Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Büntetheti az APEH a készpénzkifizetéseket

Gyarmati Stefánia, 2009. február 06. - péntek 12:55
Címkék: eljárás, ellenőrzés, díj, bírság
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Újabb szankciókkal igyekszik nyomonkövethetőbbé tenni a vállalkozások pénzforgalmát az Adóhivatal. E héttől már büntethetik a kétszázötvenezer forint feletti készpénzkifizetéseket.


Ezentúl az egyéni vállalkozók, az EVÁ-s, vagy tevékenységük miatt ÁFA-körbe tartozó, számlanyitásra kötelezett magánszemélyek, illetve belföldi jogi személyek (vállalkozás, cég, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság) csak 250 ezer forintig intézhetik egymás közötti pénzügyeiket készpénzben (bírság nélkül). Efölött csak banki átutalással, vagy bankkártyás, esetleg csekkes fizetéssel élhetnek. Az összeg bruttóban értendő, azaz az ÁFÁ-val növelt értéket kell figyelembe venni, ha pedig devizában fizetünk, az irányadó szorzó az aznapi MNB árfolyam.

Az adózás rendjéről szóló, 2003. évi XCII. törvény huszadik paragrafusába foglalták azt a passzust, miszerint „Ha jogszabály alapján bankszámlanyitásra kötelezett adózók között megkötött ügyletek vonatkozásában az ügyleti ellenérték megfizetése 250 ezer forint összeget meghaladóan bankjegy (érme) átadásával történik, a kifizetés teljesítőjére az adóhatóság ügyletenként, a 250 ezer forint összeghatárt túllépő kifizetés értékének húsz százalékával megegyező összegű, mulasztási bírságot szab ki.”

Nem lehet úgy trükközni, hogy egy nagyobb összeget több kisebb részletben fizetünk meg, ugyanis a teljesítés-igazoláson vagy számlán-blokkon szereplő végösszeg irányadó a revizorok számára még akkor is, ha azt a bizonyos járandóságot több hónapra osztanánk el. A foglaló szintén hozzáadódik a teljes vételárhoz.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Nem kívánatos a készpénzfizetés

Amennyiben folyamatos szerződésünk van egy céggel, a tőle származó összes havi jövedelmet össze kell adnunk. Ha ez meghaladja a bűvös határt, jobb, ha átutalásra térünk át. A törvény minden olyan megbízást vagy ügyletet folyamatosnak tekint, ami legalább hat hónapos időtartamra jön létre és amelynek során minimum kéthavonta történik valamilyen teljesítés (a könyvelői, tanácsadói, vagyonvédelmi, közüzemi szolgáltatások mind ilyenek, hogy csak a legáltalánosabbakat említsük).


Mit tehet az eladó?

Azok a kereskedők, akiknél minden naposak a negyedmilliónál nagyobb összegű vásárlások, a hivatal szerint legegyszerűbben POS terminál(ok) telepítésével oldhatják meg a felmerülő problémát. Persze erre nem árt a vevőiket is felkészíteni. Az üzletben kitörő vita egy-két, öles betűkkel készített tájékoztató révén könnyen elkerülhető. Ezeket akár a bejárati ajtóra, de legalábbis a pénztár környékére, jól látható helyre érdemes kifüggeszteni.

Preferált mód az átutalásos fizetés is. Ez a kiskereskedelemben ritkábban alkalmazott módszer, hiszen az áru elvileg mindaddig az eladó tulajdona, amíg az ellenértékét meg nem kapja. Ha nem törzsvevőről van szó, érdemes a számla kiállítása előtt azonosítani a cég nevében vásárlót, nehogy utólag kelljen akár a pénz, akár az áru után futnunk. Ám a vásárlók általában azonnal viszik a kiszemelt terméket, ez a módszer tehát inkább a nagykereskedők vagy a bejáratott vevőkörrel rendelkezők számára lehetne életszerű és működőképes.


Mit tegyen a vásárló?

Az APEH az új szabállyal a készpénzfizetések visszaszorítását tűzte ki célul, sugallva, hogy jó állampolgárként inkább a kártyás vagy átutalásos fizetést részesítsük előnyben. Elkerülhető a büntetés, ha nagy összegű beszerzés esetén 250 ezer forintot készpénzben, a fennmaradó részt pedig átutalással egyenlítjük ki. Megoldás lehet, hogy a készpénzt az eladó számlájára fizetjük be, bankjában vagy sárga csekken. Ha váltóval fizetünk, azt tehetjük összeghatár nélkül, mert a váltó nem számít készpénznek, viszont ha váltó ellenértékét fizetjük ki, akkor már a fenti szabályok a mérvadók.


Mire jó ez az egész?

Mint oly sok más szabályt és szankciót, a törvényhozók ezt a szigorítást is a gazdaság kifehérítésével magyarázzák. A baj csak az, hogy több pont szöges ellentétben áll a reális piaci helyzettel. Szép gondolat ugyanis POS terminálok telepítésére ösztönözni a falusi fatelepet, csak éppen azt nem mondja meg senki, hogy ki viselje az ezzel járó telepítési és fenntartási költségeket. A bankkártyás fizetés ugyanis tételenként 0,9-2,00 százalékába kerül az eladónak (és persze a legnagyobb bankok kérik a legmagasabb jutalékot), ami egyes esetekben haszna nagy részét jelenti számára. Vagy ennyivel többért adja az áruját? Az nyilvánvalóan versenyhátrányba hozza őt, sőt, ha mindenki ezt tenné, jó kis infláció szakadna a nyakunkba.

Forrás: MTI

A magyar adózás története - kiállítás az APEH Kiemelt Adózók Igazgatóságán

Azt a szituációt is nehéz elképzelni, hogy a vevő elzarándokolna az eladó bankjába vagy akár a legközelebbi postára, befizeti befizetnivalóját, majd visszatér az üzletbe, szervizbe, és átveszi az árut vagy éppen megjavított autóját.

A másik abszolút életszerűtlen helyzet a banki átutalásra való áttérés. Az elképesztő méretű körbetartozások miatt ugyan ki kockáztatna újabb és újabb halasztott fizetéseket? Ráadásul a többmillós tételek nagy részének kiegyenlítése eddig is számlával igazoltan, bankon keresztül történt, mégsem tudott senki hatékonyan „odalépni” a késedelmes vagy soha meg nem történő kiegyenlítések megakadályozása és kemény büntetése érdekében. A körbetartozások sok céget és vállalkozót tettek és tesznek tönkre, így ma már mindenki az azonnali (és tegyük hozzá: lehetőleg kápés) fizetést részesíti előnyben. Nem kizárt, hogy ez a kifehérítést célzó törvény ismét csak a feketegazdaság térnyerését hozza magával, azaz aki teheti, inkább számlák és bizonylatok nélkül üzletel majd, semmint tönkremenjen a törvény betartása miatt.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Vaszil Józsefné, 2009. február 22. - vasárnap 14:47

Én jokisordoggel értek egyet. Az én férjem is vállalkozó. Évről-évre egyre nehezebb a dolgunk. Mi is mindent hivatalosan csinálunk. Mivel mindig nagy cégeknek dolgozunk hivatalosan számla ellenében fizetnek átutalással. Ezzel csak az a baj, hogy néhány cég úgy gondolja, megteheti, hogy több hónapra, részletekben fizeti ki a számlát. Van olyan ügyfelünk is akinek több, mint egy éve lejárt a fizetési határideje, de nem tud fizetni. Mi ezt a számlát már tavaly előtt az adóbevalláskor bevallottuk, az Áfát megfizettük, pénz pedig sehol. Az ilyen esetekben döntöttünk úgy, hogy csak Kp-ban vagyunk hajlandók dolgozni az ilyen ügyfélnek és nem növeljük a kinnlévőséget. A másik nagy problémánk, hogy sokat van távol a férjem, mivel olyan a munkája. Mindig vitt magával 2-300 ezer forintot, mivel a dolgozóknak fizetni kellett a szállást és az ellátást. Ezentúl nem tudom, hogy hogy lesz. A szállásadó nem rendelkezik kártyás fizetési lehetőséggel, abba nem megy bele, hogy átutalással fizessünk, abba pedig mi nem megyünk bele, hogy ebbe a mai világban előre fizessünk. Az APEH-ba erre azt mondták hogy a mi problémánk és oldjuk meg! Bele kényszerítenek bennünket becsületes vállalkozókat lehetetlen helyzetekbe. Ezzel csak a fekete gazdaságot fogják kiszélesíteni. A mi környezetünkben gondolkozás nélkül fel tudok legalább 6 olyan "vállalkozót" sorolni, aki nincs is bejelentve ai APEH-nál mint vállalkozó, segélyes dolgozói vannak feketén, mert Őket úgy sem ellenőrzik. Az önkormányzat is tud a munkájukról, sőt még Ők is velük dolgoztatnak. Ennek ellenére minden hónapban kiutalják nekik a ségélyt! Nekik nem fog gondot okozni, hogy átutalásra vagy Kp-ra dolgozzanak. Ezt akarja a kormány, hogy visszaadják az eddig becsületes vállalkozók a vállakozásukat és folytassák feketén? Nekünk miért nem lehet hasra ütésre vagy bemondásra adóznunk, mint a képviselőinknek? Miért akarnak minden áron megfolytani bennünket? Nekünk is vannak alkalmazottaink, mint a legtöbb vállalkozónak. Így nem csak minket csinálnak ki, hanem az alkalmazottainkat is munkanélkülivé teszik. Végül az egész ország nyugdíjasokból és munkanélküliekből, ja és képviselőkből fog állni. Csak akkor ki fogjy a járulékokat fizetni!

Jack Stevens, 2009. február 15. - vasárnap 20:04

Rájöttek, hogy az államot is be lehet majd perelni, ha nem kapjuk meg az árut, amit kifizettünk átutalással, vagy nem kapjuk meg a pénzt, amit kellene az áruért kapnunk, mert az Állam összejátszik a csalóval ilyen szabályok hozatalával, és a bankokat is jogtalan versenyelőnyhöz juttatja. Szerintem ezért vonják most vissza ezt a rendelkezést.

Földi Tiborné, 2009. február 13. - péntek 22:54

Ez az intézkedés kizárólag a bankvilág további térnyerésének az intézményes támogatása. Valaki odafigyel az észreveszi kik és mi módon uralják a világot. Minél nagyobb a készpénzmozgás egy országban annál kevésbé lehet uralni.

Lukács Adri, 2009. február 10. - kedd 20:44

Most már azt mondom,nekünk is össze kéne fogni!Nekünk, kicsiknek,mint a közalkalmazottaknak meg a többieknek!De nem,mi még mindig csendben tűrünk! Nem lázítani akarok,de ez így NEM MEGY TOVÁBB!!! Nem tudom,hogy fennt a NAGY emberek tisztában vannak e vele,hogy ennek az országnak a bevételeit adó formájában,mi, KICSIK dobjuk össze.De mi lesz akkor,ha sorban tönkre megyünk.Miből osztogatják majd a szoc.segélyeket,miből adnak fizetést a közalkalmazottaknak,és ki fogja visszafizetni az IMF stb.hiteleinket??A nyugdíjakról nem is beszélve.Mi lesz,ha már nem lesz mit ellopni és hülyeségekkel megmagyarázni?Mi lesz ha nem hagyjuk tovább,hogy hülyének nézzenek és tovább szipolyozzanak?

tamata, 2009. február 08. - vasárnap 22:07

Azért határozza meg az APEH a 250 ezer Ft-ot, mert a kis vállalkozónak ez már nagy pénz. A nagy vállalkozónak nem pénz. És mértne a kisvállakozókat BÜNTESSÜK? A nagyokhoz nem mernek nyulni.Nem mernek egy "NagyEmber" vagyonosodási vizsgálatát megcsinálni.Pedig bejelentés ment ellen, nem egy, több! A férj minimálbéren, a feleség segélyen él. A gyerekek hozzájárulást kapnak az ovodában, iskolában.Bizony kell is, mert sokat eszik a feleség uj TOYOTÁJA, a férj BMV-je, és még a terepjáró is.Szegény "kis vállalkozó", de sajnálom, hogy az idén csak Majamiban nyaraltak, és csak egyszer tudtak sielni menni. Én, aki becsületesen fizettem 40 évig az összese fizetni valót, sehova sem jutottam el nyaralni,sem sielni. Mert tőlem igen levonták az adaót. És még kocsim is egy használt Suzukim van. Emberek, érdemes TISZTESSÉGESEN élni?! Élni??! - vagy csak vegetálni. A Csalóké a VILÁG! Te meg kisember dögölj meg, amiért tisztességesen dolgoztál, éltél!. Még majdnem hogy szégyellni való ! Milyen jutalékokat kapnak az APEH-esek? Még a legalacsonyabb iskolai végzettségü is. Te meg ha nem termelednek meg magadnak, éhen döglesz. Csak igy tovább! Szépen, csendben, nehogy valaki meghallja a nyöszörgésedet!!

Xantis, 2009. február 08. - vasárnap 10:24

Németországban élek, mindent kártyával fizetek és az interneten keresztül utalok át pénzt (külföldre is), mindez ingyenes, semmibe nem kerül. Ezt a megalázó módszert nem az APEH, hanem a végveszélybe került magyar bankok találták ki, így hatalmas haszonra tesznek szert bármilyen pénzmozgást megskalpolva. Nyáron 45 Eurot utaltam át egy magyar cégnek, valami piti dologba belekötött a magyar bank, 3 hónap és millió levél után levonta a kezelési költséget (sicc !) és visszautalt kerek 5 Eurot. Ez már több mint szégyen !

Eta, 2009. február 08. - vasárnap 09:35

Ez Magyarország! Aki dolgozik fizet,aki nem annak mi fizetünk. Hurrá! Előre a segélyekért!!!

Németh Szilvia, 2009. február 08. - vasárnap 09:33

Sajnos az APEH-nak még a bugyimban is joga van turkálni...nem elég, hogy fizetem a rohadt sok adót, de még ezen felül is csesztetés van. De hát nem tudunk mit tenni. Nem tartozik ugyan szorosan a témához, de van egy sztorim: Még Üllőn laktunk, amikor egy kedves szomszédomnak sikerült az évek alatt annyi pénzt összegyűjtenie, hogy vegyen magának egy jobb fajta autót. Néhány nap múlva beszélgettünk, és elmondta, hogy előző nap APEH-ellenőrök jártak nála, vagyonosodási vizsgálat indult a kocsi miatt, hogy vajh' honnan tellett rá neki...kiderült, hogy egy "kedves" szomszéd, akivel amúgy sem volt túl jó viszonyban, bejelentette az Adóhivatalnál, hogy ugyan nézzenek már körül nála, hogy van-e valamilyen eltitkolt jövedelme, mert "gyanús volt neki", hogy egyik napról a másikra új kocsit vett...ennyit erről. Szánalom, és ettől ég a pofám. Szemét, irigy nép vagyunk.

Géber Péter, 2009. február 07. - szombat 18:35

Én maximálisan az adócsalók, pénzmosók ellen vagyok. Megfizetem minden adókötelezettségem, fekete üzletekbe nem bonyolódom, de ...! Idegrohamot kapok, amikor az interneten, vagy bárhol veszek valamit néhányszáz forintért, és amikor bemegyek a bankfiókba befizetni valaki számlájára 4-800, esetleg 4-8000 Ft-ot, akkor azonnal a személyi igazolványom, lakcímkártyám kérik! Ráadásul ez nem egyforma gyakorlat a bankoknál! van aki kéri, van, aki nem; van amelyik elfogad általuk kiállított - másra sem jó - ügyfélkártyát és van amelyik nem! Ki az az ökör, aki azt hiszi, hogy ezzel mosnak pénzt? A pénzmosás nem a 100, de még csak nem is az 1000-10000 Ft-ok szintjén zajlik! Tegyünk már különbséget becsület és becstelenség között, mert több nagyságrendi a különbség! Nekem ég a pofám, hogy a Vaterán veszek egy 60-70 Ft-os bélyeget, postaköltséggel együtt van vagy 300 Ft, és ezért szinte lenyomoznak! Nem túlzás ez egy kicsit? Vagy a democsokráciában a hülyeségnek sincs határa?

papax, 2009. február 07. - szombat 15:48

Sikerült megint a nemfizetők malmára hajtani a vizet. Eddig a kp biztos volt,de utalásból nekem is tartoznak lassan egy éve és nem is hajlandóak szóba állni velem.


1 2

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza