Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Gyógyászati segédeszközök jótállása

Munkatársunktól, 2009. január 29. - csütörtök 10:44
Címkék: fogyasztóvédelem, egészség, tartós, garancia, szavatosság, jótállás, jog, törvény, ügyintézés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Tönkrement, elromlott szemüvegünket köteles-e megjavítani, kicserélni az értékesítő optikai üzlet? Egyáltalán vonatkozik-e rá kötelező jótállás? A Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete (FOME) összegyűjtötte a gyógyászati segédeszközökkel kapcsolatos jótállási tudnivalókat.


A 151/2003 (IX.22.) Kormányrendelet szerint a gyógyászati segédeszközök és készülékek kötelező jótállás alá tartoznak, amennyiben érékük meghaladja a tízezer forintot és kihordási idejük egy év vagy annál hosszabb.

Ha ezen a nyomon indulunk először tisztázni kell, hogy mit tekinthetünk gyógyászati segédeszköznek, illetve készüléknek. Iránymutatásként az Országos Egészségbizotsítási Pénztár honlapján (www.oep.hu) található egy teljes körű lista az OEP támogatásával igénybe vehető gyógyászati segédeszközökről. Ezt a felsorolást bővebb normatív szabály hiányában jogosan tekinthetjük irányadónak a gyógyászati segédeszközök, és készülékek megítélésénél. A listán kívül maradnak azon lehetőségek, melyek megvásárlását az OEP nem támogatja. A felsorolásban szerepelnek többek között az egyes szemüveglencsék, kontaktlencsék, keretek, távcsőszemüvegek a hozzájuk tartozó kerettel és tokkal. A lista tartalmazza a bruttó árakat és a kihordási időt egyaránt, ami egy-egy termék vonatkozásában a jótállás fennállásának eldöntését nagyban megkönnyíti.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Szigorúbb szabályok vonatkoznak a gyógyászati segédeszközökre

Ezek alapján a szemüveglencse, kontaktlencse, támogatott keret, akkor esik kötelező jótállás alá, ha az értékük eléri a tízezer forintot és kihordási idejük eléri az egy évet. Ilyenkor a rendelet értelmében a fogyasztó jótállási jegyet kap a forgalmazótól, aki egy évig köteles helytállni a szigorúbb szabályok szerint. Minőségi kifogás esetén a vásárló kérhet kijavítást, kicserélést, esetlegesen vételár visszatérítést. Természetesen a jótállást nem érinti az a körülmény, hogy adott termékre volt-e OEP támogatás.

A mostanában olyan divatos, egyedi keretek sorsa azonban nem egyezik ezzel. Ugyanis a nem gyógyászati segédeszközként megvásárolt keret nem tartozik a már hivatkozott kormányrendelet hatálya alá, még akkor sem, ha a lencséje igen - legalábbis a norma melléklete, mint olyat nem nevesíti azt. Ilyenkor a fogyasztóvédők álláspontja szerint a keretre az általános szabályok az irányadóak, azaz a keretre hat hónapos jótállási idő vonatkozik. E körben felmerült minőségi kifogás a blokkal érvényesíthető, mivel a forgalmazó nem köteles jótállási jegyet kiállítani. Tehát előfordulhat egy szemüveg esetén, hogy a lencséjére kötelező jótállás, míg a keretre mindössze hat havi jótállás vonatkozik.

Ezek a szabályok egyáltalán nem érvényesülnek azonban napszemüveg esetén. A napszemüveg nem tartozik a 151/2003. (IX.22.) Kormányrendelet hatálya alá, hisz sem a mellékletben nem szerepel, sem a gyógyászati segédeszköz kategóriájába nem sorolható be, bármekkora összegért vásároltuk is azt. Ez nem azt jelenti, hogy a napszemüveg meghibásodása esetén nem érvényesíthetünk fogyasztói igényt, csupán azt, hogy igényünk nem a forgalmazóra szigorúbb szabályok szerint kerül elbírálásra, hanem az általános jótállás, szavatosság szabályai szerint.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor PéterHasznos tanácsok:

→ Ha szemüveget készíttetünk, és a lencse (esetlegesen a támogatott keret, mint gyógyászati segédeszköz) értéke eléri a tízezer forintot: kérjük a jótállási jegyet! Így esetleges meghibásodás esetén a vásárlástól számított egy évig érvényesíthetjük jótállási igényünket.

→ Amennyiben a keret nem támogatott, akkor se dobjuk el a blokkot, hisz fogyasztói igényeink így is lehetnek: a vásárlástól számított hat hónapig jótállás, azon túl szavatosság.

→ Napszemüveg esetén is célszerű kérni, megőrizni a vásárlást igazoló szelvényt, még akkor is ha kötelező jótállás nem vonatkozik rá.

→ Egyéb gyógyászati segédeszköz estén mindig tájékozódjunk a termék kihordási idejéről, ami tizenkét hónapon túl kötelező jótállást von maga után.

Forrás: FOME 
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

kisné nagy éva, 2012. március 26. - hétfő 11:08

Bocsánat, folytatom.Az új szár rettenetes drága, 54,000 ft darabja. a keresetem 70,000 ft.ha meg szakadok sem tudom megvenni. Van arra mód, hogy részletre lehessen kifizetni?

kisné nagy éva, 2012. március 26. - hétfő 11:05

Nagyon nagy bajban vagyok. van egy hallókészülékes szemüvegem, vagy 15-20 éve. A szemüvegszára 2007-ben már volt javítva, 2009-ben megint, Nem létezik pótszár, amin a hallókészülék is rajta van,és már teljesen elromlott a bal oldali szár, többször lett megragasztva mind a kettő,de hiába adom le javításra, bár szerintem ez nem javítható már, NEM KAPHATOK IDEIGLENESEN SEM HALLÓ SZÁRAT. VAGYIS SÜKET MARADOK ADDIG, AMÍG A SZÁR JAVÍTÁSON VAN.5 ÉVENTE LEHETETT CSERÉLTETNI A SZÁRAT, DE MINDIG, MINDEN ESETBEN VISSZAVETTÉK A LEADOTTAT.(MARADHATOTT VOLNA PÓT SZÁRNAK ILYEN ESETBEN)Nem lehetne akár felárral is hallós szárat kapni arra az egy hétre? (kb)Egy 15 emeletes ház gondnoka vagyok, és így nem tudok dolgozni, süketen.Van erre segítség?????

Kommentek

Mr. Richard Cosmos, 2020. január 24.

Szüksége van kölcsönre? személyi kölcsönök? Üzleti hitelek? Jelzáloghitel? Mezőgazdasági...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza