Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Békéltető testületi eljárások Zalában

Munkatársunktól, 2009. január 26. - hétfő 11:22
Címkék: fogyasztóvédelem, ügyintézés, jog, reklamáció, panasz
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Zala Megyei Békéltető Testületnél (ZMBT) csaknem megkétszereződött tavaly 2007-hez képest a beérkezett és feldolgozott esetek száma, amely az országban az egyik legnagyobb ügyszámmal dolgozik - mondta el a testület elnöke.


Jagasics József közölte: 2007-ben 166 írásos beadvány érkezett, míg tavaly már 308. Ezek közül 290 ügyet érdemi határozattal zártak le, ez a mennyiség pedig lakosságarányosan a legnagyobbnak számít az ország megyéi között. Zalában a jogszabály által biztosítottnál jóval rövidebb idő alatt, harminc napon belül minden ügyet lezártak, a határozataikkal szemben egyetlen bírósági ügy sem indult.

Forrás: MTI
Az eljárások huszonöt százalékát szüntették meg azért, mert időközben a panasszal érintett vállalkozás rendezte a kifogást, és minden ötödik esetben egyezséggel vagy kötelezéssel zárult az ügy. az eljárások ötvenöt százalékában fogalmazott meg ajánlást a testület, az így született százhatvan határozat közül huszonhét esetben a bepanaszolt nem teljesítette a jogosnak ítélt követeléseket, a vállalkozások tizenöt százaléka pedig nem is működött együtt a testülettel.

A fogyasztói panaszok jelentős része a jótállással és a szavatossággal összefüggő beadvány volt, szaporodott az árubemutató cégekkel és termékeikkel szembeni kifogások száma, valamint a nyílászárókkal és a mobiltelefonok szervizelésével kapcsolatos problémák.

A zalai békéltető testület a törvényben biztosított lehetőséggel élve nyilvánosságra is hozza a nem teljesítő vállalkozások listáját. Ezen szerepel a Beck Reisen és több esetben a Richter Gold Kft., amelyek árubemutatóikon értékesített termékeik után nem teljesítették a jótállási kötelezettségüket vagy nem fizették vissza a vételárat. Több kifogás érte a Magyar Telekomot, amely az általa értékesített és meghibásodott mobiltelefonokat nem cserélte ki, vagy nem fizette vissza a vételárat.

A negatív kereskedelmi és szolgáltatói magatartást folytató vállalkozások között található az E.ON, az Invitel, a Tele2 és a K&H bank is, több dunántúli autókereskedő és építőipari vállalkozás mellett mint a ZMBT ajánlásait nem teljesítők. Jagasics József arra is felhívta a figyelmet, hogy a testületet megkereső fogyasztók sem minden esetben tartják be kötelezettségeiket. A fogyasztóvédelmi törvény szerint a panaszosoknak jelezniük kell, hogy az ajánlásokat az adott vállalkozás rendezte vagy nem, ennek a kötelezettségüknek azonban nem minden esetben tesznek eleget.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Laszlo, 2020. február 20.

Vasaroltam egy autot amit annak rendje es modja szerint elvittem eredetvizsgara es megbukott. A buka...

Valami nem stimmel a megvett autóval

Laszlo, 2020. február 20.

Vasaroltam egy autot amit annak rendje es modja szerint elvittem eredetvizsgara es megbukott. A buka...

Valami nem stimmel a megvett autóval

Mr. Dékány Endre, 2020. február 19.

Szüksége van sürgős kölcsönre pénzügyi problémájának megoldásához, valamint vállalkoz...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza