Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

BKV behajtás: öt év helyett egy év

Munkatársunktól, 2009. január 26. - hétfő 09:55
Címkék: fogyasztóvédelem, bkv, jog, törvény, utazás, díj
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Egy alkotmányjogász szerint a közlekedési vállalat csak egy évre visszamenőleg hajthatja be követelését a bliccelőktől. Ezt követően is küldhet fizetési felszólítást, de bíróság elé nem citálhatja őket.


Öt év helyett csak az egy éven belüli pótdíjazási bírságait hajthatná be a BKV az állampolgári jogok ombudsmanja szerint - írja a Magyar Nemzet.

A közlekedési társaság ugyanis a polgári törvénykönyv elévülési szabályát alkalmazza a személyszállítással kapcsolatos rendelet helyett. Utóbbi öt helyett egy évben határozza meg az elévülést a személyszállítással kapcsolatos követeléseknél.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

A közelmúltban sok régi követelést küldött utasainak a BKV

Kocsis István, BKV vezérigazgató szerint öt éven belül is küldhetnek fizetési felszólítást a bliccelőknek, igaz, bíróság elé nem citálhatják őket.

Idézet a 20/1981. (VI. 19.) MT rendeletből:

(a közúti személyszállítási szerződésekről)

Bevezető rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya az autóbusszal, trolibusszal, villamossal vgy személygépkocsival díj ellenében végzett személyszállításra, továbbá a járművek bérbeadására terjed ki.
(2) Ha a személyszállítás országhatáron túlra vagy országhatáron túlról történik, a rendeletben foglaltakat csak annyiban kell alkalmazni, amennyiben nemzetközi szerződés vagy egyezmény, illetőleg szabály másképpen nem rendelkezik.
2. §
3. § (1) Személyszállításnál, valamint autóbusz és személygépkocsi - gépjárművezetővel történő - rendelkezésre bocsátásánál a szerződő felek jogaira, kötelezettségeire, valamint a szerződés teljesítésére a Polgári Törvénykönyv vállalkozásra vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni, a 4-13. §-ban foglalt kiegészítéssel.
(2) A személyszállítási szerződésekből eredő igények egy év alatt évülnek el.


Előfordult, hogy aláíratlan jegyzőkönyvek alapján akartak pénzt behajtani, vagy az ellenőrök hamis jegyzőkönyveket készítettek. Szilágyi Károly a BKV szóvivője a lapnak elismerte, hogy történt ilyen, de a vétkes dolgozót elbocsátották.

Cservák Csaba alkotmányjogász szerint aláírás nélküli jegyzőkönyv alapján nem lehet behajtani a pénzt.

Forrás: hirado.hu/OFE
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Bódig Lászlóné, 2009. január 28. - szerda 10:43

Nemrég megbüntetek a buszon. Bár lyukasztottam, csak már használt jegyet. A jót sajnos véletlenül kidobtam, nem vettem észre, mivel nem túl jó a szemem. Sötétedet is már, és felszállva a buszra mindig bepárásodik a szemüveg! Hiába mondtam, leszállok vagy lyukasztok másikat, nem: büntetés! Helyben nem volt nálam elég pénz. Rendben Akácfa utca. Vegyek meg legalább egy kéthetes bérletet, plussz 300 ft. Oké, bemutattam. Az ott lévő hölgy nem tudta megmondani minek kellett nekem a bérletet megvenni amikor alig járok be Pestre. Sőt még a büntetések fajtájáról sincs írásos anyaguk. A kérdéseim a következők: Amikor az ellenőr felszáll a BKV járműre rajta kell legyen a karszalag? ( az enyim a buszon tette fel.) Kell magát igazolnia? (Nálam ez elmaradt.) Kérheti-e a személyimet? Ha jól tudom, csak rendőrnek vagyok köteles odaadni! Miért kellett nekem bérletet vennem, amikor legfeljebb havonta egyszer megyek be Pestre? Tényleg kapnak jutalékot az ellenőrök a büntetések után? ( úgy hallottam, igen.)

matyi10, 2009. január 26. - hétfő 16:02

Azt mondják, hogy ha kiküldenek egy levelet akkor újra ketyeg az elévülési idő. Ez igaz?

Kommentek

Mr. Richard Cosmos, 2020. január 24.

Szüksége van kölcsönre? személyi kölcsönök? Üzleti hitelek? Jelzáloghitel? Mezőgazdasági...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza