Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

A mosógépek korán halnak

Gönye László, 2009. január 23. - péntek 15:11
Címkék: tartós, műszaki cikk, garancia, víz, szavatosság, szerelő
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Mintha a mosógépek élettartama célszerűségükkel és praktikumukkal fordított arányban változna, evolúciójuk során. A régi Hajdúk, WM-ek körbetáncolták a fürdőszobát, ontották magukból a vizet, sőt néha a ruhát is rongyolták, ám évtizedekig helyt álltak. A mai futurisztikus, ezerfunkciós berendezések viszont alig élik túl a néhány éves garanciát. Vajon mire figyeljünk a vásárlásnál, és mit tehetünk, hogy mosógépünk a lehető leghosszabb ideig szolgáljon minket?


Megbízható mosógépet vennék

Intelligens, programozható, energiatakarékos, multifunkciós - mindez jól hangzik, de mit ér, ha néhány éven belül kidobhatjuk? Évtizedes tapasztalattal rendelkező mosógépszerelőt kerestünk meg a kérdéssel: mire figyeljünk a vásárlásnál, hogy tartós gépünk legyen? A szakember egyáltalán nem nyugtatott meg minket. A mosógépvásárlást egyetlen szóval jellemezte: lutri. Az olcsóbbak mellett még a középkategóriás mosógépeknél sem lehetünk biztosak abban, hogy berendezésünk jóval túléli garanciaidejét. Ha biztosra akarunk menni, prémiumkategóriás, háromszázezer forintnál is drágább mosógépet nézzük, azok jó eséllyel megérik akár a húszéves kort is. (Ami egyébként a Hajdú Energomatok átlagéletkora.) Persze a legtöbb vásárló számára ez nem reális lehetőség.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

A jó öreg Hajdú - elnyűhetetlen legenda

Szerelőnk tapasztalata szerint a helyzet az elmúlt nyolc-tíz évben változott meg, azóta csökken radikálisan a mosógépek várható élettartama. Mára elmondható, hogy egy berendezés üzemképessége átlagosan az öt évet is alig haladja meg.

Az egyik leggyakoribb jelenség az elektronika - elsősorban rövidzárlat miatti - meghibásodása. Ennek javítása jellemzően tíz-tizenötezer forint, de egy esetleges alkatrészcserével meghaladhatja a harmincezer forintos határt is. „Toplistás” meghibásodás a csapágyazás hibája is, amikor a csapágyakhoz jutó víz teszi tönkre a gépet, illetve a szivattyú elromlása is gyakori. Ez utóbbinál az esetek egy részében a figyelmetlenség okozza a bajt: a zsebekben felejtett holmik vagy nem mosógépbe való tárgyak is tönkretehetik a szűrőt és a szivattyút.

A hosszabb időre szóló garancia természetesen megnyugtató lehet, ám a témával foglalkozó fórumokon nem kevés az elégedetlen hang: hetekig kell várni a javításra, a megrendelt alkatrészek jókora késéssel érkeznek, pluszköltségek, bosszankodás, akár egy hónapig is használhatatlan mosógép.

Típus
Ár
Garancia időtartama
Töltő­ kapacitás
Mosás hatékonysága
Energia-osztály
Candy Aquamatic 1000 T (elöltöltős)
66000 forinttól
1 év (a gyártó honlapján feltüntetett adat)
3,5 kg
A
A
Fagor 3F 2612 (elöltöltős)
75600 forinttól
1 év (a gyártó honlapján feltüntetett adat)
6 kg
A
A
Gorenje WA 50100 (elöltöltős)
56770 forinttól
3 év (a gyártó honlapján feltüntetett adat)
5 kg
A
A
Siemens WM 12E 361 BY (elöltöltős)
124990 forinttól
1 év (a gyártó honlapján feltüntetett adat)
7 kg
A
A+
Indesit WITP 82 (felültöltős)
58080
2 év (az árusító webáruház honlapján feltüntetett adat)
5 kg
A
A
Electrolux EWT 10420 (felültöltős)
94900 forinttól
1 év (a gyártó tájékoztatása alapján)
5,5 kg
A
A
AEG Lavamat 46210 (felültöltős)
108900 forinttól
1 év (a gyártó tájékoztatása alapján)
5,5 kg
A
A
Electrolux EWT 13741 (felültöltős)
139900 forinttól
1 év (az árgép információja alapján)
5 kg
A
A+
Táblázatunkban az argep.hu 2008. január 21-edikén érvényes ár-összehasonlítását használtuk, típusonként a legalacsonyabb árat jelölve.


Éljen soká!

És ha már a mosógépvásárlás lutri, mit tehetünk, hogy már meglévő berendezésünk minél hosszabb ideig szolgáljon? Használjunk vízlágyítót? Szakemberek egybehangzó véleménye szerint semmi értelme, már csak azért sem, mert az alkatrészcsere olcsóbb, mint a szer, ráadásul a vízlágyító rendszeres használatára fordított összegből tíz éven belül új gépet vehetünk. Nem mintha a mosógépek a „kemény víz” miatt mennének tönkre, a mosóporok önmagukban is tartalmaznak vízlágyítót.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

A szűrő tisztítása a mi dolgunk 

Amit azonban tehetünk, illetve érdemes megtennünk, ha hosszú életet szánunk a mosógépünknek:
Legalább évente alkalmazzunk ecetes mosást: két deci tíz százalékos ecettel hatvan fokon indítsuk el a gépet. Mikor a vizet már felmelegítette, állítsuk meg, és hagyjuk pihenni egy órát. Majd folytassuk a programot, és mikor végzett, az ecetes víz kiürítése után öblítsük át a mosógépet.
Időnként a szűrőt is ki kell tisztítani, eltávolítva belőle a szennyeződést, fennakadt gombokat, érméket. Igy a vízpumpát is megóvjuk a károsodástól.
Nemritkán be is penészesedik a mosógép. Ez könnyen elkerülhető, ha mosás után egy-két órára nyitva hagyjuk az ajtót és a mosószertartót.
- A mosóporból idővel foszfát rakódik le, amit egyszerű trisóval lehet eltávolítani – évente egyszer. Trisó mellett valamilyen zsíroldó is alkalmas rá, hogy a mosóprogramot elindítva átmossuk a gépet.

Milyen szempontok alapján válasszunk mosógépet? Ezt vizsgáljuk a következő oldalon!
 

1.  A mosógépek korán halnak
2.  Hogyan válasszunk?

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza