális temetés: 115.000. forint
Átlagos temetés: 200.000. forint
Temetési költség: 150.000. és 350.000. forint között

A temetkezési szolgáltatás költsége a megrendelt kellékek minőségétől és a szolgáltatástól függ. Budapest és a nagyobb városok temetkezési vállalkozásainak szolgáltatásai közti különbség: harminc-negyven százalék. Budapest és a kisebb települések közötti temetkezési vállalkozások szolgáltatásai közötti különbség negyven-ötven százalék.

Forrás: Puskás Béla, Országos Temetkezési Egyesület ügyvezető igazgatója


A magyar jogszabályok - akárcsak a világ legtöbb helyén - nem teszik lehetővé, hogy temetőn kívül, akár a kertünkben rendezzünk koporsós temetést. A hamvakat ugyanakkor nem vagyunk kötelesek temetőben elhelyezni, akár haza is vihetjük. Nálunk ezzel a lehetőséggel még kevesen élnek, akácsak az egyéb, alternatív módszerekkel. Létező szolgáltatás a hamvak Dunába szórása, ehhez repülős szórást is igénybe vehetünk. Utóbbi lehetőség ára, a Szent Angyalok Iroda tájékoztatása alapján kétszázezer forint, ami nem tartalmazza a hamvak előkészítését és a szertartás díját. Extrém lehetőség az az eljárás, amely során a hamvakból nagy nyomás alatt szintetikus gyémántot készítenek. Világszerte több - körülbelül egy tucat - cég is foglalkozik ezzel, legközelebb Svájcban, ahol a szolgáltatás díja három és tizenötezer euró között van.

Forrás: Fogyasztók

A fővárosi temetkezések közel háromnegyede urnás temetés

Többen vannak viszont, akik a hagyományos temetés magas költségeit is nehezen tudják vállalni, ezért anyagi segítségre szorulnak vagy olcsóbb megoldásokat keresnek. Németországban például a tavaly ugrásszerűen nőtt azok száma, akik a magas temetési költségek miatt inkább valamelyik anatómiai intézetnek ajánlották fel testüket, így a „túljelentkezés” következtében ma már a felajánlásért is fizetni kell. Magyarországon is lehetőség nyílik rá, hogy segítsük az orvostudományt, vagy ilyen módon ússzuk meg egy temetés költségeit. A Pécsi Tudományegyetem tájékoztatója szerint ebben az esetben minden, a szállítással és hamvasztással járó költséget az intézmény áll.

A temetéshez ma már anyagi segítséget is igénybe vehetünk. Az önkormányzatnál egyszeri díj fejében kérvényezhető például a Budapesti Temetkezési Intézet és az OTP Bank együttműködésében kínált temetési hitel, de az előrelátó halandók akár előtakarékossággal is gondoskodhatnak leendő temetésükről.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Szabo Katalin, 2014. október 02. - csütörtök 12:45

szeretnem megkerdezni,hogy mi a torveny arra ha a csaladtag megvaltotta a sirhelyet 25 evre majd negy evvel kesobb az illeto elhunyt. Most az onkormanyzat a gyerekektol keri ujra a 25 eves dijat ,mondvan: aki fizette meghalt elveszett 21 ev! Ugyanarrol a sirhelyrol van szo. Jogos ez? Nagyon torvenytelennek tunik es igazsagtalannak. Varom valaszat tisztelette: Szabo Katalin Australia

NGyurka, 2014. január 02. - csütörtök 20:14

Félelmetes, hogy milyen ütemben nőnek az árak. Most pl a farkasréti temetőben egy olcsó koporsós temetés pap nélkül 600ezer, amit nem befolyásol különösebben, hogy van sírhely vagy nincs, mivel a koporsós temetéshez ezt meg kell újítani, ami kissé érthetetlen. Esetünkben a sírhely 2017-ig van megváltva. Elgondolkodtató, hogy egy ember szerencsés esetben leél egy életet, adózik 40 éven keresztül, áfa folyik be utána születésétől haláláig és még azután is, a lassan már megfizethetetlen temetési szertartással.

jocomano77, 2013. szeptember 26. - csütörtök 14:33

Tisztelt Matus László! Mélyen együtt érzek önnel, és egyben teljesen egyett értek önnel. Sőt oly annyira, hogy én példálul két ével ezelőtt vesztettem el édsapamat. (Isten nyugosztalja őt!) De a lényeg én hogy egyből hamvasztást kértem és szóróparceléban lett eltemetve. A szóróparcelás temetés lényege az hogy nagy nyomású víz sugárral szét szorják az elhunyt hamvait. Mind össze egy márvány oszlopra került fel a neve aztán a temetőben a szóró parcelánál. Igy is 204.000 Ft volt a temetése. De legalabb nem dobják ki a hamvait 10 év múlva, vagy nem hantolják ki 25 év múlva a sírból és hamvasztják el. Igy legelább békében nyugszik. Igy van az elhunytak emléke bennünk él, és amig emlékszünk az elhunytakra addig biztosan velünk lesznek az emlékünkben!

Matus László, 2013. szeptember 26. - csütörtök 08:33

Azért a nagy szövegek megmaradtak! Végső /örök/ nyugalom,ja aztán meg 25 vagy 10 év múlva dobnak ki a szemétbe.Akkor már sokkal jobb a hamvasztás és a szétszórás /mondjuk a Dunába/.Akkor és ott vége a dolognak és még az sincs,hogy a családnak állandóan ki kelljen járni kapálgatni meg virágot locsolni. Akire emlékezni akarnak arra úgy is emlékeznek akire pedig nincs miért ..... azt kár erőltetni.

Nagy, 2013. szeptember 25. - szerda 21:53

Kovács Andrea!Még most igen.Viszont készül az új törvény,amiben az áll,hogy csak akkor vihető haza az urna,ha az elhunyt még életében erről végrendeletet írt.

kovács andrea, 2013. szeptember 25. - szerda 20:40

Hogy mit ne mondjak elég borsosak az árak, de viszont érdeklődni szeretnék, hogy a hozzátartozó haza viheti-e az urnát?

Captain, 2013. február 06. - szerda 10:15

Az egyik leginkább zsebkímélő temetkezési módszer a légitemetés, csak kevesen tudják, hogy ez mennyire egyszerűen és szépen kivitelezhető. A fenti cikkben megjelölt árnak ad-részéért is meg lehet oldani, ráadásul engedélyezett módon, csak a neten nézzen utána, akit érdekel. Könnyen megtalálható a keresőkben a légitemetés, vagy repülőgépes szórás címen. Egy tipp, ami megkímél a több évtizedes hiénázástól...

linci, 2012. november 02. - péntek 20:35

Engem most döbbentett meg az, hogy amikor nem óhajtottam újra 10 évet kifizetni az urnás helyért, és kértem, hogy hazaviszem inkább az urnákat, akkor közölték, hogy 12 ezer forint amiért kibontják és odaadják nekem

Nagy, 2012. augusztus 18. - szombat 22:09

Nitsch!Elvileg a templomban ki van függesztve!Legalább is nálunk.

nitsch, 2012. augusztus 17. - péntek 22:34

egy kérdésem lenne a papi díjat szeretném megtudni ,de ez szinte lehetetlen bármelyik oldalon ők törvényen kívüliek vagy most mi van


1 2 3

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza