Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Békéltető testületi eljárások Zalában

Munkatársunktól, 2009. január 26. - hétfő 11:22
Címkék: fogyasztóvédelem, ügyintézés, jog, reklamáció, panasz
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Zala Megyei Békéltető Testületnél (ZMBT) csaknem megkétszereződött tavaly 2007-hez képest a beérkezett és feldolgozott esetek száma, amely az országban az egyik legnagyobb ügyszámmal dolgozik - mondta el a testület elnöke.


Jagasics József közölte: 2007-ben 166 írásos beadvány érkezett, míg tavaly már 308. Ezek közül 290 ügyet érdemi határozattal zártak le, ez a mennyiség pedig lakosságarányosan a legnagyobbnak számít az ország megyéi között. Zalában a jogszabály által biztosítottnál jóval rövidebb idő alatt, harminc napon belül minden ügyet lezártak, a határozataikkal szemben egyetlen bírósági ügy sem indult.

Forrás: MTI
Az eljárások huszonöt százalékát szüntették meg azért, mert időközben a panasszal érintett vállalkozás rendezte a kifogást, és minden ötödik esetben egyezséggel vagy kötelezéssel zárult az ügy. az eljárások ötvenöt százalékában fogalmazott meg ajánlást a testület, az így született százhatvan határozat közül huszonhét esetben a bepanaszolt nem teljesítette a jogosnak ítélt követeléseket, a vállalkozások tizenöt százaléka pedig nem is működött együtt a testülettel.

A fogyasztói panaszok jelentős része a jótállással és a szavatossággal összefüggő beadvány volt, szaporodott az árubemutató cégekkel és termékeikkel szembeni kifogások száma, valamint a nyílászárókkal és a mobiltelefonok szervizelésével kapcsolatos problémák.

A zalai békéltető testület a törvényben biztosított lehetőséggel élve nyilvánosságra is hozza a nem teljesítő vállalkozások listáját. Ezen szerepel a Beck Reisen és több esetben a Richter Gold Kft., amelyek árubemutatóikon értékesített termékeik után nem teljesítették a jótállási kötelezettségüket vagy nem fizették vissza a vételárat. Több kifogás érte a Magyar Telekomot, amely az általa értékesített és meghibásodott mobiltelefonokat nem cserélte ki, vagy nem fizette vissza a vételárat.

A negatív kereskedelmi és szolgáltatói magatartást folytató vállalkozások között található az E.ON, az Invitel, a Tele2 és a K&H bank is, több dunántúli autókereskedő és építőipari vállalkozás mellett mint a ZMBT ajánlásait nem teljesítők. Jagasics József arra is felhívta a figyelmet, hogy a testületet megkereső fogyasztók sem minden esetben tartják be kötelezettségeiket. A fogyasztóvédelmi törvény szerint a panaszosoknak jelezniük kell, hogy az ajánlásokat az adott vállalkozás rendezte vagy nem, ennek a kötelezettségüknek azonban nem minden esetben tesznek eleget.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza