Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

E.OFF: hó van, áram nincs

Szabó Emese, 2009. február 04. - szerda 17:55
Címkék: áram, szolgáltató, átverés, eljárás, díj, ellenőrzés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Rendkívüli hóhelyzet volt múlt héten Vas és Zala megyében: háztartások tömege maradt napokig áram nélkül, miközben az áramszolgáltató E.ON vis majorra hivatkozva mossa kezeit. A XXI. században azonban inkább a többnapos áramkimaradás számít rendkívüli helyzetnek, nem pedig az, hogy januárban esik a hó...


A múlt hét végi hóhelyzet olyan meglepetésszerűen érte az E.ON Áramszolgáltató Zrt.-t, mintha a mi klímánkon legalábbis szokatlan lenne az, hogy januárban hó hullik, méghozzá napi tíz centi. Ez a csapadékmennyiség elegendő volt ahhoz, hogy oszlopok dőljenek, lakások, vállalkozások, közintézmények maradjanak áram, fűtés és szennyvízszivattyú nélkül - napokig.

Bár a keletkezett kár összegére még óvatos becslések sem születtek, Kovács Ferenctől, a Vas Megyei Védelmi Bizottság elnökétől megtudtuk, hogy a keletkezett károk három nagy csoportba sorolhatóak: "Az önkormányzatokat ért károk egy részét valószínűleg megtérítik a vis major keretből. Ebbe a körbe tartanak az önkormányzati épületekben, parkolókban keletkezett károk, amit az oszlopcseréket végző erőgépek okoztak.

Ugyancsak az önkormányzati részhez tartoznak azok a kiadások, amelyek a tanítási napok pótlásával kapcsolatosak: öt településen majdnem egy hétig nem volt tanítás, így számolni kell a pedagógusok túlórapénzével. A szántóföldeken, és egyéb területeken keletkezett zöldkár is jelentős: ide szintén gépekkel kellett bemenni, hogy el lehessen végezni az oszlopcseréket: Vas és Zala megyében összesen 174 villampózna tört össze, ami elképesztően sok, soha erre példa nem volt.

Forrás: MTI

Lassan jött a segítség

Az E.ON-nak ilyen esetekre van egy saját szabályzata, amely megszabja, hogy vetésterületen milyen típusú növény esetében mekkora kártérítést kell fizetnie négyzetméterenként. Ezt úgy tűnik, rendezi az E.ON" - mondja Kovács Ferenc, majd hozzáteszi, hogy az érintett területek lakosságának és vállalkozóinak helyzete ennél bonyolultabb. "Az áramhiány okozhatott például forgalomkiesést, a mirelit áruk megromlása miatt keletkezett kárt nehezebb megbecsülni, ahogy a lakosságot ért kárt is idő számbavenni: a lakossági károk közé tartozik például az, hogy a fagyasztókban az áramhiány miatt megromlottak az élelmiszerek, vagy éppen az, hogy a probléma orvoslására aggregátorokat kellett beszerezni, üzemeltetni."

Mint Kovács Ferenctől megtudtuk, a megyei közgyűlés védelmi bizottsága úgy határozott, hogy összegyűjtik az ilyen típusú kárigényeket: "Erre két hetes határidőt kaptak a polgármesterek, hogy aztán a pontosan regisztrált és dokumentált kártérítési igénnyel egységesen léphessünk fel az E.ON-nal szemben. Felkértük továbbá a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot (HFH) és az Energiahivatalt, hogy jogilag tisztázzák, milyen eset állt elő: vis major, avagy a szolgáltató olyan hibája, ami miatt másfajta eljárás során kell kárigényünk rendezését kérnünk.

Mint a védelmi bizottság elnökétől megtudtuk, az E.ON, ahhoz képest, hogy jelenleg rendkívüli helyzetre hivatkozva tagadja meg a kötbér és kártérítés kifizetését, olyannyira nem vette komolyan az állítólagos rendkívüli helyzetet, hogy a Zala Megyei Védelmi Bizottság ülésén egyetlen képviselőjük sem tette tiszteletét. A Vas megyei bizottság tegnapi ülésén (február harmadikán) már képviseltették magukat, így érintettként csak remélni tudjuk, hogy a cég komolyan veszik azt a tényt, mely szerint ő szolgáltató, akitől az emberek szolgáltatást vásárolnak. "Nem kívánjuk minősíteni a cég munkáját, de úgy gondoljuk, hogy a szolgáltatónak elemi érdeke lenne, hogy peren kívül állapodjon meg a kártérítésről" - érvel Kovács.


Fizetni kellene?

Az E.On magatartása ellen nem csak a védelmi bizottság, de a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének (FEOSZ) is szót emelt: az szervezet állásponja az, hogy az E.ON Áramszolgáltató Zrt. nem volt felkészülve a téli időjárásnak megfelelő áramszolgáltatásra, így helytállási kötelezettséggel tartozik. A szolgáltatónak ugyanis - saját üzletszabályzata szerint - lakossági fogyasztónként ötezer forintos kötbérfizetési kötelezettsége van abban az esetben, ha nem a szerződésnek megfelelően teljesít.

Forrás: MTI

"Véleményünk szerint ez a kötelezettség jelen esetben fennáll" - szögezi le dr. Kovács Krisztina, a FEOSZ szóvivője, majd hozzáteszi, hogy a kártérítési felelősség a Polgári Törvénykönyvből vezethető le. "Ilyen esetben már mások a bizonyítás szabályai: a bizonyítás terhe azon van, aki kárt szenvedett - a fogyasztóknak kell tehát bizonyítaniuk, hogy káruk keletkezett és az áramkimaradás és a keletkezett kár között ok-okozati összefüggés van. A kártérítési igények benyújtásához is az szükséges, hogy megállapítsák a jogellenes magatartást, ami alapján az E.ON felelősséggel tartozik."

Tél van, havazik. Bocs miatta...

Sándor Valéria, az Országos Meteorológiai Szolgálat osztályvezetője lapunknak elmondta, hogy a kérdéses napokban nagyjából napi tíz centiméternyi hó eshetett az érintett területeten. Ez nem számít extrém időjárásnak, ilyesmi gyakorlatilag bármikor megeshet. A hó egyébként tapadósabb volt a szokásosnál, és a fajsúlya is nagyobb volt, mint egy átlagos porhóé. A havazás így kicsit nagyobb terhelést jelenthetett az átlagosnál, ettől függetlenül extrém helyzetről nem beszélhetünk. A hasonló esetek gyakoriságáról jelenleg készül a szakvélemény.


Télen hó?!

Mint dr. Kovács Krisztinától megtudtuk, a szolgáltató ugyan rendkívüli körülményekre, vis majorra hivatkozik, de a FEOSZ álláspontja szerint nem rendkívüli időjárási körülmény az, ha januárban leesik a hó. Másrészt, ha a szolgáltató rendkívüli kürölményekre is hivatkozik, álláspontját független szakértői véleménnyel kell alátámasztania, ami ez idáig nem történt meg: "Mi azt a tájékoztatást kaptuk a szolgáltató kommunikációs vezetőtől, hogy csak az E.ON saját szakemberi állapították meg azt, hogy vis majorról van szó.

Forrás: MTI

A jogászok vizsgálják az ügyet, de jelen pillanatban nincs olyan információnk, ami arra utalna, hogy a szolgáltató kifizeti a kötbért - az E.ON egyébként igéretet tett arra, hogy mihamarabb közli jogászai álláspontját. Csak remélni tudjuk tehát, hogy a jogászok figyelembe veszik az üzletszabályzatban előírt független szakértői véleményezés követelményét, és ez alapján juttatják el hozzánk álláspontjukat."


Gyorsreagálás négy nap alatt

A történek pikantériája, hogy még ha meg is állapítják, hogy a kérdéses időpontban valóban rendkívüli időjárási körülményről volt szó, az üzletszabályzat szerint az E.ON-nak akkor is kötelessége lett volna az üzemzavart szakszerűen és gyorsan elhárítania. Ehhez képest számos településen két-három, sőt egyes helyeken négy napig sem volt áram. Kérdés tehát, hogy ez gyors üzemzavar elhárításnak minősül-e. Az üggyel kapcsolatban a FEOSZ egyébként megkereste a Magyar Energiahivatalt (MEH), amely eljárást kezdeményezett az ügyben, valamint az Országos Meterorológiai Szolgálatot (OMSZ) is felkérte, nyilatkozzon abban a kérdésben, hogy az időjárás rendkívülinek számított-e a kérdéses időpontban."

Egy kis matek

Érdekes eredményre jutunk, ha megnézzük, nagyságrendileg mit számítana az E.ON-nak, ha szó nélkül kifizetné a lakossági fogyasztók kötbérét, és megőrizné már amúgy is megtépázott presztízsét: a szolgáltató székhelye Budapest egyik legdrágább irodaházában, a Gresham-palota mellett lévő Roosevelt 7/8 Irodaházban van, ahol a bérleti díj nagyjából havi 20-27 euró/négyzetméter. Az E.ON itt nagyjából 15 ezer négyzetméternyi irodaterületet bérel, aminek havi bérleti díja 260 forintos euróval és 25 euró/négyzetméterrel (rezsiköltséggel együtt) számolva nagyjából havi százmillió forint. Ha azt vesszük, hogy az egyenként ötezer forintos kötbérre nagyjából tizennégyezer háztartás tarthat igényt, kiderül, hogy ennek kifizetése az E.ON-nak hetvenmillió forintba, azaz kevesebb mint egyhavi irodabérleti díjba fájna...

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

iszak gabi, 2009. február 17. - kedd 20:09

2006 nyarán Ajkán egy teljes napig nem volt áram, a mélyhűtőmben tönkrement a gyümölcs, a hús. Mikor bejelentettem a káromat, azt válaszolta egy férfihang írjam meg levélben, a levélre azt válaszolták az általam megírt időpontban nem volt áramszünet,biztos csak kitalálta. Most Ajkán ugyanaz volt a helyzet mint Vas és Zala megyében. Jó lenne energiaszolgáltatót váltani!Budapestről könnyű ítélkezni, a meleg luxusirodákból meg különösen!

Kommentek

Bishop Berry Smith, 2018. december 13.

A nevem Mary Adam, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, így annyi adósságot hagyot...

Telefonok a szervizben

Luis Roland, 2018. december 12.

Az én nevem Luis Roland, van egy kedves feleségem és 3 gyerekem. egy héttel ezelőtt kétségbee...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Debaets Balsiger, 2018. december 11.

Sürgős hitelt szeretne? Üzleti vagy igazán hitelet szeretne
autóhitel
jelzálog h...

Telefonok a szervizben

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés