Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

E.OFF: hó van, áram nincs

Szabó Emese, 2009. február 04. - szerda 17:55
Címkék: áram, szolgáltató, átverés, eljárás, díj, ellenőrzés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Rendkívüli hóhelyzet volt múlt héten Vas és Zala megyében: háztartások tömege maradt napokig áram nélkül, miközben az áramszolgáltató E.ON vis majorra hivatkozva mossa kezeit. A XXI. században azonban inkább a többnapos áramkimaradás számít rendkívüli helyzetnek, nem pedig az, hogy januárban esik a hó...


A múlt hét végi hóhelyzet olyan meglepetésszerűen érte az E.ON Áramszolgáltató Zrt.-t, mintha a mi klímánkon legalábbis szokatlan lenne az, hogy januárban hó hullik, méghozzá napi tíz centi. Ez a csapadékmennyiség elegendő volt ahhoz, hogy oszlopok dőljenek, lakások, vállalkozások, közintézmények maradjanak áram, fűtés és szennyvízszivattyú nélkül - napokig.

Bár a keletkezett kár összegére még óvatos becslések sem születtek, Kovács Ferenctől, a Vas Megyei Védelmi Bizottság elnökétől megtudtuk, hogy a keletkezett károk három nagy csoportba sorolhatóak: "Az önkormányzatokat ért károk egy részét valószínűleg megtérítik a vis major keretből. Ebbe a körbe tartanak az önkormányzati épületekben, parkolókban keletkezett károk, amit az oszlopcseréket végző erőgépek okoztak.

Ugyancsak az önkormányzati részhez tartoznak azok a kiadások, amelyek a tanítási napok pótlásával kapcsolatosak: öt településen majdnem egy hétig nem volt tanítás, így számolni kell a pedagógusok túlórapénzével. A szántóföldeken, és egyéb területeken keletkezett zöldkár is jelentős: ide szintén gépekkel kellett bemenni, hogy el lehessen végezni az oszlopcseréket: Vas és Zala megyében összesen 174 villampózna tört össze, ami elképesztően sok, soha erre példa nem volt.

Forrás: MTI

Lassan jött a segítség

Az E.ON-nak ilyen esetekre van egy saját szabályzata, amely megszabja, hogy vetésterületen milyen típusú növény esetében mekkora kártérítést kell fizetnie négyzetméterenként. Ezt úgy tűnik, rendezi az E.ON" - mondja Kovács Ferenc, majd hozzáteszi, hogy az érintett területek lakosságának és vállalkozóinak helyzete ennél bonyolultabb. "Az áramhiány okozhatott például forgalomkiesést, a mirelit áruk megromlása miatt keletkezett kárt nehezebb megbecsülni, ahogy a lakosságot ért kárt is idő számbavenni: a lakossági károk közé tartozik például az, hogy a fagyasztókban az áramhiány miatt megromlottak az élelmiszerek, vagy éppen az, hogy a probléma orvoslására aggregátorokat kellett beszerezni, üzemeltetni."

Mint Kovács Ferenctől megtudtuk, a megyei közgyűlés védelmi bizottsága úgy határozott, hogy összegyűjtik az ilyen típusú kárigényeket: "Erre két hetes határidőt kaptak a polgármesterek, hogy aztán a pontosan regisztrált és dokumentált kártérítési igénnyel egységesen léphessünk fel az E.ON-nal szemben. Felkértük továbbá a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot (HFH) és az Energiahivatalt, hogy jogilag tisztázzák, milyen eset állt elő: vis major, avagy a szolgáltató olyan hibája, ami miatt másfajta eljárás során kell kárigényünk rendezését kérnünk.

Mint a védelmi bizottság elnökétől megtudtuk, az E.ON, ahhoz képest, hogy jelenleg rendkívüli helyzetre hivatkozva tagadja meg a kötbér és kártérítés kifizetését, olyannyira nem vette komolyan az állítólagos rendkívüli helyzetet, hogy a Zala Megyei Védelmi Bizottság ülésén egyetlen képviselőjük sem tette tiszteletét. A Vas megyei bizottság tegnapi ülésén (február harmadikán) már képviseltették magukat, így érintettként csak remélni tudjuk, hogy a cég komolyan veszik azt a tényt, mely szerint ő szolgáltató, akitől az emberek szolgáltatást vásárolnak. "Nem kívánjuk minősíteni a cég munkáját, de úgy gondoljuk, hogy a szolgáltatónak elemi érdeke lenne, hogy peren kívül állapodjon meg a kártérítésről" - érvel Kovács.


Fizetni kellene?

Az E.On magatartása ellen nem csak a védelmi bizottság, de a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének (FEOSZ) is szót emelt: az szervezet állásponja az, hogy az E.ON Áramszolgáltató Zrt. nem volt felkészülve a téli időjárásnak megfelelő áramszolgáltatásra, így helytállási kötelezettséggel tartozik. A szolgáltatónak ugyanis - saját üzletszabályzata szerint - lakossági fogyasztónként ötezer forintos kötbérfizetési kötelezettsége van abban az esetben, ha nem a szerződésnek megfelelően teljesít.

Forrás: MTI

"Véleményünk szerint ez a kötelezettség jelen esetben fennáll" - szögezi le dr. Kovács Krisztina, a FEOSZ szóvivője, majd hozzáteszi, hogy a kártérítési felelősség a Polgári Törvénykönyvből vezethető le. "Ilyen esetben már mások a bizonyítás szabályai: a bizonyítás terhe azon van, aki kárt szenvedett - a fogyasztóknak kell tehát bizonyítaniuk, hogy káruk keletkezett és az áramkimaradás és a keletkezett kár között ok-okozati összefüggés van. A kártérítési igények benyújtásához is az szükséges, hogy megállapítsák a jogellenes magatartást, ami alapján az E.ON felelősséggel tartozik."

Tél van, havazik. Bocs miatta...

Sándor Valéria, az Országos Meteorológiai Szolgálat osztályvezetője lapunknak elmondta, hogy a kérdéses napokban nagyjából napi tíz centiméternyi hó eshetett az érintett területeten. Ez nem számít extrém időjárásnak, ilyesmi gyakorlatilag bármikor megeshet. A hó egyébként tapadósabb volt a szokásosnál, és a fajsúlya is nagyobb volt, mint egy átlagos porhóé. A havazás így kicsit nagyobb terhelést jelenthetett az átlagosnál, ettől függetlenül extrém helyzetről nem beszélhetünk. A hasonló esetek gyakoriságáról jelenleg készül a szakvélemény.


Télen hó?!

Mint dr. Kovács Krisztinától megtudtuk, a szolgáltató ugyan rendkívüli körülményekre, vis majorra hivatkozik, de a FEOSZ álláspontja szerint nem rendkívüli időjárási körülmény az, ha januárban leesik a hó. Másrészt, ha a szolgáltató rendkívüli kürölményekre is hivatkozik, álláspontját független szakértői véleménnyel kell alátámasztania, ami ez idáig nem történt meg: "Mi azt a tájékoztatást kaptuk a szolgáltató kommunikációs vezetőtől, hogy csak az E.ON saját szakemberi állapították meg azt, hogy vis majorról van szó.

Forrás: MTI

A jogászok vizsgálják az ügyet, de jelen pillanatban nincs olyan információnk, ami arra utalna, hogy a szolgáltató kifizeti a kötbért - az E.ON egyébként igéretet tett arra, hogy mihamarabb közli jogászai álláspontját. Csak remélni tudjuk tehát, hogy a jogászok figyelembe veszik az üzletszabályzatban előírt független szakértői véleményezés követelményét, és ez alapján juttatják el hozzánk álláspontjukat."


Gyorsreagálás négy nap alatt

A történek pikantériája, hogy még ha meg is állapítják, hogy a kérdéses időpontban valóban rendkívüli időjárási körülményről volt szó, az üzletszabályzat szerint az E.ON-nak akkor is kötelessége lett volna az üzemzavart szakszerűen és gyorsan elhárítania. Ehhez képest számos településen két-három, sőt egyes helyeken négy napig sem volt áram. Kérdés tehát, hogy ez gyors üzemzavar elhárításnak minősül-e. Az üggyel kapcsolatban a FEOSZ egyébként megkereste a Magyar Energiahivatalt (MEH), amely eljárást kezdeményezett az ügyben, valamint az Országos Meterorológiai Szolgálatot (OMSZ) is felkérte, nyilatkozzon abban a kérdésben, hogy az időjárás rendkívülinek számított-e a kérdéses időpontban."

Egy kis matek

Érdekes eredményre jutunk, ha megnézzük, nagyságrendileg mit számítana az E.ON-nak, ha szó nélkül kifizetné a lakossági fogyasztók kötbérét, és megőrizné már amúgy is megtépázott presztízsét: a szolgáltató székhelye Budapest egyik legdrágább irodaházában, a Gresham-palota mellett lévő Roosevelt 7/8 Irodaházban van, ahol a bérleti díj nagyjából havi 20-27 euró/négyzetméter. Az E.ON itt nagyjából 15 ezer négyzetméternyi irodaterületet bérel, aminek havi bérleti díja 260 forintos euróval és 25 euró/négyzetméterrel (rezsiköltséggel együtt) számolva nagyjából havi százmillió forint. Ha azt vesszük, hogy az egyenként ötezer forintos kötbérre nagyjából tizennégyezer háztartás tarthat igényt, kiderül, hogy ennek kifizetése az E.ON-nak hetvenmillió forintba, azaz kevesebb mint egyhavi irodabérleti díjba fájna...

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

iszak gabi, 2009. február 17. - kedd 20:09

2006 nyarán Ajkán egy teljes napig nem volt áram, a mélyhűtőmben tönkrement a gyümölcs, a hús. Mikor bejelentettem a káromat, azt válaszolta egy férfihang írjam meg levélben, a levélre azt válaszolták az általam megírt időpontban nem volt áramszünet,biztos csak kitalálta. Most Ajkán ugyanaz volt a helyzet mint Vas és Zala megyében. Jó lenne energiaszolgáltatót váltani!Budapestről könnyű ítélkezni, a meleg luxusirodákból meg különösen!

Kommentek

Ratman, 2019. március 18.

Nem ajánlom Richard Cosmos urat (se), nem túl sok hitelt küld :D...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

Váradi Tibor Attila, 2019. március 17.

Tisztelt Tulajdonos(ok)!

Szeretnék Önökkel beszélni benzines autó elektromosra v...

Alakítsd elektromossá az autód!

Mr. Richard Cosmos, 2019. március 17.

Meleg Üdvözlet az Ön számára, szükség van-e bármilyen 2% -os kamatlábra? Ha igen, lépjen k...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés