Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Adataink védelmében

Pusztai Beáta, 2009. február 03. - kedd 17:30
Címkék: fogyasztóvédelem, internet, jog, törvény, eljárás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Böngészéseink, regisztrációink során akaratlanul is sok személyes adatot viszünk számítógépünkre, amikkel igen könnyű visszaélni. Áttekintjük a legfontosabb adatvédelmi szabályokat, intézkedéseket.


Bár az adatvédelmi biztos hűtlen adatkezelésről szóló, éves beszámolója még nem publikus, a számos beérkező panasz nyomán kórház, parkoló társaság és közösségi portál felelőssége egyaránt felmerül.

Adatok áramlása

Nincs könnyű helyzetben az a szolgáltató, aki szeretne eleget tenni az adatvédelem jogi követelményeinek. A hazai törvények Európa legszigorúbbjai közé tartoznak, gyakorlati alkalmazásuk azonban meglehetősen következetlen, hézagos.

Már a honlapok felkeresésekor rögzíthetik IP-címünket (személyes számítógépes hálózatunk azonosítóját), illetve böngészőnk típusát, továbbhaladva pedig internetszolgáltatónkat, ami alapján akár már lakcímünk is beazonosítható. A felhasználók azonosítását és hirdetések kiszolgálását segítő szoftverfigyelő „sütik” (cookies) és illegális kémprogramok révén pedig kéretlen hirdetések olvasói, mi több, vírusküldő források is lehetünk.


Személyes adatok védelméhez fűződő jog

„A személyes adataink védelme ugyanolyan alkotmányos alapjog, mint az egészséghez való jogunk”- tájékoztat dr. Kulcsár Zoltán adatvédelmi szakértő (www.ppos.hu). Vezérszabályként: személyes adat akkor kezelhető, ha ahhoz az érintett hozzájárul, vagy azt jogszabály rendeli el, utóbbi azonban magán adatkezelők esetén ritkán fordul elő. A felhasználótól hozzájárulás, azaz nyilatkozat csak megfelelő tájékoztatás mellett kérhető. Az érintettet részletesen tájékoztatni kell az adatkezelés céljáról, módjáról, időtartamáról, valamint arról, kik ismerhetik meg az adatokat. Adatkezelési hozzájárulás mindig csak egy adott cél érdekében történhet.

Forrás: MTI

A magyar légitársaság az adatvédelmi biztos állásfoglalása alapján 2004 februárja óta repülőjegy vásárlásakor írásban tájékoztatja utasait az Egyesült Államokba irányuló adattovábbítás tényéről és a jegyvásárláshoz írásos elfogadó nyilatkozatot kér

Lehetőséget kell adni az adatok módosítására és törlésére is. Személyes adatokat harmadik fél részére továbbítani nem, vagy szintén csak hozzájárulással lehet. A szolgáltató cégek adatvédelmi politikájukat nyilatkozatban kell közzétegyék.

Jogi háttér, szabályozások

Magyarországon az Országgyűlés 1992. november 17-én hirdette ki a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvényt, közismertebb nevén az Adatvédelmi törvényt (Avtv.), melynek legújabb módosítása 2007. december elsejétől hatályos. A törvény összhangban van az Európai Parlament és a Tanács „az egyénnek a személyes adatok feldolgozásával kapcsolatos védelméről és ezeknek az adatoknak a szabad áramlásáról” szóló 95/46/EK. Irányelvével. Az 1992-es törvény keretet biztosít mind az állami, mind pedig a magán adatkezelők részére, kiegészülve a különböző területekre (egészségügy, pénzügy, hírközlés, stb.) vonatkozó szektorális szabályokkal. Szintén az Európa Tanácshoz kötődik a Strasbourgban, 1981. január 28-án kelt, az egyének védelméről a személyes adatok gépi feldolgozása során szóló, az 1998. évi VI. törvénnyel kihirdetett Egyezmény, valamint az internetes szolgáltatók adatkezelését szabályozza még a 2001. évi CVIII. törvény is.


Személyes adataink védelme érdekében nem csak a szolgáltatónak, de a felhasználónak is kötelezettségei vannak. A felhasználótól is elvárható, hogy tájékozódjon az adott cég adatvédelmi politikája felől, és az is fontos, hogy regisztráció után vigyázzon kapott azonosítójára és jelszavára is. Ellenkező esetben saját hibájából veszítheti el rendelkezési jogát, feltöltött személyes adatai felett.


Intő példa

Újságírók interneten szerzett információk alapján rekonstruálták egy francia életrajzát. A férfi annyi információt hagyott maga után a világhálón, hogy nem volt nehéz képet alkotni szokásairól, barátairól, hobbijáról, szerelmi életéről és kapcsolatairól. Az eset nagy port vert fel, hiszen csak Franciaországban több mint hatmillió kitárulkozó felhasználója van az ismert nemzetközi közösségi portálnak, a Facebooknak. A portál hazai változatán böngészve is találtunk olyan felhasználót, akinek élete szintén részletekbe menően megismerhető néhány klikkelést követően. A közösségi oldalak ezért mind a sajtó, mind pedig a fejvadász cégek számára kedvelt terepnek számítanak.


Jogellenes gyakorlat

Dr. Kulcsár elmondása szerint a fejvadász cégek iwiw-en történő akvirálása (adatgyűjtése) jogellenes, kivéve, ha adatlapunkon hirdetjük, hogy álláskereséshez segítséget kérünk. Ez ugyanis hozzájárulásnak minősül. Szintén jogellenesek a reklám típusú megkeresések és adatvédelmi törvénybe ütközik a más jelszavával történő belépés, visszaélés is. Más becsületének csorbítása pedig egyenesen bűncselekménynek számít.

Minden esetben biztosítani kell az anonimitást, legyen az internetes vásárlás vagy az álláskeresés esete. Az adatvédelmi törvény szerint adatfelvétel előtt minden esetben tájékoztatni kell a pályázót önéletrajza kezelésének módjáról, lehetőséget adva annak törlésére vagy az adatok módosítására. Különbséget kell tenni azonban magán-, illetve munkaközvetítők és a tárhelyszolgáltatók között. Utóbbinál a szolgáltató ugyan tájékoztat, de a hirdetések tartalmával kapcsolatos felelőssége nincs.

Tájékoztatás nélküli, anonim, vagy „jeligés” e-mailcímek megadása magán-munkaközvetítők esetében jogellenes és kockázatos. Az is előfordulhat, hogy egy gyanútlan pályázó újra saját munkavállalójánál keresi szebb jövőjét. Az esetek túlnyomó részében ráadásul a védtelen munkakereső többé semmilyen tájékoztatást nem kap a jelige mögött álló anonim adatkezelőtől a megküldött adatainak további sorsáról. Szélsőséges példa, hogy tárhely szolgáltató portálok esetén egy „ráérősebb” munkáltató különböző e-mail címek megadásával könnyen lefülelheti kikacsingató kollégáit. Az „elfelejtett jelszó” funkció használata elegendő ahhoz, hogy kiderüljön: az e-mail cím regisztrált felhasználót takar-e.


Hova fordulhatunk?

Sérelmünk esetén számos lehetőségünk van jogaink érvényesítésére. Fordulhatunk adatvédelmi biztoshoz, bírósághoz, de módunkban állhat szabálysértési, büntető és fogyasztóvédelmi eljárás indítása is. Az eljárások függetlenül is megindíthatóak, ez alól kivétel egy esetben lehetséges. Az adatvédelmi biztos nem foglalkozhat olyan üggyel, amelyben bírósági eljárás van folyamatban.

Elektronikus hírközlési ügyekben - például kéretlen elektronikus levelek esetén - a Nemzeti Hírközlési Hatósághoz (NHH), telefon, postai direkt marketing révén ért sérelmünk esetén pedig a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz (NFH) fordulhatunk beadványunkkal. Büntetőeljárás indítása csak akkor célszerű, ha jelentős érdeksérelem ért bennünket.

Magyarországon jelenleg szinte büntetlenül vissza lehet élni az interneten kerengő személyes adatokkal. Szükség lehet ezért a büntető törvénykönyv módosítására, esetleg az adatvédelmi biztos hatáskörének bővítésére és a felhasználók hatékonyabb tájékoztatására. A bekövetkezett és bejelentett sérelmek mellett a jövőben nagyobb hangsúlyt fektetnek a jogsértések megelőzésére is. Kezdeményező jogvédelem keretében az adatvédelmi biztos a beadványokra induló eljárások mellett hivatalból is többször vizsgálódik majd.

"Adatvédelem kalapáccsal"

Adatvédelmi okokból célszerű kalapáccsal szétverni a használt számítógépek merevlemezét, hívja fel a figyelmet egy brit fogyasztóvédelmi lap. A Which? című brit informatikai tesztmagazin szerint számítógépes bűnözők leselejtezett, használt gépekre vadásznak szeméttelepeken és aukciós portálokon, és speciális szoftverekkel helyreállítják a törölt fájlokat, amelyekből személyes adatokat nyernek ki. Ezek segítségével aztán válogatott csalásokat követnek el, például hitelkártyát igényelnek az áldozat nevében, és akár születési anyakönyvi kivonatot is tudnak szerezni. A Which? munkatársai nyolc használt számítógépet vásároltak az eBayen. Ingyenesen letölthető programokkal könnyedén helyreállítottak összesen huszonkétezer fájlt, amelyeket az előző tulajdonos mind törölt a merevlemezről.

"Egyre többen vásárolnak az interneten és napról napra többen használják a közösségi portálokat is, ezért aztán egyre több érzékeny, személyes adat kerül a számítógépekre" - mondta Sarah Kinder szerkesztő. "Nem is gondolná az ember, hogy milyen egyszerű visszaállítani a törölt adatokat." A visszaélések elkerülése érdekében a magazin a már nem használt gépek merevlemezének teljes megsemmisítését ajánlja. Erre a kalapács a leginkább alkalmas eszköz. "Csak akkor vagyunk teljes biztonságban, ha fogunk egy kalapácsot és ripityára zúzzuk a merevlemezt" - mondta Kinder. (MTI) 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. május 24.

Szüksége van befektetési kölcsönre? üzleti kölcsön? jelzálog hitel? személyi kölcsön? st...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. május 24.

Szüksége van befektetési kölcsönre? üzleti kölcsön? jelzálog hitel? személyi kölcsön? st...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. május 23.

Kínálunk kölcsönt 2% -os kamatlábbal. Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot további részl...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza