Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Utazzunk jogtudatosan!

Tossenberger Tamás, 2009. január 28. - szerda 16:33
Címkék: fogyasztóvédelem, utazás, jog, panasz, reklamáció, ügyintézés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az unió egyre komolyabban veszi az utasjogok védelmét. Megpróbáltuk összeszedni, milyen fontos tudnivalókat, kötelezettségeket érdemes figyelembe vennünk földön, vízen és levegőben.


2008. december elején „Gondtalan utazás a Föld körül” címmel indított kampányt a FEOSZ (Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége). Elsősorban az azóta (december 28-án) hatályba lépett friss kormányrendeletre hívják fel a figyelmet, amely az utazási szerződés jogi viszonyait rendezi. A kampányt kiegészíti a FEOSZ MÁV-val kötött megállapodása is, mely szintén az utasok jogait szolgálja.

Forrás: photos.com
Az utasjogok és közlekedési szabályok unió szerte egységesek, persze kisebb eltérések lehetnek. Legalaposabban a légi közlekedést szabályozzák. Repüléskor a leggyakoribb panasz a késés. Ezerötszáz kilométeres táv alatt a késés két óránál kezdődik, afölött, egészen háromezer-ötszáz kilométerig három óra, ennél hosszabb távon pedig a négy óra fölötti időveszteséget veszik figyelembe. Ilyenkor a légitársaságnak élelmet, üdítőt, szállodát és kommunikációs lehetőséget kell biztosítania. Ha a késedelem öt óra vagy több, kérhető a jegy árának visszafizetése is. Járattörlés esetén két lehetőség van. Az egyik a jegy árának visszatérítése készpénzben, átutalással, csekkel, vagy utazási utalvány révén. A másik, hogy a hosszabb késésre érvényes feltételeket biztosítják számunkra, és célállomásunkhoz is eljuttatnak.

Gyakori probléma a túlfoglalás is, ha a repülőtársaság megtagadja a check-in sor végén állók utaztatását. Ez esetben későbbi járatot kell felajánlaniuk. Ha az eredetinél csak magasabb komfortfokozaton tudnak utaztatni, nem kérhetnek jegyárkülönbözetet. Beszállásunk megtagadása esetén százhuszonöt és hatszáz euró közti értékben jár kompenzáció. Speciális kártérítési igény, - maximum ezerkétszáz euró értékben - támasztható poggyász elvesztése, megrongálódása esetén, illetve az út alatt bekövetkező baleseti halál esetén.

Külföldi utat egyénileg tervezve érdemes átlapoznunk a nemzetközi buszjáratok árlistáját. A menetrend szerint közlekedő buszjáratokon kívül ún. ingajáratok (csoportos utazásoknál oda-vissza utak), és egyéb, nem menetrend szerinti buszok is igénybe vehetőek. A buszos utazással kapcsolatos műszaki és technikai feltételeket az INTERBUS megállapodás foglalja össze, melynek az uniós országokon kívül Horvátország és Bosznia-Hercegovina is szerződője. A késésekből, illetve poggyászunk elvesztéséből, megrongálódásából származó károk megtérítését minden busznál a tulajdonos cég általános szerződési feltételei, illetve a polgári jog határozzák meg.

A vasúttársaságok kötelesek személyszállítási szabályzatot készíteni, a legfontosabb tudnivalókkal. Különféle nemzetközi konstrukciók léteznek: sima és minőségi nemzetközi vonatok, illetve kifejezetten a szomszédos uniós államokba közlekedő személyvonatok. Ezek díjairól, igénybevételéről és menetrendjéről legegyszerűbben a vasutak internetes portáljairól tájékozódhatunk, ahol útvonaltervet is készíthetünk. Ha az általunk kiválasztott útvonalon nincs közvetlen csatlakozás, célszerű előre informálódni az érintett állomások körüli szálláslehetőségekről.

Forrás: Fogyasztók
Autóval közlekedve minden esetben fontos, hogy nálunk legyen az érvényes gépjármű- felelősségbiztosításunkat (kgfb) igazoló nemzetközi zöldkártya. Az okmány az Európai Gazdasági Térségen, valamint Svájcon kívül érvényes a nemzetközi zöldkártya rendszer azon országainak területére is, amelyeket a Magyar Nemzeti Iroda nyilvántart. A zöldkártya egyfajta nemzetközi kgfb-bizonylat, biztosítónktól ingyenesen igényelhetjük. Emellett érdemes baleset-bejelentő lapot is magunkkal vinni, amivel az ügyintézés baleset esetén egyszerűsíthető. A véralkohol megengedett szintje Európa-szerte változó, a legtöbb országban 0,2 mg/ml és 0,9 mg/ml között alakul. A sebességhatárokról is győződjünk meg: az autópályákon száztíz, százhúsz vagy százharminc, lakott területen ötven vagy hatvan km/óra a megengedett. Figyelem: az új szlovákiai KRESZ lakott területen már nem engedi a korábbi, hatvan km/h-s tempót, helyette náluk is ötven van. A közlekedés a legtöbb országban jobb oldalon zajlik, de az Egyesült Királyságban, Írországban, Cipruson és Máltán is a balon.

Hajót Magyarországon csak hajózásra alkalmas állapotban szabad üzemeltetni, ennek biztosítása a tulajdonos feladata. Kötelező felelősségbiztosítás hajóra is létezik, enélkül nem közlekedhet. Ha a vízen emberélet kerül veszélybe, vagy fennáll a hajóút elzárásának veszélye, a hajó vezetőjének kötelessége segítséget nyújtani, ahogyan hajók ütközésekor is. A kikötők használati szabályai elsősorban a hajóállomás működtetőjénél, a kikötőrendből ismerhetőek meg, de egyesek az interneten is közzéteszik. Az Európai Bizottság tavaly decemberi rendeletei szerint a hajóra és buszra vonatkozó szabályok a közeljövőben bővülnek, érintve a tájékoztatást, az utazás közbeni fennakadást, a késést és a mozgáskorlátozottak jogait.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 28.

Üzleti kölcsönt keres? személyi kölcsön, lakáshitel, autó kölcsön, diákhitel, konszolidá...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Kumah james, 2020. május 27.

A törvényes hitelszerzés mindig is hatalmas probléma volt olyan sok ügyfél számára, akinek p...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza