Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

BKV behajtás: öt év helyett egy év

Munkatársunktól, 2009. január 26. - hétfő 09:55
Címkék: fogyasztóvédelem, bkv, jog, törvény, utazás, díj
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Egy alkotmányjogász szerint a közlekedési vállalat csak egy évre visszamenőleg hajthatja be követelését a bliccelőktől. Ezt követően is küldhet fizetési felszólítást, de bíróság elé nem citálhatja őket.


Öt év helyett csak az egy éven belüli pótdíjazási bírságait hajthatná be a BKV az állampolgári jogok ombudsmanja szerint - írja a Magyar Nemzet.

A közlekedési társaság ugyanis a polgári törvénykönyv elévülési szabályát alkalmazza a személyszállítással kapcsolatos rendelet helyett. Utóbbi öt helyett egy évben határozza meg az elévülést a személyszállítással kapcsolatos követeléseknél.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

A közelmúltban sok régi követelést küldött utasainak a BKV

Kocsis István, BKV vezérigazgató szerint öt éven belül is küldhetnek fizetési felszólítást a bliccelőknek, igaz, bíróság elé nem citálhatják őket.

Idézet a 20/1981. (VI. 19.) MT rendeletből:

(a közúti személyszállítási szerződésekről)

Bevezető rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya az autóbusszal, trolibusszal, villamossal vgy személygépkocsival díj ellenében végzett személyszállításra, továbbá a járművek bérbeadására terjed ki.
(2) Ha a személyszállítás országhatáron túlra vagy országhatáron túlról történik, a rendeletben foglaltakat csak annyiban kell alkalmazni, amennyiben nemzetközi szerződés vagy egyezmény, illetőleg szabály másképpen nem rendelkezik.
2. §
3. § (1) Személyszállításnál, valamint autóbusz és személygépkocsi - gépjárművezetővel történő - rendelkezésre bocsátásánál a szerződő felek jogaira, kötelezettségeire, valamint a szerződés teljesítésére a Polgári Törvénykönyv vállalkozásra vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni, a 4-13. §-ban foglalt kiegészítéssel.
(2) A személyszállítási szerződésekből eredő igények egy év alatt évülnek el.


Előfordult, hogy aláíratlan jegyzőkönyvek alapján akartak pénzt behajtani, vagy az ellenőrök hamis jegyzőkönyveket készítettek. Szilágyi Károly a BKV szóvivője a lapnak elismerte, hogy történt ilyen, de a vétkes dolgozót elbocsátották.

Cservák Csaba alkotmányjogász szerint aláírás nélküli jegyzőkönyv alapján nem lehet behajtani a pénzt.

Forrás: hirado.hu/OFE
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Bódig Lászlóné, 2009. január 28. - szerda 10:43

Nemrég megbüntetek a buszon. Bár lyukasztottam, csak már használt jegyet. A jót sajnos véletlenül kidobtam, nem vettem észre, mivel nem túl jó a szemem. Sötétedet is már, és felszállva a buszra mindig bepárásodik a szemüveg! Hiába mondtam, leszállok vagy lyukasztok másikat, nem: büntetés! Helyben nem volt nálam elég pénz. Rendben Akácfa utca. Vegyek meg legalább egy kéthetes bérletet, plussz 300 ft. Oké, bemutattam. Az ott lévő hölgy nem tudta megmondani minek kellett nekem a bérletet megvenni amikor alig járok be Pestre. Sőt még a büntetések fajtájáról sincs írásos anyaguk. A kérdéseim a következők: Amikor az ellenőr felszáll a BKV járműre rajta kell legyen a karszalag? ( az enyim a buszon tette fel.) Kell magát igazolnia? (Nálam ez elmaradt.) Kérheti-e a személyimet? Ha jól tudom, csak rendőrnek vagyok köteles odaadni! Miért kellett nekem bérletet vennem, amikor legfeljebb havonta egyszer megyek be Pestre? Tényleg kapnak jutalékot az ellenőrök a büntetések után? ( úgy hallottam, igen.)

matyi10, 2009. január 26. - hétfő 16:02

Azt mondják, hogy ha kiküldenek egy levelet akkor újra ketyeg az elévülési idő. Ez igaz?

Kommentek

Mária Ádám, 2019. június 25.

A nevem Mária Ádám, Magyarországról, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt volna, ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Ivett, 2019. június 23.

https://www.kerekparcity.hu/elektromos-pedelec-kerekpar...

Városi kerékpározás, kerékpárkülsők

Mária Ádám, 2019. június 21.

A nevem Mária Ádám, Magyarországról, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt volna, ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés